A szezon legnagyobb futásával nyert az OKC

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2019.03.28. 08:30
null
Az Oklahoma City Legyőzte az Indianát (Fotó: Getty Images)
A 2018–2019-es idény legnagyobb rohamát vitte véghez a Thunder a Pacers elleni derbin az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában ma hajnalban, Russell Westbrookék így nagyon fontos győzelmet arattak. A Golden State-et Kevin Durant vezette sikerre, nem hibázott a Portland és a Jazz, a Suns pedig ismét kikapott annak ellenére, hogy Devin Booker egymás után másodszor is elérte az ötven dobott pontot.

 

Chicago Bulls–Portland Trail Blazers 98–118

Semmi sem állítja meg a Portlandet. CJ McCollum elvesztése után Jusuf Nurkic súlyos sérülése sem lassította le a Blazerst és most még azt is elbírta a társaság, hogy Damian Lillard kifejezetten gyenge (11 pont, negatív szezoncsúcs) teljesítményt nyújtott – a kispadról Seth Curry (20 pont, 4/7 tripla), Rodney Hood (15 pont, 6/10 mezőnyből) és Zach Collins (13 pont, 4/6 mezőnyből, 2 blokk) is sokat tett hozzá, Evan Turner pedig nyolc gólpasszt osztott szét csereként. A képlethez hozzátartozik, hogy a szinte teljes kezdőcsapatát nélkülöző Bulls nem fejtett ki nagy (vagy bármilyen) ellenállást, az első negyedet 13 ponttal nyerték a vendégek és olyan könnyedén kontrollálták az eseményeket, hogy Terry Stotts extra pihenőt adhatott játékosainak – a kezdőben csak Lillard játszott 23 percnél többet (28-at), tízen közel ugyanannyi időt töltöttek parketten és összesen tizenhárman léptek pályára. Az együttes sorozatban ötödik győzelmével megelőzte a Houstont és fellépett a nyugati harmadik helyre, következőleg Atlantába utazik majd.

A Bulls B. Végül Kris Dunn, Zach LaVine, Otto Porter és Lauri Markkanen is hiányzott a már korábban kidőlt Valentine-Hutchison-Carter trió mellett, bár Jim Boylen vezetőedző szerint Markkanen délután még nála „verte az asztalt”, hogy ő márpedig játszani akar, de hiába – előző este fáradtságra panaszkodott, most a back-to-back második felén nem küldték pályára. Így értelemszerűen nem nagyon lehetett esélyük, az első negyedben mindössze 14 pontot tudtak dobni és a folytatás sem alakult jobban, ezúttal csak asszisztáltak a visszafogott Portland könnyed győzelméhez – hétvégén fogadják a Torontót, meglátjuk, hogy ki térhet vissza a meghatározó játékosok közül.

A Bulls legjobb dobói: Harrison 21/3, Lopez 15, Felicio 15
A Trail Blazers legjobb dobói: Curry 20/12, Hood 15/6, Collins 13/6, Kanter 13

Memphis Grizzlies–Golden State Warriors 103–118

Elfáradt a Memphis. Jól kezdte a találkozót a Grizzlies, 37–33-ra megnyerték az első negyedet a hazaiak, de aztán a második játékrészben már jött egy hullámvölgy, hátrányba kerültek, a negyedik negyedben pedig végleg elengedték a Warriorst – ott már csak 19 pontot tudtak szerezni és végül egyértelmű lett a különbség. Mike Conley szerint egyszerűen elfáradtak, túl gyors volt nekik a meccs ritmusa, nem tudták lelassítani a GSW-t és bár jó egyéni teljesítményekkel egy darabig partiban tudtak lenni, így nem tudták megverni a bajnokot – a záró etapban 24 százalékkal dobtak és 2/12 triplát hajítottak el, ott érezhetően megzuhantak. Egyénileg Jonas Valanciunas (27 pont, 13 lepattanó, 2 blokk) és Bruno Caboclo (17 pont, 3/4 tripla, 13 lepattanó, 2 blokk) mellett éppen azt a Conley-t emelhetjük ki, aki 8 gólpasszán felül 22 pontot szórt, ezzel pedig megelőzte Marc Gasolt és átvette az első helyet a franchise örökranglistáján a bedobott pontokat tekintve – történelmi pillanat Memphisben, más kérdés, hogy nem tudták győzelemmel ünnepelni.

Most Durant volt a középpontban. Szinte hibátlan teljesítményt nyújtott ezen az estén Kevin Durant, a Warriors kétszeres döntő-MVP-je ugyanis egyetlen egy dobást hibázott a mérkőzés folyamán – 28 pontját 12/13-as mezőnymutatóval (1/1 tripla, 3/3 büntető) szerezte, amely karrierje leghatékonyabb teljesítményét jelenti. A végén pedig nem félt „elrontani” a jó statisztikát, 92–91-es Grizzlies-vezetés után egymaga szórt be hét pontot és könyörtelenül elsüllyesztette a maga dobásait, ezzel egyrészt fordított, másrészt kissé meg is törte a hazaiakat, úgyhogy a 9 lepattanó és az 5 gólpassz már csak ráadás volt nála. Mellette Steph Curry (28 pont, 6/12 tripla, 10 lepattanó, 7 gólpassz, 2 blokk) és DeMarcus Cousins (16 pont, 9 lepattanó, 6 gólpassz, 3-3 labdaszerzés és blokk) is sokoldalúan játszott, a Warriors csapatszinten szűk 54 százalékkal dobott és 48 százalékkal triplázott, ráadásul az általában célként megfogalmazott 30 gólpasszt is sikerült elérnie – ezzel fél meccs az előny a Denver előtt Nyugat élén, most utaznak tovább Minnesotába.

A Grizzlies legjobb dobói:Valanciunas 27, Conley 22/6, Caboclo 17/9
A Warriors legjobb dobói:Durant 28/3, Curry 28/18, Cousins 16/3

Oklahoma City Thunder–Indiana Pacers 107–99

A szezon futását produkálta az OKC. Bő egy félidőn keresztül megint nem találta a ritmust a Thunder és inkább a Pacers akarata érvényesült, a vendégek jó támadójátékkal, megfelelő védekezéssel kilenc ponttal vezettek a nagyszünetben, a harmadik negyedben viszont „lekapcsolták a villanyt” számukra és itt elvesztették az összecsapást. 10:48 volt hátra a játékrészből, amikor utoljára pontot szereztek, legközelebb 3:57-nél találtak a gyűrűbe, a kettő között zsinórban 14 dobást hibáztak el és az ESPN statisztikái szerint ez a leghosszabb olyan futás az idei szezonban, amikor egy csapat nem kapott pontot – mert hogy ezt az időszakot egy egészen elképesztő 24–0-val (!) hozta le az OKC. Vége itt még azért nem volt a meccsnek, a negyedik negyedet csak hétpontos előnnyel kezdhették a hazaiak, de onnantól már megoldották a feladatot, Paul George (31 pont, 12/25 mezőnyből), Russell Westbrook (17 pont, 11 lepattanó, 12 gólpassz), Steven Adams (25 pont, 12 lepattanó, 11/14 mezőnyből) és Jerami Grant (19 pont, 5/8 tripla, 7 lepattanó, 4 gólpassz, 3 blokk) is hozta, amit kellett, úgyhogy a nehéz időszak után egy nagyon fontos hazai győzelmet aratott Billy Donovan együttese – egy meccsel előzi jelenleg a nyugati nyolcadik San Antoniót, most pedig a Denvert fogadja.

Több dolog is hiányzott a Pacersnél. A vendégek az első félidőben még jól dolgoztak, támadásban ismét Bojan Bogdanovic (28 pont, 6/9 tripla) vette őket a hátára, védekezésben pedig 40 százalékos mezőnymutató alatt tartották a Thundert, de a fordulás után már sem egyik, sem másik oldalon nem tudták megoldani a feladatot. Nate McMillan vezetőedző szerint annyira figyeltek a George-Westbrook párosra, hogy közben Adams és Grant szedte szét a védekezésüket, támadásban pedig egyrészt Bogdanovic sem tudta hozni a megfelelő szintet, másrészt senki sem tudott felnőni mellé – ezúttal is hiányzott egy igazi szervező/megoldó ember, hiába tért vissza Darren Collison. Az újabb idegenbeli vereség után egyetlen mérkőzés az előnyük a Bostonnal szemben, most pedig éppen Kyrie Irvingékhez utaznak egy döntő jelentőségű rangadóra.

A Thunder legjobb dobói:George 31/12, Adams 25, Grant 19/15
A Pacers legjobb dobói:Bogdanovic 28/18, Sabonis 18, Turner 12/3

Phoenix Suns–Washington Wizards 121–124

Újabb Booker-parádé, újabb Suns-vereség. Legutóbb 59 pontot szórt a Phoenix fiatal hátvédje, most pedig kereken 50 egységig jutott, 19/29 dobása beakadt, 9/10 büntetőt is elsüllyesztett, leszedett 10 lepattanót és kiosztott 4 gólpasszt, újfent döbbenetesen jó számokat hozott. Ezzel (22 évesen) ő lett az NBA történetének legfiatalabb olyan játékosa, aki egymást követő két mérkőzésen is elérte az 50 pontos határt, illetve ő lett az első játékos a Suns történetében, aki képes volt erre – a franchise-nál egyedül Tom Chambers tudott egyáltalán 40-et is dobni kétszer egymás után. Nemcsak ő döntött azonban csúcsot, az újonc Deandre Ayton 37. dupla-dupláját jegyezte idén, ezzel megdöntötte a franchise újoncrekordját erre vonatkozóan, de a továbbra is tartalékos gárda mindezt nem tudta győzelemre váltani, az utolsó percben Booker is kihagyott egy dobást és védekezésben is hibáztak, úgyhogy egy hajszállal megint alulmaradtak – a tankolás szempontjából ez persze nem rossz, de azért back-to-back 50 pontos meccsekből back-to-back vereséget kihozni nem túl elegáns...

Bryanté lett az utolsó szó. Több jó teljesítményt is láthattunk a Washingtonnál annak ellenére, hogy a fővárosiak back-to-back léptek pályára idegenben, Bradley Beal (28 pont, 5/10 tripla), Jabari Parker (28 pont, 15 lepattanó, 9/16 mezőnyből), Jordan McRae (21 pont, 8/10 mezőnyből) és Thomas Bryant (18 pont, 19 lepattanó) is bőven hozta, amit kellett, ez pedig végül győzelmet ért számukra. A végig szoros összecsapás egészen az utolsó másodpercekig teljesen nyílt volt, a végén azonban Bryant klasszis megmozdulásai a vendégek javára döntöttek: 28 másodperccel a vége előtt, 118–118-nál bevágott egy triplát, majd Jamal Crawford válasza után, 2.8 másodperccel az órán faulttal együtt dobott duplát, amire már nem tudott válaszolni Troy Daniels. Jelentősége igazából már nincs ennek a győzelemnek a Wizards számára, de azért sorozatban öt vereség után nem bánták, hogy végre meg tudtak nyerni egy mérkőzést...

A Suns legjobb dobói:Booker 50/9, Daniels 15/15, Ayton 14
A Wizards legjobb dobói:Beal 28/15, Parker 28/6, McRae 21

Utah Jazz–Los Angeles Lakers 115–100

Nem történt meglepetés. A back-to-back második felén pályára lépő Lakersnél az előzetes tervek alapján kiülte ezt a mérkőzést LeBron James és mivel egyébként is rengetegen hiányoznak már a gárdánál (Bullock és Muscala sem került pályára), így a veretes Bonga-Caruso-Machado-Williams-Wagner sor alkotta a kispadot - igaz, meglepően jól szálltak be, Wagner és Caruso tíz pont fölé is jutott. Így azonban értelemszerűen komoly erőbedobásra nem tudták késztetni a kellően éles és koncentrált Jazzt, 40 százalék alatt dobtak mezőnyből és csak a négy (!) eladott labdájuknak köszönhetik, hogy nem lett nagyobb a különbség – a harmadik negyedben így is megvolt már a közte húsz és csak az volt a kérdés, hogy mennyi lesz a vége. Luke Walton alakulata most a Charlotte-ot fogadja és összesen még hét mérkőzést kell játszania ebből a szezonból.

Kipipálva. Nem lehetett más célja ezen a derbin a hazai csapatnak, mint az, hogy a lehető legkisebb energiabefektetéssel, a „leggazdaságosabb” módon hozza a kötelező győzelmet, ezt pedig többé-kevésbé teljesítette is Quin Snyder alakulata – igaz, Mitchell végül 35, Gobert 32 percet töltött parketten, ők nem pihenhettek sokat. Viszont a francia center (22 pont, 11 lepattanó, 2 labdaszerzés, 3 blokk) és Derrick Favors (20 pont 23 perc alatt) dominált a palánk alatt, vezérletükkel 54–40-re nyerték a lepattanózást és 58–38-ra nyertek a festékben, az Ingles-Rubio páros kedvére osztogatott (22 gólpassz 2 eladott labdával) és összességében nem kellett megszakadniuk, a leindításaikat jól fejezték be, egyébként pedig a legegyszerűbb pick-and-rollokat játszották le, ez is elég volt az újabb (kilencből nyolcadik) győzelemhez – ezzel jelenleg ők az ötödikek Nyugaton, de annyira szoros a harc, hogy ez minden játéknappal változik.

A Jazz legjobb dobói:Gobert 22, Favors 20, Crowder 16/9
A Lakers legjobb dobói:Kuzma 21/6, McGee 16, Wagner 13/3, Caruso 13/6

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik