Man. City: Guardiola rasszista, és egyáltalán nem zseni – Yaya Touré

Vágólapra másolva!
2018.06.05. 18:05
null
Yaya Touré alaposan beleszállt Pep Guardiolába (Fotó: AFP)
A Manchester City labdarúgócsapatát 2010 és 2018 között erősítő Yaya Touré egy keddi interjú során alaposan „nekiment” Josep Guardiolának – az elefántcsontparti középpályás szerint a szakember rasszista, ráadásul egyáltalán nem akkora zseni, mint ahogy azt sokan gondolják.

 

Touré a jelenlegi idény végén, szerződése lejártakor távozik a Manchester Citytől – hivatalosan július elsejétől lesz szabadon igazolható.

A 35 esztendős középpályás a France Footballnak adott hosszabb interjújában nem kertelt, amikor Josep Guardioláról kérdezték – Touré szerint a katalán tréner rasszista, sikere csupán abban rejlik, hogy lemásolta Johan Cruyff módszereit. Touré azt is elmondta, Guardiola manipulálja a játékosait, amiért sokan gyűlölik.

„Mindig azt mondja, nincs gondja a feketékkel. Túl intelligens ahhoz, hogy lebukjon a nyilvánosság előtt – idézi a France Football az elefántcsontparti labdarúgót. – De amikor rájövök, hogy bárhol is dolgozik, ott problémái akadnak az afrikaiakkal, akkor felteszem magamnak a kérdést, vajon véletlen-e. Guardiola ezt persze sosem ismerné el. Aznap, amikor majd öt afrikaival áll fel a kezdőjében, esküszöm, küldök neki egy tortát.”

„Pep szereti, hogy hatalma van, olyan játékosokat akar, akik engedelmesek és »a kezét nyalogatják«. Én nem igazán kedvelem az ilyen kapcsolatot. Tisztelem az edzőm, ám nem vagyok ilyen. Mint minden futballista, én is civódtam a trénerrel, de van egy bizonyos pont, amikor ha a felek nem értenek feltétlenül egyet, megbékélnek egymással. Guardiolánál ilyen nem lehetséges, mert ő túl merev. Sokakat ismerek, akik nekem bevallották, viszont sosem ismernék el a nyilvánosság előtt, hogy gyűlölik Guardiolát, mert mindenkit manipulál és megpróbál a játékosok fejébe férkőzni.”

„Azt hiszem, egy olyan emberrel dolgoztam, aki bosszút akart rajtam állni. Fogalmam sincs, hogy miért, de rendre az volt a benyomásom, mintha féltékeny lenne rám, úgy tekint rám, mintha riválisa lennék. Mindig is furcsán néztünk egymásra. Ha a közelemben volt, figyelt, méregetett, ám sosem beszélt velem, pedig tudja, hogy beszélek angolul, spanyolul és katalánul is. Szerintem ezek elegendőek ahhoz, hogy kommunikáljon velem, de látszólag mégsem… Minden alkalommal, amikor elment mellettem vagy a közelemben volt, zavartnak tűnt, mintha látta volna, hogy én tökéletesen átlátok rajta és kiismerem.”

„Egy büszke személyiség, aki azokkal akart sikeres lenni, akiket ő maga választott ki, és nem azokkal, akiket még mások hoztak. Ez Guardiola projektje, és jaj annak, aki nem tartozott hozzá és akit nem ő hozott. Én vagyok az, aki le akarja dönteni a »Guardiola-mítoszt«: a Barcelonánál nem ő volt a zseni, egyszerűen csak elég intelligens volt ahhoz, hogy Cruyff módszereit átvegye és alkalmazza. Aztán a Bayern Münchennél és a Manchester Citynél is megpróbálta ugyanezeket a mintákat megteremteni, ehhez azonban két dolog mindenképp szükséges: a saját emberei és játékosai, valamint az, hogy szinte korlátlan források álljanak a rendelkezésére. Ez az, ami egy Crystal Palace-nál vagy egy Watfordnál nem működne.”

Dimitri Seluk, Touré menedzsere szintén kemény kritikával illette Guardiolát.

„Én, aki mindennap ott voltam Yaya mellett, tapasztaltam, hogy Guardiola különböző ürügyekkel sosem adta meg a lehetőséget, hogy Touré bizonyíthasson. Emberileg sok jót nem lehet elmondani Guardioláról. Kezdjük azzal, hogy már akkor bejelentette, hogy a Manchester Cityhez megy, amikor még Manuel Pellegrini irányította az angol csapatot – ez az egész nem volt túl szép. Ha a nagymamámat kineveznéd a Bayern München élére, még ő is bajnok lenne! Van egy alapvető pont Guardiola választásaiban, ami mindig egyezik: csak olyan klubokhoz szerződik, ahol rengeteget költhet, ráadásul olyan gárdákat választ, amelyek nélküle is bajnokságot nyernének.”

Seluk egyébként elmondta, Touré mindenképpen szeretne a Premier League-ben maradni, ennek érdekében az első hónapokban akár heti 1 (!) fontos fizetésért is aláírna egy angol topcsapathoz!

„Tourénak rengeteg ajánlata van más országokból, ráadásul rengeteget fizetnének neki, ám úgy döntöttünk, hogy a következő szezont »Guardiolára szánjuk«: Yaya be fogja bizonyítani a City szurkolóinak, hogy korai volt őt leírni, tele van energiával és egy angol topgárdánál folytatná. Hivatalosan is kijelenthetem, hogy Yaya ennek érdekében hajlandó lenne az első hat hónapban heti 1 fontért játszani, mindezt persze olyan bónusszal megtoldva, ami az alapján növel a fizetésén, hogy hogyan teljesít.”

A Manchester City és Josep Guardiola sem kommentálta Yaya Touré vádjait – a klub a France Football megkeresésére csak annyit reagált, csalódott korábbi játékosában.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik