NBA: otthon égett meg a Bucks, Brooklynban is nyert a Kings

GOBODICS TAMÁS (kezdo5.hu)GOBODICS TAMÁS (kezdo5.hu)
Vágólapra másolva!
2023.03.17. 10:19
null
Az Indiana Pacers meglepte a Milwaukeet (Fotó: Getty Images)
Az Indiana állította meg a Milwaukeet, javított a Denver és a Phoenix, legyőzte az OKC-t a Toronto: ez történt péntek hajnalban az NBA-ben.

Detroit Pistons–Denver Nuggets 100–119

 


Megtörte a jeget a Nuggets. Sorozatban négy vereség után itt már nem hibázhatott a nyugati éllovas, ésa korábbi pocsék teljesítmények után ezúttal hozni is tudta a kötelezőt. A vendégcsapat azért megint a kelleténél jobban megizzadt mindezért, ugyanis a nagyszünetben még a Pistons vezetett hat ponttal, és csak egálról indult a negyedik negyed, ott viszont rálépett a gázra Michael Malone alakulata, azt 33–14-re megnyerte, így 19 pontos győzelmet aratott. Malone úgy fogalmazott, hogy a meccs előtt a mélységek mélységét járták meg, és bár most sem játszottak igazán meggyőzően, de legyen ez az első lépés a sikerhez visszafelé vezető úton. A győzelemmel egyébként hivatalosan is biztosították a playoffrészvételüket, illetve azt is, hogy megnyerték a divíziójukat, úgyhogy van minek örülni – Nikola Jokics 30 ponttal, 10 lepattanóval, 9 gólpasszal és 14/18 jó dobással zárt, Kentavious Caldwell-Pope 20 pontot és 4/7 triplát jegyzett, Jamal Murray pedig 10 gólpasszt osztott ki a 19 pontja mellett, a támadógépezet működött. A negyedik negyedben megérkezett a várt intenzitás hátul is, ezzel pillanatok alatt állva is hagyták az addig végig egálban lévő ellenfelet – Dwane Casey, a hazaiak vezetőedzője egyébként azt mondta, hogy tudták, hogy emelni fog a tempón a Nuggets, de arra egyszerűen képtelenek voltak válaszolni.

A Pistons legjobb dobói:
McGruder 20/18, Duren 15, Wiseman 14, Ivey 14/6
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 30, Caldwell-Pope 20/12, Murray 19/6

Brooklyn Nets–Sacramento Kings 96–101

Győztes csapat. Utoljára 2006-ban, 17 évvel ezelőtt mondhatta azt el magáról a Kings, hogy pozitív szezont teljesít és 50 százalék feletti mérleget ér el az alapszakaszban, ezzel a győzelemmel viszont most bebiztosította ezt a gárda: meglett a 42. siker, a hátralévő 13 találkozón pedig még bőven lesz lehetőség tovább javítani. A Sacto nagyon jól játszott most is, az egálra hozott első negyed után a másodikban 10 pont feletti előnyt épített fel kiváló védekezéssel, és az egész találkozó kulcsa ez volt: a back-to-back második felén nagyon akadozott a támadójátékuk, de Mike Brown vezetőedző szerint a szezonjuk legjobb védekezéseit mutatták be. Egyetlen pontot sem kaptak második esélyből, két pontot engedtek gyorsindításból, végig leradírozták a Nets playmakereit, így az első félidőben már 17 egységgel is vezettek, és bár a folytatásban, főleg a negyedik negyedben közelített a Brooklyn, de kimozogta a vendégcsapat, és be tudta osztani az előnyét. Egyénileg ismét Domantas Sabonist kell kiemelnünk, aki 24 ponttal, 21 lepattanóval és 4 blokkal zárta a találkozót, csapatszinten pedig az említett védekezés az, ami rendkívül fontos lesz a playoffra fordulva – ahogy azt Brown már jó ideje szajkózza. Az All-Star óta így 10–2-re állnak, és fél meccs az előnyük a nyugati harmadik Grizzlies előtt, most mennek Washingtonba, majd Salt Lake Cityben zárják a túrát, hogy aztán otthon megküzdjenek a Celticsszel és a Sunsszal is.

Ehhez most kevés volt a Brooklyn. Sem a frissesség, sem a hazai pálya nem jelentett menedéket a Nets számára, támadásban egyszerűen gyenge volt az együttes, eléggé elveszett a Kings védekezésének szorításában. A lelassult, ritmustalan játék 41%-os mezőnymutatót eredményezett, a 13-3-ra elvesztett támadópattanózás sem segített, a büntetőiket is 70% alatt dobták, nem tudtak rohanni, és a második negyed után már végig hátrányban voltak. A Kings fáradtságát kihasználva azért közelítettek, de most ennyi volt tőlük a maximum, ez egyszerűen túl nagy falatnak bizonyult nekik - másfél meccsre vannak a Knickstől és ennyivel előzik a Miamit, ezt a hatodik helyet szeretnék megőrizni Keleten.

A Nets legjobb dobói: Bridges 23/6, Dinwiddie 18/9, Claxton 14, Curry 14/9
A Kings legjobb dobói: Sabonis 24, Fox 18/6, Monk 12/9

Toronto Raptors–Oklahoma City Thunder 128–111

Csapatmunka. A Raptorsnál minden kezdő kétszámjegyű pontterméssel zárt, és szezoncsúcsot jelentő hat játékos jutott el legalább 15 egységig - szinte mindenki jól játszott, akinek kellett, méghozzá egyszerre, így a végére felőrölte jó formában érkező ellenfelét a kanadai alakulat. Három negyeden keresztül szorosan alakult a küzdelem, a Toronto vezetett, de az OKC közel tartotta magát, aztán a negyedik felvonásban elfogytak a vendégek, a hazaiak pedig rátettek még egy lapáttal, így ott szétnyílt az olló. Az 59–39-re megnyert lepattanózás kulcsfontosságúnak bizonyult, az 59 megszerzett lecsorgó pedig egyébként szezoncsúcs, a vendéglátó 23–6-ra nyert leindításból is, úgyhogy összességében egyértelműen jobb volt ellenfelénél, ami a végén ki is domborodott. Ezzel zsinórban hatodik győzelmüket aratták Siakamék hazai pályán, és tapadnak a keleti nyolcadik Atlantára, reálisan nézve ez a pozíció érhető el számukra az alapszakaszból hátralévő időszakban.

Tanulni kell belőle. Mark Daigneault, az OKC vezetőedzője szerint a Raptors fizikálisabb volt a pálya mindkét oldalán, ez volt a kulcs, míg Shai Gilgeous-Alexander szerint nem érdemeltek győzelmet, mert csak átmeneti időszakokban tudtak jól játszani. Daigneault úgy fogalmazott, hogy a gyengébb teljesítményük ellenére közel tudtak maradni egészen sokáig, de egyszerűen egész este nem találtak megoldást a Raptors harcmodorára, így a negyedik negyedben nem ők tudtak feljebb kapcsolni, hanem ők fogytak el. SGA példáui 9/10-et dobott mezőnyből az első, de csak 3/9-et a második félidőben, a végére pedig az egész csapat lebomlott - hétből hat és sorozatban három siker után kaptak ki, most a Sunst fogadják, majd elmennek egy négymeccses túrára.

A Raptors legjobb dobói: Siakam 25/9, Trent Jr. 23/12, Barnes 19, VanVleet 19/9
A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 29/3, Jal. Williams 15/3, Giddey 13/3

Milwaukee Bucks–Indiana Pacers 123–139

A játéknap meglepetése.
Toronymagas favorit volt a bombaformában lévő ligaelső, főleg hazai pályán, de olyan erőtlen, tompa játékot mutatott be Mike Budenholzer csapata, hogy azt nem úszhatta meg – főleg, hogy a Pacers hirtelen, a semmiből extra teljesítményt rakott ki a pályára. A meccs még jól kezdődött a vendéglátó számára, 40 pontot dobott az első negyedben és kétszámjegyű előnyt épített fel, utána viszont atomjaira hullott a védekezés: Brook Lopez kihagyta a mérkőzést, Janisz Adetokunbo (Giannis Antetokounmpo) pedig faultgondokba keveredett, amit könyörtelenül megbüntetett az ihletett napot kifogó Indy. A vendégek szenzációsan játszottak, 56 százalékkal dobtak mezőnyből és 22 triplát (!) süllyesztettek el 48 százalékkal, a csapatként szétosztott 36 gólpassz is mutatja, hogy milyen formában mozogtak, főleg hogy alig tíz labdát adtak el. A Milwaukee dobóformájával sem volt gond, de távolról egyáltalán nem volt ilyen hatékony a gárda, ráadásul a leindításból kapott 26 pont sem segített. Az igazi fordulat egyébként a nagyszünet után következett, a második félidőt összesen 84–59-re nyerte meg a Pacers, a Bucks pedig teljességgel összeomlott – Budenholzer szerint kicsit elaltatta őket a jó kezdés, aztán az Indy belendült, ők megborultak hátul, az ellenfél pedig olyan tűzbe jött, hogy onnantól minden beesett, amit csak ráemelt. A siker értékét tovább növeli, hogy Tyrese Haliburton ezt a találkozót is kiülte, nélküle pusztítottak, de ezúttal tényleg nem volt gyenge, sőt talán még közepes teljesítmény sem a csapatban, mindenki jól játszott - a váratlan bravúrral még harcban vannak a playinért, míg a Bucks előnye két meccsre olvadt a Bostonnal szemben.

A Bucks legjobb dobói: Adetokunbo 25, Holiday 19/6, Middleton 16, Portis 16
A Pacers legjobb dobói: Nembhard 24/12, Nesmith 22/18, Hield 20/9

Phoenix Suns–Orlando Magic 116–113

Javított a Suns. Zsinórban három vereség után lépett pályára a Kevin Durantet továbbra is nélkülöző Phoenix, és végül nagy csatában, de sikerült kiharcolnia a fontos hazai győzelmet. Végig szoros küzdelmet vívtak a felek, a Magic Markelle Fultz (25 pont, 7 lepattanó, 9 gólpassz) vezetésével folyamatosan kapaszkodott, és bár a harmadik negyedben volt közte 12 pont is a Suns javára, de a vendégek innen is vissza tudtak jönni.és izgalmassá tették a hajrát. A játékban most sem túl meggyőző Phoenix azonban koncentrált maradt, és amikor ellenfelük kiegyenlített a negyedik negyed közepén, akkor egy időkérés után Josh Okogie triplájával azonnal újra előnybe kerültek, majd onnantól nagyot küzdve, jól védekezve már nem is adták ki a kezükből a vezetést. Az utolsó másodpercekben egy pontra közelített az Orlando Fultz büntetőivel, majd Terrence Ross sem hibázott a vonalról, így alakult ki a végeredmény, de ehhez az is kellett, hogy három másodperccel az órán az említett Okogie odaérjen Paolo Banchero triplakísérletére, és blokkolja azt – ez volt a meccsnyerő védekezés, ezzel ért véget a találkozó. Egyénileg nagy extrát nem láttunk a Sunsnál, öten is 15–19 pont között dobtak Monty Williams csapatában, amelynek nagyon kellett ez a siker, főleg hogy most elutazik a Thunder-Lakers-Kings trióhoz.

A Suns legjobb dobói: Booker 19/6, Payne 18/9, Ayton 16, Paul 16
A Magic legjobb dobói: Fultz 25, Banchero 18/3, Anthony 17/6
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik