Miamiban is nyert a Denver, otthon bukott a Dallas

GOBODICS TAMÁS, AGÁRDI LÁSZLÓ (kezdo5.hu)GOBODICS TAMÁS, AGÁRDI LÁSZLÓ (kezdo5.hu)
Vágólapra másolva!
2023.02.14. 09:08
null
Damian Lillard 40 pontot szerzett a Portlandben (Fotó: Getty Images)
Nyert a Portland, a Warriors, a Knicks, a Sixers és a Cavs is: több pontzáporos mérkőzést is hozott az NBA-alapszakasz legutóbbi játéknapja.

 

Charlotte Hornets–Atlanta Hawks 144–138

A Hornets volt a hatékonyabb. Mindkét csapat remekül teljesített támadásban, a Hornets játékosai 63.1 százalékkal dobtak mezőnyből, míg a Hawks kosarasai a 16 támadólepattanójuknak és a kevesebb eladott labdájuknak köszönhetően 24 dobással többet vállalhattak el, de a szoros végeredmény ellenére a vendégek egy pillanatig sem vezettek, és a különbség egy ponton volt már 17 pont is. Az utolsó perc mégis tartogatott izgalmakat, ennek a kezdetén Mark Williams blokkolta Trae Young tripláját, majd LaMelo Ball rögtön megtalálta őt egy zsákolásra, így egyenlítés helyett ötpontos hátrányba került a Hawks. Hiába javított a következő támadásnál Young, P.J. Washington bepörkölt egy triplát 23 másodperccel a vége előtt, amivel kialakult a végeredmény, mivel ezt követően Young labdaeladása végleg megpecsételte csapata sorsát.

Nyolcan is elérték a 20 pontos határt. Mindkét oldalon bőven akadtak egyéni extrák, a hazaiak és a vendégek kezdőjéből is négyen érték el a 20 pontos határt, de dicséretet érdemel a clutch megmozdulásokkal jelentkező Williams (15 pont, 5 lepattanó) is, illetve érdemes megjegyezni, hogy a Hawksnál Saddiq Bey (12 pont, 5 lepattanó) rögtön a kezdőben kapott helyet. A prímet Ball vitte, 30 ponttal és 15 gólpasszal húzta a csapatát, és ugyan a negyedik negyedben nem estek a dobásai, csak ebben a játékrészben kiosztott 7 gólpasszt, a Hornets utolsó két kosarát is ő készítette elő. Kiemelendő még a 29 pontos Terry Rozier is, és a két hátvéd mellett a Hayward-Washington duó is extrát hozott, ketten együtt 48 pontot, 12 lepattanót és 13 gólpasszt tettek be a közösbe 18/25 jó dobás mellett. A Hawks játéka most is Young köré szerveződött, az irányító 25 pontot és 14 gólpasszt jegyzett, és mellett Clint Capela, De'Andre Hunter és Dejounte Murray is elérte a 20 pontos határt, a negyedik negyedben Capela és a padról beszálló Onyeka Okongwu 7/7 dobást süllyesztett el, amire építve 42 egységig jutott a csapat, de ez sem volt elég a fordításhoz.

A Hornets legjobb dobói: Ball 30/18, Rozier 29/15, Hayward 26/12
A Hawks legjobb dobói: Young 25/6, Capela 22, Hunter 21/3

 

Cleveland Cavaliers–San Antonio Spurs 117–109

Az első negyedben megalapozta a Cavaliers. Hamar jelezte a hazai csapat, hogy nem fogja kiengedni ezt a meccset a kezéből, a Spurs egyedül az első támadása után tudott vezetni, amikor triplával válaszoltak a Cavaliers duplájára, ezt követően viszont gyorsan kinyílt az olló, és a nyitó játékrészt végül 34–19-re bukták el a vendégek. Innentől kezdve nem szakadtak meg a hazaiak azért, hogy tovább növeljék a különbséget, viszont a 41 ponttal és 5 gólpasszal záró Donovan Mitchell vezetésével végig kontrollálták a történéseket, és négy pontnál közelebb már egyszer sem engedték közelebb a Spurst. A vendégeknél a 25 pontos Keldon Johnson igyekezett a leginkább, és dicséretet érdemel a 8/11 jó dobással 18 pontig jutó Malaki Branham is, védekezésben viszont ők sem tudtak mit kezdeni Mitchell-lel, ahogyan a palánkok alatt aktív Allen-Mobley duó is komoly károkat okozott nekik. A Cavaliers ezzel sorozatban hetedszer nyert, a Spurs viszont egymást követő 13. meccsét veszítette el, ami holtversenyben a leghosszabb negatív széria a franchise történetében.

A Cavaliers legjobb dobói: Mitchell 41/18, Allen 17, Garland 16
A Spurs legjobb dobói: Johnson 25/6, Branham 18/6, Bates-Diop 14/3

 

Indiana Pacers–Utah Jazz 117–123

Clarkson és Markkanen keze sem remegett meg a végén. Végig kiélezett küzdelem folyt a pályán, 12 pontnál nagyobb különbség egyik oldalra sem alakult ki, ugyanakkor hiába próbált hajrázni a Pacers, a negyedik negyedben végig a Jazz vezetett. A vendégek győzelmében kulcsszerepet játszott Jordan Clarkson, akinek a 29 pontjából 22 a második félidőben született, a végjátékban egy triplát, egy duplát és két büntetőt is a helyére küldött, de Lauri Markkanenre (29 pont, 11 lepattanó) is lehetett számítani a végén, az utolsó 14 másodpercben 4/4 büntetőt küldött a helyére. A vendégeknél Kelly Olynyk és Collin Sexton is beszórt 18-18 pontot, előbbi ráadásul 10 lepattanót is megkaparintott, így hiába nyújtott extrát Tyrese Haliburton 30 ponttal és 12 gólpasszal, neki nem akadt annyi segítsége – Myles Turner hiányában Bennedict Mathurin 21, valamint Aaron Nesmith 19 pontja volt a legtöbb, amit a társaktól kapott. A Pacers vesszőfutása ezzel tovább folytatódik, 2-16-ra állnak az elmúlt 18 meccsükön, a Jazz ugyanakkor jól reagált eddig arra, hogy Mike Conley, Malik Beasley, Jarred Vanderbilt és Nickeil Alexander-Walker is úgy távozott, hogy nem jött értük rotációba kerülő játékos, az elmúlt három meccsükön 2-1-re állnak.

A Pacers legjobb dobói: Haliburton 30/9, Mathurin 21/3, Nesmith 19/12
A Jazz legjobb dobói: Clarkson 29/18, Markkanen 29/6, Olynyk 18/12, Sexton 18

 

Philadelphia 76ers–Houston Rockets 123–104

Kipipált kötelező. Annyit játszott ezen a meccsen a Sixers, amennyi a kötelező győzelem behúzásához szükséges volt, a hazaiak fokozatosan növelték a különbséget, és bár csak a negyedik negyedben nyílt szét annyira az olló, hogy eldőljön a küzdelem, de addig sem volt kérdés, hogy melyik a jobb csapat. A Houston alig 40%-kal dobott mezőnyből és 25%-kal triplázott, a 17 gólpasszára 17 eladott labda jutott, az elégséges védekezés mellé pedig elégséges támadójátékot is produkált Doc Rivers alakulata: James Harden (28 pont, 10 gólpassz), Joel Embiid (23 pont, 8/14 mezőnyből) és Tyrese Maxey (26 pont, 6 gólpassz, 4/8 tripla) csökkentett terhelés mellett is hozta, amit kellett. A Philly összességében 56%-kal dobott mezőnyből és 44%-kal triplázott, az este során vezetett már 26 egységgel is, úgyhogy igazából kérdés nélkül szállította a hazai győzelmet, így a többiekhez hasonlóan "nem mozdul" a keleti élmezőnyben, hiszen a top négy csapat mindegyike sikerszériában van - holnap viszont ez biztosan változik, hiszen Embiidék a Clevelandet fogadják.

A 76ers legjobb dobói: Harden 28/12, Maxey 26/12, Embiid 23/3
A Rockets legjobb dobói: Green 29/6, Martin Jr. 15, Sengün 12

 

Miami Heat–Denver Nuggets 108–112

Jokiccsal nem lehet bírni. Ezúttal is Jamal Murray és Aaron Gordon nélkül lépett pályára a Nuggets, ráadásul a Miami otthon zsinórban nyolcat nyert a találkozó előtt, illetve a festékben az egész liga legkevesebb pontját engedte eddig 44.9-cel. Majd jött Nikola Jokics és ezek egyik sem számított: a Nuggets 58 pontot dobott a festékből 29/40-es mezőnymutatóval, Jokics 27 ponttal, 12 lepattanóval és 8 gólpasszal, 12/14 jó dobással és 0 eladott labdával döbbenetes hatékonyságot mutatva dolgozott, amivel a két meghatározó játékost hiányoló keretet is felhúzta annyira, hogy megtörjék a Heat említett sikerszériáját. A vendégeknél a kilenc pályára lépő játékosból heten is kétszámjegyű pontterméssel zártak, csapatszinten 58%-kal dobtak mezőnyből, 39%-kal tripláztak és 34 gólpasszt osztottak szét, a játékukat egyáltalán nem zavarták meg se a hiányzók, se a Miami védekezése. Így is szorosan alakult azért a küzdelem, az első negyedet még a Heat nyerte, vezetett 11 ponttal is, de aztán a nagyszünetig fordított a Nuggets, és már a nyugati éllovas is volt tízpontos előnyben. A záró etapban már végig a vendégek vezettek, és bár a Miami egészen az utolsó percig kellemetlenkedett (öt másodperccel az órán, 108–111-nél Max Strus kihagyott még egy büntetőt, eddig jutottak), de nem tudta utolérni ellenfelét - amikor nagyon kellett, akkor mindig jött egy Jokics-villanás, és a jó ritmusban játszó Denver épp idejében szerzett fontos kosarat. A Heatnél Jimmy Butler (24 pont, 10 lepattanó, 9 gólpassz) kiemelhető, de a többiek vagy gyengén vagy keveset dobtak, csapatként a 44%-ot sem érték el, ez pedig nem fért bele – így még mindig a Nets mögött vannak a tabellán, sőt már megérkezett rájuk a Knicks is.

A Heat legjobb dobói: Butler 24/3, Strus 23/12, Adebayo 19
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 27, Porter Jr. 17/15, Brown 16/9

 

New York Knicks–Brooklyn Nets 124–106

Most már jobb a Knicks. Három éve nem győzte le a városi riválist a Knicks, azonban a Durant-Irving páros elboltolása utáni Brooklyn már nem ugyanaz, már nem mumus – bár az első félidőt most is a „vendégek” nyerték, a nagyon megnyomott második negyed után három ponttal vezettek a nagyszünetben. A fordulás után azonban emelt a tempón és összeszedte gondolatait a vendéglátó, amely a harmadik negyedben fordított, a negyedikben pedig állva is hagyta riválisát – a második félidőt végül 66–45-re, nagyon simán nyerte meg Tom Thibodeau alakulata, így megtörte az átkot, és megnyerte a városi rangadót. Ehhez óriási szüksége volt a továbbra is szenzációs formát futó Jalen Brunsonra, aki kereken 40 pontot szórt 15/21-es mezőnymutatóval, 6/9 triplával és 5 gólpasszal, ő azt csinált a Brooklynnal, amit csak akart - mellé lépett fel a nemrég megszerzett Josh Hart (27 pont, 10/14 mezőnyből, 4/6 tripla), Julius Randle (18 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz) és Immanuel Quickley (14-5-5) is, így RJ Barrett betlije (4 pont, 0 gólpassz) is belefért. A záró etapban már nem volt kérdés, addigra egyértelművé váltak az erőviszonyok, a Brooklynnál pedig ugyan Spencer Dinwiddie jó számokkal zárt (28 pont, 4 gólpassz, 9/9 büntető), de összességében egyáltalán nem volt átütőerő a társaságban. A védekezés mellett pl. Mikal Bridges 2/8-as mezőnymutatója sem az, amit várnának tőle, Ben Simmons 2 pontot és 2 gólpasszt tett hozzá 13 perc alatt, az ő helyzete nehezen értelmezhető ezen a ponton – jelenleg az a realitás, hogy hamarosan becsúsznak a Heat és a Knicks mögé a tabellán, meglátjuk, hogy ezt meddig tudják elodázni.

A Knicks legjobb dobói: Brunson 40/18, Hart 27/12, Randle 18/3
A Nets legjobb dobói: Dinwiddie 28/9, Johnson 14/6, Claxton 11

 

Chicago Bulls–Orlando Magic 91–100

Tovább zuhan a Bulls, még nem süllyed el a Magic. Zsinórban negyedik vereségét szenvedte el az ezúttal is pocsék meccset játszó Chicago, amely alig érte el a 40%-os mezőnymutatót, és csapatként összesen három (!) triplát tudott bedobni az este folyamán. A hazaiak így annak ellenére végig hátrányban voltak, hogy védekezésben kapartak, és a Magic sem brillírozott elöl – a Bulls az első negyed után egyszer sem vezetett, a harmadik negyedben egy 11–4-es orlandói futás után kicsit meg is nőtt a távolság a felek között, ami volt már 13 pont is, a vendégek pedig onnantól már beosztották ezt a végéig. A 22 pontos Paolo Banchero mellett Franz Wagner (18 pont, 7/8 mezőnyből, 3/4 tripla) és Markelle Fultz (18 pont, 10 lepattanó, 9 gólpassz, 0 eladott labda) is igyekezett, és bár a Chicagóbál Zach LaVine 26 egységig jutott, de annyira töredezett volt a játék, annyira nem volt meg a ritmus, és annyira borzasztóan dobtak kintről (0/16-tal kezdtek), hogy ez csak arra volt elég, hogy ne dőljön el hamarabb a küzdelem. A nem túl színvonalas összecsapást így megnyerte a Magic, amely hatból negyedik sikerével továbbra sem hajlandó elsüllyedni, és még mindig látótávolságon belül van a playin-helyekhez képest – míg a Bulls ismét zuhan, és szintén a playin-vonal alatt tartózkodik jelenleg.

A Bulls legjobb dobói: LaVine 26, DeRozan 19, Vucevic 13/3
A Magic legjobb dobói: Banchero 22, F. Wagner 18/9, Fultz 18

 

Oklahoma City Thunder–New Orleans Pelicans 100–103

Lemenedzselte a Pelicans, igazodnia kell az OKC-nek. CJ McCollum bokasérülés miatt kihagyta ezt a meccset a vendégeknél, de így is remekül kezdett a New Orleans, hiszen az első negyedet rögtön megnyerte nyolc ponttal, gördülékeny támadójátékot mutatott be, és a védekezése is egyben volt, amennyire kellett – a nagyszünetben kilenc egység volt közte, de a NOP vezetett ennél sokkal magabiztosabban, kereken húsz (!) ponttal is. A Thunder lassan kapta össze magát, de a második félidő már jóval szorosabban alakult, ott kellemetlenkedett ellenfele nyakán a vendéglátó, a harmadik negyedben egy labdán belülre zárkózott, majd ugyan a Pelicans egy 8–0-s futással kezdte a negyedik etapot, de innen is visszajöttek a hazaiak. A hajrában megint egy labdán belülre közelített az együttes, de ennél tovább nem jutott, Isaiah Joe egyenlítőnek szánt hármasa kimaradt a legvégén, az volt az utolsó szó, így összességében a remek kezdés után egyszerűen lemenedzselte a mérkőzést a New Orleans. Ennek alapját Brandon Ingram játéka adta meg, aki 34 pontot dobott 14/24-es mezőnymutatóval és 3/5 triplával, agresszíven és hatékonyan dolgozott, ő volt a találkozó legjobb játékosa, de emeljük ki a Spurstől érkező Josh Richardsont is, aki a tíz pontja mellett öt labdaszerzést is bemutatott. A Thunder vezteőedzője, Mark Daigneault egyszerűen foglalta össze a problémát: szerinte a csapatok most már sokkal komolyabban veszik őket, játékosai pedig még nem alkalmazkodtak ehhez – most már mindenki 100%-ot nyújt ellenük (míg ezek szerint korábban nem), és ehhez a mentalitáshoz még igazodniuk kell, mert most is ők kapták az első pofont a meccs elején, és mire felálltak belőle, már a jelek szerint behozhatatlan hátrányba kerültek. Az OKC ezzel a vereséggel továbbra is playinen kívül tartózkodik, legközelebb a Rockets ellen nem hibázhat.

A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 24, Jal. Williams 22/6, Giddey 17
A Pelicans legjobb dobói: Ingram 34/9, Valanciunas 14, Alvarado 14/6

 

Dallas Mavericks–Minnesota Timberwolves 121–124

Kimozogta a Minnesota. A mérkőzés túlnyomó részében egyértelműen jobban játszott a Timberwolves, a vendégek Anthony Edwards (32 pont, 12/22 mezőnyből) és Rudy Gobert (21 pont, 14 lepattanó, 9/9 mezőmyből) vezetésével hatékonyan működtették a rendszerüket, és a tíz ponttal nyert első negyed után magabiztosan menedzselték az előnyüket – olyannyira, hogy már 26 (!) ponttal is vezettek, és a negyedik negyed is közte 18-ról indult. Itt Kyrie Irving megvadulásával összekapta magát és szorossá tette a végét a Dallas, de csak az utolsó három percben lett izgalmas a helyzet, addigra ért vissza egy labda környékére a vendéglátó. Irving triplája után 121-123 lett az állás, majd Mike Conley kihagyott egy büntetőt, így egy hármassal egyenlíthetett volna a Dallas, de végül dobásig sem jutottak el Doncicék, megoldotta a helyzetet a Minnesota. Ugyan a végére kicsit elfogyott a lendület, de a mérkőzés egészét nézve remek játékkal, 58%-os mezőnymutatóval, szinte végig vezetve aratott fontos idegenbeli győzelmet a Wolves.

Irving extrájával együtt sem nyert a Mavs. A Dallasnál egyelőre nem hozza a sikereket a sztárpáros összeállítása, Luka Doncic nélkül kettőt nyertek Kyrie Irving érkezése után, a szlovén visszatérése óta viszont így már 0–2-re állnak – van még min dolgozniuk annak ellenére, hogy kettejük kapcsolata biztatónak tűnik. Most sem az ő játékukkal volt gond, Doncic 33 pontot dobott 50%-os hatékonysággal, 12 lepattanóval és 6 gólpasszal, míg Irving sokáig átadta a terepet, a végére viszont megőrült: úgy dobott 36 pontot 15/23-as mezőnymutatóval és 6 gólpasszal, hogy 26 pontot a negyedik negyedben (!) szerzett. Ez viszont már kései ébredésnek bizonyult, túl nagy volt a hátrányuk addigra, hogy Irving is megkezdte a meccs érdemi részét, így annyit értek el, hogy a két sztár egyaránt remek statisztikákkal zárta a mérkőzést (plusz Christian Wood 23 perc alatt dobott 24 pontja sem rossz), de ismét kikaptak - most Denverbe utaznak, ahol még nehezebb dolguk lesz, de az All-Star után majd ki kell egyenesíteniük a most meglévő kérdőjeleiket.

A Mavericks legjobb dobói: Irving 36/12, Doncic 33/6, Wood 24/6
A Timberwolves legjobb dobói: Edwards 32/3, Gobert 21, McDaniels 19/6

 

Golden State Warriors–Washington Wizards 135–126

Ez a dobópárbaj most a Warriorsé lett. Mindkét csapat esetében jó esély volt egy védekezés nélkül pontzáporra, amit végül meg is kaptunk, és ebben a küzdelemben ezúttal egy fokkal jobbnak bizonyult a Golden State. A Steph Curryt továbbra is nélkülöző címvédőnél Andrew Wiggins 29, Klay Thompson pedig 27 ponttal állt a lövészek élére, a padról JaMychal Green 4/4, Donte DiVincenzo 5/8 triplát bombázott be, Kevon Looney dupla-duplázott, és még az ezúttal háttérbe szoruló Jordan Poole is tíz pont fölé jutott – a hazaiak 58%-os mezőnymutatót, 20/40 triplát és kereken 40 gólpasszt hoztak össze, ezt nagyon nehéz lett volna túldobni. Persze a Kyle Kuzma nélküli Washington azért megpróbálta, Kristaps Porzingis (34 pont, 12/16 mezőnyből) és Bradley Beal (33 pont, 4 gólpassz) vezetésével kereken 60%-os mezőnymutatót hoztak össze a fővárosiak, de a két középső negyedben így sem tudták tartani a lépést – az első játékrészt még ők nyerték tíz ponttal, de a második-harmadikat összesen 23-mal vitte el a Warriors, amely vezetett már kereken hússzal is, ahonnan végül csak kozmetikázni tudott a vendégcsapat. A könnyed, közönségszórakoztató találkozó összességében azt hozta, amit várhattunk, most magához képest felülteljesített és így nyerni tudott a GSW, de továbbra sem áll jól, ennél sokkal-sokkal stabilabb védekezést kellene elérni ahhoz, hogy a playinbe jutásnál nagyobb célokat tűzhessenek ki Steve Kerrék.

A Warriors legjobb dobói: Wiggins 29/9, Thompson 27/12, DiVincenzo 17/15
A Wizards legjobb dobói: Porzingis 34/6, Beal 33/9, Nunn 13/6

 

Portland Trail Blazers–Los Angeles Lakers 127–115

Lillard vezetésével nem hibázott a Portland. A Lakersnél ezúttal sem lépett pályára LeBron James, ráadásul most Dennis Schröder is csak 1/7-et dobott mezőnyből, Rui Hachimura is elveszett kissé, így bár Anthony Davis 19 pontos, 20 lepattanós, 3 blokkos estét produkált, Malik Beasley pedig most már eltalálta a berendezést (22 pont, 6/12 tripla a múltkori 0/6 után), de ez sem volt elég ahhoz, hogy partiban legyenek a Blazersszel. A vendéglátó nagyon bekezdett (20-2-es futás) és 15 ponttal nyerte az első negyedet, onnantól lendületben is maradt, három játékrész után 22 egység volt az előnye, és bár a végén sokat visszahozott ebből a Los Angeles, de érdemi veszélyben nem forgott a hazai győzelem. Ezt Damian Lillard alapozta meg, aki kereken 40 pontot dobott 8/14 triplával, a 6 lepattanó és 5 gólpassz már csak ráadás, és bár mezőnyből „csak” 47%-kal dobtak csapatként, de 23 triplát süllyesztettek el 47 kísérletből, távolról lőtték szét a csak 12 hármassal záró Lakerst. A 23 tripla egyébként szezoncsúcs a Portlandnél, az első félidőben bevert 17-tel pedig a franchise-rekordot is megdöntötték, és ebből tízet már az első negyedben elsüllyesztettek – félelmetes dobóestét produkáltak, erre pedig nem volt válasza a vendégcsapatnak. A Blazers így továbbra is harcban van a playinért, a Lakers viszont tovább süllyed, már 2.5 meccs a hátránya a nyugati tizedik helyhez képest is, a konkurencia erős, és egyelőre úgy fest, hogy ez a minimális cél is magasan lesz a társaság számára.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 40/24, Sharpe 15/9, Thybulle 14/12, Simons 14/6
A Lakers legjobb dobói: Beasley 22/12, Davis 19, Russell 16/6

NBA, ALAPSZAKASZ
Charlotte Hornets–Atlanta Hawks 144–138
Cleveland Cavaliers–San Antonio Spurs 117–109
Indiana Pacers–Utah Jazz 117–123
Philadelphia 76ers–Houston Rockets 123–104
Miami Heat–Denver Nuggets 108–112
New York Knicks–Brooklyn Nets 124–106
Chicago Bulls–Orlando Magic 91–100
Oklahoma City Thunder–New Orleans Pelicans 100–103
Dallas Mavericks–Minnesota Timberwolves 121–124
Golden State Warriors–Washington Wizards 135–126
Portland Trail Blazers–Los Angeles Lakers 127–115

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik