Gyász: elhunyt John Madden, az NFL egyik legfontosabb alakja

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2021.12.29. 07:52
null
John Madden rengeteget tett az NFL népszerűsítéséért (Fotó: Getty Images)
Nyolcvanöt éves korában elhunyt John Madden Super Bowl-győztes NFL-edző, aki csaknem harminc éven át dolgozott kommentátorként, s az ő nevét viseli az NFL hivatalos videojátéka is.

Madden tíz éven át volt az Oakland Raiders vezetőedzője, 1969-ben 32 évesen fogadta el az állást, s 142 mérkőzéséből 103-at megnyert a kaliforniai csapattal, amely az irányítása alatt az NFL egyik legjobbja lett. Az AFC-t a hetvenes években az Oakland, a Miami Dolphins és a Pittsburgh Steelers uralta, előbbi Maddennel nyolcszor jutott be a rájátszásba, s az 1976–1977-es idény végén bajnok lett.

Madden egy évvel később, 42 évesen hagyott fel az edzősködéssel, 75.9 százalékos győzelmi aránya máig a legjobb ama edzők között, akik legalább száz mérkőzésen irányították csapatukat.

„Nagyon kevés ember volt akkora hatással az amerikai futballra, mint John Madden. A pályán és azon kívül is rengeteget tett a ligáért” – írta közleményében a már Las Vegas Raidersként ismert klub.

Madden 1978-ban kommentátor lett, 1981 és 2001 között Pat Summeral-lal klasszikus párossá váltak a CBS-nél, majd a FOX-nál. Madden megtanította Amerikát arra, hogyan lássa új, értőbb szemmel a játékot. Elsőként rajzolt a képernyőre, megmutatva a futók útvonalát és a blokkolási rendszereket. 2002-től 2008-ig Al Michaels partnere volt előbb az ABC hétfő esti közvetítései alatt, majd az NBC-nél vasárnap éjjelenként. Utolsó közvetítése 2009 februárjában az edzőként nagy rivális Steelers eddigi utolsó Super Bowl-győzelme volt. Az összes, NFL-t közvetítő tévétársaságnál dolgozott, közvetítéseiért 16 Emmy-díjat kapott, 2006 óta tagja a Hírességek Csarnokának.

„Ő volt az igazi reneszánsz ember. Nagyon jó barát, csodálatos kolléga, aki rengeteg embernek szerzett örömet, nagyon fog hiányozni” – mondta róla Michaels.

A fiatalok elsősorban az NFL hivatalos videojátékából ismerik a nevét, az EA programsorozata, amelyhez nemcsak a nevét és a hangját adta, hanem a fejlesztésében is nagy szerepet vállalt (elsősorban tanítóprogramként tekintett rá), 1988 óta fut Madden néven.

„Az emberek mindig azt kérdezik, minek tartom magam, kommentátornak vagy játékfejlesztőnek. Erre azt mondom, edző vagyok, mindig is az voltam és az is maradok” – mondta a Hall of Fame-beszédében.

 


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik