LeBron James visszatért, mégis kikapott a Lakers, megégett a GSW is

GOBODICS TAMÁS, AGÁRDI LÁSZLÓ (kezdo5.hu)GOBODICS TAMÁS, AGÁRDI LÁSZLÓ (kezdo5.hu)
Vágólapra másolva!
2023.03.27. 09:58
null
LeBron James elhúz a chicagói Patrick Williams mellett (Fotó: Getty Images)
Otthon kapott ki a Warriors és a Lakers, újra legyőzte a Dallast a Hornets, tovább robog a Memphis, nem hibázott a Boston és a Cleveland: ez történt a legutóbbi NBA-játéknapon.

 

Charlotte Hornets–Dallas Mavericks 110–104

Újabb pofont kapott a Mavericks. Rövid időn belül másodszor találkozott a két csapat, de mindkét meccsen csak másodpercekig tudott vezetni a Mavericks, így már sorozatban négy vereségnél járnak, és már inkább amiatt kell aggódni Dallasban, hogy a play-in meglesz-e, az egyenesági rájátszásról kezdhetnek letenni. Luka Doncic igyekezett a hátára venni a csapatot, eljutott 40 pontig, 12 lepattanóig és 8 gólpasszig, de rengeteg labdát elhasznált, ráadásul megkapta szezonbeli 16. technikaiját is, így eltiltás miatt nem játszhat a Pacers ellen. Támadásban Doncic mellett egyedül Maxi Kleber nyújtott épkézláb teljesítményt a 4/7 triplájával, Kyrie Irving és Tim Hardaway Jr. is csak szenvedett a dobásával, míg abban a 14 percben, amikor Josh Green pályán volt, 25 ponttal kaptak ki a Hornetstől. A hazaiak minden dicséretet megérdemelnek, Gordon Hayward (22 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) és P.J. Washington (21 pont, 12 lepattanó, 4 gólpassz) is ponterősen játszott, Mark Williams a 15 pontja mellett 16 lepattanóba kapaszkodott le, amire építve 58–37-re húzták be ezt a kategóriát, és a festékbeli fölényükkel ellensúlyozni tudták a 19 dallasi triplát is. Dennis Smith Jr. újfent aktív volt egykori csapata ellen, bő egy perccel a vége előtt kulcsfontosságú zsákolással jelentkezett, de ezen túl is hasznosan játszott.

A Hornets legjobb dobói: Hayward 22/3, Washington 21/9, Williams 15
A Mavericks legjobb dobói: Doncic 40/21, Irving 18/6, Hardaway Jr. 15/9

 

Los Angeles Lakers–Chicago Bulls 108–118

LeBron James visszatérése sem segített. Hosszú hetek után, némileg váratlanul volt ott a Lakersben LeBron James, aki a padról beszállva 30 percet játszhatott, de egyrészt nem váltotta meg a világot (annak ellenére, hogy 19 ponttal ő lett csapata legeredményesebb játékosa), másrészt körülötte a többiek is kicsit megborultak. Anthony Davis alig vállalt dobást, D'Angelo Russell hiánya is nagyon érződött, úgyhogy a találkozó nagy részében hátrányban voltak az arany-lilák, és bár a Beasley-Brown páros bevert 10/23 triplát, de ez sem bizonyult elégnek. Hiába a jó dobóforma, a 18 eladott labda és főleg az ezekből kapott 34 pont nem férhetett bele, ráadásul büntetőből is kihagytak kilencet, kulcsfaktorokban hibáztak csúnyákat, így ha nem is nagy különbséggel, de belenéztek egy kellemetlen hazai pofonba – így is playin-helyen állnak, de azért világossá vált, hogy csak 100%-os teljesítménnyel tudják elérni a céljaikat.

LaVine villogott, jobb volt a Chicago. A Bulls a találkozó nagy részében valamennyivel előrébb járt, a nagyszünetben nyolc ponttal vezetett, majd a fordulás után még egy lapáttal rá tudott tenni, és volt már közte 21 (!) egység is a vendégek javára – az utolsó felvonás közte 13-ról indult, és nem remegett meg a Chicago. Zach LaVine 32 ponttal, 13/19 jó dobással kiemelkedett a mezőnyből, ő folyamatosan el tudott menni a gyűrűig, bontotta a kettő-kettőket, és megtalálta a helyzeteket, míg a kispad elöl-hátul óriási energiát tett hozzá: White, Drummond, Dosunmu és Patrick Williams is nagy részt vállalt abból, hogy le tudták szakítani magukról a Los Angelest. Az utóbbi tíz meccsükből így már hetedszer nyertek, és egyre közelebb vannak ahhoz, hogy bebiztosítsák a playin-részvételüket – ezt az örömöt most Nik Vucevic kissé furcsa kiállítása sem árnyékolhatta be.

A Lakers legjobb dobói: James 19, Beasley 18/18, Brown Jr., 18/12
A Bulls legjobb dobói: LaVine 32/6, DeRozan 17/6, White 13/9

 

Atlanta Hawks–Memphis Grizzlies 119–123

Tovább robog a Memphis. Sorozatban hatodik győzelmét aratta a Grizzlies, és külön kiemelendő, hogy zsinórban másodszor nyert idegenben, pedig minimum kérdéses volt eddig a csapat idegenbeli teljesítménye. Ez mindenképpen biztató, ahogy az is, hogy Ja Morant immár visszatért a kezdőbe és 29 perc alatt 27 ponttal ő lett a társaság legeredményesebb játékosa, valamint az is, hogy egy szoros, kiélezett derbin bizonyították a tartásukat – a negyedik negyedben az Atlanta folyamatosan rohamozott és próbálkozott, de a vendégekben mindig volt érdemi válasz. Desmond Bane két nagyon fontos dobást is elsüllyesztett kritikus pillanatban, Jaren Jackson Jr. öt blokkot osztott ki három labdaszerzés mellett, Xavi Tillman is nagyot védekezett, Morant pedig most már abszolút korábbi önmagára emlékeztetett, úgyhogy egyértelműen visszataláltak a helyes útra az alapszakasz hajrája előtt. A Hawks végig kapaszkodott, kellemetlenkedett, de védekezésben nem volt benne elég, és a simán nyert lepattanózás sem tudta ellensúlyozni azt, hogy a back-to-back második felén Hunterék triplái sem ültek. Trae Young 28 ponttal és 10 lepattanóval, Clint Capela 18 ponttal, 16 lepattanóval és 4 blokkal zárt, de a végén fontos pillanatokban mindketten hibáztak, így nem tudták ledolgozni az első negyed óta meglévő párpontos hátrányukat – ezzel holtversenyes nyolcadik-kilencedikek Keleten, előrébb nem nagyon kerülhetnek, a Bulls viszont még megelőzné őket.

A Hawks legjobb dobói: Young 28/9, Capela 18, Hunter 17/3
A Grizzlies legjobb dobói: Morant 27, Bane 25/9, Jackson Jr. 15/3, Tillman 15

 

Boston Celtics–San Antonio Spurs 137–93

Brown megszórta magát. Jayson Tatum egy csípősérülés miatt pihenőt kapott, de nélküle is magabiztos győzelmet aratott a Celtics – a második negyed közepéig tartotta a lépést a Spurs, ezt követően elkezdtek egyre jobban leszakadni, a negyedik negyedet pedig 41–16-ra nyerték a hazaiak, ekkor nyílt szét igazán az olló. Tatum hiányában Jaylen Brown agresszívan lépett fel, és ugyan a triplái nem estek, de így is 41 pontot dobott 13 lepattanó kíséretében, vele nem tudott mit kezdeni a Spurs védekezése. Ugyanez elmondható a Celtics triplázásáról is, Derrick White (19 pont, 8 lepattanó, 4/6 tripla) vezetésével 18 hármast küldtek a helyére, míg Malcolm Brogdon (20 pont, 5 lepattanó, 9 gólpassz) a labda járatásában és a büntetők kiharcolásában jeleskedett. A vendégeknél Keldon Johnson hiányában leginkább Zach Collins (21 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) tudott veszélyeztetni, de a pálya mindkét oldalán csúnyán alulmaradtak ellenfelükkel szemben, mindössze 37,1 százalékkal dobtak, míg a Celtics 57.1 százalékkal.

A Celtics legjobb dobói: Brown 41/6, Brogdon 20/3, White 19/12
A Spurs legjobb dobói: Collins 21/6, Branham 15/3, Mamukelashvili 13/3

 

Cleveland Cavaliers–Houston Rockets 108–91

A végén szigorított a Cavaliers. Hullámzó meccset tudott megnyerni az esélyesebb hazai csapat, a harmadik negyedben alaposan rájuk ijesztett a Rockets, de erre egy 23–11-re megnyert utolsó 12 perccel feleltek. A Cavaliersnél leginkább Jarrett Allen villogott, 24 ponttal, 14 lepattanóval és 3 blokkal jelentkezett, mellette Evan Mobley (19 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz, 3 blokk) szintén nagy munkát végzett a palánkok közelében, de Donovan Mitchell (22 pont, 5 lepattanó) és Darius Garland (17 pont, 8 gólpassz) is megütött egy erős átlagot. A vendégeknél Jalen Green alaposan kitett magáért, 30 pontot dobott 10/17-es mezőnymutatóval, és egyedül ő tudott egynél több kosarat szerezni tőlük a negyedik negyedben, összességében viszont így is 8 eladott labdával és 5/15-ös mezőnymutatóval zárták ezt a játékrészt, míg a hazaiak ekkor legalább vigyáztak a labdára és el tudtak jutni a büntetővonalra. A Cavaliers ezzel a győzelemmel bebiztosította a helyét a rájátszásban, amire LeBron James nélkül legutóbb 1998-ban voltak képesek, és az is szinte biztos, hogy hazai pályán kezdhetik az első kört, 5,5 meccs az előnyük a Knickshez képest.

A Cavaliers legjobb dobói: Allen 24, Mitchell 22/12, Mobley 19
A Rockets legjobb dobói: Green 30/15, Sengün 14, Martin 13/3

 

Orlando Magic–Brooklyn Nets 119–106

Bridges extrája sem volt elég. A Magic valószínűleg már nem éri el a play-int, a játékosokat viszont ez egyáltalán nem zavarja a jelek szerint, a két középső negyedet összesen 19 ponttal nyerték meg, és ezzel beleköptek a biztos rájátszást érő hatodik helyre hajtó Nets levesébe. A vendégeknél Mikal Bridges megállíthatatlan volt, 13/22 jó dobással és 12/12 értékesített büntetővel 44 pontig jutott, mellette viszont egyedül Cam Thomas tudott veszélyes lenni a gyűrűre, ráadásul Bridges 6/9 triplájához 2/26-ot tettek hozzá a többiek. Ezzel szemben a hazaiaknál szépen eloszlottak a terhek, nyolcan értek el két számjegyű termést: fő pontfelelőssé a padról beszálló Cole Anthony lépett elő a maga 21 pontjával és 6 lepattanójával, mellette Franz Wagner (19 pont, 10 lepattanó, 6 gólpassz) leginkább a negyedik negyedben villogott, de Wendell Carter Jr. (18 pont, 6 lepattanó) is kiemelendő. A Magicnél szépen járt a labda, a 9 gólpasszt kiosztó Markelle Fultz vezetésével 30 gólpassznál álltak meg, miközben a Nets mindössze 17-nél, emellett a labdára is jobban vigyáztak a hazaiak, és a dobásaikat is jobban választották meg.

A Magic legjobb dobói: Anthony 21/3, F. Wagner 19, Carter Jr. 18/3
A Nets legjobb dobói: Bridges 44/18, Thomas 18, Johnson 10/3

 

Toronto Raptors–Washington Wizards 114–104

Pedig egyszer már elrontotta a Raptors. Úgy kezdte a meccset a Toronto, ahogy azt az esélyesebb csapatnak kellett, 37–21-re nyerte az első negyedet, és 21 ponttal is vezetett már, az első félidő alapján úgy tűnt, hogy lesimázza az estét a vendéglátó. A fordulás után azonban az öltözőben maradt Nick Nurse alakulata, a Beal, Kuzma páros nélküli Washington pedig felszívta magát, és a 38-24-re megnyert harmadik negyeddel szinte a teljes különbséget eltüntette. A záró etapra azonban rendezte a sorait a Raptors, és OG Anunoby (29 pont, 8 lepattanó, 3 blokk), Fred VanVleet (28 pont, 7 gólpassz, 5/9 tripla), valamint Pascal Siakam (19 pont, 11 lepattanó) vezetésével újra stabilizálták a különbséget – egy 13–3-as futással ismét meglógtak, és többször már nem inogtak meg, érvényesítették a papírformát. A kanadaiak végül 18 támadópattanót húztak le, 54–36-ra nyertek a festékben, míg a Wizards 25 pontot kapott az eladott labdáiból, hiába Kristaps Porzingis (26 pont, 4/7 tripla) és Corey Kispert (19 pont, 5/11 tripla) remek játéka, valamint Deni Avdija 15-9-7-es performansza, ez most nem volt elég. A fővárosiak ezzel gyakorlatilag elszálltak, 3.5 meccs a hátrányuk a playinhez képest, pocsék formában vannak, fontos sérülteket hiányolnak, reálisan nézve innen már hatalmas fordulat kellene ahhoz, hogy becsússzanak a keleti tízbe.

A Raptors legjobb dobói: Anunoby 29/12, VanVleet 28/15, Siakam 19/3
A Wizards legjobb dobói: Porzingis 26/12, Kispert 19/15, Avdija 15/3, Davis 15/9

 

Portland Trail Blazers–Oklahoma City Thunder 112–118

Megizzadt a Thunder. A vártnál szorosabban alakult ez a találkozó, a vendégek egyértelmű esélyesnek számítottak, mivel a Trail Blazers négy kezdőjét, köztük Damian Lillardot is ültette, ugyanakkor Shaedon Sharpe 29, valamint Nassir Little 28 pontjára építve végig meccsben voltak. A Thunder egyedül a 43–25-re megnyert második negyedben játszott igazán jól, illetve az utolsó negyedre tudtak valamivel szigorúbb védekezéssel előállni, de ezzel együtt is csak Sharpe hajrában bemutatott hibáinak köszönhetik, hogy nem lett még szorosabb a vége – a fiatal kanadai az utolsó 65 másodpercben elrontott egy középtávolit, mellédobott két büntetőt és eladott egy labdát. A vendégeknél szokás szerint Shai Gilgeous-Alexander felelt a támadások befejezéséért, a 31 pontja mellett 4 labdaszerzést is jegyzett, de mellette Jalen Williams (23 pont, 5 lepattanó), Josh Giddey (17 pont, 11 lepattanó, 6 gólpassz) és a padról beszálló Isaiah Joe is aktív volt, utóbbi 20 ponttal, 7 lepattanóval és 5 gólpasszal jelentkezett, ráadásul 5/10 triplát is beszórt. A Thunder ezzel a győzelmével lépéselőnybe került az ismét botló Dallasszal szemben, de nem lankadhat a figyelmük, legközelebb az a Hornets lesz az ellenfelük, amelyik most kétszer is nyerni tudott a Mavericks ellen.

A Trail Blazers legjobb dobói: Sharpe 29/9, Little 28/9, Johnson 14/6
A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 31, Jal. Williams 23/6, Joe 20/15

 

Golden State Warriors–Minnesota Timberwolves 96–99

Towns döntött, jól védekezett a Timberwolves. Chris Finch, a vendégek vezetőedzője azt emelte ki, hogy szerinte csapata most már mind az öt poszton képes jól védekezni, és bármilyen szerkezetű ellenfelet megállítani, lelassítani, ez pedig ezen a mérkőzésen valóban így is nézett ki. Jól dolgoztak a Warriors alacsonyabb és statikusabb felállásai ellen is, nem tudták őket szétfutni, szétpasszolni a hazaiak, emiatt végig kordában tudták tartani ellenfelüket Rudy Gobert-ék, majd a legvégén a clutch játékokat is megoldották: az utolsó bő egy percben nem kaptak pontot, 96–94 után előbb Gobert süllyesztett el egy büntetőt, majd Kyle Anderson lopott labdát, Karl-Anthony Towns pedig 11 másodpercnél bevágta a vezetést jelentő triplát. Ez volt a döntő kosár, majd a GSW még hibázott kettőt, előbb Jordan Poole adta el a játékszert, aztán Jaden McDaniels 1/2 büntetője után Steph Curry már csak egy nehéz hármasba tudott beleállni, ami kimaradt, így nyert a Wolves – nagy győzelmet arattak a vendégek, akik bizonyították, hogy komolyan készülnek a playoffra, és számolni kell velük a folytatásban.

Túl sokat hibázott a GSW. Az egész meccs során akadozott a Warriors gépezete, lassú, körülményes és pontatlan volt a hazaiak játéka, de Steve Kerr vezetőedző szerint az utolsó két percben tették fel a pontot az i-re – főleg a két clutch eladott labdával, amik konkrétan a vereségüket okozták. Ezen felül is voltak csúnya hibáik, most rossz napot fogtak ki, egyénileg sem érezte a ritmust senki, így sorozatban kilenc győzelem után kaptak ki újra hazai pályán, ráadásul egy győzelemmel egálban lehettek volna a negyedik Sunsszal, így viszont csak fél meccsel előzik a hetedik Minnesotát...

A Warriors legjobb dobói: Poole 27/9, Curry 20/12, Thompson 15/15
A Timberwolves legjobb dobói: Reid 23/9, Towns 14/12, Edwards 13/6

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik