I. M. 2019.11.19 20:05 Frissítve: 2019.11.19 20:23

Manchester: növekvő adósság a Unitednél, rekordbevétel a Citynél

Ahogy a pályán, úgy azon kívül is felemás teljesítményt nyújt Manchester két nagy futballklubja: a United adóssága több mint másfélszeresére nőtt az elmúlt gazdasági évben, míg a Premier League-ben címvédő City rekordbevételt könyvelhetett el – írja a CNN.

Harry Maguire nem volt olcsó – a Manchester United adósságai egyre növekednek (Fotó: AFP)

 

A Manchester United pályán nyújtott hullámzó teljesítménye – jelenleg hetedik a Solskjaer-csapat a PL-ben – kihat a klub pénzügyi eredményeire is. A legutóbbi gazdasági évről szóló beszámolóban a Manchester United adóssága 497.4 millió dollár, ami jelentős változás az azt megelőző esztendőhöz (319.8 millió dollár) képest. Ezzel egyidőben rekordbevételt is elkönyvelt (760 millió dollár) az MU a 2018–2019-es gazdasági évre, ami valamelyest javít az összképen.

Az adósság növekedéséhez egyrészt hozzájárult a nyári átigazolási időszak, amelyben a Manchester United Harry Maguire-t, Aaron Wan-Bissakát és Daniel Jamest is szerződtette. Másrészt az is, hogy jelentősen csökkent a televíziós közvetítési jogdíjakból származó bevétel, mivel a jelenlegi idényben a klub nem a Bajnokok Ligájában szerepel, hanem az Európa-ligában. Fontos hozzátenni azt is, hogy a Manchester United bevételei a 2019–2020-as kiírás első negyedében minimálisan növekedtek.

Ed Woodward ügyvezető alelnök tavaly azt nyilatkozta, hogy az eredményektől függetlenül képes pénzt termelni a Manchester United – ugyanakkor a legutóbbi gazdasági év beszámolója alapján a pályán nyújtott teljesítménynek jelentős hatása van a pénzügyekre. A CNN beszámolója szerint az például, hogy nem a Bajnokok Ligájában szerepelnek a „vörös ördögök”, közel százmillió dollárjába kerül a klubnak. Az elmúlt időszakban a tulajdonos Glazer család és Woodward is több kritikát kapott a szurkolóktól.

Érdekesség, hogy Sir Alex Ferguson 2013-as visszavonulásakor 53 millió dollár volt az adóssága a klubnak – az elmúlt hat évben közel tízszeresére nőtt a tartozás.

Ahogy a pályán, azon kívül is szárnyal a Manchester City (Fotó: AFP)

Ezzel szemben a város kék oldalán, a Manchester Citynél jó irányba haladnak a dolgok, ugyanis a klub rekordbevételt (693 millió dollárt) könyvelhetett el a legutóbbi gazdasági esztendőben – közölte az ESPN. Sorozatban ötödször zárta profittal az évet a Premier League jelenlegi címvédője, amely Manszúr sejk 2008-as színre lépése óta minden évben növelni tudta bevételeit, többek között a rendszeres Bajnokok Ligája-szereplésnek és a PL televíziós jogdíjainak köszönhetően.

A City – amely a bevételei 59 százalékát költi fizetésekre – évi 70 millió dolláros mezszerződést kötött a Pumával, így a CNN szerint elképzelhető, hogy hamarosan utoléri a városi rivális Manchester Unitedet pénzügyi teljesítményben is.

Ugyanakkor a CNN által megkérdezett Kieran Maguire, a liverpooli egyetem kutatója szerint nem kell aggódniuk a Manchester United szurkolóinak, „hiszen a klub rengeteg pénzt termel, és az Old Traffordon minden héten telt ház van. Az eredmények figyelemfelkeltőek, de nem aggasztóak egy ekkora klub számára, mint a Manchester United.”

2020.11.26 06:42:16

Angol labdarúgás DÓCS ÁKOS

A walesi nem csupán átlátta a futballt, de meg is értette azt – így játszhatott 40 éves koráig a legenda.

2020.11.23 12:09:22

Angol labdarúgás KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN

A Spurs szembemegy a Bayern és a Liverpool diktálta trendekkel, a Kane, Szon kettősre építve mégis hatékony támadásban is.

2020.11.22 19:26:42

Angol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

Sorozatban 64. hazai bajnokiján is veretlen maradt a Pool, miközben magabiztosan győzött a Leicester City ellen.

2020.11.21 17:36:15

Angol labdarúgás B. Á.

José Mourinho együttese kiválóan védekezett és kontrázott a manchesteriek ellen.

2020.11.17 05:54:14

Angol labdarúgás DÓCS ÁKOS

Elképesztő cselek, látványos szabadrúgások és távoli bombák – a 7-es, akit mai napig képtelen pótolni a Manchester United.