Jól indul az év: a Chelsea fizetni fog a saját játékosáért?

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2022.01.10. 19:53
null
Lucas Torreira és Emerson Palmieri. Főszereplők (Fotó: AFP)
Korunk millió és egy problémái között vagy talán éppen ezért is a futball népszerűbb, mint valaha, ha a helyszínen nem is mindig, de a televízióban, a sajtóban, a rádióban és az interneten milliárdok követik a kedvenceiket és az általuk nagyon nem szeretetteket. Mint 2008 óta mindig, most is megpróbálkozunk a lehetetlennel, utat vágunk az átigazolási hírek és pletykák között. Vagy legalábbis kísérletet teszünk rá.

 

Az ARSENALNÁL folyamatosak az erősítések a szokásos nagy cél, a dobogó és így vele a Bajnokok Ligája-szereplés eléréséhez. Az „ágyúsok” legfőbb célpontja a Fiorentina üstököse, Dusan Vlahovics, csak éppen érte Európa topklubjai állnak sorba.

„Senki sem akarja már az Arsenalnál Pierre-Emerick Aubameyangot, Vlahovics meg remek, fiatal támadó, nagyon-nagyon sokra taksálják máris. A Fiorentina valószínűleg eladja, nincs sok pénz most az olasz futballban. Úgy gondolom, 55 millió euró fölött kérnek érte, mert a csatár tényleg egyike Európa legnagyobb csatárígéreteinek” – merengett a The Telegraph szakírója, Luke Edwards.

Az olasz La Gazzetta dello Sport szerint a londoniak egyenesen 70 millió euró értékben tettek ajánlatot a firenzeieknek, pénz mellett Lucas Torreira játékjogát is felajánlva. Vlahovics ebben az idényben 21 mérkőzésen 18 gólt szerzett, három gólpassz mellett, az uruguayi zsebrakéta, Lucas Torreira most éppen a Fiorentinában játszik, amelynek a nyárra 15 millió eurós vételi opciója van rá. Torreiráért az Arsenal 28.7 millió eurót fizetett anno a Sampdoriának, de nem ment a játékosnak Angliában, a Serie A-ban kezdi lassan visszanyerni egykori formáját.

A La Gazzetta információit annyival kiegészítenénk, hogy az olaszok ősszel alkudni szerettek volna a 15 milliós árból. Ami biztos: a Fiorentina vezetői elismerték, hogy nem tudják meghosszabbítani Vlahovics jövőre lejáró szerződését, mert ügynökei kétszer annyi bért kérnek neki, mint amennyit most kap, azaz az évi négymillió eurós fizetést évi nyolcmillióra emelnék; a firenzeiek pedig gyorsan leigazolták a Herthától a Serie A-ban korábban gólerősen futballozó Krzysztof Piateket (kölcsönbe, körülbelül 15 milliós vételi lehetőséggel).

 

 

Aubameyang távozhat januárban, a gaboni támadó az ANK előtt is bebizonyította, hogy nem éppen professzionális a hozzáállása, ráadásul londoni szakértők szerint Mikel Arteta végleg összeveszett vele. Ami gond: Aubameyang 32 és fél éves, a szerződése még másfél évig tart, fizetése évi 19 millió euró, mert az Arsenalnál tanultak Mesut Özil példájából...

A Saint-Étienne, a Borussia Dortmund (két korábbi klubja), a Newcastle United, a Juventus és a Barcelona is érdeklődik iránta, de ekkora bért egyikük sem tud fizetni, csak az angliai kérő. „Auba” ebben az idényben 14 Premier League-mérkőzésen öt kanadai pontot ért el, az előzőben 29 bajnokin 13-at. „Elképzelni sem tudok fagyosabb viszonyt, mint amilyen most Pierre-Emerick és Mikel Arteta között van” – írta a fent említett Edwards. Aubameyang legpotensebb kérője az NU, egy angol lap féléves kölcsönről és 20-22 millió euró körüli nyári vételárról tud.

A Brighton, a Crystal Palace, a Bayer Leverkusen és a Borussia Mönchengladbach mind vevő Eddie Nketiah játékjogára, a húszéves, angol U21-es válogatott éket, Folarin Balogunt a Middlesbrough, Millwall, Swansea City, Saint-Étienne négyes kéri változatos formákban.

Nketiah ügye nem egyszerű, mert Arteta szeretne vele hosszabbítani (a 22 éves csatár szerződése a nyárig tart), a Mönchengladbach első ajánlatát csípőből visszautasították, csak éppen a 2015-ben a Chelsea-től leigazolt futballista ebben az idényben három bajnokin lépett pályára. És összesen 38 perc erejéig...

Arteta nem rejtette véka alá, hogy több játékost is venne a télen, a technikai igazgató Edu és csapata gőzerővel dolgozik ezen, azt azonban kerek-perec kijelentette, hogy a csapat egykori játékosa, Jack Wilshere hiába edzett velük mostanában, nem fogják szerződtetni.

Szabadon tárgyalhat már a kérőkkel a harmincéves Alexandre Lacazette is, akinek a nyáron fut ki a kontraktusa az Arsenallal (decemberben nemet mondott a hosszabbításra a Daily Mirror szerint), ebben az idényben összesen 997 percet játszott, ezalatt 9 kanadai pontot termelt.

Meglepte mindkét klub híveit a hír, hogy a Liverpool érdeklődik Bukayo Saka iránt, Arteta szerint az érdeklődésre büszkének kell lenniük, mert ezt azt jelenti, hogy remek munkát végeztek a támadóval. Érdekes, hogy Saka ügynöke ugyanaz az Emeka Obasi, aki Balogun és Nketiah „pártfogója” is.

Ha már ügynök: Georginio Wijnaldum és ügynöke informálta a PSG menedzsmentjét, hogy januárban vissza szeretne térni Angliába, az első két jelentkező az Arsenal és az NU angol források szerint.

Az Atlético Madrid kölcsönvenné Cédricet az Angliába eladott Kieran Trippier helyére, Sead Kolasinac iránt a Marseille érdeklődik, és eladó a spanyol középhátvéd, Pablo Marí is, ügynöke, Arturo Canales Olaszországban próbálkozik (Udinese, Torino, Sampdoria, Milan, Fiorentina), de kapcsolatban áll a Flamengóval is. Ainsley Maitland-Niles a nyárig a Romáé, meglepő módon opciók nélküli kölcsönbe.

 

A Mönchengladbach középpályása, Denis Zakaria és a nála négyszer-ötször többért, 40 millió euróért „árult” Bruno Guimaraes (Olympique Lyon, de a következő transzfer ötöde a brazil játékos előző klubjáé, az Atlético Paranaenséé) is célpont a lapok szerint. Ennyibe kerül legalább az Aston Villa brazil szűrője, Douglas Luiz, nem egyszerű tehát erősíteni, és hol van még innen a világszínvonal?!

„Az Arsenal felvette a kapcsolatot az ügynökömmel, de nincs hivatalos ajánlat még. A célom, és ezt elmondtam Juninho Pernambucanónak is, bajnokságot nyerni a Lyonnal. A szurkolók már régóta várnak erre, célunk a bajnoki arany, a Francia Kupa-elsőség és az Európa-liga megnyerése. De sohasem titkoltam, hogy nagyon szeretnék a PL-ben játszani” – nyilatkozta egy brazil lapnak a középpályás. Juninho Pernambucano ugyebár az OL sportigazgatója, és jól tudja, miről beszél beosztottja: ő 2001 és 2009 között játszott Lyonban, és nem igazolt el karrierje csúcsán igazi topcsapathoz.

A Sky Deutschland szerint Ousmane Dembélé egyik kérője az Arsenal, kérdés, ennek örülnek-e a londoni klub híve, a volt barcelonai Arthur a nagy transzfertudós, Gianluca Di Marzio szerint hamarosan kiköthet Artetáéknál, egyelőre kölcsönbe.

Mivel Vlahovicsot a leggazdagabb csapatok is üldözik, felvetődött az Arsenalnál a Real Sociedad ásza, Alexander Isak, a Lille amerikai születésű, ám kanadai válogatott csatára, Jonathan David, de 50 millió eurót alatt ők sem mozdíthatók (e két célpontról a The Athletic számolt be), és nem sokkal lenne olcsóbb az Aston Villa 26 éves csatára, Ollie Watkins, aki két éve azt nyilatkozta, hogy óriási Arsenal-fan és Thierry Henry-rajongó, és minden álma, hogy egyszer ő is „ágyús” legyen.

Mason Greenwood mozdíthatóságában nem hiszünk, Anthony Martialéban inkább, de utóbbit inkább adja el a Manchester United a Newcastle-nek vagy a Barcelonának, mint egyik riválisának. Dominic Calvert-Lewin is megfelelő erősítés lenne, de csapatának, az Evertonnak nincs szüksége most mindenképpen pénzre, ráadásul a másik középcsatáruk, Richarlison éppen sérült.

A védelem jobb szélére kiszemelt a Brighton aprócska tehetsége, Tariq Lamptey és a barcelonai Sergino Dest, és nagy meglepetés lenne, ha tényleg megvennék a Juventustól a pármai formájától messze kerülő Dejan Kulusevskit.

Jól értesült(nek magukat valló) angol források szerint az Arteta nemet mondott Aaron Ramsey-ra, inkább a Lille máris sokat megélt középső középpályására, Renato Sanchesre lenne vevő.

 

Sokat elmond az Arsenal és a CHELSEA mai viszonyairól, hogy míg az előbbi klubnál a cél a BL-szereplés kiharcolása, utóbbinál a cél a BL-elsőség megvédése. A keret értéke közel 900 millió euró, ennél csak a Manchester Cityé és a PSG-é több, de az sem sokkal.

Dest neve felbukkant itt is pár hete, akárcsak a világbajnok középső védőé, a francia Presnel Kimpembéé, de ő inkább nyári célpont, éppen úgy, mint a leedsi szélső, Raphinha.

Ben Chilwell sérülése megnyithatja az utat az evertonos Lucas Digne (őt fél évre kérik kölcsön, és nem is esélytelenül, mert a francia kiesett a csapat menedzserének, Rafael Beníteznek a kegyeiből, aki a minap szerződtetett 23.5 millió euróért egy új balhátvédet) előtt, de kézenfekvő lenne visszahozni Emerson Palmierit lyoni kölcsönjátékából, vagy visszarendelni a 19 éves holland balhátvédet, Ian Maatsent a Coventrytől. Ne feledjük, a 25-30 millió euróért vihető Dest képes a védelem bal szélén is futballozni, ugyanakkor nem kell kapkodnia Thomas Tuchelnek, aki okosan leverte Romelu Lukaku kis lázadását.

Emerson Palmieri ügye a legérdekesebb, a L'Équipe és a nagy Romano szerint is visszautasította a Lyon a Chelsea kérelmét, mert a szerződésben nincs visszahívási jog, a londoniak most jobb híján arra készülnek, hogy fizessenek pármillió eurónyi kompenzációt az Olympique-nek... a saját játékosukért!

 

Nagy fogás lenne a milanos Theo Hernandez, a védelem közepére Szalai Attila és a szintén Törökországban játszó Serdar Saatci (Besiktas) is kiszemelt pár lap szerint, Tuchel nagy tisztelője a portugál középpályásnak, Rúben Nevesnek, de érte minimum 50 milliót kér a Wolverhampton.

A magát alulfizetettnek érző Antonio Rüdiger aláírásáért sorban áll a PSG, a Bayern München, a Juventus, a Real Madrid és a Manchester United; Andreas Christensent és César Azpilicuetát a Barcelona és a Milan kerülgeti (e párosnak is csak pár hónap van hátra a szerződéséből); Ross Barkley az Evertonban, a Leedsben, a Newcastle-ben vagy a Burnleyben, Hakim Zijes a Dortmundban, Ruben Loftus-Cheek a Romában folytathatja. Kepát kölcsönkérte a Lazio, de mivel Édouard Mendy éppen az afrikai kontinenstornán szerepel, akárcsak nyáron, ismét kosarat kapott a római csapat.

Malang Sarr remek védő, de nagyon kevés játéklehetőséget kap, a Milan, a Torino, a Watford és a West Ham is vinné, azonban a minap hosszabbító Thiago Silva, Reece James és Trevoh Chalobah is éppen sérült.

Egy ilyen jó keretben mindig akadnak rejtett tartalékok, a középpályán kevés szerepet kapó Saúl Níguez például bevethető balhátvédként is, bár az ő szekerének rúdja most éppen kifelé mutat Londonból.

A PREMIER LEAGUE TÉLI ÁTIGAZOLÁSAI, 2022

FC ARSENAL
Érkezett:
Távozott: Dejan Iliev (szerződését felbontották), Sead Kolasinac (Marseille, ingyen)
Kölcsönbe:
Ainsley Maitland-Niles (Roma, 500 000 euró)

ASTON VILLA
Érkezett:
Lucas Digne (Everton, 30 000 000 euró)
Kölcsönbe: Philippe Coutinho (Barcelona), Robin Olsen (Roma)
Kölcsönből vissza: Wesley (FC Bruges)
Távozott:
Kölcsönbe: Keinan Davis (Nottingham Forest), Wesley (Internacional), Anwar El Ghazi (Everton)
Kölcsönből vissza: Axel Tuanzebe (Manchester United)

FC BRENTFORD
Érkezett:

Kölcsönbe: Jonas Lössl (Midtjylland)
Távozott: Patrik Gunnarsson (Viking FK, kölcsön után végleg), Jan Zamburek (Viborg FF)

BRIGHTON & HOVE ALBION
Érkezett: Kacper Kozlowski (Pogon Szczecin, 11 000 000 euró)
Kölcsönből vissza: Billy Arce (LDU Quito), Leo Östigard (Stoke City), Moisés Caicedo (Beerschot)
Távozott: Jürgen Locadia (Bochum, ingyen), Christian Walton (Ipswich Town, kölcsön után végleg)
Kölcsönbe:Aaron Connolly (Middlesbrough), Taylor Richards (Birmingham City), Kacper Kozlowski (Union Saint Gilloise), Leo Östigard (Genoa)

FC BURNLEY
Érkezett:

Távozott: Chris Wood (Newcastle United, 30 000 000)

FC CHELSEA
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Kenedy (Flamengo)
Távozott: Lewis Baker (Stoke City, ingyen)

CRYSTAL PALACE
Érkezett:
Kölcsönből vissza:
Jacob Montes (Beveren)
Távozott:

FC EVERTON
Érkezett:
Vitalij Mikolenko (Dinamo Kijev, 23 500 000 euró), Nathan Patterson (Rangers, 14 000 000 euró)
Kölcsönbe: Anwar El Ghazi (Aston Villa)
Távozott: Lucas Digne (Aston Villa, 30 000 000)

LEEDS UNITED
Érkezett:

Távozott:
Kölcsönbe:
Cody Drameh (Cardiff City)

LEICESTER CITY
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Sam Hughes (Burton)
Távozott: Filip Benkovic (Udinese, ingyen)

FC LIVERPOOL
Érkezett:

Távozott:

MANCHESTER CITY
Érkezett:

Kölcsönből vissza: Luka Ilics (Twente)
Távozott: Ferran Torres (Barcelona, 55 000 000)

MANCHESTER UNITED
Érkezett:

Kölcsönből vissza:
Tahith Chong (Birmingham City), Axel Tuanzebe (Aston Villa)
Távozott:
Kölcsönbe: Axel Tuanzebe (Napoli, 600 000 euró)

NEWCASTLE UNITED
Érkezett:
Kieran Trippier (Atlético Madrid, 13 330 000), Chris Wood (Burnley, 30 000 000)
Kölcsönből vissza:
Jake Turner (Colchester United), Matty Longstaff (Aberdeen)
Távozott:

NORWICH CITY
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Onel Hernández (Middlesbrough)
Távozott:
Kölcsönbe: Bali Mumba (Peterborough), Onel Hernández (Birmingham City), Rocky Bushiri (Hibernian), Josh Martin (Doncaster)

FC SOUTHAMPTON
Érkezett:
Willy Caballero (egyesület nélküli)
Kölcsönből vissza: Dan N'Lundulu (Lincoln City)
Távozott: Sam McQueen (visszavonult)
Kölcsönbe: Dan N'Lundulu (Cheltenham)

TOTTENHAM HOTSPUR
Érkezett:

Kölcsönből vissza: Alfie Whiteman (Degerfors)
Távozott:

FC WATFORD
Érkezett:
Maduka Okoye (Sparta Rotterdam, 5 000 000 euró), Hassane Kamara (Nice, 4 000 000), Yaser Asprilla (Envigado, 3 000 000), Nicolas N'Koulou (egyesület nélküli), Edo Kayembe (Eupen, 4 800 000), Samir (Udinese, 3 960 000)
Kölcsönből vissza: Pontus Dahlberg (Doncaster)
Távozott:
Kölcsönbe: Maduka Okoye (Sparta Rotterdam), Pontus Dahlberg (Gillingham)

WEST HAM UNITED
Érkezett:

Távozott:
Kölcsönbe: Conor Coventry (MK Dons)

WOLVERHAMPTON WANDERERS
Érkezett:
Kavabe Hajao (Grasshoppers, 600 000), Chiquinho (Estoril Praia, 3 500 000)
Távozott:
Kölcsönbe:
Toti Gomes (Grasshoppers)

Vastaggal az elmúlt hét átigazolásai.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik