New Yorkban nyert a Bucks, nem hibázott a Boston

GOBODICS TAMÁS (kezdo5.hu)GOBODICS TAMÁS (kezdo5.hu)
Vágólapra másolva!
2023.01.10. 08:31
null
Jalen Brunson 44 pontjával remekelt, a Knicks mégis kikapott a Buckstól (Fotó: Getty Images)
Győzött a Grizzlies, a Nuggets és a Pelicans is, a Sacramento pedig esélyt sem adott a Magicnek: a hajnali NBA-játéknap eseményei.

 

Washington Wizards–New Orleans Pelicans 112–132

Tartalékosan is jobb volt a Pelicans. A vendégeknél ezúttal sem léphetett pályára az Ingram-Williamson kettős, ennek ellenére nagyon olajozott támadójátékkal szedték ízekre a washingtoni védekezést: minden negyedben dobtak legalább 32 pontot, 50% feletti mezőnymutatóval, 38,5%-os triplázással és mindössze tíz eladott labdával zártak, nagyobb hullámvölgy nélkül hozták le a találkozót. A New Orleans a szoros első negyed után a másodikban lépte le ellenfelét, ott tíz pont feletti előnyt alakított ki, majd a záró etap elején eldöntötte a küzdelmet: akkor egy 15–0-t rohant a gárda, így vezetett már 27 egységgel is, innentől nem lehetett kérdés. CJ McCollum (34 pont, 4/8 tripla) volt a vezér, de Jonas Valanciunas (27 pont, 12 lepattanó, 10/15 mezőnyből) is kitett magáért, ráadásul Marshall, Alvarado és Graham is kétszámjegyű pontterméssel zárt, így belefért a két fő playmaker hiánya. Ötből négy vereség után nagyon kellett a csapatnak ez az idegenbeli győzelem, így továbbra is nyugati harmadik, most viszont még Bostonban és Detroitban folytatja, majd Clevelandban zárja le a keleti túráját.

Az eladott labdák döntöttek. Ugyan a Washington is 50% felett mezőnyözött, illetve 40% felett triplázott, de a húsz eladott labda megpecsételte a vendéglátó sorsát: ez már önmagában kétszer annyi, mint a Pelicans adata, ráadásul az ebből kapott pontok aránya 39–9, a gyorsindításból kapott pontoké pedig 27–8 lett a New Orleans javára. Ehhez jött hozzá, hogy a festékben 74–46-ra győztek a vendégek, és még a lepattanózást is megnyerték 44-37-re, a Wizards a jó dobóforma ellenére kulcsfaktorokban maradt alul nagyon simán, ezért szenvedett húszpontos vereséget. Pedig a kezdés még nem így nézett ki, Bradley Beal nélkül is 10–0-val nyitották a találkozót, de Willie Green azonnal időt kért, CJ McCollum dobott sorozatban 12 pontot, és onnantól már csak bottal üthette ellenfele nyomát a Washington – a záró etapban Kyle Kuzma ki is pontozódott, végig frusztráltnak tűnt, ez most nagyon nem a fővárosiak estéje volt.

A Wizards legjobb dobói:
Porzingis 23/9, Kuzma 19/9, Kispert 17/15
A Pelicans legjobb dobói: McCollum 34/12, Valanciunas 27, Marshall 18/3



Boston Celtics–Chicago Bulls 107–99

Horford triplája kellett a végén. A sérült Marcus Smart nélkül játszotta le a meccset a Boston, és Joe Mazzulla vezetőedző a szezon során először tette a kezdőbe Robert Williams III-öt, így magasabb szerkezetre váltottak a hazaiak. Összességében a védekezésük végig jól is működött, kordában tudták tartani a Chicagót, míg elöl Jayson Tatum (32 pont, 8 lepattanó, 7 gólpassz) vezetésével éppen elég tűzerejük volt ahhoz, hogy vezessenek – nem nagyon, de valamivel végig előrébb jártak ellenfelüknél, az első negyed végén három, a nagyszünetben kilenc, a harmadik játékrész után tizenegy pont volt az előnyük. A végén azonban izzadniuk kellett, a Bulls ugyanis közte 15-ről 99–97-ig zárkózott, majd 50 másodperccel az órán, 101–99-nél az egyenlítésért támadhatott, de a felzárkózást levezénylő Zach LaVine hibázott, Tatum lepörgetett az időből húsz másodpercet, majd megtalálta Al Horfordot, aki bevágta a lélekölő triplát – a labda kicsit gondolkodott ugyan, de végül behullott a gyűrűbe, így 25 másodpercnél ismét öt pont volt a különbség. LaVine megpróbált válaszolni, de ismét kihagyta a maga dobását, így 12 másodpercnél az elszabaduló Tatum 2+1-e lezárta a találkozót – küzdeni kellett érte, de végül meglett, így sorozatban harmadik sikerével megerősítette ligaelső pozícióját a Boston.

DeRozan megsérült. A harmadik negyed derekán Al Horford mellett próbált betörni DeMar DeRozan, de elterült, és belesérült a mozdulatsorba – izomhúzódást szenvedett, le kellett cserélni, és nem is tudott már visszatérni a pályára. Egyelőre nem tudni róla többet, ma vetik alá részletesebb vizsgálatoknak, de az első reakciók alapján nem számolnak hosszú kihagyással a klubnál. Ezt követően szedte össze magát LaVine, aki a negyedik negyedben egymaga 15 pontot dobott és visszahozta a meccsbe a Bullst, de a végén rövidnek bizonyult ez a felzárkózás, és DeRozan nélkül nem tudtak fordítani a végjátékban. Így három győzelem után szenvedtek egy szoros vereséget a ligaelső otthonában, nagy pánik nincs, ha DeRozan tényleg nem esett ki hosszabb időre – most még elmennek Washingtonba, aztán lesz két hazai meccsük hétvégén, majd jövő héten Párizsba látogatnak, ott csapnak össze a Detroittal.

A Celtics legjobb dobói:
Tatum 32/12, G. Williams 20/9, Brown 19
A Bulls legjobb dobói: LaVine 27/12, Vucevic 21/9, DeRozan 13



New York Knicks–Milwaukee Bucks 107–111

Fordítani tudott a Bucks. A harmadik negyed derekáig rosszul alakult ez a mérkőzés a Milwaukee számára, Jrue Holiday korán faultgondokba került, és le kellett ülnie, nem estek be a hármasaik, a Knicks Jalen Brunson vezetésével rohamozott, és 70–53-nál úgy tűnt, hogy nehéz helyzetben van a vendégcsapat. Aztán megtört a jég, elkezdtek behullani a triplák, és az említett állás után 12 alkalommal köszöntek be kintről, amellyel eltüntették a 17 pontos hátrányukat, fordítottak, és végül meg is nyerték az összecsapást – a beeső hármasok meghozták az önbizalmukat, és az energiájukat is, hirtelen egész más csapat benyomását keltették. A záró etapban már végig űzték ellenfelüket, a döntő ütést viszont csak a hajrában vitték be: két és fél percnél Holiday triplájával lett 96–97, majd Julius Randle kihagyott egy büntetőt, Brook Lopez is bevágott egyet távolról, végül Jalen Brunson válasza után megint Holiday következett 47 másodperccel az órán – az ő hármasa is célt ért, 99-103-ról pedig már kimozogták a végét, bár fontos kosarakat kellett még dobniuk ezt követően is. Egyéni extrát most nem tudunk kiemelni náluk, Giannis Antetokounmpo 22 ponttal, 10 lepattanóval és 5 gólpasszal lett a legjobbjuk, ami tőle visszafogott teljesítménynek számít, de Lopez, Holiday, a dupla-duplázó Connaughton, az öt triplát bedobó Ingles, illetve Allen és Portis is kétszámjegyű pontterméssel zárt, mindenki kivette a maga részét a sikerből. Ez a meccs nagyon kellett az elmúlt időszak problémái után, és bár ezeken aligha vannak még túl, de egy jó csapat elleni idegenbeli győzelem kezdetnek megteszi – most Atlantában, majd Miamiban folytatják az idegenbeli túrájukat.

Hiába Brunson karriercsúcsa. 44 ponttal pályafutása eddigi legjobbját hozta Jalen Brunson, 15/30-at dobott mezőnyből, 4/10-et távolról és 10/10-et a büntetővonalról, nagyon sokat vállalt és agresszíven támadta a Bucks védekezését, ő próbálta a hátára venni csapatát. Mellette Julius Randle is rengeteget próbálkozott, kevesebb sikerrel (25 pont, 16 lepattanó, 5 gólpassz, de csak 9/29 mezőnyből és 1/12 tripla), rajtuk kívül pedig csak Immanuel Quickley (23 pont, 9/14 mezőnyből) volt komolyan vehető fegyver – hihetetlen, de a három említettet leszámítva senki nem érte el az öt (!) pontot sem a hazaiaknál. A csapatszintű 38%-os mezőnymutató és 27%-os triplázás végül nem is férhetett bele, hiába a 18 támadópattanó és az alig 7 eladott labda, amikor a Bucks elkapta a fonalat, ez már kevésnek bizonyult, a pontokat is termelni kellett volna – a dobásokkal viszont most hadilábon állt a New York, így zsinórban négy győzelem után újra vereséget szenvedett.

A Knicks legjobb dobói:
Brunson 44/12, Randle 25/3, Quickley 23/9
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 22/3, Lopez 17/9, Ingles 17/15



Memphis Grizzlies–San Antonio Spurs 121–113

Megoldotta a Memphis. Kötelező volt nyernie ezt a meccset a Grizzliesnek, de a back-to-back és Ja Morant hiánya nem segített a hazai csapaton, főleg akkor, amikor az unalmas első félidő után a másodikban feljebb kapcsolt a Spurs. Gregg Popovich, a vendégek trénere fogalmazott úgy, hogy az „egész szezon legunalmasabb kosárlabdáját” hozta az első két negyed, de aztán a fordulást követően megérkezett a csapata, kellően keményen és agresszíven játszott, így a kétszámjegyű hátrányt eltüntette, sőt a vezetést is átvette a negyedik negyedben. Az utolsó felvonás közepén 109–109 állt az eredményjelzőn, de a Grizzlies itt rálépett a gázra, és érvényesítette a papírformát: egy 11–2-es futást vitt véghez a vendéglátó, pedig négy büntetőt is kihagyott ebben az időszakban, azokkal még egyértelműbb lehetett volna a helyzet. Popovich szerint egy rossz dobás, egy eladott labda, egy kapott tripla, és már el is úszott minden, amit addig felépítettek, ezen ment el a meccsük, és ez nagyjából az egész eddigi szezonjukat is összefoglalja – az utolsó két perc már 120–111-ről indult, onnan nem lehetett visszaút. A Memphis végül ha nehezen és akadozva is, de megoldotta a feladatot, behúzta sorozatban hetedik győzelmét, és tartja magát a nyugati első-második helyen, a csapatok pedig holnap ugyanitt egymásnak feszülnek még egyszer.

A Grizzlies legjobb dobói:
Ty Jones 24/6, Jackson Jr. 16/6, Brooks 15/3, Bane 15/9
A Spurs legjobb dobói: Tre Jones 18/3, Richardson 16/6, Pöltl 13, Langford 13



Denver Nuggets–Los Angeles Lakers 122–109


Átadta a Lakers. A remek formában lévő vendégeknél kihagyta a meccset LeBron James, így virtuálisan feltett kezekkel léptek pályára, és nem is lehetett más a találkozó kimenetele, mint denveri győzelem. Ezzel együtt olcsón azért nem adta magát Darvin Ham legénysége, Russell Westbrook (25 pont, 7 lepattanó, 7 gólpassz) ezúttal is nagy energiát hozott a kispadról, Thomas Bryant dupla-duplázott, és bár végig egyértelmű volt a helyzet, de meg nem tört a társaság, azt kikényszerítette, hogy a Nuggetsnél fent legyenek a kezdők, és dolgozniuk kelljen a sikerért. A bravúrra nem volt reális sansz, de a tisztes helytállás összejött, James várható visszatérése mellett pedig a hírek szerint Anthony Davis is újra bevethető állapotba kerül a hét folyamán, így megkezdhetik a felzárkózást – bár Westbrook és Beverley is kisebb-nagyobb sérülést szenvedett az este folyamán, Reaves, Brown Jr. és Walker IV pedig szintén nem léphetett pályára.

11. Sorozatban tizenegyedik hazai mérkőzését nyerte meg a Nuggets, a denveri közönségnek nem lehet panasza a csapata teljesítményére eddig, főleg hogy összességében is holtversenyben vezeti Nyugatot. Nagyon megszakadniuk most sem kellett, hat ponttal nyerték az első negyedet, és 14-gyel vezettek a nagyszünetben, onnan pedig már menedzselték a különbséget a végéig, bár volt közte kereken 20 egység is az este folyamán. Nikola Jokics újabb tripla-duplát gyártott (14 pont, 11 lepattanó, 16 gólpassz) annak ellenére, hogy csak öt dobást vállalt mezőnyből, de azokat és a három büntetőjét is mind bedobta, Michael Malone és Ham is csak méltatni tudta a regnáló MVP újabb sajátos extráját. Mellette Jamal Murray (34 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) is említést érdemel, és összesen hatan jutottak náluk tíz pont fölé, Aaron Gordon négy blokkot osztott ki, olajozottan működött a gépezet. Az újabb magabiztos siker után a Sunst fogadják, aztán elmennek a Clippershez, majd jön megint öt hazai találkozójuk, nincs rossz sorsolásuk a következő időszakra.

A Nuggets legjobb dobói: Murray 34/15, Caldwell-Pope 16/3, Brown 15/9
A Lakers legjobb dobói: Westbrook 25/3, Bryant 17, Nunn 15/6



Sacramento Kings–Orlando Magic 136–111

Nem volt kérdés. Elsöprő lendülettel jött ki erre a meccsre a Sacramento, a hazaiak nagyon aktívan védekeztek, kiszorították a festékből a Magicet, majd ezekből a helyzetekből kiválóan rohantak, erőltették a tempót, és szépen megtalálták a kinti dobóikat, így nagyon könnyedén szedték szét az Orlandót. Végül franchise-rekordot jelentő 23 triplát bombáztak be, a 30 pontos szezoncsúcsot dobó Harrison Barnes egymaga 6/7-et vállalt kintről, Keegan Murray 5/6-ot, Kevin Huerter 4/8-at, Trey Lyles 3/5-öt tett hozzá, remek ritmusban játszottak, ezt az 53,6%-os mezőnymutató mellett a 39 szétosztott gólpassz is igazolja. Domantas Sabonis sorozatban 17., szezonbeli 30. dupla-dupláját gyártotta le, nyolcan is tíz pont felett dobtak, Mike Brown vezetőedző is elégedetten csettintett a játékra, ráadásul az eredmény miatt sem igazán kellett izgulnia. A Kings az első és a második negyedet is tíz-tíz ponttal nyerte meg, a nagyszünetben 72–52 állt az eredményjelzőn, de később tovább nyílt az olló, és volt közte 31 egység is, a Magic ehhez az estéhez most nem tudott hozzászólni. Egy-két egyéni részsikernek örülhetnek a vendégek, de Jamahl Mosley vezetőedző is úgy értékelt, hogy le a kalappal a Sacto előtt, mert olyan színvonalon kosárlabdáztak, ami nekik most sok volt...

A Kings legjobb dobói: Barnes 30/18, Murray 15/15, Huerter 14/3, Lyles 14/9, Monk 14
A Magic legjobb dobói: Banchero 17/6, F. Wagner 16/6, Fultz 16

 

NBA, ALAPSZAKASZ
Washington Wizards–New Orleans Pelicans 112132
Boston Celtics
Chicago Bulls 10799
New York Knicks–Milwaukee Bucks 107111
Memphis Grizzlies
San Antonio Spurs 121113
Denver Nuggets
Los Angeles Lakers 122109
Sacramento Kings
Orlando Magic 136111

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik