NBA: „Amióta befejeztük a dobóedzést, tizennégy gyereket megöltek”

K. Zs., K. D.K. Zs., K. D.
Vágólapra másolva!
2022.05.25. 14:59
Magyar idő szerint szerda hajnalban lejátszották a Dallas Mavericks–Golden State Warriors mérkőzést az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban (NBA), ám a meccs aligha az eredményről marad emlékezetes. A dallasi győzelmet hozó csata előtt Steve Kerr, a vendég Warriors vezetőedzője nem szakmai kérdéseknek szentelte sajtótájékoztatóját – a nem sokkal korábban történt, rengeteg halálos áldozatot követelő texasi iskolai lövöldözésről beszélt.

„Amióta befejeztük a meccs előtti dobóedzést, tizennégy gyereket megöltek innen négyszáz mérföldnyire... És egy tanárt – kezdte könnyeit nyelve Steve Kerr. – Az elmúlt tíz napban idős fekete embereket lőttek le egy buffalói szupermarketben, templomba tartó ázsiai amerikaikra nyitottak tüzet Dél-Kaliforniában. Most gyerekeket gyilkoltak meg egy iskolában. Mikor fogunk végre tenni valamit?????!!!!!!”„Amióta befejeztük a meccs előtti dobóedzést, tizennégy gyereket megöltek innen négyszáz mérföldnyire... És egy tanárt – kezdte könnyeit nyelve Steve Kerr. – Az elmúlt tíz napban idős fekete embereket lőttek le egy buffalói szupermarketben, templomba tartó ázsiai amerikaikra nyitottak tüzet Dél-Kaliforniában. Most gyerekeket gyilkoltak meg egy iskolában. Mikor fogunk végre tenni valamit?????!!!!!!”


Steve Kerr beszéde az újabb amerikai lövöldözés után

Az Egyesült Államokban újabb iskolai lövöldözés volt, amelyben a legfrissebb beszámolók szerint 19 gyermek halt meg.

A felfoghatatlan tragédia után nem sokkal Steve Kerr, a Golden State Warriors NBA -csapatának edzője kellett volna, hogy sajtótájékoztatót tartson. Érdemes meghallgatni minden egyes szavát!

Golden State Warriors

Posted by Nemzeti Sport Online on Wednesday, May 25, 2022

 

Az indulataival nehezen bíró, a kérdését már az asztalra csapva a világba kiabáló Kerr néhány perces beszédében megszólította azokat az amerikai szenátorokat, akiken szerinte a fegyvertartás szigorítását célzó intézkedések fennakadnak.

„Belefáradtam abba, hogy feljöjjek ide, és kifejezzem együttérzésemet a letaglózott családoknak... Elegem van a bocsánatkérésekből... Elegem van az egyperces gyászszünetekből... Elég volt!!!”

Mint arról a világsajtó és a hazai média is beszámolt, a texasi Uvaldéban vélhetően egy 18 éves fiatal nyitott tüzet a Robb Elementary School nevű általános iskolában. Kerr megszólalása óta a halálos áldozatok száma tovább nőtt, immár eléri a húszat.

„Elegem van! – folytatta Kerr. – Lejátsszuk a meccset, de arra kérek mindenkit, aki most itt van vagy bárhol hallja a szavaimat, hogy gondoljon a saját családtagjaira, gyerekeire, unokáira, apjára, anyjára, testvérére, és próbálja elképzelni, mit érezne, ha velük történt volna ez a szörnyűség. Nem hallgathatunk! Nem ülhetünk ölbe tett kézzel, nem érhetjük be annyival, hogy elolvassuk a híreket, tartunk egy egyperces gyászszünetet, és kész. »Gyerünk, Dubs!« (ez a Warriors beceneve – a szerk.)! »Hajrá, Mavs!« Igen… Mert pontosan ez fog történni. Kosárlabdameccset fogunk játszani… S közben túszai vagyunk ötven washingtoni politikusnak…”

Kerr megismételte a szerinte a fegyverlobbit kiszolgáló, a saját hatalmi érdekeiket ártatlanok élete elé helyező („Mert a látszat ez!”) politikusoknak címzett szavait, majd feldúltan távozott.

A játékosként ötszörös, edzőként háromszoros NBA-bajnok Kerr édesapja is lövöldözés áldozata lett: Malcolm Kerrt 52 évesen érte halálos lövés 1984-ben a libanoni Bejrútban, ahol a helyi amerikai egyetem igazgatójaként dolgozott.

„Elképzelni is képtelen vagyok azt a fájdalmat, ami az edzőnket feszíti. Minden egyes szava jelentőségteljes és cselekvésre késztető volt – véleményezte az elhangzottakat Stephen Curry, a Warriors világklasszisa. – Fel kell vállalnunk, hogy a számunkra elérhető csatornákon hallassuk a hangunkat annak érdekében, hogy végre szülessen valamilyen megoldás. Ő megtette, kiállt önök elé, és elmondta, amit elmondott. Nekem is vannak gyerekeim… Mindennap iskolába mennek… Együtt érzek azokkal a családokkal, akikkel ez a szörnyűség történt.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik