Mit szólnak a szomszédok? – Smahulya Ádám jegyzete

SMAHULYA ÁDÁMSMAHULYA ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2023.03.04. 23:20

Vajon mennyire érzik át a légiósok ennek az összecsapásnak a súlyát? A hazai Ferencváros–Újpest mérkőzések előtt rendre téma, vajon a két csapat külföldi labdarúgói mennyire vannak tisztában azzal, mit jelent a csata a szurkolóknak, az egykori legendáknak. Nyilvánvaló, hogy aki évek óta itt játszik, jobban átlátja ezt, ám egy derbi vagy rangadó valódi tétjét csak az érzi át igazán, aki egészen kicsi korától az adott futballkultúrában nevelkedett. Ezt mesterségesen szinte lehetetlen pótolni. És ez ugyanúgy igaz a Liverpool és a Manchester United rivalizálására. Nyilvánvaló, hogy ez a ­meccs nem ugyanazt jelenti egy magyar Liverpool- vagy United-drukkernek (még ha nem is kedvelik a másikat), mint egy helybéli angolnak. Mint ahogyan a két klub légiósai sem ugyanazzal az adrenalinlökettel lépnek pályára, mint azok, akik kiskoruktól az adott városban nevelkedtek.

Steven Gerrard, a Liverpool legendás középpályása korábban elmondta, hogy a tekintélyes mezgyűjteményében egyetlen United-felső sincs, ilyet ugyanis be sem engedne a házába. S azt is elmesélte, hogy az édesapja féktelen haragra gerjedt, amikor kisgyerekként a barátaival focizott, és fel mert venni egy Bryan Robson-mezt. Akkor még nem tudta, mekkora „bűn” ez arrafelé. A gyűlölt ellenfél mezében? Mit szólnak a szomszédok? Félő volt, hogy ezután még a környékről is el kell költözniük. És persze az sem véletlen, hogy 1964 óta egyetlen játékos sem igazolt közvetlenül az egyik csapattól a másikhoz. A rivalizálás nem most kezdődött, és generációról generációra öröklődik. Ahogyan Nagy Zsolt kollégám is írja, már a 19. században jelentős gazdasági és kulturális ellentétek feszültek a két város között. Hol Liverpoolban, hol Manchesterben volt jobb az élet, és ez ugyanúgy kivetíthető a futballra is. Nemrégiben még Jürgen Klopp elképesztő tempót diktáló Liverpoolját csodálta a világ, most viszont a csapat a nemzetközi kupaindulásért küzd, míg a United nagyszerű formában van, esélyes a bajnoki címre, a Ligakupa már a zsebben, és akár négy trófeával is zárhatja az idényt.

Egy biztos, aki szereti az angol futballt és a jó hangulatú rangadókat, az nagyon várja már a vasárnapi összecsapást. Még akkor is, ha csak sejtjük, mennyire fontos ez a csata a két csapat szurkolóinak.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik