Itt van Amerika
K. Zs., K. D. 2022.05.25 14:59 Frissítve: 2022.05.25 18:17

NBA: „Amióta befejeztük a dobóedzést, tizennégy gyereket megöltek”

Magyar idő szerint szerda hajnalban lejátszották a Dallas Mavericks–Golden State Warriors mérkőzést az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban (NBA), ám a meccs aligha az eredményről marad emlékezetes. A dallasi győzelmet hozó csata előtt Steve Kerr, a vendég Warriors vezetőedzője nem szakmai kérdéseknek szentelte sajtótájékoztatóját – a nem sokkal korábban történt, rengeteg halálos áldozatot követelő texasi iskolai lövöldözésről beszélt.

 

„Amióta befejeztük a meccs előtti dobóedzést, tizennégy gyereket megöltek innen négyszáz mérföldnyire... És egy tanárt – kezdte könnyeit nyelve Steve Kerr. – Az elmúlt tíz napban idős fekete embereket lőttek le egy buffalói szupermarketben, templomba tartó ázsiai amerikaikra nyitottak tüzet Dél-Kaliforniában. Most gyerekeket gyilkoltak meg egy iskolában. Mikor fogunk végre tenni valamit?????!!!!!!”


Steve Kerr beszéde az újabb amerikai lövöldözés után

Az Egyesült Államokban újabb iskolai lövöldözés volt, amelyben a legfrissebb beszámolók szerint 19 gyermek halt meg.

A felfoghatatlan tragédia után nem sokkal Steve Kerr, a Golden State Warriors NBA -csapatának edzője kellett volna, hogy sajtótájékoztatót tartson. Érdemes meghallgatni minden egyes szavát!

Golden State Warriors

Posted by Nemzeti Sport Online on Wednesday, May 25, 2022

 

Az indulataival nehezen bíró, a kérdését már az asztalra csapva a világba kiabáló Kerr néhány perces beszédében megszólította azokat az amerikai szenátorokat, akiken szerinte a fegyvertartás szigorítását célzó intézkedések fennakadnak.

„Belefáradtam abba, hogy feljöjjek ide, és kifejezzem együttérzésemet a letaglózott családoknak... Elegem van a bocsánatkérésekből... Elegem van az egyperces gyászszünetekből... Elég volt!!!”

Mint arról a világsajtó és a hazai média is beszámolt, a texasi Uvaldéban vélhetően egy 18 éves fiatal nyitott tüzet a Robb Elementary School nevű általános iskolában. Kerr megszólalása óta a halálos áldozatok száma tovább nőtt, immár eléri a húszat.

„Elegem van! – folytatta Kerr. – Lejátsszuk a meccset, de arra kérek mindenkit, aki most itt van vagy bárhol hallja a szavaimat, hogy gondoljon a saját családtagjaira, gyerekeire, unokáira, apjára, anyjára, testvérére, és próbálja elképzelni, mit érezne, ha velük történt volna ez a szörnyűség. Nem hallgathatunk! Nem ülhetünk ölbe tett kézzel, nem érhetjük be annyival, hogy elolvassuk a híreket, tartunk egy egyperces gyászszünetet, és kész. »Gyerünk, Dubs!« (ez a Warriors beceneve – a szerk.)! »Hajrá, Mavs!« Igen… Mert pontosan ez fog történni. Kosárlabdameccset fogunk játszani… S közben túszai vagyunk ötven washingtoni politikusnak…”

Kerr megismételte a szerinte a fegyverlobbit kiszolgáló, a saját hatalmi érdekeiket ártatlanok élete elé helyező („Mert a látszat ez!”) politikusoknak címzett szavait, majd feldúltan távozott.

A játékosként ötszörös, edzőként háromszoros NBA-bajnok Kerr édesapja is lövöldözés áldozata lett: Malcolm Kerrt 52 évesen érte halálos lövés 1984-ben a libanoni Bejrútban, ahol a helyi amerikai egyetem igazgatójaként dolgozott.

„Elképzelni is képtelen vagyok azt a fájdalmat, ami az edzőnket feszíti. Minden egyes szava jelentőségteljes és cselekvésre késztető volt – véleményezte az elhangzottakat Stephen Curry, a Warriors világklasszisa. – Fel kell vállalnunk, hogy a számunkra elérhető csatornákon hallassuk a hangunkat annak érdekében, hogy végre szülessen valamilyen megoldás. Ő megtette, kiállt önök elé, és elmondta, amit elmondott. Nekem is vannak gyerekeim… Mindennap iskolába mennek… Együtt érzek azokkal a családokkal, akikkel ez a szörnyűség történt.”

2022.07.02 23:25:44

Amerikai sportok BODNÁR ZALÁN

ALAPVONAL. Paolo Maldini vagy Joe Sakic diadala persze nem csupán Milan- vagy Colorado-szurkolóként örömteli hír, azt bizonyítja, hogy sokkal édesebb a siker íze, ha egy klubikon, a teljes pályafutását ott töltő sportoló támaszt fel egy csapatot, amiben bizonyosan óriási szerepe van az érzelmi kapocsnak, az elkötelezettségnek is.

2022.06.19 21:14:51

Amerikai sportok S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. Egy olyan (sport)vállalkozásban, ahol a személyi döntésekben az ötvenszázalékos sikerarány előtt már kalapot emelnek, ez különösen figyelemre méltó válogatás volt.

2022.06.17 07:19:23

Amerikai sportok GOBODICS TAMÁS (KEZDO5.HU)

A Celtics csak kapaszkodni tudott a nagydöntő hatodik meccsén • Stephen Curry lett az MVP.

2022.06.15 01:05:43

Amerikai sportok MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Menjenek el abba az országba, amelyben egy sportágat vallásként szeretnek, ráadásul értenek is hozzá. Mint Kanadában a jégkoronghoz. Mindent aprólékosan elemeznek, bírálnak, minden vereséget katasztrófaként élnek meg. Ha egy gárdának rosszul megy, a helyi média krízist kiált. Ha jól, azt kérdezi, mikor jön a válság.

2022.06.06 08:01:00

Amerikai sportok GOBODICS TAMÁS (KEZDO5.HU)

A harmadik negyedben remekeltek Steph Curryék és már 29 ponttal is vezettek a Boston ellen.