Amerikai futball Eb: nem jött össze a bravúr, Ausztria kiütötte a mieinket

Vágólapra másolva!
2022.10.23. 15:42
null
Ausztria 41 pontot szerzett a magyar válogatott ellen (Fotó: <a href="https://mafsz.org/ifaf-a-csoportos-europa-bajnoki-merkozes-ausztria-magyarorszag/" target="_blank"><strong>mafsz.org</strong></a>)
A magyar amerikaifutball-válogatott 41–0-ra kikapott Ausztriától az A-csoportos Európa-bajnokság csoportkörében.

 

A 2021-es esztendő eufórikusan ért véget a magyar amerikaifutball-válogatott számára, hiszen magabiztosan harcolta ki a feljutást a B-csoportos Európa-bajnokságból, útja során olyan nemzeteket győzött le, mint Belgium, Izrael, Spanyolország vagy Törökország.

Az elmúlt évben rengeteg változás történt, ezek közé tartozik a szövetségi kapitány kiléte is. A sikert sikerre halmozó Grátz Vilmos ugyanis távozott posztjáról és az amerikai Dan Pippin töltötte be a posztját, aki egy új szakmai stábot is kialakított.

Az A-csoportban a tizenegy válogatottat négy csoportra osztották – eredetileg tizenkét gárda indult volna, ám Oroszországot kizárták –, a mieink a D jelű hármasba kerültek, a nyitó mérkőzésen Ausztria volt az ellenfelünk. Nem volt zökkenőmentes a magyar csapat felkészülése, hiszen tudvalevő volt, hogy a válogatott története során először lép úgy pályára, hogy nem Bencsics Márk áll majd a center mögé, miután a rutinos játékos tavasszal a HFL-ben térdsérülést szenvedett.

A sógorok Európa egyik legjobbjának számítanak, az első összecsapásukon ennek megfelelően magabiztos, 35–7-es győzelmet arattak Franciaország vendégeként.

Az osztrákok a mieink ellen is parádésan kezdtek, Noah Touré a kirúgás után remek blokkokat kapott a csapattársaitól, így gyakorlatilag érintetlenül futott végig a pályán – máris 7–0-ra vezetett Ausztria.

Ezt követően egyértelműen a védelmekről szólt a mérkőzés, a magyar válogatottnál előbb Jordán László, majd Hegedűs Máté irányított, ám nem sikerült mezőnygóltávba sem jutnia a fiúknak. A magyar defense viszont igencsak harapósan játszott, az osztrákok támadósora az első negyedben nem is tudott pontokat feltenni az eredményjelzőre.

A folytatásban is kiemelkedően teljesített a magyar csapat védelme, mindössze egy mezőnygól született a második negyedben, így 10–0-s hazai előnnyel vonulhattak pihenőre a felek.

A szünet után a mieink támadósora továbbra sem tudott haladni, az osztrákoknál viszont beindult az offense – Florian Wegan előbb egy mezőnygóllal növelte Ausztria előnyét, majd közel a célterülethez érintetlenül futott egy TD-t, amivel már húsz pont volt a két csapat közti különbség.

A nagy előnynél sem lassított az osztrák válogatott, Ruben Seeper szerzett labdát a levegőben, ami után Michael Schachermayr ünnepelhetett touchdownt.

Az utolsó negyedben még Lukas Haselwanter és Markus Schaberl is eredményes volt, így alakult ki a 41–0-s végeredmény.

Ausztria így simán megnyerte a D-csoportot, s bejutott a négycsapatos rájátszásba. A magyar válogatott november 5-én küzd meg Franciaországgal a csoport második helyéért – annak a meccsnek a győztese az 5–8. helyért küzdhet, a vesztesnek a 9. hely lesz a tét.

Fontos kiemelni, hogy amennyiben Magyarország legyőzi Franciaországot, biztosan bennmarad az A-csoportban.

AMERIKAI FUTBALL
A-CSOPORTOS EURÓPA-BAJNOKSÁG
Ausztria–Magyarország 41–0
(7–0, 3–0, 17–0, 14–0)

TOVÁBBI PROGRAM
NOVEMBER 5., SZOMBAT

13.30: Magyarország–Franciaország, Kincsem Park

A csoport állása: 1. Ausztria (bejutott a négyes döntőbe) 2 győzelem/0 vereség (76–7), 2. Franciaország 0/1 (7–35), 3. Magyarország 0/1 (0–41)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik