A Miami győzelmével indult a keleti döntő

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2022.05.18. 07:22
null
Jimmy Butler 41 ponttal kezdte a keleti döntőt (Fotó: Getty Images)
Jimmy Butler 41 pontot dobott, a harmadik negyedben érvényesítette akaratát a Heat az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) keleti döntőjének első meccsén.

 

Miami Heat–Boston Celtics 118–107

A harmadik negyedben robbantott a Heat. A Boston sokkal jobban kezdte a mérkőzést, a Miami rögtön 0/7-tel nyitott mezőnyből, míg a vendégek sokkal határozottabbak voltak a találkozó elején, így azonnal megléptek 12–4-re, majd 18–9-re, hogy aztán a magára találó hazai alakulat egy 14–3-as futással még az első negyedben válaszoljon és átvegye a vezetést. Ez azonban nem tartott sokáig, a Boston folyamatosan eljutott a festékbe, támadópattanókat szerzett, a betörések végén Robert Williams III zsákolhatott könnyedén és a második negyedben megint Ime Udoka legénysége került fölénybe, 47–34-nél 13 ponttal is vezetett már a játékrész közepén. Itt a Heat bekeményített és a negyed végén annyira feljavult támadásban, hogy tíz egység alá csökkentette a hátrányát, de a 62 kapott ponttal nem lehetett túl elégedett - majd jött a félelmetes harmadik negyed, amely során 180 fokos fordulatot vett a találkozó. A Miami védekezése kategóriákat javult és a negyed első hat és fél percét 22–3-ra (!) nyerte meg Erik Spoelstra csapata, csak ebben az időszakban négy labdaszerzést és négy blokkot mutattak be, ezekből tudtak rohanni, Jimmy Butler egymaga 11 pontot termelt ekkor és megfordították a küzdelmet. Ez a bő hat perc végül döntőnek bizonyult, a Boston ugyan még reagált és 82–76-nál úgy tűnt, hogy stabilizálta magát, de a negyedet egy újabb 11–0-s rohammal zárta a Miami, a harmadik játékrészt végül 39-14-re nyerte meg és a záró etap elején 96–76-nál már húsz pont volt volt közte. A Celtics még itt sem adta fel, egészen az utolsó percig harcolt a társaság, visszajött hét pontra és bár Udoka már le akarta hozni a kezdőit, de a zsűriasztaltól visszaküldte a cseréket a kispadra, mert közben mégis közelítettek - azonban most ennyi volt tőlük a maximum, a harmadik negyedben megnyerte ezt a meccset a Miami.

Butler volt a meccs sztárja. Ugyan Jayson Tatum is parádés első félidőt szállított, de összességében Jimmy Butler volt a mérkőzés legjobbja: a Heat vezére 41 pontot dobott 12/19-es mezőnymutatóval, 17/18 büntetővel, tripla nélkül (!), leszedett 9 lepattanót, amelyből 5 a támadóoldalon érkezett, kiosztott 5 gólpasszt, védekezésben pedig négy labdaszerzéssel és három blokkal segített - egészen félelmetes produkciót nyújtott és abban a hét percben, amíg a padon ült, 14 ponttal kapott ki a Miami. Mellette emeljük ki a több nagy dobással 17 pontot szóró és 3 blokkot is kiosztó Gabe Vincent játékát, Tyler Herro 18 pontot és 8 lepattanót hozott a kispadról, Bam Adebayo pedig négy blokkig jutott. A Bostonnál Tatum a remek első félidő után elhalványult, de így is 29 pontos estét produkált 8 lepattanóval, 6 gólpasszal és 4 labdaszerzéssel (bár hétszer el is adta a játékszert), Jaylen Brown 24 ponttal, 10 lepattanóval és 4/8 triplával nőtt fel mellé, a kiegészítők közül pedig a visszatérő Robert Williams III (18 pont, 9 lepattanó, 2 blokk) és a padról beszálló Payton Pritchard (18 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) emelhető ki. Fontos hangsúlyozni, hogy három kulcsember is kihagyta a meccset: a Heatnél Kyle Lowry, a Celticsnél pedig Marcus Smart révén hiányzott a kezdő irányító, a vendégeknél pedig végül Al Horford sem tudta vállalni a játékot, mivel a nap folyamán az egészségügyi protokoll alá került, így jó eséllyel több találkozón sem számíthat rá Udoka.

NBA, RÁJÁTSZÁS
KELETI FŐCSOPORT, DÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
Miami Heat–Boston Celtics 118–107
(25–28, 29–34, 39–14, 25–31)
A Heat legjobb dobói: Butler 41, Herro 18/3, Vincent 17/9
A Celtics legjobb dobói: Tatum 29/6, Brown 24/12, Williams III 18/6, Pritchard 18/12
A párharc állása: 1–0 a Heat javára.

A Nyugati főcsoportban Golden State Warriors–Dallas Mavericks finálét rendeznek; kezdés magyar idő szerint csütörtökre virradóra.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik