A kapusteljesítmény, amelytől nemcsak a kop, Klopp is dalra fakadt

KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁNKOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2020.02.14. 16:19
A lehető legrosszabbul indult számára az idény, ám február közepére szinte minden mutatóban az évad legjobb kapusává vált. Alisson Becker olyan három hónapot tudhat maga mögött a Premier League-ben, amihez hasonlót az elmúlt húsz évben talán csak Edwin van der Sartól láttunk. Csoda lenne, ha még maga Jürgen Klopp is dalra fakad mindettől?

Alisson a Premier League leghatékonyabb kapusa a 2019–2020-as évadban (Fotó: AFP)
Alisson a Premier League leghatékonyabb kapusa a 2019–2020-as évadban (Fotó: AFP)
Alisson a Premier League leghatékonyabb kapusa a 2019–2020-as évadban (Fotó: AFP)
Alisson a Premier League leghatékonyabb kapusa a 2019–2020-as évadban (Fotó: AFP)
Alisson a Premier League leghatékonyabb kapusa a 2019–2020-as évadban (Fotó: AFP)


Az Anfield közönsége hosszú ideje először teljesen elnémult.

Pedig minden remekül indult. Jürgen Klopp csapata fél óra után már 3–0-ra vezetett az újonc Norwich City ellen a Premier League 1. fordulójában. Aztán jött egy teljesen ártalmatlannak gondolt kirúgás, Alisson Becker megcsúszott, földre került, majd fájdalmas arccal ott is maradt...

Döbbenet és aggodalom lett úrrá a kopon (a Pool-drukkerek híres kapu mögötti szektora) és talán magán Kloppon is.

A padon ülő, épp a hét elején aláíró Adrián pillanatokon belül melegíteni kezdett, s hamarosan a pályán találta magát. Alisson, a Liverpool orvosi stábja által támogatva, vastaps kíséretében hagyta el azt.

„Úgy érezte, mintha valaki vádlin hasította volna, ez sosem jó jel. Valószínűleg többről van szó, mint puszta húzódásról. Nem nézett ki túl jól…” – idézte a Sky Sports a meccs után nyilatkozó német menedzsert, aki hozzátette, hiába játszott csapata remekül, a 4–1-es sikert beárnyékolja első számú kapusa elvesztése. Öröm az ürömben, néhány nappal később kiderült, hogy az első pletykákkal ellentétben az Achilles-ín-szakadást megúszta a friss Bajnokok Ligája-győztes kapus. De így is több mint két hónapos kihagyásra kényszerült…

Alisson számára a lehető legrosszabbul indult a 2019–2020-as idény (Fotó: AFP)
Alisson számára a lehető legrosszabbul indult a 2019–2020-as idény (Fotó: AFP)
A 27 éves labdarúgó legközelebb október 20-án, a Manchester United elleni rangadón állhatott a kapuba és ha a kihagyás nem is múlt el nyom nélkül, az 1–1-es döntetlenhez, így a pontszerzéshez több bravúrral járult hozzá.

A Liverpool ráadásul komolyabb problémák nélkül vészelte át az Alisson-mentes hónapokat, még ha Adrián időnként potyázott is egyet, a csapat sorra hozta a mérkőzéseit. A bajnokságban veretlenül menetelt, megnyerte az Európai Szuperkupát, a Bajnokok Ligájában pedig egyedül a Napoli otthonában kapott ki. Az akadozó gépezet egyetlen jele: Alisson nélkül csupán három olyan tétmeccse volt a gárdának, amelyen nem kapott gólt.

A brazil visszatérése után – ha kellet is némi idő – jelentősen átalakult ez a mutató is. Mondhatni, magasabb sebességi fokozatra kapcsolat a Klopp-alakulat.

Alisson és Adrián (Fotó: 90min.com)
Alisson és Adrián (Fotó: 90min.com)

A csapat kemény menetelésen van túl az elmúlt három hónapban, decemberben klubvilágbajnok lett, bejutott az FA-kupa ötödik fordulójába (igaz, itt legutóbb az U23-as csapat szerepelt), miközben 22 pontos, az idény ilyen szakaszában még sosem látott előnnyel vezeti az angol bajnokságot. Az egyetlen alkalom, amikor egyáltalán pontot vesztett, az az MU elleni, már említett, idegenbeli rangadó.

Alissonnak december 7-én, a Premier League-ben addig lejátszott nyolc tétmérkőzésén nem volt kapott gól nélküli meccse (csak a végigjátszott találkozók számítanak – a szerk.). Azóta viszont tíz bajnokiból kilencet(!) is hibátlanul hozott le a brazil, akinek kulcsszerepe van abban, hogy a Liverpoolnak reális esélye van jó néhány sportági rekordot átírni Angliában. Nem mellékesen a kilenc clean sheettel Alisson beérte a Sheffield Unitedben védő Dean Hendersont és a Burnley kapusát, Nick Pope-ot – ők hárman vezetik a vonatkozó rangsort a 2019–2020-as évadban.

Roberto Negrisolo, aki korábban az AS Románál maga is edzette, „a kapusok Messijeként” jellemezte Alissont, s csak kevés olyan ember akad az Anfield környékén, aki ne értene egyet a kijelentéssel.

Vele még a legnehezebb kihívások is sokkal egyszerűbbekké válnak” – idézi a goal.com összeállítása a Liverpool korábbi kapusát, Chris Kirklandet.„Bármit tesz, sugárzik belőle a nyugalom. Az az érzésed, hogy mindent az irányítása alatt tart. Ő a világ jelenlegi legjobbja, ez biztosan kijelenthető.”

Alisson lett az első Jasin-díjas kapus (Fotó: AFP)
Alisson lett az első Jasin-díjas kapus (Fotó: AFP)

De nemcsak az egykori kapustárs, a 2019-ben bezsebelt érmek és egyéni díjak is ezt mutatják. Alisson júniusban emelhette magasba a Bajnokok Ligája trófeáját, emellett a PL legjobb kapusa lett, hat héttel később Copa Américát nyert a brazil válogatottal, augusztusban megválasztották a BL-idény legjobbjának a posztján, szeptemberben pedig a FIFA Év kapusa díjat vehette át, végezetül az Aranylabda-gálán először kiosztott, szintén a legjobb kapusnak járó Jasin-trófea is az övé lett. A Goal kiemeli: a naptári évet a klub-vb-n nyújtott teljesítményével koronázta meg, melynek fináléjában a Liverpool hosszabbításban múlta felül a Flamengót. Ismét csak kapott gól nélkül…

All you need is Alisson Becker”, vagyis „Csupán Alisson Beckerre van szükséged” – dudorászta széles mosollyal az arcán Klopp a klub-vb megnyerése után. Források szerint nem ez volt az első alkalom, hogy a német egy-egy nehezen megnyert mérkőzés után erre a gondolatra jutott, pletykák szerint a Queen Radio Ga Ga című slágerének dallamára, a refrén „All we hear is radio ga ga / Radio goo goo / Radio ga ga” sorait átköltve rendre énekli is a melwoodi edzőközpontban.

Klopp megnyilvánulásait látva nem tűnik lehetetlennek, hogy igaz a sztori…

Alisson a klub-vb-trófeával ünnepel (Fotó: AFP)
Alisson a klub-vb-trófeával ünnepel (Fotó: AFP)

Alissont sokan féltették, amikor 2018 nyarán a történelem legdrágább kapusigazolásaként 66.8 millió fontért cserébe Rómából Liverpoolba érkezett (a rekord aztán hamar megdőlt, két héttel később Kepa Arrizabalaga 72 millió fontba került a Chelsea-nek). Ám azóta is bizonyítja, megérte a pénzt.

Alisson a 2019–2020-as idényben átlag 244 percenként kap egy gólt. Ez a Premier League történetének legjobb mutatója kezdőkapusnál. A kapujára tartó legutóbbi 27 lövésből 26-ot kivédett, egyedül Raúl Jiménez tudott a kapujába találni november 23-a óta – igaz, a statisztika jótékony homályban tartja, hogy a Brighton ellen 76 perc után kiállították, csapata pedig ezt követően, már emberhátrányban, és Adriánnal a kapuban gólt kapott (2–1), miként a következő fordulóban az Everton ellen is (5–2). Ha így folytatja, akár Edwin van der Sar 2008–2009-es, 1311 perces góltalansági rekordjának megdöntésére is lehet sansza, bár azért ez még odébb van.

A védési hatékonyságát nézve a többi PL-kapus eltörpül mellette. Alisson 86.96 százalékon áll. Csak viszonyításként: Ederson 66.15, Kasper Schmeichel 71.43, David de Gea 69.15, Kepa 55.56 százalékon.

Alisson a tizenhatoson belülről érkező kísérleteknél is rendkívül hatékony. Csaknem 77 százalékos a boxon belüli lövésekkel, fejesekkel szemben – Ederson 64.71, De Gea 60.32 százalékkal védi őket. A tizenhatoson kívülről pedig még nem is kapott gólt az évadban.

Alisson minden mozdulatából sugárzik az önbizalom – állítják a nagy elődök (Fotó: AFP)
Alisson minden mozdulatából sugárzik az önbizalom – állítják a nagy elődök (Fotó: AFP)
A Klopp által játszatott, gyors labdajáratáson és visszatámadáson alapuló, a kontrákra szintén jelentősen építő játék nem működhetne ennyire olajozottan, ha Alisson a kezein kívül ne lenne lábbal is magabiztos. Az előző évadban minden PL-kapusnál többször ért a labdához lábbal és 83.37 százalékos pontossággal passzolt, ebben a rövid átadásoktól kezdve az egészpályás indításokig mindent számolva. Igaz, utóbbi mutatóval a 2018–2019-es kiírásban csak a második volt, a citys Ederson ilyen szempontból még „lenyomta”.

Azóta viszont e téren is fordult a kocka…

Alisson érkezése óta öt liverpooli gólban is közvetlen szerepet vállalt, mint a támadást villámgyorsan elindító játékos. Mind közül talán a legemlékezetesebb a közvetlen gólpassza Mohamed Szalah múlt havi, Manchester United elleni góljánál. A Pool 2–0-ra nyert és visszavágott az Old Traffordon elhullajtott pontokért.


Hosszú-hosszú ideje a legjobb kapus, aki a Liverpool mezét magára öltötte. Nagyszerű futballista, akárcsak a társai körötte” – dicsérte Alissont a Pool történelmének legeredményesebb kapusa, a ma már 71 éves Raymond Clemence.

Dida, csodacipők és Muriel
Alisson Becker Liverpoolba vezető útjáról, a brazíliai kezdetektől, a családi történetén és a labdarúgással kapcsolatos kötelékein keresztül az AS Románál eltöltött idejéig a Bajnokok Ligája 2019-es fináléja előtt írtunk részletes portrét. A cikk itt olvasható.

Clemence 1967 és 1981 között – a Transfermarkt adatai szerint – 568 tétmérkőzésen őrizte a Mersey-partiak kapuját, ezeken csupán 413 gólt kapott, 279 találkozót kapott gól nélkül hozott le. Liverpooliként ötször nyert bajnoki címet, egyszer FA-kupát és Ligakupát, ötszörös Szuperkupa-, háromszoros BEK-, kétszeres UEFA-kupa- és egyszeres Európai Szuperkupa-győztes. A csapat történetében ő szerezte kapusként a legtöbb különböző trófeát.

Alisson – ha az összesített trófeaszámban még nem is – a különböző címek számában hamarosan Clemence nyomába szegődhet. S ezzel végképp beírhatja magát a klub históriás könyvébe – ha a szerződtetése óta eddig eltelt másfél év ehhez még nem lett volna elég.

Készült a goal.com cikke alapján.

Alisson a Bajnokok Ligája-győzteseknek járó aranyéremmel szelfizik éppen (Fotó: AFP)
Alisson a Bajnokok Ligája-győzteseknek járó aranyéremmel szelfizik éppen (Fotó: AFP)
ANGOL PREMIER LEAGUE

26. FORDULÓ
Szombat,
18.30: Norwich City–Liverpool (Tv: Spíler1) – élőben az NSO-n!

A PREMIER LEAGUE ÁLLÁSA
1. Liverpool2524160–15+4573
2. Manchester City25163665–29+3651
3. Leicester City25154654–26+2849
4. Chelsea25125843–34 +941
5. Sheffield United26109728–25 +339
6. Tottenham25107840–32 +837
7. Everton261061034–38 –436
8. Manchester United2598836–29 +735
9. Wolverhampton25811635–32 +335
10. Arsenal25613632–34 –231
11. Burnley25941229–38 –931
12. Newcastle25871024–36–1231
13. Southampton25941231–46–1531
14. Crystal Palace26791023–32 –930
15. Brighton & Hove Albion26691131–38 –727
16. Bournemouth26751426–40–1426
17. Aston Villa25741432–47–1525
18. West Ham25661330–43–1324
19. Watford26591224–40–1624
20. Norwich City25461524–47–2318
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik