Jayson Tatum 60 pontot dobott, a Celtics óriásit fordított

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2021.05.01. 09:42
null
Jayson Tatum meg sem állt 60 pontig (Fotó: Getty Images)
Jayson Tatum 60 pontos parádéja, a Celtics nagy fordítása és LeBron James vereséggel való visszatérése is nagy esemény volt a játéknap során, míg a Suns–Jazz csúcsrangadó rendkívül sima kimenetele után új csapat vezeti a ligát – közben nyert a Sixers és a Bucks, a Brooklyn viszont kikapott a Portlandtől.

 

 

Philadelphia 76ers–Atlanta Hawks 126–104

Megint sima Sixers-siker. Két napja még ennél is nagyobb arányban nyert a Philly, de most sem lehetett kérdés a hazaiak győzelme, ugyanis az elvesztett első negyed után a másodikban földbe döngölte ellenfelét Doc Rivers együttese. Már a nyitó játékrész végén is dominálni tudott a gárda, egy 21–13-mal közelített a bealvós kezdést követően, aztán a másodikban jött a henger, ott 15/28-at dobtak mezőnyből Ben Simmonsék, míg az Atlantát 5/19-en tartották – labdákat szereztek, támadópattanókat húztak le, minden szempontból lejátszották ellenfelüket. A 42–20-ra megnyert negyed után pedig nem is lehetett már komoly kérdés a folytatásban, az előző meccshez hasonlóan most is lehetett pihentetni, végül a 19 pontos Dwight Howard lett a legjobb dobó, a kezdők keveset játszottak, a cserék ritmusba jöttek – Rivers is ezeket emelte ki a találkozó után, hogy ez a két mérkőzés most nagyon jól jött nekik, kiegyenesítette a keretüket.

Trae Young visszatért. Ugyan most Bogdan Bogdanovics nem tudott pályára lépni, de négy kihagyott meccs után ismét ott lehetett a Hawks kezdőjében Trae Young és az irányító nem is húzta az időt, rögtön dobott 32 pontot (10/19 mezőnyből, 10/10 büntető) alig 28 perc alatt, ő látványos és hatékony játékkal lógott ki felfelé a csapatából. A többiek azonban nem tudtak mellé felnőni, még Danilo Gallinari 4/6 tripláját, vagy Clint Capela 15 lepattanóját érdemes megemlíteni, de csapatként sem elöl, sem hátul, sem dobásban, sem lepattanózásban, sem labdajáratásban nem tudták megközelíteni ellenfelüket – 18–9 lett az eladott labdák aránya a Sixers javára, 68 pontot kaptak a festékből Collinsék, 18 támadópattanót engedtek, tényleg mindenben alulmaradtak. Zsinórban harmadik vereségük miatt utolérte őket a Boston és a Heat is csak fél meccsre van mögöttük, de a hátralévő nyolc találkozójukból már hetet is otthon játszhatnak le, úgyhogy nyugodtak lehetnek.

A 76ers legjobb dobói: Howard 19, Harris 18/6, Embiid 18/3, Simmons 18
A Hawks legjobb dobói: Young 32/6, Gallinari 16/12, Okongwu 12

Boston Celtics–San Antonio Spurs 143–140 – hosszabbítás után

Tatum elképesztő karriercsúcsa. Nem egészen egy hónapja, április 9-én dobta eddigi 53 pontos karriercsúcsát Jayson Tatum, akkor a Minnesota volt a szenvedő alany, most pedig a Spurs ellen még azt a teljesítményét is meg tudta fejelni. A Boston vezére a teljességgel veszettnek tűnő helyzetből rángatta ki csapatát, a harmadik negyed közepén több mint 30 pontos hátrányban voltak, de az ő megállíthatatlanságával előbb közelítettek, majd hosszabbításra mentettek, végül ott ki is harcolták a győzelmet. Tatum egymaga 21 pontot szerzett a negyedik negyedben, majd további 10-et a 15–12-re megnyert ráadásban és az ő büntetői biztosították be a sikerüket az utolsó másodpercekben – mindezzel együtt végül kereken 60 pontig jutott 20/37-es mezőnymutatóval, 5/7 triplával és 15/17 büntetővel, egészen elképesztő produkciót nyújtott. Mellette többen is jó számokat hoztak még a Kemba Walkert nélkülöző együttesnél, de ez a meccs most természetesen Tatumról szólt, aki két egység híján beállította Steph Curry idei NBA-rekordját is – döbbenetes meccsel zárta le áprilist és indította el májust...

Megnyert meccset vesztett el a Spurs. Ez a mérkőzés már a vendégek kezében volt, a texasiak szenzációsan kezdtek és 39–16-ra nyerték az első negyedet, majd a nagyszünetig tovább növelték az előnyüket és a harmadik játékrész során 31 ponttal vezettek – küszöbön állt a kiütéses győzelmük, minden szempontból dominálni tudtak. Hogy ezt követően mi történt, azt talán ők se tudják, érthetetlen összeomlást produkáltak elöl-hátul és úgy ahogy van, a teljes előnyüket, az addigi munkájukat kidobták a kukába – a rendes játékidő végén már ők örülhettek annak, hogy az utolsó 20 másodpercben az említett Tatum büntetőt és mezőnydobást is hibázott, így megmenekültek és a hosszabbításban akár nyerhettek is volna. Ez sem így történt, a végén ott is kulcshibákat követtek el, így két és fél parádés negyedük ellenére üres kézzel távozhatnak Bostonból – hiába DeMar DeRozan (30 pont, 14 gólpassz), Dejounte Murray (24 pont, 8 lepattanó, 8 gólpassz) és Lonnie Walker IV (24 pont, 4/7 tripla) remek napja, rendkívül bosszúsak lehetnek...

A Celtics legjobb dobói: Tatum 60/15, Brown 17/12, Nesmith 16/6
A Spurs legjobb dobói: DeRozan 30, Murray 24/6, Walker 24/12

Cleveland Cavaliers–Washington Wizards 93–122


Könnyed Wizards-siker. Egyre többször láthatjuk azt, hogy a Washington már-már nagycsapatra jellemző győzelmeket tud behúzni és ez most is így történt, hiszen úgy nyert 29 ponttal Scott Brooks alakulata, hogy egyénileg senki nem hozott extrát, sőt, Bradley Beal kifejezetten gyengén játszott – a 19 pontját 24 dobásból kaparta össze, korábban egy ilyen Beal-statisztika egyet jelentett a Wizards vereségével. Most viszont nem, a szorosabb első félidő után a harmadik negyedben egyszerűen elöl-hátul feljebb kapcsolt a gárda, azt a játékrészt 33–16-ra nyerte és úgy döntötte el a mérkőzést, hogy tudott pihentetni is – 26 perc fölé csak az újabb tripla-duplát (15 pont, 12 lepattanó, 11 gólpassz) jegyző Russell Westbrook jutott, a padról pedig összesen kilencen szálltak be, mindenki kapott lehetőséget. A fővárosiak ezzel a sikerrel már három meccsel vezetnek üldözőik előtt a keleti playint érő 10. helyen, viszont a hátralévő kilenc találkozójukból hatot is idegenben játszanak le, úgyhogy még nem dőlhetnek hátra.

Sexton visszatért, Garland megsérült.
Három kihagyott meccs után visszatérhetett a Cavsnél Collin Sexton és 22 ponttal rögtön csapata legjobb dobója lett, az más kérdés, hogy negatív karriercsúcsot jelentő nyolc labdát szórt el – közben pedig Darius Garland viszont megsérült, a jó formában lévő hátvéd a harmadik negyedben dőlt ki a bal bokája miatt, úgyhogy ezzel nem voltak előrébb a hazaiak. Támadásban összességében nem tudtak mit kezdeni a Washingtonnal, Westbrookék energiája felőrölte őket, mezőnyből, távolról és a büntetővonalról is jóval gyengébben dobtak ellenfelüknél, 25 labdát adtak el, amelyekből 30 pontot kaptak, a festékben pedig 66–46-ra maradtak alul – nem volt reális esélyük, igaz, számukra már tét sincs ebben az idényben.

A Cavaliers legjobb dobói:
Sexton 22/3, Osman 14/6, Allen 13
A Wizards legjobb dobói: Beal 19/3, Neto 17/6, Westbrook 15

Brooklyn Nets–Portland Trail Blazers 109–128

Lillard felébredt, jó volt a Portland. Hetek óta gyengélkedett magához képest Damian Lillard, de ezen az estén ismét olyan teljesítményt nyújtott, amilyen várnánk tőle és amilyenre szüksége is van csapatának. Az első félidő még kevésbé volt rendben, ott Lillard is csak tíz pontot dobott és a Blazers is csak minimális előnnyel vezetett, de a fordulás után felpörgött az irányító, onnantól beszórt még 22 egységet és a harmadik negyed végén ő indította el a meccsdöntő futást – két nagyon távoli, rá jellemző hármat bombázott be, csapata pedig egy 18–4-es rohammal meglógott ellenfele elől. Onnantól már nem volt kérdés, 15, néha 20 ponttal vezettek, eldőlt a küzdeem, úgyhogy Lillard (32 pont, 7 lepattanó, 9 gólpassz, 8/13 tripla, 1 eladott labda) és Jusuf Nurkic (23 pont, 11 lepattanó 26 perc alatt) remeklésével sorozatban harmadszor is nyertek és most már egyértelműen jó irányba haladnak.

Erőtlen Brooklyn. A back-to-backet játszó hazaiaknál Kevin Durant pihenőt kapott és bár Kyrie Irving visszatért, egyúttal dobott is 28 pontot, de most valahogy mégis hiányzott belőlük az energia, a motiváció. Jeff Green szerint nem is lehet kérdés, hogy a Portland sokkal éhesebb volt náluk és egyértelmű volt a különbség ezen a téren, ők maguk nem pörögtek fel eléggé és a „langyos” játék csak addig volt elég egy egál meccsre, amíg Lillard és a Blazers nem váltott sebességet – onnantól már nem nagyon volt esélyük, így sorozatban négy győzelem után újra kikaptak. Most össze kell szedniük magukat és legközelebb már Duranttel megnyerni a Bucks elleni rangadót, különben bukhatják a keleti első helyet, mert már csak fél meccsel vezetnek a Sixers előtt.

A Nets legjobb dobói: Irving 28/6, Green 16/9, James 15/3
A Trail Blazes legjobb dobói: Lillard 32/24, Nurkic 23, Powell 19/3

Memphis Grizzlies–Orlando Magic 92–75

Védekezéssel nyert a Grizzlies. A hazaiak az előző két meccsükön pocsék teljesítményt nyújtottak hátul, így érthetően ez volt most a fókuszban a Magic elleni kötelező során, a feladatot pedig ebből a szempontból teljesítette is a gárda. Úgy tudtak nyerni Valanciunasék, hogy csak 34%-kal dobtak mezőnyből és 28%-kal tripláztak, ráadásul Ja Morant alig tudott összeszenvedni nyolc pontot, de közben 20 labdaeladásba hajszolták bele a Magicet és még rosszabb dobószázalékokon tartották ellenfelüket: a vendégek csak 31%-kal dobtak mezőnyből és 23%-kal tripláztak. A szenvedős, alacsony színvonalú meccsen aztán a harmadik negyed döntött, az volt az egyetlen játékrész, amely során a Memphis támadásban is érdemi kosárlabdát mutatott be, ott 36–15-re nyert és egy 25–4-es rohammal eldöntötte a küzdelmet – nagyon kellett már ez nekik, míg a Magicnél igazából semmi különleges nem történt, érvényesült a papírforma. Kíváncsian várjuk, hogy a ma esti visszavágón a támadójáték is előkerül-e...

A Grizzlies legjobb dobói: Brooks 20/9, Valanciunas 14, Anderson 13/3
A Magic legjobb dobói: Anthony 15/3, Bamba 15/6, Hampton 11/3

Chicago Bulls–Milwaukee Bucks 98–108

Javított a Bucks.
Előző este vállalhatatlan védekezéssel szenvedett kínos vereséget a Milwaukee, most viszont a back-to-back ellenére sikerült rendeznie a sorait Mike Budenholzer legénységének és sokkal-sokkal jobb teljesítménnyel nyerni tudott idegenben. A vendégek végig agresszív, fizikális, fegyelmezett védekezést mutattak be, nagyon megfogták a Bulls játékát, ennek köszönhetően pedig már az első negyedet is 28–16-ra nyerték és onnantól végig vezetni tudtak. A második negyedben volt már közte 19 is és bár onnan a nagyszünetig visszajött egy labdára a Bulls, de a harmadik játékrész megint a Milwaukee-é lett és onnan már nem volt visszaút, a 15–18 pont körüli távolságot szépen menedzselte a gárda. A hajrában kicsit kozmetikázott ezen a Chicago, de összességében magabiztos volt a Bucks annak ellenére, hogy a tegnap bokasérülést szenvedő Giannis Antetokounmpo kihagyta a meccset – Khris Middleton (22 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz) és Brook Lopez (22 pont, 4 blokk) is nagyot melózott elöl-hátul, Portis és Forbes is dupla-duplázott, nagyon egyben voltak most.

Vucsevics dobásai nem ültek. A Zach LaVine-t továbbra is nélkülöző Chicagónál nagyon fontos, hogy Nik Vucsevics vezér tudjon lenni, enélkül nem igazán működik a támadójáték és erre láthattunk most is remek példát. A center összességében 17 ponttal és 15 lepattanóval dupla-duplázott, de csak 7/27 mezőnydobását, közte 1/9 tripláját küldte a gyűrűbe, a büntetővonalra összesen kétszer állhatott oda, abszolút nem volt hatékony a Lopez-Portis páros szorításában – folyamatosan birkóznia kellett, de a társak nem nyitották meg neki a pályát, ő pedig ezúttal rengeteg kísérletét elhibázta. Így a Bulls mezőnymutatója 40% alatt maradt és távolról is alig 30%-kal céloztak, amely nem bizonyult elégnek a Milwaukee-val szemben – a második negyed hajrája sikerült csak jól, egyébként messze voltak ellenfelüktől. A társaság ezzel már nagyon eltávolodott a playintől és ha nem nyeri meg az összes hátralévő meccsét, akkor szinte lehetetlen a helyzet...

A Bulls legjobb dobói:
White 21/12, Vucsevics 17/3, Thies 16/3
A Bucks legjobb dobói: Middleton 22/9, Lopez 22, Portis 16/3, Holiday 16/3

Phoenix Suns–Utah Jazz 121–100

Simán nyerte a rangadót és élre állt a Suns.
A liga második helyezettje fogadta a listavezetőt ezen a mérkőzésen, de a játék képét tekintve egyáltalán nem tűnt rangadónak a találkozó: a Phoenix végig kontrollálta az eseményeket és nagyon simán, könnyedén, sőt, pihentetve hozta a győzelmet. A hazaiak már az első negyedben kiosztottak egy hatalmas pofont ellenfelüknek, hiszen 39–23-ra nyerték meg a játékrészt, Devin Booker vezetésével ízekre szedték Rudy Gobert-ék védekezését – a második negyedben már 25 pont volt a különbség, a meccs érdemi része nagyjából itt lezárult. Ezt követően csak a végeredmény volt kérdéses, de a Phoenix nem remegett meg, igazán közel nem engedte ellenfelét és egy másodpercig sem forgott veszélyben a győzelme, úgyhogy Monty Williams azt is megtehette, hogy Chris Pault csak 21, Deandre Aytont pedig 24 percet játszassa, miközben a 31 pontos Booker lett a „csúcstartó” 29 minutummal. A Suns ezzel a sikerrel egyrészt 3–0-ra megnyerte a Jazz elleni alapszakasz-szériát, másrészt utol is érte ellenfelét a liga élén, úgyhogy az egymás elleni mérlegnek köszönhetően át is vette a vezetést – hosszú hónapok után nem a Utah áll az élen, igaz, a Sunsnak a hátralévő kilenc meccséből hetet is idegenben kell megvívnia.

Esélytelen Utah. Donovan Mitchell és Mike Conley nélkül nem tudott komolyan vehető támadójátékkal előrukkolni a vendégcsapat, a Suns feszes védekezése tökéletesen tárta fel Inglesék gyenge pontjait, úgyhogy maximum percekig tudtak folyékonyan játszani. Közben a túloldalon is reménytelennek tűntek, Booker vezetésével a Phoenix azt csinált velük, amit csak akart, a festékben például 54–34-re nyertek a hazaiak, akik 54,5%-kal céloztak mezőnyből. Ez a meccs most nagyon csúnyára sikerült a 44%-kal dobó Gobert-ék részéről, minden téren rosszul néztek ki, de még nem úszott el az első kiemelés, ők a maradék kilenc találkozójukból hatot is otthon játszhatnak, úgyhogy sokkal barátibb a sorsolásuk, mint riválisuké.

A Suns legjobb dobói: Booker 31/6, Bridges 18/12, Paul 12
A Jazz legjobb dobói: Bogdanovic 22/6, Ingles 12/3, Clarkson 12/6

Los Angeles Lakers–Sacramento Kings 106–110

Pedig LeBron James is visszatért. Kissé talán váratlanul már ezen a mérkőzésen is rendelkezésre állt a bajnoknál LeBron James, aki szűk másfél hónap kihagyás után jelentkezett ismét játékra. James nem is mozgott rosszul, elsőre 16 ponttal, 8 lepattanóval és 7 gólpasszal zárt, de természetesen még nem volt az igazi, nem vállalt sokat, eladott öt labdát és a végén az ő kezében maradt a Los Angeles győzelme is – egy clutch dobás és Anthony Davis clutch blokkja után két másodpercnél James dobhatott 106–108-nál, de a triplája kimaradt, így két Kings-büntető beállította a végeredményt. James mellett az említett Davis is belendült a gyengébb kezdés után (22 pont, 11 lepattanó, 5 blokk) és Andre Drummondra sem lehetett nagy panasz (17 pont, 7 lepattanó, 2 blokk alig 24 perc alatt), de csapatszinten csak 25%-kal tripláztak és a kisemberek szinte egytől egyik betliztek, vagy háttérbe húzódtak – a végén volt esélyük nyerni, de a szerencse nem állt melléjük, így újabb vereséget szenvedtek. Most viszont már nincs idő további visszarázódásra, „edzőmeccsre”, már csak fél mérkőzéssel vezetnek a Dallas előtt és egyetlen egy találkozóval előzik meg a playin-helyen álló, ráadásul jó formában lévő Portlandet – a hátralévő sorsolásuk nem egyszerű, fel kell pörögniük, ha nem akarnak lecsúszni a hetedik helyig.

A Kings jött ki jobban a hullámzásból. A vendégek remekül kezdték a mérkőzést, aztán visszajött és fordított a Lakers, a hullámzó találkozó végén azonban megint a Sacramento érvényesült: az utolsó negyedet 32–18-ra nyerte a De'Aaron Foxot most is nélkülöző együttes és a 11 pontos hátrányából fordítva kiharcolta a győzelmet. Szűk négy perccel a vége előtt, 99–97-nél vette vissza a vezetést a társaság és onnantól már nem is volt hátrányban, bár az utolsó perc rendkívül szorosan alakult – két blokkot is kaptak, fújtak rájuk egy goaltendinget, míg LeBron James egy bevert tripla és egy jó betörés után harmadszor is felemelte a labdát az utolsó pillanatokban... A Kings azonban ezt most megúszta, az a dobás kimaradt, úgyhogy lényegtelen, de szép győzelmet aratott a gárda Tyrese Haliburton (23 pont, 10 gólpassz) és Richaun Holmes (22 pont, 9 lepattanó) vezetésével úgy, hogy Buddy Hield összesen két pontot tett hozzá, viszont heten is kétszámjegyűt dobtak a csapatból.

A Lakers legjobb dobói: Davis 22/3, Drummond 17, James 16/3
A Kings legjobb dobói: Haliburton 23/12, Holmes 22, Davis 15/9

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik