NBA: javított a Nuggets és a Clippers, legyőzte a Sunst az OKC

Vágólapra másolva!
2023.03.20. 07:57
null
Janisz Adetokunbo 22 pontot dobott a Bucksban (Fotó: Getty Images)
Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) alapszakaszának legutóbbi játéknapján a Milwaukee Bucks 118–111-re legyőzte a Toronto Raptorst. A Miami Heat 112–100-ra nyert Detroitban.

 

Brooklyn Nets–Denver Nuggets 102–108

Most összekapta magát a Nuggets. Az előző hat meccséből ötöt is elvesztett a nyugati éllovas, most viszont ismét felszívta magát, és ugyan back-to-back lépett pályára (délután), de összességében végig kontrollálva aratott fontos idegenbeli győzelmet. A vendégcsapatnál Jamal Murray már az első negyedben beszórt 20 pontot, a gárda 12-vel nyerte a játékrészt, a nagyszünetben 15-tel vezetett, de volt közte 20 is a javára, mielőtt a negyedik negyedben egy nagy rohammal visszajött 93-100-ra a Brooklyn. Itt Michael Porter Jr. elsüllyesztett egy fontos triplát, a Nuggets ismét felpörgött, megint meglógott 14-gyel, és bár a legvégén kozmetikázott még ezen a Nets, de veszélyt már nem tudott jelenteni ellenfelére. Murray végül megállt 25 pontnál, Nikola Jokics 22-t szórt 17 lepattanóval, 10 gólpasszal, és 9/12 mezőnydobással, Porter Jr. 28 egységig jutott 5/9 triplával, és az első félidőben még 60% felett dobott a gárda - ez a folytatásban visszaesett, de így is 50% felett zárt az együttes mezőnyből és távolról is. Michael Malone vezetőedző a leadott előnytől nem volt boldog, de azzal összességében nagyon elégedett volt, hogy rendezték a soraikat és nyerni tudtak idegenben, méghozzá teljesen korrekt védekezéssel - négy meccs az előnyük Nyugat élén, azt be lehet osztani, csak a játéknak ls el kell indulni a helyes irányba...

Ez sok a Netsnek. Süllyed a Brooklyn, sorozatban harmadszor kapott ki Jacque Vaughn csapata, amelynél sem az akaratra, sem az elszántságra nem lehetett panasz, nem adta fel a gárda, de tudásban egyszerűen nem ért fel a Denver szintjére. MIkal Bridges (23 pont), Nic Claxton (19 pont, 8 lepattanó), Cam Johnson (14 pont, 4 labdaszerzés) és a 11 gólpasszos Spencer Dinwiddie is hasznos volt, a felzárkózásból a 4/5 triplás Seth Curry vette ki a részét leginkább, de sem tűzerőben, sem csapatvédekezésben nem volt elég az, amit tudtak - Jokics, Murray és Porter szétszedte őket, közben pedig a túloldalon ők ennél jóval gyengébb dobóteljesítménnyel zártak. Vaughn szerint adódtak lehetőségeik, a negyedik negyedben egy-két jó dobás hiányzott ahhoz, hogy igazán megszorítsák ellenfelüket, de összességében nézve végig futottak az eredmény után, és nem volt reális a győzelmük. Holnap a Clevelandet fogadják, ahol megint nem ők lesznek az esélyesek, pedig a Heat egyetlen meccsre megközelítette őket, veszélybe került a keleti hatodik helyük.

A Nets legjobb dobói: Bridges 23/9, Claxton 19, Johnson 14/3
A Nuggets legjobb dobói: Porter Jr. 28/15, Murray 25/12, Jokics 22

Oklahoma City Thunder–Phoenix Suns 124–120

SGA vs. Book. Két kiemelkedő klasszisteljesítményt is láthattunk a mérkőzésen, Shai Gilgeous-Alexander a hazaiaknál, Devin Booker pedig a vendégeknél alkotott maradandót. SGA kereken 40 pontot szórt, 12/24-et dobott mezőnyből és 16/19-et a vonalról úgy, hogy ebből az utolsó kettő tíz másodpercnél érkezett kritikus helyzetben, emellett pedig kiosztott 4 gólpasszt is, míg Booker számokban még rajta is túl tett: 46 pontot termelt 18/28-as mezőnymutatóval, ő is teljességgel megállíthatatlannak bizonyult. Ők ketten messze kiemelkedtek most, folyamatosan bontották a védekezést és támadták a gyűrűt, a társak pedig nem igazán tudtak ehhez felnőni, bár az OKC-nél Lu Dort azért bevert 20 pontot és 4/6 triplát, de rajta kívül csak Giddey és Joe játéka említhető még produktívként. A Sunsnál Chris Paul 14 ponttal lett a második legjobb dobó, de neki is 15 dobás kellett ehhez, és bár kiosztott 13 gólpasszt, de egyszerűen nem volt elég segítsége Bookernek - nem volt több a Durant-Ayton-Warren sort nélkülöző vendégekben.

A második félidő a Thunderé lett. A Phoenix kezdte jobban a mérkőzést, a vendégek az első és a második negyedet is hat-hat ponttal nyerték, így a nagyszünetben 12-vel vezettek, de volt közte 15 is a javukra, ám a fordulás után változott a képlet, és elöl-hátul feljebb tudott kapcsolni az OKC. A vendéglátó a harmadik negyedben főleg védekezésben tudott állítani magán, amivel elkezdett közelíteni, aztán a záró etapban még tovább "gyorsult", és Dort triplájával 103-102-nél, szűk hét perccel a vége előtt fordított. Innentől pedig már nem is nézett hátra, összességében egy 25-6-os futást levezényelve vette a kezébe a találkozót és átrohant ellenfelén - az utolsó percekben már kontrollátla az eseményeket a gárda, bár a Phoenix 14 másodpercnél még egyszer visszajött egy labdányira, de Gilgeous-Alexander nem hibázott a vonalról, így rendkívül fontos győzelmet aratott a társaság a nyugati negyedik helyezett ellen. A Thunder összességében három faktorban nyert jelentősen, egyrészt 12-vel több büntetőt dobott be, másrészt 28-18-ra nyert gyorsindításból (főleg a második félidőben tudott nagyon jól rohanni), ráadásul a festékben is győzött 56-40-re - ugyan a Suns jobban triplázott, de a végén mindezt nem tudta ellensúlyozni. Most mindkét csapat Los Angelesbe látogat, az OKC a Clippersnél, a Suns pedig a Lakersnél vendégeskedik.

A Thunder legjobb dobói:
Gilgeous-Alexander 40, Dort 20/12, Giddey 16/3
A Suns legjobb dobói: Booker 46/9, Paul 14/6, Ross 12/6

San Antonio Spurs–Atlanta Hawks 126–118

A Spurs elrontotta Murray visszatérését. Dejounte Murray először lépett pályára San Antonioban, mióta a Spurs tavaly nyáron Atlantába cserélte őt, és az első félidőben remekelt is az irányító, a vezetésével 83 pontot szerzett a Hawks a nagyszünetig, ezt követően viszont fordult a kocka: a második félidőt a hazaiak nyerték 65-35-re, ezzel végül a meccset is behúzták. A Spursnél Devin Vassell és Keldon Johnson is 29 pontig jutott, előbbi 5/8 triplát, utóbbi 12 lepattanót és 5 gólpasszt is betett a közösbe, és ehhez jött hozzá Zach Collins (19 pont, 8 lepattanó) jó játéka – ez a trió a második félidőben 47 pontot szerzett 19/28 jó dobással. A Hawks összeomlása ellen senki sem tudott tenni, Murray (22 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz) csak 3/12 dobását süllyesztette el a fordulás után, az első félidőben remeklő kispad sem termelte már a pontokat, míg Trae Young (9 pont, 4/15 mezőnyből, 6 gólpassz, 5 eladott labda) végig csak szenvedett, így az elmúlt négy meccsükön harmadszor kaptak ki, egyre biztosabbnak tűnik, hogy a play-inben lesznek érdekeltek az alapszakaszt követően.

A Spurs legjobb dobói: Vassell 29/15, Johnson 29/6, Collins 19/3
A Hawks legjobb dobói: Murray 22, Okongwu 17, Griffin 15/3, Capela 15

Detroit Pistons–Miami Heat 100–112

Herro megnyomta a végét. Papíron kötelező előtt állt a Heat, de a Pistons igencsak megnehezítette a dolgukat, a 34-22-re megnyert harmadik negyed után vezettek is 7 ponttal, de ekkor megrázták magukat a vendégek és 38-19-re behúzták az utolsó 12 percet. A mérkőzés jelentős részében Jimmy Butler (26 pont, 10 gólpassz) és Bam Adebayo (22 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz) igyekezett tolni a Heat szekerét, a végén viszont Tyler Herro lépett elő hőssé: 3:20-szal a vége előtt a triplájával elmozdult 98-98-ról az állás, és végül a 19 pontjából 10-et ebben az időszakban szerzett a hátvéd, vele nem tudott mit kezdeni a hazaiak védekezése a végjátékban. A Pistons leginkább James Wiseman kosaraira épített, a fiatal center 10/13 jó dobással 22 pontig és 13 lepattanóig jutott, mellette a visszatérő Marvin Bagley III is jól mozgott, Killian Hayes (13 pont, 11 gólpassz) szépen elosztotta a labdákat, Jaden Ivey viszont elveszett a Heat védőinek a szorításában, így végül elkönyvelhették a 14. vereségüket az elmúlt 15 meccsükön. A mérkőzés krónikájához tartozik, hogy a harmadik negyedben Kevin Love és Jalen Duren is kényszerből elhagyta a pályát, miután összefejeltek, és amíg Love négy öltéssel vissza tudott térni, addig Duren agyrázkódás gyanúja miatt az oldalvonalon kívül maradt a hátralévő időben.

A Pistons legjobb dobói: Wiseman 22/3, Joseph 16/9, McGruder 15/6
A Heat legjobb dobói: Butler 26, Adebayo 22, Herro 19/9

Houston Rockets–New Orleans Pelicans 107–117

Green 40 pontja csak szépségtapasz lett. Jalen Green nagyszerű meccsen van túl, 40 pontot szerzett jó hatékonysággal, és mellette Kevin Porter Jr. is beszórt 25 pontot, a Rocketsnek mégsem volt valódi esélye a győzelemre, mert már a nagyszünetben 20 pontos hátrányban voltak, és ezt a Pelicans be tudta osztani a végéig. A hazaiak leginkább csak a büntetőikre számíthattak, 36/38 egypontost dobtak be, Green 14/14, Porter Jr. 8/8 büntetőt küldött a helyére, miközben a vendégek jól dolgoztak a mezőnyből is, és 28 gólpasszt osztottak szét egymás között a Rockets 15 előkészítésével szemben. A Pelicans kezdője ezúttal jól működött, Brandon Ingram ás CJ McCollum is 26 pontot dobott, előbbi 9 gólpasszt is betett a közösbe, utóbbi pedig 4/7 triplával toldotta meg a 6 lepattanóját és az 5 gólpasszát, és mellettük Jonas Valanciunas (21 pont, 12 lepattanó) is uralni tudta a festéket, aki annyira a gyűrű védésére koncentrált, hogy háromszor is védő 3 másodpercet fújtak rá. A Pelicans ezzel a győzelemmel továbbra is versenyben van a play-inbe jutásért, és az egyenes ági rájátszásról sem kell még letenniük, mindössze 2 meccs a hátrányuk a hatodik Maverickstől.

A Rockets legjobb dobói:
Green 40/12, Porter Jr. 25/9, Eason 10
A Pelicans legjobb dobói: McCollum 26/12, Ingram 26/3, Valanciunas 21/3

Milwaukee Bucks–Toronto Raptors 118–111

A negyedik negyedben eldöntötte a Milwaukee. Szoros mérkőzést vívtak a felek, a Toronto olyannyira egyenrangú ellenfele volt a listavezetőnek, hogy egy extra harmadik negyeddel előnybe is került, és nyolc ponttal is vezetett már. A záró etapra azonban felgyűrte az ingujját a Bucks, összekapta a védekezését, Brook Lopez egymaga 17 pontot dobott csak ekkor, melyből sorozatban nyolcat süllyesztett el a játékrész nyitányaként, az együttes pedig egy 15-2-es futással letarolta ellenfelét - ezzel ismét előnybe került, és a folytatásban már nem ingott meg. A negyedik negyedet végül 29-16-ra húzta be a vendéglátó, Lopez szerint sokkal tudatosabb, kontrolláltabb játékot játszottak, mint addig, ott már ők szabták meg a játék ritmusát, és szinte nem is engedtek könnyű dobást a Raptorsnak - ha nem is könnyedén, de összességében megérdemelten arattak újabb győzelmet. Lopez 26 pontja mellett nagyot játszott Janisz Adetokunbo is, aki 22 ponttal, 13 lepattanóval és 10 gólpasszal tripla-duplázott úgy, hogy 9/9-et dobott mezőnyből, de Khris Middleton (20-8-5, 5/8 tripla) is jó játékkal jelentkezett - 2,5 meccsel vezetnek, most a Spurst fogadják, aztán lesz egy idegenbeli túrájuk, majd otthon még megmérkőznek a Celtics-Sixers párossal, nem engedhetnek ki.

Nem elégedetlen Nick Nurse. Nem volt szomorú a vereség után a Toronto vezetőedzője, aki azt mondta, hogy neki alapvetően tetszik, ahogy a csapata játszik, és ezen a mérkőzésen is hosszú ideig kifejezetten jól teljesített - a végén jött Lopez megőrülése, ami ellenük döntött, de a ligaelső otthonában kikapni nem szégyen. Egyszerűen nem tudták 48 percig tartani a lépést, volt két rosszabb periódusuk, amikor ritmusba jött a Milwaukee az ő hibájukból, könnyebb kosarakat, +1-eket engedtek, és ezek most nem fértek bele, de azért, mert a Bucks volt az ellenfél, és Giannisék megbüntették ezeket a hibákat. Fred VanVleet (23 pont, 11 gólpassz) mellett Pöltl, Anunoby és Trent Jr. is jól mozgott, Siakam a gyenge dobóformája ellenére sokoldalú és hasznos volt, az egyetlen baj Scottie Barnes sérülése, aki a második negyedben dőlt ki csuklóproblémával, és nem is tért már vissza - ez inkább gond, mint a vereség...

A Bucks legjobb dobói: Lopez 26/3, Adetokunbo 22/3, Middleton 20/15
A Raptors legjobb dobói: VanVleet 23/9, Anunoby 22/12, Pöltl 20

Portland Trail Blazers–Los Angeles Clippers 102–117


Végig vezetett a Clippers. Előző este a Magictől szenvedett vereséget a Los Angeles, most viszont Kawhi Leonarddel kiegészülve végig kézben tartotta a találkozót a csapat, amelyet ezúttal nem a betegséggel bajlódó Tyronn Lue irányított, hanem Dan Craig segédedző. A vendégcsapat egy másodpercig sem volt hátrányban az este során, és bár különösebben nagy előnyt sem tudott felépíteni, de végig előrébb járt, és minden portlandi próbálkozásra válaszolni tudott. A nagyszünetben csak négy pont volt közte, de a harmadik negyedben már meglett, majd "el is múlt" a tíz egység, és bár a záró etapban egyszer még közelített a Blazers (97-103), de itt két villanással ismét stabilizálta a helyzetet a LAC, a portlandi nézők pedig elindultak a kijáratok felé. A vége sima 15 pontos győzelem lett Morrisék számára, akiknél Leonard 24 ponttal és 50%-os dobóteljesítménnyel zárt, Paul George 29 egységet termelt 9 lepattanóval, 4 gólpasszal és 4 labdaszerzéssel, Ivica Zubac dupla-duplázott, Russell Westbrooknak egyetlen pont hiányzott a tripla-duplához, a padról Eric Gordon pedig 20 pontot és 4/5 triplát tett a közösbe. A Blazersben nem volt semmi és senki, ami vagy aki komolyabb veszélyt jelentett volna, Damian Lillardöt is megfogta a Clippers (4/17 mezőnyből, 1/8 tripla), úgyhogy sorozatban hatodszor is kikaptak Nurkicék, ezzel tulajdonképpen végleg elment a playin-esélyük - míg a Clippers fél meccsre megközelítette a nyugati negyedik Phoenixet.

A Trail Blazers legjobb dobói: Nurkic 23/6, Lillard 21/3, Simons 16/3
A Clippers legjobb dobói: George 29/9, Leonard 24/6, Gordon 20/12

Los Angeles Lakers–Orlando Magic 111–105

Reaves élete meccsét játszotta. Brusztolós meccset nyert meg a Lakers, mindkét csapatnak meg kellett küzdenie minden egyes pontért, Austin Reavestől viszont érkezett egy olyan extra, ami eldöntötte az összecsapást: a másodéves játékos 35 pontot szerzett 9/14 jó dobással és 16/18 bedobott büntetővel, csak az utolsó bő másfél percben 10 pontot ért el, és emellett 6-6 lepattanót és gólpasszt is betett a közösbe az este során. A hazaiaknak szüksége is volt erre az extrára, mert rajta kívül csak D’Angelo Russell és Troy Brown Jr. tripláira építhettek, mindketten 4/8 hármast küldtek a helyére, miközben Anthony Davis (15 pont, 11 lepattanó, 4 blokk) szenvedett a dobásaival. A Magic játékosai Wendell Carter Jr.-t (16 pont, 11 lepattanó) leszámítva nem dobtak jól, Paolo Banchero és Franz Wagner is megszenvedett a maga 21 pontjáért, bár utóbbi legalább a mezőnymunkájával igyekezett ezt ellensúlyozni, 8 lepattanót és 7 gólpasszt is jegyzett. A legnagyobb különbség a büntetőknél alakult ki a két csapat között, amíg a Magic játékosai 17 alkalommal állhattak oda a vonalra, addig Reaves egymaga túlszárnyalta ezt, és a Lakers csapatszinten is 26/32 bedobott egypontossal zárt, így ők továbbra is play-int érő helyen állnak, míg a Magic talán végleg lemondhat hasonló álmairól.

A Lakers legjobb dobói: Reaves 35/3, Russell 18/12, Davis 15
A Magic legjobb dobói: Banchero 21/3, F. Wagner 21, Anthony 17/9

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik