Itt van Amerika
nemzetisport.hu
2018.06.21 10:34 Frissítve: 2018.06.21 10:40

NBA: magyar kosarasért is szoríthatunk az idei drafton!

Az arizonai center, DeAndre Ayton még Luka Doncicnál is esélyesebb arra, hogy elsőként válasszák ki a 2018-as játékosbörzén, amelyen Golomán György személyében magyar kosárlabdázóért is szoríthatunk.

Luka Doncic lehet az 1/1-es (Fotó: AFP)

 

Ezekben a napokban mindenki azt találgatja, vajon kit választanak ki elsőként az észak-amerikai profi kosárlabdaliga magyar idő szerint péntek hajnali játékosbörzéjén. Néhány hónapja sokkal nagyobb volt rá az esély, de még most sem lehet elvetni, hogy 2006 után (akkor az olasz Andrea Bargnani volt a szerencsés) ismét európai játékos legyen az 1/1-es választott, méghozzá a szlovén Luka Doncic, aki idén Euroligát nyert, ráadásul őt választották a négyes döntő legértékesebb játékosának, továbbá hazájával tavaly bezsebelte az Európa-bajnoki címet is.

A Real Madrid 19 éves hátvédje kedden megnyerte a spanyol bajnokságot együttesével, szerdán New Yorkba repült, hogy elfoglalja helyét a „green roomban", vagyis a brooklyni Barclays Center zöld szobájában, ahová azok kaptak meghívást, akiket jó eséllyel az elsők között választanak majd ki a drafton. Ide magukkal vihetik a családtagokat is, Doncic asztalánál pédául ott ül majd édesanyja, édesanyja párja és nagymamája is. Aztán ahogy meghallja a nevét a játékos, kifárad a színpadra – természetesen a drafton érdekelt összes kosárlabdázót meghívják az eseményre, csak a kevésbé esélyesek nem a zöld szobában várakoznak.

Az ESPN neves NBA-szakírója, Adrian Wojnarowski előrejelzése alapján Doncic „csak" harmadikként kel majd el és az Atlanta Hawks teszi rá a kezét. Egyre inkább arról tájékoztatnak a híradások, hogy az 1/1-es DeAndre Ayton lehet. Az Arizonából érkező 213 centiméter magas, 19 esztendős center elképesztően atletikus, ráadásul kintről is képes eredményesen dobni, a támadójáték minden elemében elsőrangú teljesítményt nyújt. Védekezése folyamatosan fejlődik, a méretei mellett annyira képzett, hogy vétek lenne nem lecsapni rá, az évtized legnagyobb tehetségének tartják a hasonló paraméterekkel rendelkező játékosok körében.

Személyes kedvencünk a 6–7. hely környékére jósolt Michael Porter Jr., aki saját bevallása szerint Jannisz Antetokounmpo és Kevin Durant keveréke, csak éppen kicsivel bátrabban megy neki az emberhegynek, mint a görög kitűnőség és többször keresi az üres területeket KD-nél. Ráadásul Antetokounmpónál jobban szeret dobni, szóval szívesen hasonlítja magát Tracy McGrady-hez is. Sok sikert kívánunk neki a profik között!

Magyar érdekeltsége is lesz a játékosbörzének, a UCLA Bruins színeiben végzős idényét befejező erőcsatár, Golomán György reménykedhet abban, hogy lecsap rá egy NBA-csapat. A 22 éves játékost tesztelte a Los Angeles Lakers és a Los Angeles Clippers is, hogy milyen esélyei vannak, azt nagyon nehéz meghatározni. Mivel a Ball-fivérek felkavarták az állóvizet a UCLA háza táján, így talán Golomán is a figyelem középpontjába kerülhetett, de csapattársai közül leginkább Aaron Holiday-nek lehet sansza arra, hogy előkelő pozícióban keljen el.

Golomán György (balra) személyében magyar játékosért is szoríthatunk a 2018-as NBA-drafton (Fotó: instagram.com/uclambb)

 

2022.08.16 22:49:07

Amerikai sportok MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. A zene segít a sportolóknak csökkenteni a fáradtságérzetet, növeli a fájdalomtűrő képességüket, valamint javítja a hangulatukat és a motivációjukat. Ezenkívül a megfelelő zenét hallgató sportolók könnyebben ki tudják zárni a pánik és az aggodalom érzését.

2022.08.03 23:20:00

Amerikai sportok MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. »A legsikeresebb sportmenedzserek keményen dolgoznak azon, hogy elsajátítsák ezt az alapvető sportvezetői készséget. Legalább azt tudniuk kell, mikor fogják be a szájukat.«

2022.07.02 23:25:44

Amerikai sportok BODNÁR ZALÁN

ALAPVONAL. Paolo Maldini vagy Joe Sakic diadala persze nem csupán Milan- vagy Colorado-szurkolóként örömteli hír, azt bizonyítja, hogy sokkal édesebb a siker íze, ha egy klubikon, a teljes pályafutását ott töltő sportoló támaszt fel egy csapatot, amiben bizonyosan óriási szerepe van az érzelmi kapocsnak, az elkötelezettségnek is.

2022.06.19 21:14:51

Amerikai sportok S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. Egy olyan (sport)vállalkozásban, ahol a személyi döntésekben az ötvenszázalékos sikerarány előtt már kalapot emelnek, ez különösen figyelemre méltó válogatás volt.

2022.06.17 07:19:23

Amerikai sportok GOBODICS TAMÁS (KEZDO5.HU)

A Celtics csak kapaszkodni tudott a nagydöntő hatodik meccsén • Stephen Curry lett az MVP.