NFL: a Denver Broncos a hét lúzere; bajban a Dallas Cowboys

D. Á.D. Á.
Vágólapra másolva!
2022.09.15. 17:08
null
A Broncos lett a hét lúzere (Fotó: Twitter/ESPN Stats and Info)
Az elmúlt héten megkezdődött a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2022–2023-as idénye. A regnáló bajnok Los Angeles Rams brutális verést kapott hazai pályán a Buffalo Billstől, óriási bajban van a Dallas Cowboys, amelyben ismét megsérült Dak Prescott. A hét lúzere: a Denver Broncos és a vezetőedzője.


BAJNOKAKASZTÁS

Los Angelesben bizonyára nem ilyen szezonkezdetről álmodoztak a Rams-drukkerek. Az LVI. Super Bowl győztese a nyitó mérkőzésen nagyon súlyos, 31–10-es vereségbe szaladt bele hazai pályán a Buffalo Bills ellen.

A Rams támadófala finoman szólva sem segítette ki Matthew Staffordot, akit a Bills védői úgy vittek hatszor földre, hogy csupán egy almalommal siettettek öt emberrel.

A labda másik oldalán Josh Allen megállíthatatlan volt, átlagosan 2.37 másodperc után szabadult meg a labdától – korábban soha nem passzolt ilyen gyorsan karrierje során.


Allen jó meccsének Jalen Ramsey lett a legnagyobb áldozata, a Rams cornerbackjével szemben ugyanis 158.3-as irányítómutatóval zárt a Bills QB-ja – ilyen korábban csak egyszer fordult elő a klasszis védőjátékossal.

Korábban csak egyetlen regnáló bajnok kezdett nagyobb vereséggel az NFL-ben: a Baltimore Ravens 2013-ban 22 ponttal kapott ki a Denver Broncostól.


MINNESOTA BIZTOS KEZEKBEN VAN

Naná, hiszen Justin Jefferson nem ejt el egyetlen labdát sem! A Vikings 18-asa zseniálisan kezdte a 2022–2023-as idényt, kilenc elkapásból 184 yardot és két touchdownt hozott össze a liga egyik legjobb cornerback párosával szemben a Green Bay Packers elleni csoportrangadón.

A fiatal elkapónak már öt olyan mérkőzése van, amikor legalább 150 elkapott yarddal büszkélkedhet. Rajta kívül csupán egyetlen játékosnak jött ez össze az NFL-ben, mielőtt betöltötte volna a 23. életévét: egy bizonyos Randy Mossnak.


MI LESZ VELED, NEW ENGLAND?

Ez az idény sem kezdődött jól a New Englandnek. Mac Jones igencsak pocsék előszezonon van túl, s az alapszakasz első mérkőzésén sem mutatta meg, hogy ő lesz a hosszú távú megoldás QB-poszton Bostonban.

A másodéves irányító 213 yard mellett egy TD-t és egy interceptiönt dobott, az első félidőben egyetlen pontot sem szereztek a Hazafiak.

A szünetre egyébként 17 pontos Miami-előnnyel vonulhattak a felek – ami az idénynyitókat illeti, Bill Belichicknek eddig csupán egyszer kellett komolyabb hátránnyal farkasszemet néznie, 2003-ban 31–0-ra veszített a New England a Bilsszel szemben.


BAJBAN A COWBOYS

De még milyen nagy bajban...A legtöbb amerikai futball rajongó izgatottan várta a vasárnap esti rangadón, amelyen a Dallas Cowboys és a Tom Brady vezette Tampa Bay Buccaneers küzdött meg egymással. Talán az első forduló legnagyobb csalódásaként élhettük meg az összecsapást, hiszen amellett, hogy a vendégek nagyon simán, 19–3-ra nyertek, az eredményből adódóan pontzuhatagot sem láthattunk.

A Cowboys a nyitó fordulókat tekintve korábban csak egy alkalommal szerzett még háromnál is kevesebb pontot – 1989-ben Troy Aikman és Jimmy Johnson bemutatkozó mérkőzésén 28–0-s verést kaptak a Saintstől.

Még nagyobb probléma, hogy Dak Prescott megsérült, hétfőn meg kellett műteni a hüvelykujját, így várhatóan 6–8 hetet kell kihagynia. Bár tény, hogy vele sem nézett ki túl biztatóan a texasi csapat, Cooper Rushsal könnyen lehet, hogy már az idény első felében búcsút inthetnek a csoportgyőzelemnek.


PARÁDÉS BEMUTATKOZÁSOK

Három elkapó is remekelt új csapatában – A. J. Brown 155, Jarvis Landry 114, Tyreek Hill pedig 94 yarddal döntött franchise rekordot, ami a debütáláson bemutatott elkapott yardokat tekinti.

Érdekesség, hogy talán mindhárom elkapót kissé féltették a szakértők az idény előtt. Brown egy olyan Eagles-be szerződött, amelynél Jalen Hurts egyelőre nem bizonyította, hogy képes olyan szinten passzolni, mint a Tennessee Titans irányítója, Ryan Tannehill.

Jarvis Landryt sokan leírták, miután a Cleveland Browns kirakta a csapatból, sérülései, kora, valamint Michael Thomas visszatérése miatt egyértelműen csak második számú opció New Orleansban is.

Tyreek Hill járt talán a legrosszabbul, hiszen a liga egyik legpontosabb és legnagyobb karerővel bíró irányítóját (Patrick Mahomes) váltotta Tua Tagovailoára.

A kétségek ellenére mindhárom elkapó bizonyította, nem véletlenül kaptak bizalmat új csapataiktól.


RUSSELL WILSON ÉS AZ EGY YARDOS VONAL HISTÓRIÁJA

Ha van irányító, akit kiráz a hideg, ha az ellenfél egy yardosáról kell jönni...Mind jól emlékezhetünk, amikor 2015-ben az arizonai Super Bowlban húsz másodperccel, 28–24-es hátrányban passzjátékot hívott a Seattle Seahawks. Russell Wilson átadását a levegőben halászta le Malcolm Buter, így a New England Patriots örülhetett.

Wilson 2018-ban a Minnesota Vikings elleni hazai meccsen egy sacket akart elkerülni, nem tudott azonban elég erőt tenni a labdába ahhoz, hogy kidobja oldalra, így akkor is eladta az egy yardos vonalról.

A helyszín ezúttal is Seattle, ám most már denveri színekben lépett pályára hármas számú irányító. Egészen hihetetlen, de úgy látszik, Wilsonnak a Broncosban sincs szerencséje goal line szituációban – ugyan most nem közvetlenül ő dobott interceptiont, csapattársai, Melvin Gordon és Javante Williams is elvesztette a labdát, mielőtt befutott volna egy yardról.

Legutóbb 1987-ben fordult elő, hogy egy csapat kétszer is fumble-t hozzon össze ilyen közel a célterülethez, ez a Kansas City Chiefs volt.


A HÉT LÚZERE

Még ma sem értjük, mire gondolt Nathaniel Hackett a hétfő esti rangadón, amikor több mint fél percet lepörgetett a meccs végén, majd 4. és 5-re a pályára küldte Brandon McManust, hogy 64 yardról nyerje meg a párharcot egy sikeres mezőnygóllal.

Persze ez így egyszerűnek hangzik – és ha Justin Tucker lenne a Denver rúgója, még talán meg is értenénk a döntést –, 1960 óta 42 kísérletből csupán kettő volt sikeres 64 yardról vagy annál messzebbről.

Összehasonlításképpen a tavalyi idényben összesen 45 a 4. és 5 yardos szituáció volt, ebből 22 sikeres lett.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik