Liverpool: megvan, mi (pontosabban ki) a mélyrepülés oka – sajtóhír

M. M.M. M.
Vágólapra másolva!
2023.01.04. 13:17
null
Lijnders (balra) és Klopp nagyobb beleszólása az átigazoláskba komoly gondokat okoz a klubon belül (Fotó: Getty Images)
A Telegraph értesülései szerint Jürgen Klopp, valamint segítője, Pepijn Lijnders beleszólása a klub átigazolási politikájába okozzák a Liverpool mélyrepülését. Ennek következtében fontos vezetőségi tagok távoznak a klubtól, ami bizonytalanságot idézett elő a Pool mindennapjaiban.

A Telegraph újságírója, Sam Wallace hosszabb riportot írt a Liverpool FC körül kialakult helyzetről, amely közvetlen módon fejti ki hatását a csapat mélyrepülésére. Írásunkban részben ebből az írásból szemezgetünk.

A Liverpool idénybeli teljesítménye az egyik legnagyobb csalódás a legjelentősebb európai bajnokságok küzdelmeit látva. A gárda tavaly közelebb került a mind a négy sorozat megnyeréséhez, amelyben elindult (Ligakupa, FA-kupa, Premier League, Bajnokok Ligája), mint korábban bárki az angol labdarúgás történetében. 2020-ban a Liverpool lett az első angol együttes, amely egyszerre birtokolta a Bajnokok Ligája, a Premier League, az európai Szuperkupa, és a klubvilágbajnokság trófeáit.

A sikerekben főszerepet játszott Jürgen Klopp menedzser, Michael Edwards sportigazgató, valamint Mike Gordon, a csapatot birtokló Fenway Sports Group (FSG) elnöke. Miután az előző tulajdonosok alatt (George Gillett és Tom Hicks) az egyesület a csőd szélére került 2010-ben,John W. Henry 300 millió fontért vásárolta meg a klubot. Az FSG célja az volt, hogy a klub önfenntartó módon, tulajdonosi tőke nélkül tudjon működni.

Michael Edwards (balra), Jürgen Klopp, és Mike Gordon (jobbra)
Michael Edwards (balra), Jürgen Klopp, és Mike Gordon (jobbra)

Ez a klub számára egészséges működési mechanizmust jelentett, s kockázatkerülő is volt az FSG számára, miközben a Chelsea (Roman Abramovics) és a Manchester City (Manszúr sejk) is masszív tulajdonosi (és ahhoz közel álló) tőkének köszönhetően tört előre a Premier League tabelláján.

Ezért a klub az FSG MLB-csapatánál, a Boston Red Soxnál alkalmazott módszerhez nyúlt, ami a „Moneyball” nevet kapta Michael C. Lewis könyvének címe alapján (amelyből később film is készült Brad Pitt főszereplésével). A módszer lényege az, hogy fejlett statisztikai (sportanalitikai) módszerekkel szerzett információk révén olyan játékosokat sikerült áron alul megszerezniük, akiket más csapatok nem tartottak elég jónak. A módszer az Oakland Athletics baseballcsapatánál született meg Billy Beane révén (Beane-t alakította Pitt az említett filmben).

Az FSG azonnal elkezdte másolni a modellt a Red Soxnál, 2003-ban felvették a statisztikus Bill Jamest, 2004-ben pedig a csapat megnyerte az első bajnoki címét (World Series) 1918 óta. Ezt a módszert Liverpoolba is magával vitte a bostoni tulajdonosi csoport, ahol először a Tottenhamtől érkező Damien Comolli, majd pedig az őt váltó, szintén a londoni csapattól érkező Michael Edwards lett a sportigazgató. Edwardsék kiépítettek egy olyan, kutatásért felelős részleget, amely nagy előnyt nyújtott a Liverpool számára az átigazolási piacon, valamint a pályán is.

Ezt a részleget Dr. Ian Graham vezeti, aki elméleti fizikából szerzett PhD-t a Cambridge Egyetemen. Graham, valamint beosztottjai képesek voltak olyan előnyöket biztosítani az edzői stábnak fejlett mutatók kidolgozásával (a ma már ismert várható gól mutatónál sokkal bonyolultabbakat használnak), amelyek révén képesek megtalálni a pálya „értékesebb területeit”. A modell lényege az, hogy milyen mozgások és passzok növelik a legnagyobb mértékben a csapat gólszerzési esélyeit az adott támadásból.

Ez a részleg is Edwardsnak jelentett, és Edwards volt az, aki meggyőzte Kloppot, hogy Julian Brandt helyett Mohamed Szalahot, Mario Götze helyett pedig Sadio Manét szerezze meg a klub. Edwards csapatépítési elvei egyszerűek voltak. Maximum 25 éves játékosok, akik alulértékeltek a fejlett statisztikát még nem használó riválisok szemében, ezért olcsóbban megszerezhetők, valamint akik nem sérülékenyek.

Emellett Edwards magas összegekért tudott eladni olyan labdarúgókat, akik nem ütötték meg az elvárt szintet (Jordon Ibe, Christian Benteke, Mohamed Sakho, Danny Ings, Rhian Brewster).

A csapat folyamatosan fejlődött, Klopp vezetésével pedig elérték azokat a sikereket, amelyeket fentebb említettünk. Azonban a 2020-as bajnoki címet követően érezhetően irányelvet váltott a klub.

A gyakran sérült, akkoriban már 29 éves Thiago Alcantara érkezett a klubhoz, Jordan Henderson pedig 30 esztendős korában kapott egy négyéves szerződést, amelyért Jürgen Klopp nyilvánosan „kardoskodott” az újságírók előtt. Valószínűleg egyik döntéssel sem értett egyet Edwards, hiszen az érintett futballisták kora és sérülékenysége is ellentmond az elveinek.

Edwards 2021 őszén bejelentette, hogy az idény végén távozik a klubtól, utódja helyettese, Julian Ward lett. Ward hozta tető alá Luis Díaz, Darwin Núnez, valamint Cody Gakpo szerződtetését is, azonban a Telegraph információi szerint ők nem a hagyományos játékosmegfigyelés és adatelemző módszerek alapján kerültek a klub célkeresztjébe, hanem Klopp segítője, a korábban Portugáliában dolgozó Pepijn Lijnders javaslatára, akinek Klopp nagyobb beleszólást adott a klub belső ügyeibe a bajnoki ünneplést követően.

Lijnders 2014 és 2018 között már dolgozott a Liverpoolnál Brendan Rodgers, majd Klopp segédedzőjeként, azonban 2018-ban a NEC Nijmegen vezetőedzője lett. Négy hónap múlva azonban a NEC megvált tőle, mivel nem sikerült kivívnia a csapatnak a feljutást az élvonalba. Lijnders visszatért Liverpoolba, ahonnan ezzel egyidejűleg távozott Zeljko Buvac, aki már Mainzban is Klopp segédedzője volt.

Lijnders portugál kapcsolatai komoly szerepet töltenek be a klub jelenlegi átigazolási politikájában. Ahogyan azt Wallace is írja, a Sporting CP játékosa, Matheus Nunes felvetődött esetleges célpontként tavaly nyáron, őt szintén Lijnders ajánlotta a vezetőség figyelmébe. Fél évvel ezt követően, amikor mindenki számára egyértelmű, hogy a Liverpool legnagyobb problémája a középpálya, amely elöregedett, mivel Thiago volt az egyetlen igazolás a csapat ezen részére az elmúlt négy és fél évben, a klub kész a nyáron megszerezni a tavaly Wolverhamptonba igazoló Nunes játékjogát.

A Telegraph szerint van egy megállapodás a felek között, miszerint 44 millió fontért Nunes a Liverpoolba igazolhat a nyáron, miután 2022-ben 38 millióért került a Wolveshoz.

Cody Gakpo megszerzésében is nagy szerepet töltött be a holland segédedző, aki a világbajnokság alatt magasztalta a PSV Eindhoven fiatal klasszisát. Mivel Diogo Jota és Luis Díaz is hónapokra kidőltek, Roberto Firmino pedig egyre gyakrabban szenved apróbb sérüléseket (jelenleg is izomsérülésből lábadozik), szükség volt egy támadóra Szalah és Núnez mellett. Lijnders javaslatára érkezett Gakpo is.

Ward mindenki megdöbbenésére novemberben lemondott, az idény végéig marad csak a csapatnál, annak ellenére, hogy csupán a nyáron vette át Edwards helyét a sportigazgatói székben. Ugyanezen a napon a kutatásért felelős részleget vezető Graham is bejelentette a távozását. Ekkor már az is nyilvános volt, hogy az FSG eladná a klubot.

Mivel a Manchester United kivételével minden rivális (most már az Arsenal, a Tottenham Hotspur és a Newcastle United is) jelentős tulajdonosi tőkét használ, az FSG nem képes versenyképes hátteret biztosítani a Liverpoolnak, a bostoni csoport pedig nem hajlandó beletenni a saját pénzét a klubba.

A Telegraph megerősíti azokat a pletykákat, melyek szerint Edwards, Ward, Graham (és egyes beosztottjai) távozása Klopp játékosaihoz való túlzott lojalitásához, valamint a segédedzőjének hatásköri túllépéséhez kapcsolódnak. Klopp és Lijnders a nyáron nemet mondtak Christopher Nkunku megszerzésére, majd mire az ősszel mégis megpróbálták volna a franciát a klubhoz csábítani, a Chelsea már előrehaladott tárgyalásokat folytatott a támadóval, akivel azóta meg is egyezett.

Mivel Kylian Mbappé a nyáron nem igazolt a Real Madridba,hiába egyezett meg a Liverpool Aurélien Tchouaménivel, a fiatal középpályás a spanyolokhoz szerződött. Ezt követően nem volt hajlandó más játékos után nézni Klopp, kizárólag Jude Bellingham átigazolásán dolgozott, akit viszont nem volt hajlandó elengedni a Borussia Dortmund azon a nyáron, amely során eladta Erling Haalandot.

Klopp a nyár végén nyilvánosan beismerte, hogy miatta nem vásárolt középpályást a klub, és hogy tévedett. Az átigazolási időszak utolsó perceiben kölcsönbe érkezett Arthur Melo a Juventustól, aki azóta kettő mérkőzésen lépett pályára a csapatban, és jelenleg súlyos sérülésből lábadozik. Bellingham azóta is a Liverpool első számú célpontja.

A keretet sújtó sérüléshullám szintén kérdéseket vet fel a nyári felkészüléssel kapcsolatosan, már nyolc futballlistát kellett lecserélnie Kloppnak izomsérülés miatt 17 meccs alatt a mostani évadban, ami több, mint az elmúlt három idényben összesen. Mivel Lijnders – aki visszautasított vezetőedzői állásajánlatokat azért, hogy Liverpoolban maradhasson – vezeti az első csapat edzéseit, neki is komoly szerepe van ebben.


Kérdéses, hogy Gakpót követően vásárol-e középpályást januárban a klub, de Jamie Carragher, a gárda korábbi legendás védője szerint esélyük sincs a Bajnokok Ligája-indulásra, ha ezt nem teszik meg januárban, majd Lijnders szerepére is kitért.

„A csapat Arsene Wenger Arsenaljára emlékeztet, amely már nem tudott nyerni, mert túlságosan a technikai képzettség került előtérbe. Nem tudom, hogy köze van-e ehhez Pep Lijndersnek, akinek nagy befolyása van a klubon belül” – mondta Carragher a Sky Sports adásában a Brentford elleni vereséget követően.

A Liverpool szombaton a Wolverhampton Wanderers ellen lép pályára az FA-kupában.

A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA
1. Arsenal 17 14 2 1 40–14 +26 44
2. Manchester City 16 11 3 2 44–16 +28 36
3. Newcastle 18 9 8 1 32–11 +21 35
4. Manchester United 17 11 2 4 27–20 +7 35
5. Tottenham 17 9 3 5 33–25 +8 30
6. Liverpool 17 8 4 5 34–22 +12 28
7. Fulham 18 8 4 6 30–27 +3 28
8. Brighton & Hove Albion 17 8 3 6 32–25 +7 27
9. Brentford 18 6 8 4 30–28 +2 26
10. Chelsea 16 7 4 5 20–18 +2 25
11. Crystal Palace 16 6 4 6 17–21 –4 22
12. Aston Villa 17 6 3 8 19–25 –6 21
13. Leicester City 18 5 2 11 26–31 –5 17
14. Leeds United 16 4 4 8 23–29 –6 16
15. Bournemouth 18 4 4 10 18–39 –21 16
16. Everton 18 3 6 9 14–24 –10 15
17. West Ham 17 4 2 11 13–22 –9 14
18. Nottingham Forest 17 3 5 9 12–34 –22 14
19. Wolverhampton 17 3 4 10 10–26 –16 13
20. Southampton 17 3 3 11 15–32 –17 12
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik