Az Arsenal gálázva ütötte ki az Evertont az FA-kupából

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.03.08. 13:44
null
Özil gólig és gólpasszig jutott az Everton elleni gála során (Fotó: Action Images)
Az angol labdarúgó FA-kupa negyeddöntőjében az Arsenal 4–1-re kiütötte az Evertont, így bejutott az elődöntőbe. Az „ágyúsoknál” a korábbi Everton-játékos Mikel Arteta „duplán” büntetett, Olivier Giroud csereként duplázott, Bacary Sagna és Alex Oxlade-Chamberlain tarthatatlan volt, Mesut Özil pedig gólig és gólpasszig jutott.

Az egészen kiváló első félidőt hozó mérkőzés elején ugyan az Arsenal otthonába mostanában nem nyerni járó (a legutóbbi 19 idegenbeli kísérletéből 15-öt elbukó, négyen ikszelő) Everton kezdett valamivel aktívabban, hogy aztán az első valamire való hazai akció végén Özil vezetéshez juttassa az „ágyúsokat", Cazorla indítását kapásból lőve a bal alsóba (1–0).

A gól után támadásban maradt a házigazda, és Oxlade-Chamberlain távoli lövésénél Roblesnek kellett a helyén lennie, hogy maradjon az egygólos különbség. A félidő derekához érve azonban épp a spanyol kapus hozta össze kis híján az újabb hazai találatot, miután Sagna mély beadását majdnem a saját kapujába ütötte – szerencséjére a léc kisegítette.

Az „ágyúsok" ezekben a percekben szinte végig beszorították ellenfelüket a kapujuk elé, de a vendégek állták a sarat, sőt, a 32. percben egy kontra végén az első adódó alkalommal ki is egyenlítettek: Barkley sprintelt masszív 70 métert, centerezését Mirallas csak középre tudta kotorni, így viszont tökéletes lett Lukakunak, aki pár centiről könnyedén pofozta be a labdát (1–1).

Ekkor igencsak megélénkült az összecsapás, és pillanatok alatt mindkét kapu veszélybe került, előbb azonban Oxlade-Chamberlain alsóra tartó löketét védte Robles, majd Mirallas-nak a cselét követő lövése Fabianskiban halt el. A játékrész hajrájában ugyan még mindkét együttes próbálkozott, újabb nagy helyzet azonban már nem alakult ki.

A fordulást követően ismét a nagyon aktív Sagna, Oxlade-Chamberlain kettős révén alakított ki helyzetet a házigazda, ez a kapáslövés viszont elég gyengére sikerült, csakúgy, mint Cazorla 16 méteres ágyúzása percekkel később.

Az 54. percben centiken múlt a vendégek vezető találata: Vermaelen hibája után Lukaku betört a 16-oson belülre, majd lekészítette lövőre Barkleynak, de utóbbi 13 méterről kevéssel a jobb felső fölé lőtt.

Szinte egyből veszélyeztetett az Arsenal is, ám Cazorla bal alsóra tartó löketét Robles hatástalanította.

A 68. percben aztán megszületett az „ágyúsok" második gólja. Oxlade-Chamberlain harcolt ki büntetőt, az Everton korábbi játékosa, Arteta pedig kétszer is értékesítette a Giroud belépése miatt újra rúgatott tizenegyest (2–1).

A vendégek Barkley 18 méteres tekerésénél közel kerültek ugyan az újabb egyenlítő találathoz, ez azonban elkerülte a kaput, nem úgy a jobb szélen nagyon élő Sagna sokadik beadása után Giroud-é: a francia támadó 5 méterről a bal alsóba lőtt (3–1).

Alig két perccel a harmadik hazai találat után jött a következő. Villámgyors kontra végén Rosicky, Özil, Giroud volt a labda útja, a csereként beálló csatár pedig ezúttal is magabiztos volt, és a jobb alsóba lőtt (4–1).

Sőt, a hajrában Giroud a mesterhármast is összehozhatta volna, ezúttal azonban már nem talált kaput. Az Arsenal végül így is simán, négy gólt vágva jutott a négy közé az FA-kupában, az Everton pedig sorozatban a 20., Arsenal elleni idegenbeli meccsén is nyeretlen maradt.

ANGLIA, FA-KUPA
NEGYEDDÖNTŐ
ARSENAL–EVERTON 4–1
(1–1)
London, Emirates Stadion.
ARSENAL:
Fabianski – Sagna, Vermaelen, Mertesacker, Gibbs (Jenkinson, 88.) – Arteta, Flamini – Oxlade-Chamberlain (Rosicky, 78.), Özil, Cazorla – Sanogo (Giroud, 61.).
EVERTON: Robles – Coleman, Distin, Stones, Baines – Barkley (Deulofeu, 84.), Barry – McCarthy, Pienaar (Osman, 76.), Mirallas (McGeady, 76.) – Lukaku.
Gólszerző: Özil (7.), Arteta (68.), Giroud (83., 85.), ill. Lukaku (32.)

PERCRŐL PERCRE

93. Véget ért a mérkőzés. Az Arsenal négyet vágva jutott a négy közé az FA-kupában!
90.
Három perc hosszabbítás következett.
89.
Lukaku lapos lövése erőtlen lett.
88. Gibbs
helyére Jenkinson állt be.
87. Giroud
16 méteres tekerése nem találta el a jobb felsőt.
85. ELDŐLT!
Egy villámgyors ellentámadás során Rosicky kapott labdát a jobb oldalon, középre tette Özilnek, aki a hosszún érkező Giroud-t hozta nagy helyzetbe, ő pedig 11 méterről a bal alsóba lőtt. 4–1
84. Barkley
helyére Deulofeu állt be.
83. ELDŐLT?!
Sagna betört a 16-oson belülre, az alapvonalhoz érve középre adott, Giroud pedig 5 méterről a bal alsóba lőtt. 3–1
78.
Változtattak a hazaiak is, a kiválóan játszó Oxlade-Chamberlain helyére Rosicky állt be.
76.
Kettős csere a vendégeknél: Pienaar megsérült, nem tudta folytatni, a helyére Osman érkezett, emellett pedig Mirallas is lement, az ő helyére McGeady állt be.
75.
Mirallas jobb oldali beadása után Barkley 18 méterről, kissé jobbról a jobb alsó mellé tekert.
69. McCarthy
borította meg Artetát, sárgát kapott cserébe.
68. Arteta
ezúttal a bal felsőbe emelt, ez pedig már érvényes volt. 2–1
67.
A korábbi Everton-játékos Arteta a jobb alsó sarokba lőtte a büntetőt, de Giroud bemozdult, így újra rúgás következett, meg egy sárga.
67. TIZENEGYES! Oxlade-Chamberlain tört be a 16-oson belülre, ahol akasztották.
63.
Özil bal oldali beadását is szögletre blokkolták a védők. A 13. sarokrúgás sem hozott szerencsét.
61.
Cserélt a házigazda, Sanogo helyére Giroud állt be.
60.
Barkley újabb lövését blokkolták.
58.
A 12. hazai sarokrúgás után szabadrúgás jöhetett kifelé egy benti szabálytalanság miatt.
57. Cazorla
15 méterről, balról lőtt a bal alsó irányába, de Robles szögletre tenyerelt.
54. ÓRIÁSI HELYZET MARADT KI!
Vermaelen hibája után Lukaku vihette középre a labdát, majd lekészítette Barkleynak, ő azonban 13 méterről kevéssel a jobb felső fölé lőtt.
53.
Az újabb felívelt szabadrúgás után Cazorla lőtt 16 méterről, jócskán a kapu fölé és mellé.
52.
Egy bal oldali Cazorla-szabadrúgás után gond nélkül tisztáztak a védők, a sokadik hazai sarokrúgást követően pedig Mirallas kezezett a kaputól 28 méterre.
49.
Sagna jobb oldali megpattanó beadása után Oxlade-Chamberlain törte el a labdát, így Robles könnyedén védett.
46.
Folytatódott a mérkőzés.

45+2. Véget ért az első félidő.
45+1.
Robles ismét nem volt a helyzet magaslatán, de a hibáját nem követte büntetés.
45.
Két perc hosszabbítást jeleztek.
44. McCarthy 18 méteres lökete Vermaelen fejéig jutott el.
43.
Az újabb, veszélytelen hazai szöglet után Lukaku iramodott meg, passz helyett azonban rátekeredett a labdára, így a 16-oson belül szerelni tudták.
41.
Gibbs bal oldali beadását Cazorla a 16-os vonaláról kapásból ellőtte, de Distinről szögletre vágódott a labda. A beívelést nem követte helyzet.
40.
Özil kapott indítást a jobb oldalon, ám addig ügyetlenkedett, míg a labda átgurult az alapvonalon.
37.
Szöglettel felérő szabadrúgást végezhetett el Cazorla, a középre tekert labdát azonban egy védőről megpattanva fogta Robles.
35. Mirallas
került helyzetbe az Arsenal ötösénél, egy visszacsel után kapura lőtt, de Fabianskinak nem okozott gondot a próbálkozás.
33. Oxlade-Chamberlain
szánta el magát lövésre 18 méterről, Robles azonban védeni tudott.
32. Egyenlített az Everton!
Barkley szerzett labdát a saját térfelén, majd egy jó 70 méteres sprintet levágva a hosszún érkező Mirallas elé tálalt, és bár a belga támadó nem tudott a kapu irányába lőni, a labda pont jó lett a mellette érkező Lukakunak, aki centikről már nem hibázott. 1–1
32.
Oxlade-Chamberlain jobb oldali beadása mindenki felett elszállt, Arteta 20 méteres löketébe pedig belevetődtek.
27. Sagna sokadik jobb oldali beadását szögletre blokkolták. Özil középre tekerése nem okozott riadalmat.
24. Flamini
kapott sárgát, miután csúnyán lábra csúszott.
24.
Sagna jobb oldali beadását kis híján beütötte a saját kapujába Robles, de a léc kisegítette, szöglet.
23. Gyakorlatilag egykapuzott az Arsenal, de ziccert nem tudott kialakítani.
21.
Oxlade-Chamberlain kapott labdát a bal oldalon, középre tolta, majd 20 méterről kapura ágyúzta, ám az egy védőről szögletre pattant. A sarokrúgás után Robles kiejtette ugyan a labdát, de nem alakult ki újabb helyzet.
17.
Jó egy percen keresztül folyamatosan nyomás alatt tartotta a vendégeket a házigazda, de előbb Gibbs lövését blokkolták a védők, majd Sagna beadása picit magas lett.
15.
Baines végezhetett el szabadrúgást a 16-os jobb oldaláról, de a hazai védők könnyedén fejelték ki.
14.
Baines bal oldali beadásáról Lukaku maradt le kevéssel.
12.
Arsenal-szögletek futószalagon, helyzet azonban nem alakult ki.
11.
Lesgyanús helyzetből indult az Everton támadása, de végül Pienaar a 11-es pont magasságából nem tudott már kapura lőni.
10.
...de a kapu nem szabadult fel, Oxlade-Chamberlain távoli lövésénél pedig Roblesnek kellett résen lennie.
9.
Az Özil bal oldali kis szögletét követő beadást könnyedén fejelték ki a védők...
7. Vezet az Arsenal!
Oxlade-Chamberlain sarkazása után Cazorla indult meg, majd hozta helyzetbe a bal oldalon felfutó Özilt, aki 14 méterről, kapásból a bal alsóba lőtt. 1–0
6.
Baines bal oldali beadása után flipperezgetett a labda a játékosok között, de végül a házigazda fel tudott szabadítani.
5.
Az első percekben a látogatók léptek fel támadólag, de helyzetet Lukaku jobb, majd Baines bal oldali megiramodása után sem tudtak kialakítani.
1.
A vendégek kezdték a mérkőzést.
A liverpooliak sorozatban 19 nyeretlen mérkőzés után próbálják meg bevenni az „ágyúsok” otthonát (4 döntetlen, 15 vereség).

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik