Történelmi közvetítés: milliókhoz juthat el az első, Facebookon adott mérkőzés

Vágólapra másolva!
2011.08.17. 18:06
null
Irány az Ascot United pályája! (Fotó: http://pieandmushypeas.blogspot.com)
Az Angol Labdarúgó-szövetség (FA) és fő partnere, a Budweiser különös módon ír futballtörténelmet: az FA-kupa egyik előselejtezője lesz az első mérkőzés, amelyet a szurkolók teljes egészében, élő videoközvetítésben tekinthetnek meg a Facebook közösségi oldalon. A meccs a várakozások szerint legfeljebb néhány száz embert vonzana a helyszínre – a közvetítéssel a potenciális közönség 700 millióra nőtt.

Sosem látott tömegnek játszhat az angol kilencedosztályú Ascot United FC és a Wembley FC: a két csapat FA-kupa-előselejtezője lesz az első mérkőzés, amelyet élő videoközvetítés segítségével lehet követni a Facebookon.

A bogarat az FA-t 24 millió fonttal szponzoráló Budweiser ültette az FA fülébe, a technikai megvalósítás is sikerült, így pénteken a közösségi oldalon lehet nézni a két kiscsapat mérkőzését. Iain Newell, a Budweiser marketingigazgatója nagyon büszke a „találmányra”.

„Az FA-kupa ebben a szezonban 140 éves, és azzal tudjuk az elkötelezettségünket a legjobban megmutatni, hogy közvetítjük világszerte a Facebookon a sorozat nyitó mérkőzését. Ez még sosem történt meg korábban, és úgy hisszük, a szurkolóknak és a kluboknak is remek lehetőséget biztosít ez az ötlet” – mondta a Reuters hírügynökségnek.

Az Ascot United („A sárgák”) a Hellenic Football League első osztályában (9. osztály mindösszesen) szerepel, míg ellenfele, a Wembley FC („Az oroszlánok”) a Combined Counties League első osztályában (szintén 9. osztály). A két kiscsapat egyike sem ért még el igazán említésre méltó eredményt, bár a Wembley 1980-ban feljutott az FA-kupa főtáblájára, amely hatalmas szó egy amatőrcsapatnak.

„Az egész város nyüzsög. Hatvanhét csapatunk van a különböző korosztályokban, 800 igazolt játékossal, az ország egyik legnagyobb amatőrklubja vagyunk. Az előző bajnokinkra 88 néző jött ki, pénteken viszont 500 vagy akár 800 is várható, mert szinte megbolondult mindenki a hírt hallva. Az, hogy a Facebookon akár milliók is nézhetnek, szinte felfoghatatlan. Már eleve az megtisztelő, hogy a miénk a szezonban a sorozat nyitó meccse. Az FA-kupa nem vesztette el a varázsát, jön a meccs, és még a menedzserünk felesége is gyereket vár péntekre – nem semmi nap lesz ez!” – mondta az Ascot elnöke, Mike Harrison.

Az FA-kupa selejtezőit elméletileg szabadon lehetne közvetíteni a Facebookon (a közvetítéspremier két csapata névleges díjat kap azért, mert ezt engedi), az első körben viszont már a jogtulajdonos nagyágyúk (ITV, ESPN) is beleszólhatnak a szórásba.

A meccset a Budweiser oldalán lehet nézni, pénteken 20.45-től.

A találkozó helyszíne is különleges: az Ascot United ugyanis a világ egyik leghíresebb lóversenypályáján, az Ascot Racecourse-on belül játszik, miután engedélyt kapott, hogy ott alakítson ki pályákat és egy kis klubházat.

Az Ascot United pályáját a zöld nyíl jelzi – körülötte a lóversenypálya
Az Ascot United pályáját a zöld nyíl jelzi – körülötte a lóversenypálya
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik