A szemüveg mögött – Jürgen Klopp, avagy Mr. Motiváció titka

ZSOLDOS BARNAZSOLDOS BARNA
Vágólapra másolva!
2015.12.26. 09:57
null
Jürgen Kloppot ezerarcú edzőnek tartják, de négy magyar játékosa egyetért: kiváló ember<br />(Fotók: AFP, Action Images és NS-archív)
Az elmúlt évtizedekben sajnos nem sokszor adatott meg magyar futballistának, hogy a világ közvetlen élvonalához tartozó vezetőedzővel együtt dolgozhasson, napjaink egyik legjobb trénere, Jürgen Klopp viszont mintha vonzaná honfitársainkat. A német sztáredző pályafutását végigkísérték a magyar játékosok, őket – Bódog Tamást, Hajnal Tamást, Bajner Bálintot és Bogdán Ádámot – faggattuk a szakember sikereinek titkáról.

Mainzban a német másodosztály biztos kiesőjelöltjéből faragott stabil Bundesliga-együttest, Dortmundban egy kilátástalan helyzetben lévő, szedett-vedett alakulatot átvéve menetelt két bajnoki címig és a Bajnokok Ligája döntőjéig, Liverpoolban pedig már néhány hét után a Manchester City szétcincálásával jelezte, hogy Angliában is nagy dolgokra készül. Az elmúlt években elért sikereivel Jürgen Klopp a világ legelismertebb és legkapósabb edzői közé lépett, akinek kegyeiért fél Európa harcolt, miután a nyáron elhagyta a Borussiát, és ami számunkra igazán különleges, magyar játékosok testközelből figyelhették végig a sztártréner felemelkedését és sikereit.

BÓDOG TAMÁS: „EGYEDÜLÁLLÓ SZEMÉLYISÉG”

Ma már Bódog Tamás is edző
Ma már Bódog Tamás is edző

Érdekesség, hogy amikor a jobbhátvéd Bódog Tamás 2000-ben megérkezett a Bundesliga 2-es Mainzhoz, az akkor még játékosként aktív, ám épp sérült Klopp posztriválisa lett. A német persze nem izgult különösebben, hiszen minden pozícióban remekül megállta a helyét (hogy mást ne mondjunk, korábban csatárként egyetlen meccsen rúgott négy gólt a Rot-Weiss Erfurt színeiben védő Disztl Péternek), és ekkor már különben is jobban foglalkoztatta a jövője. Ahogy ő fogalmazott, ebben az időszakban nem volt más, mint egy kiöregedőfélben lévő, perspektíva nélküli játékos, 2001 februárjában viszont gyökeres fordulatot vett az élete: kinevezték a kiesés ellen küzdő csapat edzőjének. Bódog így emlékszik vissza azokra az időkre:

„Mindig, mindenről karakteres véleménye volt. Amikor arról beszélgettünk, ki mihez kezd, ha abbahagyja, azt mondta, el tudja képzelni magát utánpótlásedzőként. Amikor aztán kinevezték nálunk edzőnek, nem sokan adtak rá esélyt, hogy bent maradunk. Az egyesület vezetői viszont úgy voltak vele, hogy ha Kloppóval kiesünk, az sem tragédia, ha meg bent maradunk, az sikertörténet lenne. Gyakorlatilag vészmegoldásnak számított, nem volt semmilyen papírja, edzői végzettsége, de a motiválásával, a hozzáállásával össze tudott minket rántani, és ennek köszönhetően kiharcoltuk a bentmaradást. Annyira tudott lelkesíteni, úgy tudott hozzánk beszélni, hogy utána úgy éreztem, akár a falon is át tudnék menni. Ebben volt ő nagyon erős, eleinte emiatt működött a dolog. A játékoskeretünk Mainzban nem feltétlenül volt a legjobbak között, a képességbeli és anyagi hiányosságokat Kloppo tudta pótolni a hozzáállásával és a motiváltságával.”

„Hozzá bármilyen magánjellegű problémával oda lehetett menni, mindig próbált segíteni. Mindenkit ugyanúgy kezelt, és mindenkinek korrekten, nyíltan elmondta a véleményét, amit nagyon becsültünk benne, mert ha néha fáj is az igazság, legalább nem a hátunk mögött mondja ki. Bődületes, hogy a legnegatívabb helyzetekből is ki tudta hozni azt a pozitívumot, ami lehet, hogy ott se volt, neki mégis sikerült elhitetni velünk. Egyedülálló személyiség, aki óriási hatással volt rám is, nagyon örülök, hogy a csapattársa, a játékosa és az edzőkollégája lehettem.”

Mainzban 2005-ben a bennmaradást is nagyon megbecsülték
Mainzban 2005-ben a bennmaradást is nagyon megbecsülték

HAJNAL TAMÁS: „ELKÉPESZTŐEN TUD MOTIVÁLNI”

Noha Klopp már első mainzi idénye után is kapott ajánlatokat a Bundesligából, úgy érezte, tapasztalatlan edzőként még rengeteg tanulnivalója van. A következő két szezonban ugyanakkor már a Bundesliga-feljutásért küzdött a Mainzcal, amit 2004-ben ki is harcolt. A gyengécske játékoskeret ellenére három évig a legjobbak között tartotta a csapatot, ám a kiesés, majd egy sikertelen feljutási kísérlet után már nem tudott ellenállni a nívósabb egyesületek csábításának, és 2008 nyarán csatlakozott a Borussia Dortmundhoz – Hajnal Tamással egy időben:

Klopp és Hajnal (lent jobbról a 2.) 2008-ban együtt került Dortmundba
Klopp és Hajnal (lent jobbról a 2.) 2008-ban együtt került Dortmundba

„Ő akkor Németországban az egyik legfelkapottabb edző volt a Mainzban elvégzett munkája és a tévés szakkommentátori szereplései miatt. Amikor Dortmundba jött, nagyon konkrét elképzelései voltak arról, mik azok az elsődleges szempontok, amelyeken változtatni szeretne, aztán mindezt nagyon határozottan és konzekvensen meg is követelte a játékosoktól, ennek pedig elég gyorsan meg is lett az eredménye. Az alapokat akkor fektette le, de a csapat persze sokat fejlődött az azt követő években. Az alapelképzelése mindig is az volt, hogy nagy futómennyiséggel, agresszivitással folyjon a játék, kiemelt figyelmet szentelve az egész csapat együttes védekezésére. Mindig azt hangsúlyozta, hogy a lehető legkellemetlenebb ellenfele szeretne lenni az összes csapatnak a Bundesligában, és ha ezt meg tudjuk valósítani, már nagyrészt elértük a célunkat. Intenzív, sok futásra és agresszivitásra épülő játék – egyértelműen ez volt a lényeg.”

„Az biztos, hogy elképesztően tud motiválni. A testbeszéde, a megjelenése, a kisugárzása nagyon magával ragadó, ugyanakkor roppant kemény is az elvárásaiban. Tehát egyik tényező a motiváció, a másik pedig, hogy aki nem úgy hajtja végre a rábízott feladatokat, aki nem 110 százalékot nyújt a pályán, annak elég hamar nehézségei lesznek nála. A játékosoknak olyan hangnemben adja az utasításokat, hogy eszébe sem jut senkinek, hogy egy pillanatra is megálljon vagy mást csináljon. Nem mindig az a baráti, bajtársi edző, mint akinek kívülről látszik, nagyon kemény is tud lenni. Felkészültség, elszántság, a sikerért való megőrülés jellemzi.”

BAJNER BÁLINT: „A VILÁGON NINCS MÉG EGY ILYEN EDZŐ”

Bajner Bálinttal elhitette, hogy Ibra-szintű játékos
Bajner Bálinttal elhitette, hogy Ibra-szintű játékos

Noha Hajnal az első szezonban stabil kezdő volt Kloppnál, sérülése után már nem tudta visszaverekedni magát az egyre jobb eredményeket elérő csapatba, amely négy éven belül minden elképzelést felülmúló magasságokig jutott el. Két bajnoki cím és két kupagyőzelem után 2013-ban a Bajnokok Ligájába is nagy menetelésbe kezdett, és ebben az időszakban edzhetett alkalmanként a legjobbakkal a második csapattól fel-felhívott Bajner Bálint, aki egy Bundesliga-mérkőzésen pályára is lépett a Dortmundban. A fiatal játékost magával ragadta Klopp munkamorálja:

„Abban az időszakban megértettem, mivel tudja Klopp a játékosait ilyen szintre felhozni. Edzésen hozzám is többször odajött, és olyan dolgokat mondott, olyan utasításokat adott, amitől annyira euforikus állapotba kerültem, hogy azt képzeltem magamról, én vagyok Zlatan Ibrahimovic. Leírhatatlan a motivációs ereje. Minden futballistának kívánom, hogy egy ilyen edzővel legyen lehetősége akár csak beszélgetni is. Egyetlen elbeszélgetéssel olyan erőt ad, amivel tovább és tovább növeli az ember motivációját, és ezt mindenkinél el tudja érni a csapatban, egyszerűen elképesztő.”

„Persze, nem kizárólag azon múlik minden, hogy kit mennyit dicsérnek vagy nem dicsérnek, de egy igazán jó pedagógus érzi, hogy az adott játékosnak mikor mire van szüksége. Klopp minden egyes játékosáról pontosan tudja, kinek mi kell ahhoz, hogy minden edzésen, minden meccsen, mindennap 110 százalékot hozzon ki magából. Váltig állítom, hogy a világon nincs még egy ilyen edző.Előfordul persze, hogy átlép olyan határokat, amilyeneket nem illik, de ez is csak azért van, mert meccs közben mindig megszállja valami furcsa erő. Hihetetlenül jó, kedves és rokonszenves ember.”

Dortmundban imádják, így búcsúztatták a szurkolók
Dortmundban imádják, így búcsúztatták a szurkolók

BODGÁN ÁDÁM: „TITKA A TERMÉSZETESSÉGBEN REJLIK”

Az elképesztő sikerek fényében sokáig úgy tűnt, Klopp lehet a Dortmund Sir Alex Fergusonja, a 2014–2015-ös szezonra viszont kissé kifulladt az edző és a klub kapcsolata. Bajnoki cím helyett sokáig a kiesés elkerüléséért kellett küzdeniük, és bár a tavasz jobban sikerült, a tréner bejelentette, hogy a szezon végén távozik a klubtól. Noha eredetileg hosszabb szünetet tervezett, az élet megint közbeszólt, és miután a Liverpool októberben menesztette Brendan Rodgerst, Klopp nem tudta visszautasítani a patinás klub ajánlatát – amelynél „természetesen” ismét várt rá egy magyar játékos, ezúttal a kapus Bogdán Ádám:

„Pontosan olyan, amilyennek a médiában látszik. Érzelmes ember, mindent kimutat, remek figura, közvetlen, őszinte, vicces, ugyanakkor megköveteli a munkát. A játékunk, a taktikánk alapja nem sokat változott, ugyanúgy letámadunk az ellenfél térfelén, azzal a különbséggel, hogy a pálya minden területén megpróbálunk labdát szerezni, amihez többet és intenzívebben kell futni. Ami még különbözik, hogy Brendan Rodgers mindent alárendelt a labdatartásnak, míg Jürgen Kloppnál nem gond, ha valaki szorult helyzetben elrúgja a labdát, nála valamivel szabadabb a játék. A legfontosabb, hogy a lehető leggyorsabban eljussunk az ellenfél kapujáig, az nem követelmény, hogy Barcelona-stílusban, kizárólag rövid passzokkal történjen."

Bogdán Ádám a részletességben látja Klopp titkát
Bogdán Ádám a részletességben látja Klopp titkát

„Az érkezése előtt sem okozott gondot a labdatartás, de akkor még különösebb eredmény nélkül passzolgattunk. Mondta, hogy ha a Barcelonán nőtt volna fel, inkább elkezd teniszezni. Ez pontosan tükrözi a hozzáállását, elvárja, hogy a támadásnak legyen tartalma. Úgy futballozunk, mint néhány éve a Dortmund: letámadunk, gyors akciókat vezetünk, amelyeket be is fejezünk, többnyire góllal. Klopp titka a részletességben rejlik. Nemcsak annyit mond, hogy passzoljunk vagy fussunk, hanem azt is, miért és hogyan. Mindenki tisztában van vele, hogy mit játszunk. A sok mozgás alapvető, de csak akkor van értelme, ha jó helyre és jókor futunk, ezért meg kell tanulni több ütemmel előre gondolkodni. Ha mondjuk labdát veszítünk, arra reagálni kell, vagyis előre kell tervezni. Előfordult, hogy valakit azért szidott le, mert látta az arcán, hogy lassan gondolkodik. Jóval azelőtt tudni kell a következő lépést, hogy odaér a labda. Aztán videón megmutatott mindent. Másik alkalommal azt magyarázta el, miért nem szereztünk labdát. Egyszerűen, fehéren-feketén elmondja, mi a jó, mi a rossz a támadásoknál és a védekezésnél. Rengeteget lehet tanulni tőle.”

„Mondta, hogy ha a Barcelonán nőtt volna fel, inkább elkezd teniszezni”
„Mondta, hogy ha a Barcelonán nőtt volna fel, inkább elkezd teniszezni”

ANGOL PREMIER LEAGUE, 18. FORDULÓ
13.45: Stoke City–Manchester United (Tv: DIGI Sport1)
16.00: AFC Bournemouth–Crystal Palace
16.00: Liverpool–Leicester City (Tv: DIGI Sport1)
16.00: Tottenham Hotspur–Norwich City
16.00: Manchester City–Sunderland
16.00: Chelsea–Watford
16.00: Swansea City–West Bromwich Albion
16.00: Aston Villa–West Ham United
18.30: Newcastle United–Everton (Tv: DIGI Sport1)
20.45: Southampton–Arsenal (Tv: DIGI Sport1)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik