NFL: Brady a Cowboys kriptonitja; Stafford berúgta az ajtót LA-ben

D. Á.D. Á.
Vágólapra másolva!
2021.09.16. 16:53
null
Brady és Gronk már 100 TD-nél jár együtt (Fotó: Getty Images)
Az elmúlt héten elkezdődött a tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) 2021–2022-es idénye, s nem lehet panaszunk: már az első mérkőzésen parádés futballt láthattunk, amelyen a Tampa Bay Buccaneers Tom Brady karrierje 49. győztes drive-jával megverte a Dallas Cowboyst. Patrick Mahomes még mindig megállíthatatlan szeptemberben, Matthew Stafford pedig nagyszerű bemutatkozást produkált Los Angelesben.

 

BRADY ÉS MONTANA – A COWBOYS KRIPTONITJAI

Tom Brady 300. alkalommal volt kezdő az NFL-ben, s a nyitó mérkőzésen ezt igencsak emlékezetessé is tette. A 44 esztendős irányító eddig ötször találkozott a Dallas Cowboysszal karrierje során, minden alkalommal győztesként hagyta el a pályát – egyetlen irányító sem verte meg többször „Amerika csapatát” vereség nélkül. Ezzel egyébként gyerekkori példaképét, a San Francisco 49ers legendás irányítóját, Joe Montanát érte be, ő is ötször szomorította el a texasiakat, igaz, ő „csak” négyszer győzött az alapszakaszban..


Brady egyébként megszerezte karrierje 49. győztes drive-ját is, 1970 óta csak Peyton Manning (54) és Drew Brees (53) számolhat többet.

Rob Gronkowskiról sem szabad megfeledkezni, aki kétszer kapta el Brady passzát hat pontért. A duó már összesen 100 TD-t hozott össze – a rájátszással együtt –, csupán a Peyton Manning–Marvin Harrison kettősnek van több (114).


MAHOMES VERETLEN SZEPTEMBERBEN

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az NFL 2021-es idényét?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Patrick Mahomes elképesztő sorozata továbbra is tart. A Kansas City Chiefs ásza tizenegyből tizenegy meccset nyert meg szeptemberben, 35 passzolt touchdown mellett egyetlen eladott labdája sincs.

Sokak szerint a Cleveland Browns lehet a Főnökök legnagyobb kihívója idén az AFC-ben, s bár jól játszottak Mayfieldék, ezúttal sem tudtak győzni. Ez talán nem is lehet meglepő, ha azt nézzük, hogy az ohióiak 2004 óta nem tudtak nyerni a nyitó körben. Ez a valaha volt leghosszabb nyeretlen széria, ami az első fordulót illeti.

A Browns hiába vezetett 12 ponttal a félidőben, a Chiefs 6–4-gyel áll azokon a meccseken, amikor tíz vagy annál többpontos hátrányba kerül. Ez a legjobb mérlegnek számít 2018 óta, amióta Patrick Mahomes a csapat irányítója – újabb emlékeztető tehát: sohasem szabad leírni Mahomes és Reid duóját.

 

 

WINSTON ÚJJÁSZÜLETÉSE

A New Orleans Saints Green Bay Packers elleni kiütéses győzelme után ki emlékszik már arra a Jameis Winstonra, aki 2019-ben 33 TD mellett 30 interceptiont dobott a Tampa Bay Buccaneers irányítójaként? Na jó, azért még biztosan sokan, ezért is eshetett le az állunk, mennyire jól és hibamentesen futballozott a Szentek kettese.

Korábban még nem volt olyanra példa az NFL-ben, hogy egy irányító öt TD-passz mellett egyszer sem adja el a labdát a nyitó meccsen az új csapatában. Sőt, mindössze hét QB mondhatja el magáról, hogy ennyi touchdownt hozott össze eladott labda nélkül az első fordulóban – legutóbb a Baltimore Ravens üdvöskéje, Lamar Jackson két évvel ezelőtt büszkélkedhetett hasonlóan jó kezdéssel.


RODGERSNEK HOSSZÚ NAPJA VOLT

Aaron Rodgers botrányos teljesítményt nyújtott a Saints ellen, egyetlen TD-passzt sem osztott ki, mellette viszont kétszer is eladta a labdát. Bár a Packersre csapatként se nagyon lehetett ráismerni – főleg a legutóbbi szezon után – a veterán QB sem könnyítette meg a „sajtfejűek” dolgát, így elkerülhetetlen volt a 38–3-as kiütéses vereség.

Rodgers egyébként az ötödik MVP, aki nulla touchdownnal és egynél több pickkel kezdte meg az új idényt.


LAWRENCE KEZE NEM EL-, HANEM BESÜLT

Jacksonville-ben megváltóként várták Trevor Lawrence-t, azonban hamar megtanulta, az NFL nagyon nem ugyanaz, mint az egyetemi futball. Még akkor sem, ha a liga egyik leggyengébb csapata jön szembe. Az újonc nagyon megszenvedett a Houston Texans ellen, összesen háromszor dobta az ellenfél védőinek a labdát – korábban ez soha nem fordult vele elő. Ennek ellenére így is felpakolt 322 yardot, ami 4. legtöbb a debütálók között. Persze a mérkőzés érdemi része már bőven eldőlt, mire feltornázta magát.


STAFFORD BERÚGTA AZ AJTÓT LOS ANGELESBEN

Matt Staffordra mindenki kíváncsi volt a Los Angeles Rams offensében, s már az első támadósorozatban megmutatta, miért is tartják a liga egyik legtehetségesebb quarterbackjének. A 67 yardos bombája Van Jeffersonnak tökéletes volt, karrierjében eddig egyszer történt meg, hogy ilyen hosszú átadással szolgálta ki elkapóját a nyitó drive-ban – még 2014-ben Calvin Johnsont a New York Giants ellen.

Az este során még Cooper Kuppnak is kiosztott egy hosszú TD-passzt, ehhez pedig nem igazán lehettek hozzászokva Hollywoodban: míg Stafford egy este alatt kétszer is 50-nél több yardos touchdownpasszt adott, addig a Detroitba „száműzött” Jared Goff tavaly 16 meccsen volt erre képes.


S, ha ez még nem lenne elég: Stafford az első játékos a liga történetében, aki győzelemmel, legalább 300 passzolt yarddal, 3 TD-vel és nulla pickkel mutatkozott be új csapatában.


ARIZONIAI SZÖRNYETEG

A Cardinals óriási verést mért a Tennessee Titansre, ebben óriási szerepe volt Chandler Jonesnak. Az 55-ös számú passzsiettető öt sacket mutatott be, ami – Haason Reddickkel holtversenyben – egy mérkőzésen a legtöbb a franchise történetében 1982 óta. Ami a nyitó fordulókat illeti, csupán William Gay (5.5, 1983) és Derrick Thomas (6.0, 1998) vitte le többször a földre az ellenfél irányítóját az NFL históriájában.


MINDEN IDŐK EGYIK LEGJOBB MONDAY NIGHT FOOTBALLJA

Nagyon sokáig nem fogjuk még elfelejteni a Las Vegas Raiders–Baltimore Ravens hétfő esti futballmérkőzést. Úgy tűnt, a Ravens elhúzhat ellenfelétől, de a hazaiak hősiesen küzdöttek, és Derek Carr vezérletével végül a hosszabbításban kisajtolták a győzelmet.

Carr az elején nem kezdett jól, de a végére annyira belejött, hogy 435 passzolt yardig meg sem állt, az elmúlt tíz évben csak Patrick Mahomes – 478 yard a Rams ellen még 2018-ban – előzi meg a Raiders QB-ját.

Már hetedik alkalommal jutott 400 yard fölé Carr, amivel beállította Daryle Lamonica franchise-rekordját.


AZ ELŐZŐ HÉT LEGJEI
Passzolt yardok:
Derek Carr (Las Vegas) 435
Futott yardok: Joe Mixon (Cincinnati) 127
Elkapott yardok: Amari Cooper (Dallas) 139

A kategóriák első helyezettjei
Passzolt yardok: Derek Carr (Las Vegas) 435
Futott yardok: Joe Mixon (Cincinnati) 127
Elkapott yardok:
Amari Cooper (Dallas) 139
Szerelések: Eric Kendricks (Minnesota) 15
Sackek: Chandler Jones (Arizona) 5.0

BÁTOR JÓSKA

Az első fordulóban csupán egy tippünk jött be, a Chiefs ugyanis legyőzte a Brownst, a Tampa viszont nem ütötte ki a Cowboyst, míg a Mac Jones vezette Patriots kikapott a Dolphinstól. A 2. fordulóban a Rams legalább négy ponttal veri meg a Coltsot, a Saints 24 pont fölött zár a Panthers ellen, a Chiefs pedig hétfő este eltángálja a Ravenst.

TIPPELDE

Nem volt hiány meglepetésekből az 1. fordulóban, ez a tippjátékban is meglátszott. A nyitó kör után Nagy-Pál Tamás áll az élen 12 jó tippel, őt követi Cselőtei Márk, Hercze Kristóf, Kovács Sándor és Somlóvári Dávid 10–6-os mérleggel.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik