NFL: félelmetes 49ers–Packers-sorozat; bajnok a Titans?!

B. L.B. L.
Vágólapra másolva!
2020.01.18. 14:07
Vasárnap már a konferenciadöntőket rendezik meg a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokságban (NFL), ennek kapcsán ezúttal már inkább felvezető anyaggal jelentkezünk, de a legérdekesebb statisztikák és a tippek ezúttal sem maradnak el.

SOROZATBAN A 25. MECCS JÖN MVP-VEL A FEDÉLZETEN!

Nem akármilyen szériában van a 49ers és a Packers, az NFC-döntő lesz sorozatban a 25. mérkőzésük a feleknek, amely során MVP-címet szerző irányító pályára lép. Legutóbb az 1986-os találkozásuk során játszott két irányító, akik sem korábban, sem később nem tudták elnyerni az alapszakasz legértékesebb játékosának járó díjat. Ezúttal (is) Aaron Rodgers érkezik MVP-ként.

SOROZATBAN A 25. MECCS JÖN MVP-VEL A FEDÉLZETEN!

Nem akármilyen szériában van a 49ers és a Packers, az NFC-döntő lesz sorozatban a 25. mérkőzésük a feleknek, amely során MVP-címet szerző irányító pályára lép. Legutóbb az 1986-os találkozásuk során játszott két irányító, akik sem korábban, sem később nem tudták elnyerni az alapszakasz legértékesebb játékosának járó díjat. Ezúttal (is) Aaron Rodgers érkezik MVP-ként.



A RUTIN AZ NFC-CSAPATOK MELLETT SZÓL

A Nemzeti főcsoport döntőjében két olyan csapat vív meg egymással, amelyek összesen már kilenc Super Bowlt nyertek meg (a 49ers ötöt, a Packers négyet). Ezzel szemben az Amerikai konferenciában két zöldfülű csap össze, hiszen a Chiefs egyszer, a Titans pedig még egyszer sem tudott eddig bajnoki címet szerezni.

A 49ERS BEÉRTE A STEELERST A LIGA ÉLÉN

A San Francisco a 16. konferenciadöntőjére készül, ezzel pedig beérte a csúcstartó Pittsburghöt. A 49ers eddig csupán hatszor nyerte meg az NFC-döntőt, viszont ebből ötször is bajnok lett, a Steelers nyolc sikeréből pedig hatot váltott bajnoki címre. A képzeletbeli dobogóra még a New England állhatna fel, a Patriots 15 konferenciadöntőjéből 11-et megnyert, ezekből viszont szintén csak hatot váltott Super Bowl-trófeára (mindet a 2000-es években Bill Belichick és Tom Brady irányításával).

Ami a további döntősöket illeti, a Chiefsnek ez csupán a harmadik AFC-döntője lesz, és még sosem tudta megnyerni az alapítójáról, Lamar Huntról elnevezett trófeát, hiszen az 1993-as idényben a Bills, tavaly pedig a Patriots múlta felül. Bajnoki címe viszont van, még épp az AFL és az NFL előtti idényből.

A Titans a jogelőd Houston Oilersszel közösen már négy AFC-döntőben játszhatott, ebből egyet nyert meg, 1999-ben, hogy aztán minden idők egyik legdrámaibb végjátékában alulmaradjon a Ramsszel szemben, amikor egy yardra a célterülettől állították meg az utolsó játékban Kevin Dyson.



Végül, de nem utolsósorban emlékezzünk meg a Packersről is, már csak azért is, mert ha a Super Bowl éra előtti időszakot is beleszámoljuk, akkor az együttes már 13 bajnoki címnél jár, amivel a Chicago Bears (9) és a New York Giants (8) előtt a legsikeresebb gárda. Ráadásul az első két Super Bowlt is a „sajtfejűek” nyerték meg (az elsőt épp a Chiefs ellen), majd Brett Favre (1996) és Aaron Rodgers (2010) is feljuttatta a csúcsra a gárdát. NFC-döntőben viszont csupán hétszer volt a Green Bay (az első kettőnél még nem egyesült a liga), ebből háromszor nyert, ezek után pedig cask az 1997-es idény végén, a Denvertől kapott ki a gárda.

CSAK BRADY ÁLL RODGERS ELŐTT

A Green Bay irányítójának ez lesz a negyedik konferenciadöntője, érdekesség, hogy mind a négyre vendégként érkezett. Nála több konferenciadöntőben csak Tom Brady kezdett vendégként, ő hatszor. Mondjuk neki még így is több volt a hazai fináléja (hét).



FÉLD DERRICK HENRYT, HA JÓT AKARSZ MAGADNAK…

Derrick Henry félelmetes formába lendült, az alapszakaszzárón bemutatott 211 futott yardja és a Patriots elleni 182 után az alapszakaszelső Baltimore otthonában 195-ig jutott – senkinek nem volt korábban egymást követő három darab 180+os meccse.

Henryé amúgy a legtöbb futott yard az első négy playoffmeccs során (561) és a legtöbb futott yard két egymást követő meccsen a playoffban (377) is.

Ryan Tannehill a New England elleni 72 passzolt yardja után a Ravens ellen 88-cal nyert meccset kezdő irányítóként, olyanra pedig 1974 óta nem volt példa, hogy egy csapat több találkozót is megnyerjen a playoffban 100 passzolt yard alatt. Az a három csapat, amely ezt megtette, bajnok lett...



A LEGJOBB VÉDELEM UTÁN A LEGJOBB TÁMADÓSOR IS ELESETT

A Titans elképesztő bravúrt mutat be a 2–4-es kezdés óta, előbb drámai végjátékban kiharcolta a playoffba jutást, majd legyőzte a liga legjobb támadósorával bíró Ravenst (33.2 pont/meccs) és a legjobb védelemmel záró Patriotsot (14.1 pont/meccs) is. Az 1970-es egyesülés óta a Tennessee csupán a harmadik csapat, amely egy playoff során a két kategória első helyezettjét is le tudja győzni. A korábbi kettő egyaránt megnyerte a Super Bowlt (az 1988-as 49ers és a 2004-es Patriots).

24 PONTOS HÁTRÁNY? PITE…

SZAVAZÁS

Melyik csapat nyeri meg az 54. Super Bowlt?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!


A Chiefs rendesen beragadt a meccs elején, főleg ügyetlenkedések miatt a Texans simán ellépett 24–0-ra, majd mintegy varázsütésre, a Kansas City abbahagyta saját maga kivégzését és inkább a houstoniakra koncentrált, ez pedig egy 41–0-s szériát eredményezett, ilyen feltámadás pedig legalább 20 pontos hátrányból még sosem volt. Mint ahogy a mínusz 24-ről nyerés sem a franchise történetében korábban.

RODGERS FAVRE NYOMÁBAN

A Packers-legendák közötti „verseny” éleződik, Aaron Rodgers 38 TD-passznál jár a rájátszások történetében, a klubcsúcsot Brett Favre tartja 39-cel (ő végül a Vikingsban is adott ötöt, így 44-gyel az örökranglista 3. helyén áll). Rodgers két TD-passzal új klubrekorder lehet, egyúttal pedig beérheti Peyton Manninget (40) az örökranglista 4. helyén. A második hely sem elérhetetlen a közeljövőben, hiszen Joe Montana 45-tel zárta karrierjét. Az első helyért viszont még elég sokat kell kaparnia, hiszen Tom Brady 73-mal áll.

LENULLÁZOTT VIKINGEK

A 49ers szétfutotta a Minnesotát, védelme pedig megkeserítette Kirk Cousinsék életét. A Vikings hét első kísérletig jutott csupán, ez a liga történetének 3. legalacsonyabb mutatója, 147 yardig jutott, ez 2000 óta a legrosszabb minnesota PO-mutató, és 21 futott yardot szedtek össze a vendégek, ez pedig 1974 óta nem látott pocsék mutató. A San Francisco 164 yarddal futott többet ellenfelénél, ez a harmadik legnagyobb differencia a PO történetében.



A WILD CARD KÖR LEGJOBBJAI
Passzolt yardok: Deshaun Watson (Houston) 388
Futott yardok: Derrick Henry (Tennessee) 195
Elkapott yardok: Davante Adams (Green Bay) 160

A kategóriák első helyezettjei
Passzolt yardok:
Deshaun Watson (Houston) 635
Futott yardok: Derrick Henry (Tennessee) 377
Elkapott yardok: D. K. Metcalf (Seattle) 219
Szerelések: Logan Ryan (Tennessee), Harrison Smith (Minnesota) 19
Sackek: Frank Clark (Kansas City), Jerry Hughes (Buffalo) 3
Interceptionök: heten állnak eggyel

BÁTOR JÓSKA

Kirk Cousins csak egyszer adta el a labdát San Franciscóban, de a Vikings így is simán kikapott, Lamar Jackson elérte az 50 futott yardot végül, de ez is kevésnek bizonyult, Green Bayben viszont valóban kevesebb volt a passzolt TD Rodgers és Wilson találkozásán, mint a futott (3–4).

Már csak két meccs van hátra, és nagyon adja magát, hogy Derrick Henryvel foglalkozzunk. Az elmúlt három meccsen 180 yard felett futó játékos ezúttal 100 alatt marad, ez pedig a Titans búcsúját jelenti, San Franciscóban pedig Jimmy Garoppolo legalább 250 yardot és 2 TD-t passzol a Packers legyőzése során.

TIPPELDE

A wild card kör pozitív mérleget nélkülöző eredménysora után most kevesebb volt a meglepetés, így ezúttal negatív mérlegű tippsor nem volt. Az összetettben Kun Zsolt előnye továbbra is egy pont. A konferenciadöntőkben négy pontot ér a jó tipp.

NFL 2019, RÁJÁTSZÁS
WILD CARD MÉRKŐZÉSEK (2020. január 4. – január 5.)
AFC
New England Patriots (3.)–Tennessee Titans (6.)
13–20
Houston Texans (4.)–Buffalo Bills (5.) 22–19 – h. u.
NFC
New Orleans Saints (3.)–Minnesota Vikings (6.) 20–26 – h. u.
Philadelphia Eagles (4.)–Seattle Seahawks (5.) 9–17
KONFERENCIA-ELŐDÖNTŐK (2020. január 11. – január 13.)
AFC
Baltimore Ravens (1.)–Tennessee Titans (6.) 12–28
Kansas City Chiefs (2.)–Houston Texans (4.) 51–31
NFC
San Francisco 49ers (1.)–Minnesota Vikings(6.) 27–10
Green Bay Packers (2.)–Seattle Seahawks(5.) 28–23
KONFERENCIADÖNTŐK (2020. január 19. – január 20.)
AFC
Kansas City Chiefs (2.)–Tennessee Titans (6.) Január 19., 21.05
NFC
San Francisco 49ers (1.)–Green Bay Packers (2.) Január 20., 0.40
SUPER BOWL 54 (2020. február 3.)
Az AFC győztese (2./6.)–Az NFC győztese (1./2.) 0.30*
*Hard Rock Stadium (Miami, Florida)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik