A Spurs a Houstont is oktatta, Rose visszatért

Vágólapra másolva!
2015.04.09. 10:01
null
A Washington Wizards még sosem dobott ennyire pontosan kosárra (Fotó: Reuters)
A címvédő San Antonio Spurs a Houston Rocketsnek sem osztott lapot, a Memphis Grizzlies pedig ezt kihasználva fellépett a nyugati második helyre az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) szerdai játéknapján. Derrick Rose vereséggel tért vissza a Chicago Bullsba, a Washington Wizards John Wall nélkül is franchise-rekordot döntött, LeBron James triplájával nyert nagy mérkőzést a Cleveland Cavaliers, Isaiah Thomas szezoncsúcsa győzelmet ért a Boston Celticsnek, szoros hajrát hozott a Brooklyn Nets–Atlanta Hawks meccs. Íme, a részletek!

 

Charlotte Hornets–Toronto Raptors 74–92

Teljesen szétesett a Charlotte.
Három kulcsjátékosa nélkül teljesen maga alatt játszott a Charlotte, bár védekezésben még hozták is az elvárt szintet, csak az utolsó negyedben jutottak 16 (!) pont fölé. Mindössze 34.6 százalékkal dobtak mezőnyből (az első három negyed alatt 28 százalékkal) és végig esélytelennek bizonyultak a találkozó folyamán, az első percektől kezdve növelte előnyét a Raptors – ez hamar húsz pont fölé kúszott és tartósan ott is maradt. A záró etapban kiengedtek a vendégek, de így is csúnya véget ér a Hornets sokszor biztató szezonja.

Hansbrough bizonyított. Az erőcsatár többször villantott már idén, most Amir Johnson hiányában ismét kezdőként kapott szerepet és 12 ponttal, 12 pattanóval, valamint 2 blokkal járult hozzá a sikerhez. Edzője szerint az ő agresszivitása kulcsfontosságú volt ma, jó játékára pedig nagy szüksége lesz a csapatnak a playoffban – apropó playoff, a Bulls újabb vereségével utolérte őket a Raptors és jelenleg DeRozanék a harmadikak Keleten.

A Hornets legjobb dobói: Walker 15/3, Mo Williams 10/6, Roberts 10/6
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 18, Vásquez 16/12, L. Williams 16/9

Orlando Magic–Chicago Bulls 105–103

Oladipo döntötte el.
A Magic dobóhátvédje 23 ponttal húzta csapatát, másfél perccel a vége előtt beemelt egy nagy triplát, bár erre még Pau Gasol válaszolni tudott. Az utolsó másodpercekben aztán ismét Oladipo kapta a labdát, ő a betörést választotta és két vendégjátékos között fel tudta tenni a labdát, ezzel megnyerte a meccset csapatának. Mellette Elfrid Payton is pazarul játszott (17 pont, 9 pattanó, 9 gólpassz), de Vucsevics is beszórt 22 egységet, ezzel a Magic sorozatban harmadik győzelmét aratta.

Rose visszatért. Február 23. óta először léphetett pályára a korábbi MVP, rögtön be is került a kezdőbe és 19 percet töltött pályán – ez alatt 9 pontig jutott 3/9-es mezőnymutatóval. Egyelőre főleg triplákat dobált (1/6), de elmondása szerint egyre jobban érzi magát és folyamatosan javulni is fog. Ma hiányzott az átütőerő a Bullsból, sem Gasol, sem Butler, sem Mirotic nem tudott igazán a csapat élére állni, az utolsó játéknál pedig a védekezésükbe is komoly hiba csúszott – ismét csak negyedikek keleten, de most már hátrafelé is tekintgetniük kell.

A Magic legjobb dobói: Oladipo 23/9, Vucsevics 22, Payton 17/6
A Bulls legjobb dobói: Butler 19/9, Gasol 15, Mirotic 15/9, Gibson 15

Philadelphia 76ers–Washington Wizards 90–119

Hajrá a hazai pályáért.
John Wall 208 (!) sorozatban lejátszott találkozó után pihent az éjszakai összecsapáson, ráadásul Nené sem léphetett pályára – ez kicsit sem látszott meg a Wizards játékán. Beal, Gortat és Sessions is óriásit játszott, a csapat pedig franchise-rekordot állított fel 65.3 százalékos (!) mezőnymutatójával – elképesztő hatékonysággal szerezte a pontokat, félidőben már 70-nél járt és ez után sem lassított. Ezzel a győzelemmel egyetlen meccsre van a 3-4. helyen holtversenyben álló Raptors, Bulls párostól.

Noel megsérült. A fiatal center jobb bokája ment ki egy leérkezés után a negyedik negyedben és az biztos, hogy a következő meccsen nem fog pályára lépni – a pontos diagnózisra még várni kell. Ma a Philly teljesen esélytelennek bizonyult, hiába szórt be 27 pontot (karriercsúcs) 8/11-es mezőnymutatóval és 4/6 triplával Covington, csapatszinten alig 35 százalékkal tüzeltek a hazaiak, védekezésben pedig mintha pályán sem lettek volna – sorozatban hetedszer szenvedtek vereséget.

A 76ers legjobb dobói: Covington 27/12, Richardson 17/12, Robinson 11
A Wizards legjobb dobói: Beal 21/9, Sessions 19/6, Gortat 18

Detroit Pistons–Boston Celtics 103–113

Thomasra ma nem volt válasz.
A Legjobb Hatodik Ember díj várományosa 30 percet töltött a parketten, ami alatt 34 pontos (10/17 mezőnyből, 4/8 tripla) szezoncsúcsot rámolt be – dobott buzzer triplát, csinált 2+1-es játékot, a döntőnek bizonyuló harmadik negyedben egymaga 13 pontot szerzett. Van Gundy szerint egyetlen dolgot csináltak ma rosszul, nem tudták megfogni Thomast – valóban azt művelt az irányító, amit akart, mellette szinte csak Jae Crowder hatékony játékát lehet kiemelni vendégoldalon. Ezzel a győzelemmel a Celtics utolérte a Brooklynt a keleti 7-8. helyen, tőlük egy meccsre van lemaradva az Indiana és a Miami is.

Monroe visszatért. A magasember 11 találkozó után lépett újra pályára, de szerencsét nem hozott – bár két gyors kosarat beszórt az első negyedben, egy 18-0-s futással azonnal meglépett a Boston. Innentől kezdve végig a Celtics vezetett és bár Monroe hatását érezni lehetett (ő 19 pontig jutott, csapata pedig 58–36-ra nyert a festékből), védekezésben ezúttal nem tudott mihez kezdeni a Pistons. Ugyan Reggie Jackson 21 pontos, 15 gólpasszos estéje, vagy éppen Prince 15 pontja sokat segített a hazaiaknak, Thomas ezúttal mindenre tudott válaszolni.

A Pistons legjobb dobói: Drummond 22, Jackson 21/3, Monroe 19
A Celtics legjobb dobói: Thomas 34/12, Crowder 17, Bass 16

Brooklyn Nets–Atlanta Hawks 111–114

Egy jó figura döntött.
Bár sokáig úgy tűnt, hogy viszonylag könnyed mérkőzést nyer meg a Hawks, hiszen tíz pont körüli előnyben kosarazott, a negyedik negyedben felzárkózott a Brooklyn. Az utolsó percekben már a vezetést is át tudta venni a Nets, 33 mp-cel a vége előtt pedig Deron Williams nagy kosarával ismét ők jártak előrébb. Az Atlanta nem pánikolt, egy szépen kijátszott figura (és hazai elváltás) után Horford zsákolt és bár három triplakísérlete is volt még a Brooklynnak, Jack teljesen, Bogdanovic mérsékelten üres, Joe Johnson pedig nehéz helyzetből hibázott, így a hazaiak lecsúsztak a keleti nyolcadik helyre.

Potenciális első körös párharc. Ha minden így marad, ez a két csapat találkozik a rájátszás első körében – a mai meccs alapján képes lehet szorossá tenni a Nets, de az atlantai derbi alapján nem lesz közük a párharchoz. Az tény, hogy Brook Lopez megint parádézott és Joe Johnson, Young, Bogdanovic, valamint Williams is hozta, amit kell, ugyanakkor az Atlantából hiányzott a sérült Millsap, valamint a letartóztatott Antic és Sefolosha – így is inkább a vendégek akarata érvényesült és ha kicsit pontosabban büntetőznek, korábban eldönthették volna a találkozót.

A Nets legjobb dobói: Lopez 26, Johnson 21/9, Young 15/3
A Hawks legjobb dobói: Horford 24/3, Scott 20/6, Carroll 19/9

New York Knicks–Indiana Pacers 86–102

Ijesztő jelenet.
Paul George 16 percet töltött ezúttal parketten, ez alatt 10 pontig jutott, de még a hazai nézők is felszisszentek, amikor tripladobás közben saját csapattársa, Luis Scola ráesett a jobb lábára – szerencsére gond nélkül felkelt a kiscsatár. Túlságosan nem kellett megizzadniuk a vendégeknek, George Hill remek játéka mellett Hibbert, West és Scola kihasználta a festékben adódó lehetőségeket, így a negyedik negyedet már 28 pontos előnnyel kezdhették – az Indiana sorozatban harmadik győzelmével egy meccsre van a keleti nyolcadik helytől.

Legyen már vége a szezonnak. Kész szenvedés volt a mai játéka is a hazai csapatnak, csupán 34.5 százalékkal dobtak mezőnyből, 54–34-re bukták el a lepattanózást és egy pillanatig sem volt esélyük a szoros mérkőzésre – az utóbbi tíz találkozójukból ez volt a kilencedik vereségük. Persze kellenek a bukások, mert csak egy meccsel rosszabb a mérlegük, mint a zsinórban nyolcadszor is kikapó Minnesotának…

A Knicks legjobb dobói: Galloway 19/3, Bargnani 15/6, Hardaway Jr. 12/9, Acy 12, Smith 12/3
A Pacers legjobb dobói: G. Hill 20/3, Miles 13/3, West 11, Hibbert 11, Scola 11

Memphis Grizzlies–New Orleans Pelicans 110–74

Sokkal jobban akarta a győzelmet a Memphis.
A hazai csapat az első negyedet követően nem hagyott kérdést a győztes kilétét illetően, a második tizenkét percet 28–12-re nyerték meg Gasolék és a mérkőzés végéig ebben a ritmusban is kosaraztak. Ők 51 százalékkal, a Pelicans csak 35 százalékkal dobott mezőnyből, a Grizzlies 52–39-re nyerte a lepattanózást és teljesen más intenzitással játszott – végül 36 pontos győzelmet arattak Conleyék. A gyengébb forma után meggyőző sikert aratott és újra nyugati második a Memphis, a New Orleans viszont továbbra is nyolcadik – nagyon hamar fel kell állniuk ebből a pofonból, ha rájátszásba akarnak jutni.

Lenullázva. Minimális esélye sem volt ma a New Orleansnak, a legszembetűnőbb Anthony Davis szenvedése volt, akinek azért is óriásit kellett küzdenie, hogy labdát kaphasson – mindössze 9 dobással és 12 ponttal zárta a találkozót. Sem ő, sem társai nem tettek meg mindent a sikerért, több fokkal lassabban kosaraztak a hazaiaknál.

A Grizzlies legjobb dobói: Green 15/3, Gasol 15, Randolph 15
A Pelicans legjobb dobói: Davis 12, Pondexter 11/9, Evans 10/3

Milwaukee Bucks–Cleveland Cavaliers 99–104

Biztos a második hely.
A mai estén erősen próbára tette a gyűrűk terhelhetőségét a tripla-duplát közelítő James (8/15 mezőnyből, 2/5 tripla, 9 lepattanó, 8 gólpassz), aki számos zsákolással szórakoztatta a publikumot. Persze nem rázta ki a kisujjából a győzelmet a Cavs, nagy szükségük volt Irving (7/13, 9 gólpassz, 6 eladott labda) második negyedben beszórt négy triplájára, összesen 17 játékrészbeli pontjára, hogy előnyben játszhasson a vendég gárda. A 15 pontos fór azonban elolvadt és hiába nem dolgozott jól távolról, James vállalta magára a meccset eldöntő hárompontost, melyet értékesített. Sikerével a Cavs bebiztosította divíziógyőzelmét és már biztos, hogy keleten a 2. helyről várhatja a rájátszást.

A rejtélyes Bucks. Antetokounmpo nem lépett pályára a hazaiaknál, az ok egyelőre ismeretlen. Úgy tűnt, hogy hiányát megsínyli együttese, de a vendéglátók képesek voltak arra, hogy megállítsák a távolodó Clevelandet és lefaragták 15 egységnyi hátrányukat. A felzárkózást Carter-Williams (13/22, 8 gólpassz, 2 eladott labda) vezényelte, aki a harmadik és negyedik negyedben egyaránt 9-9 pontot írt az eredményjelzőre. A feltámadás ellenére fontos helyzetekben követett el hibákat a Milwaukee, továbbá Ilyasova (1/7) és Mayo (4/12) is csak kereste magát támadásban, ezért komoly sanszuk nem lehetett arra, hogy megfordítsák a találkozó menetét.

A Bucks legjobb dobói: Carter-Williams 30/3, Pacsulija 19, Middleton 16/6
A Cavaliers legjobb dobói: Irving 27/12, James 21/6, Love 16/3

San Antonio Spurs–Houston Rockets 110–98

Hangol a címvédő. Talán mondani sem kell, hogy úgy diadalmaskodott magabiztosan a Spurs, hogy Popovich mester nem fullasztotta ki játékosait, egyedül Leonard játszott 28 percnél többet. A friss lábak védekezésben sokat értek a hazaiaknak, a gyengébb kezdés után a két középső negyedben csak 38 pontot kaptak, melyre 53 dobott egységgel válaszoltak. Lepattanózási fölényét (47–39) érvényesítette a Spurs, mely több pontot szerzett a festékből (62–52), mint ellenfele. Bár most nem osztották Parkerék zsákszámra a gólpasszokat, így is 50 százalékos hatékonysággal dobtak mezőnyből, a záró negyedben már 22 ponttal is vezettek, alapos erődemonstrációt mutattak be, mellyel sorozatban kilencedik győzelmüket aratták.

Csak egy jó negyed. Az első játékrészben 13 pontot szóró Harden (6/15 mezőnyből) vezetésével nagyon jól nyitotta az összecsapást a Rockets, mely a szezon hátralévő részére már biztosan nélkülözni kényszerül Motiejunast. Az első félidő hajrájáig egyenlő ellenfélként játszott a vendég együttes, ott azonban három perc alatt átrobogott rajtuk a Spurs, s nem tudtak Hardenék a hazaiak által diktált tempóra válaszolni – pedig Ariza pazar dobóformát hozott a hárompontos vonalon túlról (5/6). A Houston MVP-jelöltje szerint csak magukra kell figyelniük a folytatásban és minden rendben lesz. Érdekesség, hogy Harden –26-os, míg Brewer –22-es +/– mutatóval zárta a mérkőzést.

A Spurs legjobb dobói: Parker 27, Leonard 20, Diaw 15/3
A Rockets legjobb dobói: Harden 22/6, Ariza 19/15, Howard 16

Denver Nuggets–Los Angeles Lakers 119–101

Szépségtapasz a Nuggetsnak.
A hazaiak számára igen rosszul sült el az idei év, hiszen hátulról a hetedikek a mezőnyben, a Lakers ellen azonban odatették magukat: Faried dupla duplával (29 pont, 11 lepattanó), Gallinari 27 ponttal, 7 pattanóval és 2 blokkal jelentkezett. Mellettük a Lawson, Foye hátvédpár remekelt, összesen 15 gólpasszt szortíroztak szét – szoros első félidő után a harmadik negyedet 35–17-re hozták, eldöntve ezzel a fontos kérdéseket.

Tankolás felsőfokon. A Lakers utóbbi 21 meccséből a 17.-et bukta el, az utolsó pár mérkőzésen már komoly pihentetésekbe kezdett Byron Scott – ma például az alapesetben 30 perceket kapó erőcsatár-pár, Jordan Hill és Carlos Boozer maradt ki. Hiányukat megérezte a csapat, hiszen a fent említett Faried, Gallinari páros lubickolt. A vendégeknél Jordan Clarkson újabb okot szolgáltatott rá, hogy az év első vagy második újoncötösébe válasszák (21 pont, 9 gólpassz, 2 labdalopás), Ed Davis dupla duplázott a padról, Dwight Buycks első 10 pont feletti meccsét hozta – mostanában ezekkel a részsikerekkel kell beérniük a Lakers-drukkereknek.

A Nuggets legjobb dobói: Faried 29, Gallinari 27/21, Lawson 16.
A Lakers legjobb dobói: Clarkson 21, Kelly 17/6, Buycks 15/3, Davis 15.

Utah Jazz–Sacramento Kings 103–91

Szegényes kezdőötös.
A hosszabb ideje sérült Collison mellett ma Rudy Gay és DeMarcus Cousins sem tudta vállalni a játékot, és a triplaspecialista Nik Stauskas is maródi – ez alapján csoda, hogy a nagyszünetben 6 ponttal tartottak előrébb a vendégek. Fordulás után már egyre inkább fáradt a Kings legénysége, a Jazz pedig végül magabiztosan győzött, azonban Sim Bhullarnak biztosan nagyon emlékezetes marad az összecsapás: az NBA első indiai származású (egyébként kanadai) játékosa megszerezte pályafutása első mezőnykosarát a ligában.

Ujjgyakorlat. Az első félidőben nem találta a ritmust a Jazz (Gordon Haywardon látszott is, hogy nagyon fáradt), a másodikban viszont felpörgött a sokat dicsért védekezésük, a túloldalon pedig 60 pontot termeltek be. A palánk alatt Favors (18 pont, 11 pattanó) és Gobert (12 pont, 10 pattanó) is dupla duplázott, ketten együtt 5 blokkot osztottak ki, mellettük a hátvéd Hood játszott extrát (20 pont, 8 pattanó). A két irányító, Exum és Burke elszórt ugyan 9 labdát, de mindezt hét hármassal igyekeztek feledtetni, összességében 42 százalékkal tüzelt a Utah a vonalon túlról, ami tőlük kiválónak számít.

A Jazz legjobb dobói: Hood 20/9, Favors 18, Exum 12/12, Gobert 12.
A Kings legjobb dobói: Casspi 16/9, McLemore, Landry 16-16.

Dallas Mavericks–Phoenix Suns 107–104

Itt a vége.
Már csak idő kérdése volt, hogy a Suns mikor száll ki matematikailag is a playoffért folyó küzdelemből, a dallasi vereséggel már biztos, hogy április közepén mehetnek pihenni. Pedig a hónapokig jegelt Gerald Greennél elgurult a gyógyszer (30 pont, 5 tripla), ezzel meccsben is tartotta magát a Phoenix egészen a végéig. Az utolsó fél perc azonban megkoronázta a szezonjukat: hiába hibázott Nowitzki egy büntetőt, Rondo pedig adott el egy labdát, egyik esélyt sem tudta kihasználni a gárda. Az utolsó 16 másodpercben négy (!) lehetősége volt az egyenlítésre a vendégeknek, de három triplakísérletet is kihagytak, egyszer pedig PJ Tucker lépett ki a vonalon labdával a kézben…

Rezgett a léc, de fennmaradt. A Dallas légüres térben mozog olyan értelemben, hogy be vannak betonozva a nyugati hetedik helyre, így igazából a szinten tartás és a sérülések elkerülése mellett maximum a közönségük kiszolgálására kell figyelniük. A Suns ellen majdnem megégtek, mert nem igazán érezték a ritmust – a palánk alatt hiába volt vadállat Tyson Chandler (12 pont, 23 pattanó, 2 blokk), a labda nem járt rendesen (18 gólpassz), és a triplák sem ültek (4/18). A sérült Parsons visszatérésével máshogyan fog kinézni a periméter-játékuk, de az most is látszott, hogy alaposan fel kell kötniük az alsóneműt, akárki is jön szembe az első körben.

A Mavericks legjobb dobói: Ellis 20, Nowitzki 19/3, Chandler, Rondo, Harris 12-12.
A Suns legjobb dobói: Green 30/15, Mark. Morris 19, Bledsoe 14/3.

Portland Trail Blazers–Minnesota Timberwolves 116–91

A Portland még nem adta fel.
A tabellaszámítás sajátosságai miatt a Portland 4. helye garantált, azonban mindez nem jelent hazai pályát a playoff első körében. Az 5–6. helyen álló Clippers, Spurs duó is jobb mérleggel áll, mint ők, de a különbség mindössze egy meccs – Aldridge-ék pedig életben akarják tartani reményeiket. Az erőcsatár tette ezért a legtöbbet a Wolves ellen (24 pont, 13 pattanó), palánk alatti társa, Robin Lopez egy rontott dobással jutott el 18 pontig, míg a két csere magasember, Leonard és Kaman 17 pattanót kapkodott össze. Ezt a fölényt nem tudta ellensúlyozni a foghíjas vendégcsapat, már félidőben 19 ponttal tartott előrébb a Portland.

Minden cél teljesítve. Egy percig nem volt esélye a sikerre a vendégeknek, sima vereségükkel megerősítették utolsó előtti pozíciójukat – emellett a fiatalok is fejlődtek: Andrew Wiggins 29 pontot szórt be (15 kiharcolt büntetővel spékelve), a másik újonc, Zach LaVine pedig 18 pontja mellé 6 gólpasszt szállított. A Minny azonban szokás szerint nem tudott nagy erőt kifejteni védőoldalon – persze a Portland nem csak a palánk alatt erős, hanem a periméteren is: ma éppen megdöntötték az eddigi franchise-rekordot, miután a szezonban betermelték 771. hárompontosukat is.

A Trail Blazers legjobb dobói: Aldridge 24/3, Lopez 18, Lillard 17/9.
A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 29, LaVine 18, Martin 17/3.

 

AZ ÁLLÁS
NYUGATI FŐCSOPORT
1. Golden State Warriors 78 63 15 0.808
2. Memphis Grizzlies 78 53 25 0.679
3. Houston Rockets 78 53 25 0.679
4. Portland Trail Blazers 78 51 27 0.654
5. Los Angeles Clippers 79 53 26 0.671
6. San Antonio Spurs 79 53 26 0.671
7. Dallas Mavericks 78 47 31 0.603
8. New Orleans Pelicans 78 42 36 0.538
9. Oklahoma City Thunder 78 42 36 0.538
10. Phoenix Suns 79 39 40 0.494
11. Utah Jazz 78 36 42 0.462
12. Denver Nuggets 78 29 49 0.372
13. Sacramento Kings 78 27 51 0.346
14. Los Angeles Lakers 78 20 58 0.256
15. Minnesota Timberwolves 78 16 62 0.205
KELETI FŐCSOPORT
1. Atlanta Hawks 78 59 19 0.756
2. Cleveland Cavaliers 78 51 27 0.654
3. Chicago Bulls 78 46 32 0.590
4. Toronto Raptors 78 46 32 0.590
5. Washington Wizards 78 45 33 0.577
6. Milwaukee Bucks 78 38 40 0.487
7. Boston Celtics 78 36 42 0.462
8. Brooklyn Nets 78 36 42 0.462
9. Indiana Pacers 78 35 43 0.449
10. Miami Heat 78 35 43 0.449
11. Charlotte Hornets 78 33 45 0.423
12. Detroit Pistons 78 30 48 0.385
13. Orlando Magic 78 25 53 0.321
14. Philadelphia 76ers 79 18 61 0.228
15. New York Knicks 78 15 63 0.192
Főcsoportonként az első nyolc helyezett jut be a rájátszásba. A vastaggal szedett csapatok már biztosan playoffrésztvevők.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik