Újabb meccset és húzóembert vesztett a Nuggets a GSW otthonában

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2021.04.24. 10:36
null
Több mint négyszáz nap után először lehettek nézők a GSW hazai meccsén (Fotó: Getty Images)
Tartalékosan is legyőzte a Miamit az Atlanta, Brooklynban kapott ki a Boston, pontzáport nyert Portlandben a Memphis – íme, a hajnali események összefoglalója.

 

Atlanta Hawks – Miami Heat 118–103

Ez így óriási győzelem a Hawks számára. Trae Young és Clint Capela sem állt rendelkezésre a hazaiaknál, vagyis a játék két, talán legfontosabb alappillére hiányzott, mégis 15 pontos győzelmet aratott a társaság a Miamival szemben. Atlantai oldalon többen is feljebb kapcsoltak a két vezér hiányában, Bogdan Bogdanovics (21 pont, 5/9 tripla, 8 gólpassz) remekül mozgatta az együttest, de csapatszinten is 50 százalék felett dobtak mezőnyből, 40 százalék felett tripláztak, illetve a lepattanózást is megnyerték – három negyed alatt 95 pontot tettek fel a táblára, majd a záró etapban a védekezésüket tekerték feljebb, ott döntötték el a küzdelmet. Annak a játékrésznek még csak hatpontos fórral vághattak neki, ám rögtön egy 10–0-val kezdtek, nagyrészt a cseresornak köszönhetően és onnantól már nem volt visszaút – egy-két jó védekezés, egy-két fontos dobás és eldőlt a meccs. A hajrában már nem kellett izgulniuk, kézben voltak az események – Nate McMillan vezetőedző szerint óriási dolog, hogy ezzel a kerettel ezt meg tudták csinálni, úgyhogy bizakodó a folytatást illetően.

Nincs változás a Heatnél. Az előző három meccsét megnyerte Erik Spoelstra csapata, úgy tűnt, hogy végre elkezdett összeállni a gárda alapját jelentő fizikális védekezés, most viszont konkrétan semmi sem látszott ebből. Maga Spoelstra sem értette, hogy mi történik, de azt mondta, hogy egész idényben ez a gondjuk és nem tudja, hogy miért – Kendrick Nunn is azt tette hozzá, hogy megint nem is érezte őket az ellenfél, puhán, „kényesen” védekeztek, így pedig nem érhetnek el sikereket. Az első három negyed során így is volt esélyük a győzelemre, de a záró etapra nem ők tudtak feljebb kapcsolni, hanem a Hawks, így a szoros mérkőzés nem Jimmy Butlerék javára dőlt el – most a Chicagót fogadják, kíváncsian várjuk, hogy a „jobban kell védekeznünk” mantra mikor üt be ténylegesen a játékosoknál...

A Hawks legjobb dobói: Bogdanovics 21/15, Collins 20/3, Gallinari 17/9, Goodwin 17/3
A Heat legjobb dobói:
Nunn 21/15, Butler 19, Adebayo 16

Brooklyn Nets–Boston Celtics 109–104

Lerohanta ellenfelét a Nets. Egyetlen statisztikával megmondhatjuk, hogy mi döntötte el ezt a mérkőzést, ugyanis a Brooklyn 32–3-ra (!) nyert a leindításból szerzett pontok tekintetében – a Boston folyamatosan adta el a labdákat, a Nets pedig szinte minden ilyet kosárral büntetett, ez volt a kulcsfaktor. Összességében a Harden, Durant, Claxton és Johnson nélküli hazaiak nem játszottak igazán jól, védekezésben kapartak, de elöl gyengén dobtak, ezt ellensúlyozták és kozmetikázták azzal, hogy folyamatosan átrohantak a Celticsen. Kyrie Irving dobásai sem ültek, de 9 lepattanóval, 11 gólpasszal és 4 labdaszerzéssel így is próbált vezér lenni és a két középső negyedet 19 ponttal nyerte meg a társaság – a vége szoros lett, 98–95-ig zárkózott a Boston, de ott Joe Harris és Jeff Green fontos dobásaival megint stabilizálta magát a Nets. Az utolsó öt másodpercben Blake Griffintől és Irvingtől is kellettek a pontos büntetők, de megoldották a feladatot, így nagyon fontos győzelmet jegyeztek és ezzel átvették a keleti első helyet a tabellán.

Nem volt jó a Boston. Brown, Walker és Williams hiányzott a Celticsnél, míg Evan Fournier végre visszatérhetett, de 22 perc alatt 0/7-es mezőnymutatóval riogatott, nem sokat tudott hozzátenni. Az első félidőben a parádés meccset játszó Jayson Tatum próbálta húzni csapatát (38 pontig jutott, ebből 25-öt beszórt a nagyszünetig), majd a fordulás után Payton Pritchard (22 pont, 6/7 tripla) és a 19 pontos Marcus Smart is felnőtt mellé, de olyan sokat hibáztak, annyi labdát adtak el és annyira nem értek vissza védekezni, hogy a Brooklyn így is tartotta, sőt, növelte a különbséget. A hajrában még egyszer felszívták magukat és izgalmassá tették a végét, de most nem volt bennük annyi, hogy idegenben nyerjenek rangadót – hatodikak Keleten, következőleg pedig Charlotte-ba látogatnak.

A Nets legjobb dobói: Harris 20/12, Green 19/9, Irving 15, Brown 15/3
A Celtics legjobb dobói:
Tatum 38/12, Pritchard 22/18, Smart 19/6

Charlotte Hornets–Cleveland Cavaliers 108–102

Kiharcolta a tartalékos Charlotte. A több fontos játékosát is nélkülöző hazai csapat fáradtan érkezett meg erre a mérkőzésre, ami az első félidőben abszolút látszott is, a nagyszünetben hétpontos hátrányban voltak, ám a fordulás után sikerült összeszedniük magukat és végül kiharcolták a győzelmet. A harmadik negyedben már összekapták a védekezésüket és kiegyenlítettek, majd a záró etapban előbb a Rozier–Wanamaker páros játékaira építve futottak egy 10–1-et, ezt követően pedig Miles Bridges sorozatban dobott hét pontjával eldöntötték a küzdelmet – 98–95 után, az utolsó három percben jött már ez utóbbi széria, innen nem volt visszaút. Bridgest amúgy is nagyon dicsérték a társak, illetve James Borrego edző is, a játékos most 25 ponttal, 10 lepattanóval és 4/6 triplával jelentkezett, de mellette PJ Washington (25 pont, 5/9 tripla) és Terry Rozier (25 pont, 6 gólpassz) is kitett magáért – Devonte' Graham 10 gólpassza már csak ráadás, ha nem is könnyen, de hozták a nagyon fontos győzelmet.

A végére elfogyott a Cavs. A vendégeknél is megvolt az alap, Collin Sexton (28 pont, 7 lepattanó) és Darius Garland (27 pont, 6 gólpassz) vezetésével az első félidőben még remekül működött a játékuk, Jarrett Allen (15 pont, 9 lepattanó, 6/6 mezőnyből) is besegített, jól is néztek ki, de aztán a fordulás után fokozatosan visszaestek és végül vereséget szenvedtek. J.B. Bickerstaff vezetőedző szerint egyszerűen szétcsúsztak a hajrára, volt még esélyük a győzelemre, mert három-öt pontos hátrányból egy-két jó játékra lett volna csak szükségük, de azokat a játékokat nem ők csinálták meg, hanem a Charlotte – Sexton szerint fontos pillanatokban olvasták rosszul a védekezést, belerohantak a Hornets váltásaiba, leragadtak és onnantól már nem járt a labda, csak erőlködni tudtak. Tanulópénznek jó ez a meccs, számukra az eredmény annyira már egyébként sem számít, most Washingtonba utaznak tovább, ott próbálhatnak meg javítani.

A Hornets legjobb dobói: Bridges 25/12, Washington 25/15, Rozier 25/6
A Cavaliers legjobb dobói:
Sexton 28/9, Garland 27/6, Allen 15

Houston Rockets–Los Angeles Clippers 104–109

Csak a végén izzadta ki a Clippers. Kötelező volt ez a győzelem a vendégek számára, de a vártnál sokkal jobban megizzadtak érte, ugyanis a kissé ellazázott, de így is négy ponttal megnyert első félidő után „falnak rohantak” a harmadik negyedben. A társaság 5/22-es mezőnymutatót és 0/6 triplát tudott összehozni a játékrész során, mindebből 11 dobott pont sült ki, úgyhogy hátrányba kerültek és a záró etapban nagyon kapaszkodniuk kellett, hogy ne legyen csúnya égés az este vége – ezt elkerülték, Reggie Jackson hamar beszórt egymás után három triplát, futottak egy 11–2-t és onnantól már nem hibáztak. Leonard, Rondo és Ibaka nélkül természetesen minden sikernek van értéke, ennek is, de tény, hogy ezt muszáj volt hozni – Paul George (33 pont, 14 lepattanó) szerint a karakterüket az mutatja meg, hogy meccs közben tudtak váltani, nem adták fel és végül mégis találtak megoldást arra, hogy nyerjenek. A társaság ezzel a győzelemmel már fél meccsre megközelítette a nyugati második Sunst és 2.5-re van a ligaelső Jazztől – az All-Star óta nagy formában vannak, úgyhogy New Orleansba is esélyesként utaznak.

Nagyot harcolt a Rockets. Stephen Silas vezetőedző nem győzte dicséri játékosait a mérkőzés után, szerinte most óriásit küzdöttek, mindenüket kitették a pályára, éppen ezért nagyon sajnálja, hogy nem tudtak nyerni – most back-to-backet vívnak, azt mondta, hogy arra nem is akar gondolni, mert teljesen leharcoltak jelen pillanatban. John Wall (27 pont, 13 gólpassz), Christian Wood (24 pont, 19 lepattanó) és Kelly Olynyk (23 pont, 10 lepattanó, 4 labdaszerzés) is nagyot ment, védekezésben mindent megtettek és bár nem dobtak jól, de volt esélyük a bravúrra – a záró etapra aztán már nem tudtak újítani, a Clippers ott beszórt 33 pontot és fordított, így be kellett érniük a tisztes helytállással.

A Rockets legjobb dobói: Wall 27/3, Wood 24/6, Olynyk 23/6
A Clippers legjobb dobói:
George 33/9, Jackson 19/9, Zubac 12, Patterson 12/6

Oklahoma City Thunder–Washington Wizards 109–129

Westbrook megszórta a korábbi otthonát. Russell Westbrook és az Oklahoma City Thunder neve örökre egybeforrt akkor is, ha most külön utakon járnak, így a korábbi MVP itteni vendészereplése mindig különleges alkalom, így volt ez most is. Westbrook ennek örömére tényleg itteni legszebb időszakát megidézően játszott és ellenállhatatlan meccset produkált, 37 pontot dobott 14/23-as mezőnymutatóval és 3/4 triplával, leszedett 11 lepattanót, illetve kiosztott 11 gólpasszt is, ő volt a mezőny legjobbja – majd a mérkőzés után odaadta a cipőjét a Thunder egyik alkalmazottjának. Mellette Bradley Beal (33 pont 50 százalékkal és 4/6 triplával) is hozta a megszokott szintet, a Washington pedig érvényesítette a papírformát és a szoros első félidő után a másodikban simán behúzta a győzelmet – a nagyszünetben még csak két pont volt a különbség, aztán elkezdtek védekezni a fővárosiak és onnantól folyamatosan nőtt az előnyük. Mindezzel már zsinórban hetedik sikerüket könyvelhették el, holnap este pedig a Cavs ellen folytathatják a szériájukat – jelenleg meccselőnyük van a Bulls-Raptors párossal szemben a keleti tizedik helyen, ezt kell megőrizniük.

Egy félidőt bírt a Thunder. A hazaiaknál Bazley, Dort, Maledon és Roby is 18–20 pontot dobott, védekezésben igyekeztek labdákat szerezni, leszedtek 14 támadópattanót, most volt tartásuk, de mindehhez csak egy félidőn keresztül társult jó támadójáték. A nagyszünetben 68 pontnál tartottak és felülmúlták a várakozásokat, aztán a fordulás után szépen szétestek, az addigra jóval agresszívebbé váló Wizards leradírozta őket a pályáról és már csak 41 egységet tudtak hozzátenni – hamar szétnyílt az olló, a záró játékrészben pedig már nem volt érdemi esélyük a bravúrra. Meglepetés nincs, zsinórban a 13. vereségük volt ez, de arra az első félidőre talán építhetnek a folytatásban – most két napot pihenhetnek, aztán a Sixershez látogatnak.

A Thunder legjobb dobói: Bazley 20/9, Maledon 20/12, Dort 18/3, Roby 18/3
A Wizards legjobb dobói:
Westbrook 37/9, Beal 33/12, Neto 15/9

Golden State Warriors–Denver Nuggets 118–97

Jobb volt a Warriors. Több mint négyszáz nap után először lehettek nézők a GSW hazai meccsén, ez pedig alaposan fel is pörgette Steve Kerr csapatát, hiszen az esélyesebb Denverrel szemben a mérkőzés nagy részében vezetni tudtak. Steph Curry természetesen most is hozta a remek játékát (32 pont, 8 lepattanó, 4/9 tripla), amivel megadta az alapot, de Draymond Green is nagyot ment (2 pontja mellett 19 gólpasszt osztott szét), hatékonyan dobott Wiggins és Mulder, a padról pedig a 15 pontos Poole mellett kiemelkedően jól szállt be Kelly Oubre Jr., aki 23 ponttal, 9/16 jó dobással, 3 labdaszerzéssel és 2 blokkal tolta meg a szekeret. Most az egész Warriors jól működött, az 54 százalékos mezőnymutató és a 38.5 százalékos triplázás mellett a 40 gólpasszt kell mindenképpen megemlítenünk, sokat mozogtak labda nélkül, kijöttek a figuráik és jól meg is passzolták ezeket Green vezérletével – a szorosabb első félidő után a másodikban meg is lógtak, 24 pont volt a legnagyobb előnyük. Az alapszakasz hajrájában a meccseik túlnyomó részét otthon játszhatják le, most már nézők előtt és a playin-részvételükre nagyon jó esély van, a kérdés az, hogy milyen helyzetből várhatják ezt a csatát.

A Denvernek nem hoz szerencsét ez a csarnok. Másfél héttel ezelőtt is kikapott itt a Nuggets és akkor sérült meg súlyosan Jamal Murray, akiről azóta kiderült, hogy be is fejezte az idényt, most pedig az újabb vereség mellett Will Bartont vesztette el a társaság – már az első percben odakapott a combhajlítójához és nem is tért vissza, nélküle kellett lejátszaniuk a meccset. Így azért nem voltak könnyű helyzetben, ráadásul most Nikola Jokics is elmaradt a megszokott szintjétől (19 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz), úgyhogy bár Michael Porter Jr. nagyon igyekezett (26 pont, 7/14 tripla), de ezúttal a második félidőben így sem volt már komoly esélyük – most a lényeg az, hogy mi van Bartonnal, egyébként pedig négy nyerhetőnek tűnő hazai mérkőzés vár rájuk.

A Warriors legjobb dobói: Curry 32/12, Oubre Jr. 23/9, Wiggins 19/9
A Nuggets legjobb dobói:
Porter Jr. 26/21, Jokics 19, Gordon 17/6

Portland Trail Blazers–Memphis Grizzlies 128–130

A Memphis nyerte az egylabdás végjátékot. Hat, illetve kilenc pont volt a két csapat legnagyobb előnye a mérkőzés folyamán, ugyan védekezni egyik fél sem nagyon akart, de támadásban mindkettő kérlelhetetlenül tüzelt, úgyhogy végig kiegyenlített, szoros csatát láthattunk. Így érkeztünk meg a végjátékhoz is, ahol oda-vissza jöttek a clutch játékot, kihagyott büntetők, kapott blokkok, óriási volt a feszültség, miközben az állás leginkább döntetlen volt ezekben a percekben. Végül az utolsó két minutumban a Memphis bizonyult pontosabbnak, 123–121-es Portland-vezetés után előbb Dillon Brooks talált be, majd jött Ja Morant egy duplával Brooks labdaszerzése után, végül ismét Morant dobott be egy büntetőt. Az utolsó perc már a Blazers hibáiról szólt, négy dobást is elrontottak, tíz másodpercnél Melton blokkolta Nurkic kísérletét egypontos különbségnél, majd szintén ő süllyesztett el két büntetőt. Ez már tulajdonképpen eldöntötte az öldöklő csatát, nem tudott érdemben válaszolni a Portland, úgyhogy egy ide-oda billegő, klasszikus egylabdás ütközetet nyert meg idegenben a Grizzlies, ezzel megőrizte egymeccses előnyét a Golden State-tel szemben.

Morant volt a meccs legjobbja. Több remek egyéni teljesítményt láthattunk, Damian Lillard a lassabb kezdés után eljutott 27 pontig, Jusuf Nurkic 26 ponttal és 17 lepattanóval (szezoncsúcs) büntette, hogy Jonas Valanciunas még nem léphetett pályára, CJ McCollum 22–9–7-et hozott, a Memphisnél pedig Dillon Brooks dobott 25 pontot, illetve 23-ig eljutott a legutóbb visszatérő Jaren Jackson Jr. is. A meccs legjobbja mégis az a Ja Morant volt, aki 11/17 jó dobással és 10/12 büntetővel 33 pontot tett fel a táblára, emellett kiosztott 13 gólpasszt is és egyetlen labdát sem adott el – ő lett a Grizzlies történetének első olyan játékosa, aki ilyen statisztikákat produkált, ez is jelzi, hogy mekkora mérkőzést rakott össze. Terry Stotts, a Portland vezetőedzője is kiemelte az ellenfél vezérét és a vereség okaként azt jelölte meg, hogy őt és a leindításait nem tudták megfogni, a Memphis végig képes volt rohanni, emiatt kaptak ki.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 27/9, Nurkic 26/3, McCollum 22/12
A Grizzlies legjobb dobói:
Morant 33/3, Brooks 25/9, Jackson Jr. 23

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik