MTI 2020.09.30 18:26 Frissítve: 2020.09.30 18:33

PL: „A kluboknak segíteniük kell a kisebb csapatokat”

Nagy-Britannia kormánya abban bízik, hogy az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szereplő klubok kiveszik a részüket a koronavírus-járvány miatt nehéz gazdasági helyzetbe került alacsonyabb osztályú együttesek megsegítéséből.

 

Nigel Huddleston sportminiszter szerdán a brit parlamentben azt mondta: „létfontosságú” a nagy költségvetéssel működő klubok esetében, hogy jelen helyzetben elfogadják a felelősségvállalásukat.

„Várjuk és elvárjuk tőlük, hogy segítsenek a piramis alacsonyabb részein lévőkön” – mondta. Hozzátette, kifejezetten a Premier League klubjaira gondolt, és bízik benne, hogy ők is kiveszik majd a részüket a segítségnyújtásból, amelyről hamarosan megkapják majd a megerősítést.

Az Angol Labdarúgóliga (EFL) által szervezett másodosztály (Championship), harmadosztály (League One) és negyedosztály (League Two) csapatai nagyrészt a meccsnapi bevételekre támaszkodnak. A brit kormány a múlt héten úgy döntött, a világjárvány második hulláma miatt október 1-től még korlátozott számban sem térhetnek vissza a szurkolók a stadionokba, és ennek várhatóan ismét komoly hatása lesz a klubok gazdasági helyzetére. Az előrejelzések szerint körülbelül 200 millió font lehet a veszteség, ha az egész szezont zárt kapuk mögött rendezik.

A PL-klubok képviselőinél már téma volt az EFL-csapatok anyagi támogatása, de sajtóhírek szerint az élvonal gárdái megosztottak a kérdésben. Közülük néhány úgy gondolja, hogy az átigazolási díjakkal már hozzájárultak a kisebb klubok működésének normalizálásához. Jürgen Klopp, a Liverpool FC vezetőedzője a múlt héten azt mondta, a sportágnak meg kell próbálnia segítenie önmagán, és nem csak a kormány pozitív döntésére várni. Hozzátette, a televíziós közvetítési díjakból jelentős bevételhez jutó PL-csapatoknak segíteniük kell az alacsonyabb osztályú klubokat.

Néhány parlamenti képviselő eközben úgy véli, az egész problémát a PL-gárdáknak kellene megoldaniuk, és a kormánynak nem szabad az adófizetők pénzéből erre áldoznia.

2021.12.04 22:24:58

Angol labdarúgás SZELI MÁTYÁS

Egy szó sem esett még arról, pontosan mi lesz a német szakember feladatköre.

2021.12.02 17:59:04

Angol labdarúgás CSELŐTEI MÁRK

Smith Rowe meglehetősen furcsa találata megadta az alaphangot, Ronaldónak meglett a 800. és a 801. gólja is.

2021.12.01 20:26:20

Angol labdarúgás B. Á.

Az Everton nem tudta megnehezíteni Jürgen Klopp csapatának dolgát a Mersey-parti derbin.

2021.11.30 21:34:29

Angol labdarúgás MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. A Rangnick-felfedezettekből, így Erling Haalandból, Joshua Kimmichből vagy éppen Dayot Upamecanóból sem csupán azért lettek sztárok, mert annyi tudás volt bennük, hanem azért is, mert olyan szakemberekkel dolgozhattak együtt, akik ezt ki is hozták belőlük.

2021.11.28 16:43:47

Angol labdarúgás D. Á.

Michael Carrick együttese szinte végig védekezésre kényszerült, de egy pontot ellopott a Stamford Bridge-ről.