Carter megelőzte Birdöt, kikapott a Knicks és a Bulls

ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2013.02.14. 11:28
null
Carlos Boozert (balra) próbálja megállítani a bostoni Chris Wilcox (Fotó: Reuters)
Az észak-amerikai profi kosárlabdaligában (NBA) mára virradóra 12 mérkőzést rendeztek meg, melyek után tovább sűrűsödött a Keleti Főcsoport playoffért harcoló mezőnye. A Boston és a Chicago rangadóját pontszegény meccs után nyerték meg Kevin Garnették, míg a New York otthon bukott az egyre inkább belelendülő Toronto ellen, mely Rudy Gay-jel már most láthatóan más szintet képvisel, mint a bedobó Kanadába cserélése előtt. Fontos diadalt aratott a Milwaukee is, mely pont az ő helyére pályázó Philadelphiát gyűrte le óriási küzdelem után. A nap egyetlen igazi nyugati rangadóját a Clippers nyerte a James Harden nélkül felálló Houston bánatára, Vince Carter pedig beérte Larry Birdöt ezen a játéknapon, már ami a dobott pontokat illeti. Nézzük, mi történt az egyes találkozókon!

Orlando Magic–Atlanta Hawks 76–108
Volt már majdnem 40 pont is a két csapat közt a harmadik negyedben, amit a Hawks pusztán azzal harcolt ki, hogy a két benti emberét, a 30 pontos, 10 lepattanós, 5 gólpasszt kiosztó Josh Smith-t, valamint a 26 egységig jutó, 12 pattanót megkaparintó Al Horfordot tömték labdákkal. Az Orlando puha és tapasztalatlan benti emberei csak asszisztáltak az erődemonstrációhoz.
A Magic legjobb dobói: Nicholson, Nelson 10-10, Moore 9
A Hawks legjobb dobói: Josh Smith 30, Horford 26, J. Jenkins 9

Cleveland Cavaliers–San Antonio Spurs 95–96
A San Antoniónál visszatért a Parker, Duncan, Ginobili trió, így egyértelmű esélyesként indult harcba a Popovich-legénység, de úgy is meg kellett izzadnia a diadalért a Spursnek, hogy Kyrie Irving mindössze 6 pontig és 7 gólpasszig jutott. A 20-at szóró újonc, Dion Waiters kis híján meg is nyerte a keletieknek ezt a találkozót, ám egy másik fiatal, Kawhi Leonard egy szépen kijátszott akció végén betalált a sarokból, így fordított és végül ünnepelhetett a texasi gárda, melynek legjobbja a 24 pontos, 7 gólpasszos Tony Parker volt ezen az estén.
A Cavaliers legjobb dobói: Waiters 20, T. Zeller 16, T. Thompson, Miles 10-10
A Spurs legjobb dobói: T. Parker 24, Neal 15, Duncan, K. Leonard 13-13

Indiana Pacers–Charlotte Bobcats 101–77
Két hazai vereség után igyekezett javítani a David Westet kényszerből jegelő Pacers, mely könnyű ellenfelet kapott a 19 pontos Byron Mullens fémjelezte Bobcats képében. A tripla-duplázó Paul George (23 pont, 12 lepattanó, 12 gólpassz), valamint a kezdővé előlépő Tyler Hansbrough (19 pont, 10 lepattanó) a fordulás után gondoskodtak arról, hogy a hajrára már ne maradjanak izgalmak. Sikerével megtartotta keleti harmadik helyét az Indiana -sőt, még egy kis előnyt is szerzett ebben a pozícióban.
A Pacers legjobb dobói: George 23, T. Hansbrough 19, Ge. Hill 11
A Bobcats legjobb dobói: Mullens 19, Henderson 14, Sessions 13

Boston Celtics–Chicago Bulls 71–69
Izgalmas sakkjátszmát vívott a két korábbi edzőkolléga, Doc Rivers és Tom Thibodeau, aminek az lett a vége, hogy a pályán csak küzdés, hajtás és védekezés folyt, élvezetes támadás szinte egyáltalán nem. A Rajon Rondo nélkül eddig csak egyszer bukó Celtics a nagy hajtásban egy 12-0-ra végződőnegyedik negyedbeli rohammal fordítani tudott, s a 14 pontos, 9 lepattanós Brandon Bass idei legjobb játékával célba is ért. A vendégeknél a 10 pontos, 16 lepattanós dupla duplát hozó Noah-t lehetne kiemelni, illetve azt az elképesztő hatásfokú védekezést, amit két és fél negyeden keresztül művelt a chicagói alakulat–de ez sem volt elég a vendégek üdvösségéhez.
A Celticcs legjobb dobói: Bass 14, Garnett, Terry 12-12
A Bulls legjobb dobói: Belinelli 12, J. Butler, Boozer 11-11

Brooklyn Nets–Denver Nuggets 119–108
A Nuggets két, egyhuzamban elszenvedett vereséggel a tarsolyában, de Andre Iguodala és Danilo Gallinari nélkül érkezett Brooklynba, ahol a Deron Williamst kisebb sérülés miatt pihentető Nets éppen a sztárirányító cseréje, a 25-öt dobó CJ Watson vezetésével igázta le a coloradóiakat. A 26-ot termelő, 9 gólpasszt kiosztó Joe Johnson volt a másik hazai hős, a vendégeknél pedig megint Ty Lawson (26 pont, 9 gólpassz) vitte a prímet–deirányítója jó játéka ellenéresansztalan volt a Nuggets, mely már 20 egységnyi hátrányban is volt a második félidő folyamán.
A Nets legjobb dobói: Joe Johnson 26, Watson 25, B. Lopez 23
A Nuggets legjobb dobói: Lwason 26, J. Hamilton 16, McGee 15

New York Knicks–Toronto Raptors 88–92
A két legnagyobb ász, Carmelo Anthony (12 pont, 12 lepattanó), illetve Rudy Gay (11 pont, 8 lepattanó), mondhatni, kioltották egymást ezen az estén, ráadásul a vendégeknél Kyle Lowry is korán mehetett zuhanyozni második technikaija miatt. Mégis a kanadaiak diadalmaskodtak a kétcsere, a26 egységig jutó Alan Anderson klasszisteljesítménye, illetve John Lucas fantasztikus dobásai okán. A Raptors így is messze van a playoff-küszöbtől, de a liga egyik legizgalmasabb csapata lett szinte a semmiből Dwayne Casey legénysége.
A Knicks legjobb dobói: JR Smith 26, Felton 16, Anthony 12
A Raptors legjobb dobói: A. Anderson 26, DeRozan 20, Lowry , Lucas 12-12

Detroit Pistons–Washington Wizards 96-85
Mindkét csapat óriásokat ölt az elmúlt a napokban, a Wizards például négymeccses győzelmi sorozattal érkezett, amely során csak playoffhelyen állókat győzött le. A negyedik negyedig ma is a John Wall, illetve Emeka Okafor húzta vendéggárda állt jobban, ekkor azonban Will Bynum, a Pistons rutinos csereirányítója megrázta magát, 12 pontot termelt az utolsó játékrészben. Jose Calderon és Charlie Villanueva emellé még odapakolt 4 triplát is, amire már nem volt válasza a kintről szinte teljesen veszélytelen Wizardsnak.
A Pistons legjobb dobói: Calderon 24, Bynum 20, Monroe 16, Singler 12.
A Wizards legjobb dobói: Okafor 20, Wall 16, Nene-Beal-Ariza 10-10-10.

Milwaukee Bucks–Philadelphia 76ers 94–92
Bár hatalmasat küzdött a bravúrért a 16 pontja mellett 12 gólpasszt is kiosztó Jrue Holiday fémjelezte, igencsak tartalékos Sixers, ám végül a 48 pontot termelő Jennings, Ellis duó, valamint a Larry Sanderst 17 pontos, 14 lepattanós dupla duplával pótoló Samuel Dalembert betolták a célba a Bucks szekerét. Ezzel picit fellélegezhetnek a wisconsiniak, hiszen a közvetlenül mögöttük loholó riválist sikerült legyűrni. A Philadelphia kissé leszakadt a rájátszásért folytatott versenyben, de nem reménytelen a helyzete.
A Bucks legjobb dobói: Ellis 27, Jennings 21, Dalembert 17
A 76ers legjobb dobói: Turner 20, Hawes 19, Holiday 16

New Orleans Hornets – Portland Trail Blazers 99-63
A két reményteljes újonc, Anthony Davis és Damian Lillard különcsatája ugyan megvolt, a meccs azonban váratlanul simára sikeredett. A triplavágó Wesley Matthewst (boka) már a második percben elveszítő Portland nem tudott komolyabb ellenállást kifejteni, Nicolas Batum 1/10-es, LaMarcus Aldridge 2/11-es mezőnymutatóval riogatott. Lillard sem villogott, a túloldalon viszont Davis nagyszerű volt (21 pont, 11 lepattanó, 2 blokk) – a mai meccsel talán visszahelyezte magát a térképre az Év Újonca díjért folyó versenyben. A Blazers sorozatban 5. vereségével a Lakers utolérte őket a nyugati 9. helyen.
A Hornets legjobb dobói: Davis 21, Anderson 14, J. Smith 13,
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 12, Claver 11, Hickson 10.

Minnesota Timberwolves – Utah Jazz 93-97
Az idegenben nem túl acélos Jazz a Wolves otthonában is 'bekezdett', mindössze 10 pontot kapart össze Tyrone Corbin legénysége az első negyedben. Utána azonban magasabb fokozatba kapcsolt a nagyemberei (Paul Millsap, Al Jefferson) húzta vendéggárda, a kispadjuk pedig lejátszotta a pályáról az ellenfelet (43-12). A Wolvesban hiába jutottak négyen is legalább 18 pontig, most nagyon érződött, mennyire szűk rotációval kénytelen dolgozni Rick Adelman.
A Timberwolves legjobb dobói: D. Williams 24, Pekovic 19, Ridnour-Rubio 18-18.
A Jazz legjobb dobói: Millsap 21, Jefferson 20, Carroll 11.

Dallas Mavericks – Sacramento Kings 123-100
Vince Carterről szólt az este Texasban. A Mavs veteránja lehagyta Larry Birdöt a pontlistán és bevágta karrierje 1600.hárompontosát is, mindezt stílusosan tette: a harmadik negyedben öt triplát küldött a helyére! A legjobbkor, ugyanis a back-to-back játszó Kings ebben az időszakban mindent megpróbált, hogy felzárkózzon – ez azonban csak a tisztes vereségre volt elég. Tegyük hozzá: a Kings sorozatban 18. meccsét vesztette el a Dallas pályáján, ami a második leghosszabb ilyen jellegű széria az NBA-ben.
A Mavericks legjobb dobói: Carter 26, Collison 18, Nowitzki 17.
A Kings legjobb dobói: Evans 23, Cousins-Thompson 17-17, J. Johnson 16.

Los Angeles Clippers–Houston Rockets 106–96
Amolyan "edzőmeccs" jellege lett a találkozónak, mikor kiderült, hogy James Harden a bemelegítés után mégsem vállalja a megmérettetést fájós bokája miatt. A 14 pontos, 7 gólpasszos Jeremy Lin húzta Rockets szépen tartotta magát, de a visszatérő Billups, Butler párossal kiálló Los Angeles-iek végig kézben tartották a mérkőzést és bődületes zsákolásokat bemutatva fektették két vállra a vezére nélkül nem túl veszélyes texasi alakulatot.
A Clippers legjobb dobói: Griffin 20, C. Butler, Billups 19-19
A Rockets legjobb dobói: Parsons 17, Lin, J. Anderson 14-14

A nap hőse: A fiatal Kawhi Leonard, aki a Spurs játékosaként győztes triplát dobott Clevelandben, s nem mellesleg 13 pontos, 10 lepattanós dupla duplát hozott össze, ami mellé 4 kiosztott blokk is társult.
A nap lúzere: Az Orlando Magic, mely egyáltalán nem volt képes ellenállást kifejteni az Atlanta ellen. Az első három negyedben szó szerint földbe döngölte az egyébként nem nagy formában lévő Hawks a floridaiakat–ráadásul azok saját közönsége előtt.

 

NBA

ALAPSZAKASZ, 102. JÁTÉKNAP
Orlando Magic–Atlanta Hawks 76–108
Cleveland Cavaliers–San Antonio Spurs 95–96
Indiana Pacers
–Charlotte Bobcats 101–77
Boston Celtics
–Chicago Bulls 71–69
Brooklyn Nets
–Denver Nuggets 119–108
New York Knicks–Toronto Raptors 88–92
Detroit Pistons
–Washington Wizards 96–85
Milwaukee Bucks
–Philadelphia 76ers 94–92
New Orleans Hornets
–Portland Trail Blazers 99–63
Minnesota Timberwolves–Utah Jazz 93–97
Dallas Mavericks
–Sacramento Kings 123–100
Los Angeles Clippers
–Houston Rockets 106–96

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik