Ismét legyőzte a Grizzliest a GSW, Damian Lillard 60 pontot dobott

GOBODICS TAMÁS, AGÁRDI LÁSZLÓ (kezdo5.hu)GOBODICS TAMÁS, AGÁRDI LÁSZLÓ (kezdo5.hu)
Vágólapra másolva!
2023.01.26. 09:10
null
Damian Lillard elképesztő estét tudhat maga mögött (Fotó: Getty Images)
Rangadót nyert a 76ers, legyőzte a tartalékos Denvert a Milwaukee, a visszatérő Anthony Davisszel a soraiban verte a Spurst a Lakers, pontzáporos meccset nyert a Hawks, Anthony Edwards elrontotta Brandon Ingram visszatérését – ez történt az NBA ma hajnali 10 meccsén.

 

Orlando Magic–Indiana Pacers 126–120

Végig vezetett a Magic. A pihentebb hazaiak rárúgták az ajtót a back-to-back érkező vendégekre, és 46 (!) pontot szereztek az első negyedben, amellyel meg is adták az alaphangot, tekintélyes előnyt építettek fel. A Pacers erre még reagálni tudott, a második negyedben eltüntette a közel húszpontos lemaradását és visszajött két egységnyire, de ezzel el is lőtte minden érdemi puskaporát: a nagyszünetet követően visszavette az irányítást az Orlando, még abban a játékrészben újra két számjegyűvé növelte a távolságot, majd a záró etapban megint volt már közte 17 is. Az Indy innen még szebbé kozmetikázta a végét, de érdemi veszélyt nem tudott jelenteni ellenfelére, a Magic végig vezetve hozta a győzelmet. Ennek alapját a remek támadójáték adta meg, nagyszerűen járatták a labdát a hazaiak, jó ritmusban találták meg egymást, az első negyed 64%-os mezőnymutatója ugyan csökkent, de a találkozót így is 56%-kal zárták – ráadásul 54%-kal tripláztak és 34 gólpasszt osztottak szét, kiválóan dolgoztak. Egyénileg a 23 pontos Paolo Banchero, illetve a 6/6 triplát bevágó Gary Harris dicsérhető, ezzel a tűzerővel pedig teljes mértékben nem tudta tartani a lépést a Pacers, hiába hozott jó számokat Mathurin, Turner, McConnell és Hield is. A Haliburtont továbbra is nélkülöző vendégek így ugyan előző este megtörték a hosszú vereségsorozatukat, de áttörést láthatóan nem értek el, következőleg a Bucks ellen próbálkozhatnak.

A Magic legjobb dobói: Banchero 23/6, Harris 22/18, Carter Jr. 18/3
A Pacers legjobb dobói: Mathurin 26/6, Turner 22/9, Hield 21/18

 

Philadelphia 76ers–Brooklyn Nets 137–133

Egy fokkal több volt a Sixersben. A vendéglátó stabilabb tudott lenni a rangadón, kevesebb hullámvölgyet produkált, majd a végén a legfontosabb pillanatokban talált még egy extra fokozatot, amivel be tudta húzni a győzelmet. A 41-41-re végződő első negyed után a másodikban kezdett el meglépni Doc Rivers alakulata, összerakta az addig harmatos védekezését, támadásban pedig továbbra is megvolt a ritmus, ráadásul nem is csak egy-két emberen keresztül folyt a játék, hanem folyamatosan járt a labda, és mindenki hozzátett, mindenki bátran, agresszíven vállalkozott. A nagyszünetben tíz ponttal vezetett a társaság, de volt már közte 17 is, mielőtt a Nets elkezdte visszatornázni magát a harmadik-negyedik negyedben – Seth Curry dobásaival végül 120-120-nál tudta utolérni riválisait, négy perccel a vége előtt elfogyott a Sixers előnye. A hazaiak azonban itt megkeményítették akaratukat, és rátettek még egy lapáttal: James Harden back-to-back triplákkal tolta meg csapata szekerét, majd Tobias Harris tett vissza egy támadópattanót, Tyrese Maxey is bevágott egy hármast, az utolsó percben Joel Embiid is elsüllyesztett két büntetőt, majd 23 másodpercnél Harden közelije tette fel a pontot az i-re. Azzal lett 135-131, és emiatt sikerült egy labdán kívül maradnia a Phillynek, hogy aztán De'Anthony Melton büntetői beállítsák a végeredményt, és elvegyék a Nets utolsó esélyét – a korábbi előnyt ugyan leadta a gárda, de tulajdonképpen végig előrébb járt, és amikor nagyon kellett, akkor Harden lévén talált még egy extra fokozatot is. A Sixers így zsinórban hatodik sikerét könyvelhette el, és három meccsre megközelítette a ligaelső Bostont, most pedig jöhet a nyugati éllovas Nuggets elleni újabb rangadó.

Volt feszültség Embiid és Simmons között. Először lépett egymás ellen pályára Ben Simmons elcserélése óta ő és Joel Embiid, a két egykori csapattárs pedig már az első játéktól kezdve egymással volt elfoglalva – Simmons többször is Embiidet fogta, aki ezt érzékelve a megszokott arcba dobott tempói helyett inkább az izmozást választotta. A felek végig gyepálták egymást, ment a trash-talk, az egymásra meredés, amibe természetesen a közönség is besegített, de végül Embiid nem igazán érte el, amit akart: csak 6/18-at dobott mezőnyből, bár volt 13/13 büntetője és 10 lepattanója. Simmons 12 pontot, 5 lepattanót és 5 gólpasszt tett a közösbe, viszont szinte csak a harmadik negyedben volt észrevehető a támadójátéka, a negyedik nagy részét pedig ennek ellenére is a kispadon töltötte, nem tudott igazán segíteni a Brooklynon. Kyrie Irving (30 pont, 10 gólpassz) és Nic Claxton (25 pont, 11 lepattanó, 11/12 mezőnyből) mellé ezúttal Seth Curry (32 pont, 7/10 tripla) nőtt fel a kispadról, de hiába dobtak csapatszinten 64%-kal (!), a Sixers 35/36 büntetőt küldött a gyűrűbe, megnyerte a lepattanózást, és öttel kevesebb labdát adott el, a szintén hatékony támadójáték mellett ezekkel is javított az esélyein. Embiid mellett Harden (23 pont, 7 gólpassz) és a továbbra is csak a kispadról érkező Maxey (27 pont, 6/9 tripla, 5 gólpassz) is jól mozgott, de mindenki hozzátette a magáét, így Rivers is elégedetten értékelt – a Nets pedig két győzelem után ezt most nem tudta megoldani, egyre fontosabb lenne, hogy visszatérjen Kevin Durant.

A 76ers legjobb dobói: Maxey 27/18, Embiid 26/3, Harden 23/15
A Nets legjobb dobói: Curry 32/21, Irving 30/6, Claxton 25

 

Houston Rockets–Washington Wizards 103–108

Megmentette magát a Wizards. A Rockets sokkal jobban kezdte a találkozót, a Washington eleinte csak kereste a ritmust, főleg támadásban voltak gondjai, így a csak pár ponttal elbukott első negyed után a másodikban jelentősen lemaradt ellenfelétől – a Houston 15 ponttal vezetett a nagyszünetben, de volt már 19 is közte, innen kellett visszajönni a vendégeknek. Ezt viszont meg tudta tenni a fővárosi alakulat, a harmadik negyedben már rendezte a sorait és stabilizálta magát, majd a negyedikben megvadult Kyle Kuzma: a kiscsatár/erőcsatár egymaga 20 (!) pontot dobott a legfontosabb periódusban, az ő vezetésével egy 15-2-vel kezdték a játékrészt, és végül 37–22-re nyerték meg azt, aminek köszönhetően sikerült fordítaniuk. A Houstonban itt már nem volt válasz, kisebb minirohamokkal igyekezett operálni a vendéglátó, de ebben már nem volt fantázia, a belendülő Wizards az ellenállhatatlan formát kifogó Kuzma vezetésével mindenre válaszolt, és ennek köszönhetően sikerült kiizzadnia a kötelezőnek induló, de aztán meglehetősen nyögvenyelőssé váló győzelmet. Kuzma 33 pontja mellett azt is ki kell náluk emelni, hogy debütált a Lakerstől érkező Kendrick Nunn, aki 22 perc alatt 12 pontot, 4 lepattanót és 4 gólpasszt tett hozzá a kispadról, míg a Rockets oldalán ezúttal is Alperen Sengünnek volt érdemes tapsolni: a fiatal center 21 ponttal, 11 lepattanóval és 10 gólpasszal tripla-duplázott, hat támadópattanója mellett három labdaszerzést és két blokkot is betett a közösbe, megint ő volt a sereghajtó legjobbja.

A Rockets legjobb dobói: Sengün 21, Green 19/6, Martin 16
A Wizards legjobb dobói: Kuzma 33/15, Beal 17, Nunn 12/6

 

Milwaukee Bucks–Denver Nuggets 107–99

Adetokunbo elég büntetőt dobott be. Az összeállítások alapján egyértelmű esélyesnek számított a hazai csapat, de ehhez képest mégis nagyrészt szorosan alakult a találkozó, és a negyedik negyedben vissza is jött 14 pontos hátrányból -5-ig a Nuggets, de többre már nem futotta tőlük. A különbséget Janisz Adetokunbo jelentette a két csapat között, aki 33 ponttal és 14 lepattanóval dupla-duplázott, és a negyedik negyedben is 13 pontot szerzett a 9/15 bedobott büntetőjére építve. Adetokunbo ugyan eladott 9 labdát és kihagyott 7 büntetőt is ezen az estén, de ez most belefért, mert mellette Pat Connaughton (19 pont, 12 lepattanó) egyetlen rontott dobással dupla-duplázott, Jrue Holiday is eljutott 20 pontig, és abban a 15 percben is jól nézett ki a Bucks, amikor Khris Middleton a pályán volt, ezzel az elmúlt öt meccsükön a negyedik győzelmüket aratták.

Ebben a Nuggetsben ennyi volt. Erősen tartalékosak voltak a vendégek a back-to-backjük második estéjén, Nikola Jokics, Jamal Murray, Michael Porter Jr. és Kentavious Caldwell-Pope nélkül kellett kiállniuk, a kezdők közül egyedül Aaron Gordon lépett pályára, és ő meg is tette azt, ami erejéből tellett: 26 ponttal, 14 lepattanóval és 4 gólpasszal a Nuggets élére állt, a negyedik negyedben is szerzett 12 pontot, de érdemi segítség nélkül maradt, és ő is csak 10/24 dobását süllyesztette el. Védekezésben rendben volt a Nuggets, támadásban viszont csak 39,2 százalékkal dobtak mezőnyből, Bruce Brown és Bones Hyland egyaránt 5/14-es mezőnymutatóval zárt, Jeff Green pedig 4/14-ig jutott, így csak a tisztes helytállásra futotta tőlük.

A Bucks legjobb dobói: Adetokunbo 33, Holiday 20/6, Connaughton 19/15
A Nuggets legjobb dobói: Gordon 26/9, Hyland 15/3, Brown 12/3

 

New Orleans Pelicans–Minnesota Timberwolves 102–111

Anthony Edwards nem lassít. Az elmúlt meccseken kiválóan teljesített a Timberwolves fiatal pontfelelőse, és Edwards jó formája a Pelicans ellen is kitartott, 12/25 dobását és 9/10 büntetőt elsüllyesztve 37 pontig jutott, és emellett betett a közösbe 6 lepattanót és 5 gólpasszt is. Edwards mellett szépen eloszlottak a terhek, D'Angelo Russell 19 pontig és 5 gólpasszig jutott, a három kihagyott meccs után visszatérő Rudy Gobert (17 pont, 12 lepattanó) dupla-duplázott, de Kyle Anderson és Jaden McDaniels is betett a közösbe 10-10 pontot. A jó támadójáték mellett védekezésben is rendben volt a Timberwolves, 43,5 százalékon tartották mezőnyből a Pelicanst, illetve belehajszolták ellenfelüket 15 eladott labdába, amiből 18 pontot szereztek, míg ellenfelük nem nagyon tudott futni.

Brandon Ingram visszatért. Sorozatban hatodszor is kikapott az elmúlt hetekben nagyon elfáradó Pelicans, annak viszont örülhetnek, hogy Brandon Ingram személyében megjött a felmentősereg, két hónap kihagyás után tért vissza a wing. Ingram elsőre ugyan még nem találta a dobását, 4/18 kísérletből, azon belül 0/6 triplával jutott el 13 pontig, de ezzel együtt is magára vont némi figyelmet, és erre építhetnek a következő meccseken. CJ McCollum (25 pont, 5 lepattanó, 8 gólpassz) és Jonas Valanciunas (15 pont, 12 lepattanó) hatékonyságán is meglátszott, hogy rajtuk kívül ismét megköveteli valaki más is a figyelmet az ellenfél védelmétől, rájuk nem is lehet komolyabb panasz, inkább a kiegészítőszemélyzettől kellett volna még néhány jó dobás, és az sem lett volna hátrány, ha Ingram kicsit pontosabban céloz.

A Pelicans legjobb dobói: McCollum 25/15, Valanciunas 15/3, Ingram 13
A Timberwolves legjobb dobói: Edwards 37/12, Russell 19/9, Gobert 17

 

Oklahoma City Thunder–Atlanta Hawks 132–137

Előre menekült a Hawks. Nem a védekezésről szólt ez a meccs, hanem arról, hogy melyik csapat hibázik kevesebbet támadásban, és melyik csapatnál lépnek fel többen, és ez végül a Hawksnak jött össze. Trae Young 33 ponttal és 11 gólpasszal megadta az alaphangot, mellette a Murray-Bogdanovics kettős közös erővel további 41 pontot ért el, míg a magasembereknél Clint Capela (18 pont, 10 lepattanó, 8/8 mezőnyből) és John Collins (19 pont, 10 lepattanó) is dupla-duplázott. A sok jó egyéni teljesítmény 59,5 százalékos mezőnymutatót eredményezett, és így az sem okozott gondot, hogy De'Andre Hunter asztmás megbetegedés miatt egymást követő második meccsét is kénytelen volt kihagyni, javítani tudtak a Bulls elleni vereség után.

A Thunder támadójátékával sem volt gond. A hazaiak is szórakoztató és hatékony kosárlabdát játszottak, ami 31 gólpasszban tetőzött, de az elmúlt meccseken mutatott jó védekezésüknek ezúttal nyoma sem volt. Shai Gilgeous-Alexander így is minden tőle telhetőt megtett a győzelemért, jó hatékonysággal eljutott 36 pontig, 5 lepattanóig és 7 gólpasszig, mellé viszont kevesebben léptek fel, mint ahányan a túloldalon Young mellé. Jalen Williams (24 pont, 5 lepattanó, 4 labdaszerzés) egyértelműen a jobbak közé tartozott, Josh Giddey (16 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz) azzal együtt is sokoldalúan játszott, hogy nem dobott jól, és utóbbi elmondható a 9/7/7-es számsorral jelentkező Kenrich Williamsről is, akivel a pályán +19-ben zárt a Thunder 30 perc alatt, olyankor viszont bajba kerültek, amikor ő vagy Gilgeous-Alexander ült.

A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 36/3, Jal. Williams 24/3, Giddey 16
A Hawks legjobb dobói: Young 33/9, Murray 21/3, Bogdanovics 20/12

 

Golden State Warriors–Memphis Grizzlies 122–120

Poole dobásával ezt a csatát is a Warriors nyerte. Az előző rájátszásban és karácsonykor is a Warriors jött ki győztesen a két csapat csatájából, ezúttal viszont a Grizzlies várhatta hatpontos előnyből a negyedik negyedet, de ez sem volt elég. Stephen Curry 34 pontot szórt és nagy meccset játszott, de 1:14-gyel a vége előtt szövegelésért kiállították, így nélküle kellett lezárni a Warriorsnak a meccset. 26,1 másodperccel a vége előtt Ja Morant két büntetőjével a Grizzlies vezetett 118-117-re, majd 14,1 másodperccel a vége előtt Jordan Poole találta meg egy triplára Klay Thompsont, aki nem hibázott. A Grizzlies időkérése után Brandon Clark zsákolt Morant passzából, majd az újabb időkérés után kimaradt Thompson dobása, de a Warriorsnál maradt a labda, és az alapvonali bedobásnál Donte DiVincenzo megtalálta egy ziccerre Poole-t – az órán 1 másodperc maradt, Desmond Bane egészpályás kísérlete pedig nem ért célba, így sorozatban negyedszer is kikapott a Grizzlies, legközelebb az egyre inkább magára találó Timberwolves otthonában próbálhatnak meg javítani.

Hiányzott Steven Adams. A Grizzlies néhány napja hosszú hetekre elvesztette kezdő centerét, és ugyan a helyette kezdő Clarke 19 ponttal, 8 lepattanóval és clutch kosárral jelentkezett, a lepattanózást ezzel együtt is elbukta 44-36-ra a Grizzlies. Hiába ért el Morant 29 pontos, 12 gólpasszos dupla-duplát, és hiába tett be a közösbe Bane is 20 pontot, a negyedik negyedben egyikük sem tudott villogni, míg a Warriorsnál a Curry-Thompson-Poole trió csak ekkor 31 pontot ért el – rajtuk kívül csak Green tett hozzá egy bedobott büntetőt az utolsó percben, 32 ponttal zárták a negyedet. Steve Kerr továbbra is kitartott az alacsony szerkezetnél, a meccset kihagyó Andrew Wiggins helyén nem Kevon Looney, hanem Jonathan Kuminga kezdett, de Draymond Green (8 pont, 13 lepattanó, 7 gólpassz, 3 blokk) odafigyelt a lepattanókra, ahogyan Poole is belekapaszkodott 5 lecsorgóba a 21 pontja és a 7 gólpassza mellett.

A Warriors legjobb dobói: Curry 34/12, Thompson 24/15, Poole 21/6
A Grizzlies legjobb dobói: Morant 29/6, Bane 20/6, Clarke 19

 

Portland Trail Blazers–Utah Jazz 134–124

Damian Lillard 60 pontot dobott. A Jazz kezdte jobban a meccset, az első negyedet 31-19-re a vendégek nyerték, de több sikerélményben nem volt élményük, mert innentől kezdve Damian Lillard az irányítása alá vonta a mérkőzést, és többet ki sem engedte a kezéből a kontrollert. A Trail Blazers irányítója végül 60 pontig jutott 21/29 dobását, közte 9/15 tripláját elsüllyesztve, és ehhez még hozzátett 7 lepattanót, 8 gólpasszt és 3 labdaszerzést is. Lillard különösen a két középső negyedben villogott, ebben az időszakban 41 pontot szerzett, és ezt a 24 percet 23 ponttal húzták be a hazaiak. Az irányító remeklése mellett más extrára nem is volt szükségük, Jerami Grant 19, Anfernee Simons 16 ponttal fejezte be a mérkőzést, utóbbi 9 gólpasszt is jegyzett, amiatt viszont nem lehet teljes az öröm Portlandben, hogy Josh Hart és Jusuf Nurkic is megsérült az este folyamán.

Tehetetlen volt a Jazz. Hiába szerzett Collin Sexton (19 pont, 8/11 mezőnyből) vezetésével 58 pontot a Jazz kispadja, ezen az estén tehetetlen volt a Jazz, nem volt esélyük egy ilyen formában lévő Lillard ellen, és bármit is próbáltak ellene, nem vezetett eredményre. Lauri Markkanen ugyan eljutott 24 pontig, de Jordan Clarkson és Malik Beasley is annyi dobást használt el, mint ahány pontot szerzett, így pedig nem volt esélyük csapatként sem felvenni a lépést az 57,3 százalékkal dobó Trail Blazersszel szemben, és Mike Conley 10 gólpassza is csak szépségtapasznak volt elegendő. A Jazz az elmúlt időszakban mintha kezdene magára találni, de most tovább kell lépniük, mielőtt belesodródnának egy újabb hullámvölgybe.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 60/27, Grant 19, Simons 16/6
A Jazz legjobb dobói: Markkanen 24/9, Sexton 19/9, Clarkson 18/9

 

Sacramento Kings–Toronto Raptors 95–113

Meglepően simán nyert a Raptors. Előzetesen inkább a jó formában lévő Kings tűnt az esélyesebbnek, de a két középső negyedet összesen 16 ponttal húzta be a Raptors, így a hajrában már nem is forgott veszélyben a győzelmük. A hazaiaknál igazán nagy extrát senki sem tudott nyújtani, egyedül Kevin Huerter (21 pont, 5/9 tripla) és Keegan Murray (16 pont, 4/7 tripla) kinti dobásaira tudtak csak építeni, míg a Fox-Sabonis kettős egyszerre játszott magához képest visszafogottan, a magasember 22 meccs után először zárt dupla-dupla nélkül. A Raptorsnál ezzel párhuzamosan hatan is két számjegyű termést értek el, Chris Boucher (16 pont, 6 lepattanó, 3 blokk) és Precious Achiuwa (19 pont, 5 lepattanó) is jól szállt be a padról, de a prímet most is Pascal Siakam vitte a 26 pontjával, 11 lepattanójával és 7 gólpasszával, az ő lassítása azzal együtt is komoly gondot okozott a Kingsnek, hogy csak 2/8 tripláját küldte a helyére.

A Kings legjobb dobói: Huerter 21/15, Murray 16/12, Fox 16/3
A Raptors legjobb dobói: Siakam 26/6, Achiuwa 19/3, VanVleet 17/6

 

Los Angeles Lakers–San Antonio Spurs 113–104

Davis visszatért, Hacsimura bemutatkozott. Az elmúlt meccsekkel ellentétben most nem került komoly hátrányba a Lakers, 10 pontnál többel egyszer sem vezetett a Spurs, és ebben komoly szerepe volt Anthony Davis visszatérésének. A sérüléséből felépülő magasember a kispadról beszállva 26 percet játszott, ami alatt 21 pontot, 12 lepattanót és 4 blokkot jegyzett, de a végjátékban nem ő, nem a tripla-duplával kacérkodó LeBron James (20 pont, 9 lepattanó, 11 gólpassz), és nem is a 18 pontos Patrick Beverley jelentette a különbséget. A Lakers csapatként nyerte meg 32-22-re a negyedik negyedet, a most bemutatkozó Hacsimura Rui (12 pont, 6 lepattanó), valamint Russell Westbrook (14 pont, 4 gólpassz) is több jó megoldással jelentkezett ekkor, míg a Spursnél csak Keldon Johnson (25 pont, 5 lepattanó) és a 9 pontjából hetet ekkor szerző Doug McDermott jelentett veszélyt a gyűrű a negyedik negyedben. A vendégeknél dicséretet érdemel még a 16 ponttal és 7 lepattanóval záró Zach Collins is, de a Spurs ezzel együtt sem tudta ellensúlyozni a Lakers lepattanózásbeli fölényét, és az sem segítette őket, hogy csak 37.7 százalékkal dobtak az este folyamán.

A Lakers legjobb dobói: Davis 21/3, James 20/3, Beverley 18/9
A Spurs legjobb dobói: Johnson 25/9, Collins 16, Sochan 14/3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik