A Mavericks elkapta a Spurst, a Trail Blazers újabb houstoni győzelme

GOBODICS TAMÁS, TÓTH ATTILA (KEZDŐ5.HU)GOBODICS TAMÁS, TÓTH ATTILA (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2014.04.24. 09:11
null
LaMarcus Aldridge a Houston–Portland párharc második mérkőzésén is tarthatatlannak bizonyult (Fotó: Reuters)
Az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) rájátszásában ma három meccset rendeztek. A bajnok Heat félgőzzel is megóvta a pályaelőnyt, a Mavericks viszont alaposan megleckéztette a puhán játszó San Antoniót. A Trail Blazers egyik húzóembere Michael Jordannel és Clyde Drexlerrel került egy lapra, amiből csapata is profitált: második idegenbeli mérkőzésüket is megnyerték.

 

Miami Heat–Charlotte Bobcats 101–97

Majdnem elszórakozta a Miami. Jamesék 16 ponttal is vezettek, de az utolsó negyedben csak a nagy hármas volt képes pontokat szerezni, így a remeklő Kidd-Gilchrist húzta Cats szépen lefaragta a hátrányt, majd Kemba Walker triplájával egyetlen pontra zárkóztak az utolsó pillanatokban. 100-97-ről jöhetett az utolsó támadás, de itt szépet védekezett a Heat, becsapdázták Douglas-Robertset a sarokban, Wade elvette a labdát, így nem sikerült végigvinni a nagy feltámadást a vendégeknek.

Bosh visszatért. Az erőcsatár csak szenvedett az első meccsen és az alapszakasz végén is, se közelről, se távolról nem tudott eredményes lenni, de ma ment neki a játék: 20 pontját 8/11-es mezőny- és 4/5-ös triplamutatóval hozta össze. Rajta kívül borzasztó hatékony volt James (32 pont 11/17 mezőnyből) és Wade is hasznos volt, rajtuk kívül azonban nem volt az igazi a Heat – Battier most sem játszott, Allen csak egy kosarat szerzett és ezúttal Jones sem villogott.

Pontosabbnak kell lennie a Charlotte-nak. A legnagyobb problémájuk az irányzékkal van, ezúttal Kidd-Gilchristen kívül (22 pont, 10 lepattanó, 9/13 mezőnyből) gyakorlatilag senki nem érte el az 50%-ot. A lábával küzdő és ugrani is alig tudó Jeffersonnak van mentsége a 9/23-ra, de Kemba Walker és Gary Neal együtt 6/26-ot szenvedett össze. Két nap múlva a hazai gyűrű segíthet nekik, de egy esetleges újabb vereséggel gyakorlatilag el is dőlne a párharc – 0-3-ról még egyetlen csapat sem fordított.

A párharc állása: 2–0 a Heatnek.

A Heat legjobb dobói: James 32/3, Bosh 20/12, Wade 15
A Bobcats legjobb dobói: Kidd-Gilchrist 22, Jefferson 18, Walker 16/12

San Antonio Spurs–Dallas Mavericks 92–113

Átvették a festéket, megnyerték a meccset. Legutóbb szinte kizárólag tempókból operált a Mavs, miközben a Spurs a gyűrű alól szerezte a kosarait, ezúttal ez megfordult. A festékben 44-28-ra nyerték a csatát a vendégek, teljesen megfogták Tim Duncant, aki mindössze öt dobást vállalt ezen az estén. Egyedül Ginobili remekelt (27 pont, 9/12 mezőnyből, 5/6 tripla), az ő vezérletével felzárkózott a San Antonio a harmadik negyedben, ám Calderon egymaga 12-t szórt ebben a 12 percben és visszaállította a kétszámjegyű különbséget.

Az eladott labdák elsüllyesztették a Spurst. Az első félidőben tizenötször szórták el a játékszert a hazaiak, ennyit az elmúlt öt évben egyszer sem produkáltak. Ebből főleg Marion profitált, aki a leindításoknak köszönhetően 8/10-es mezőnymutatóval húsz ponttal zárt. A Spurs végül 22 eladott labdával fejezte be a meccset, míg a Dallas csupán 7-tel, így Popovichék hiába dobtak 50%-kal közelről és távolról is, még az is belefért, hogy Nowitzki újabb borzalmas hatékonysággal dolgozzon.

Átszakadt a gát? Zsinórban tízszer kapott ki a Mavs a Spurstől ezelőtt, de a sorozat egy nagyon impozáns győzelemmel szakadt meg a legjobbkor – ekkora különbséggel utoljára a 2006-os rájátszásban tudták felülmúlni Duncanéket. A San Antonio ennél nagyobb arányban csak kétszer kapott ki a rájátszásban, így nem túl jó szájízzel mehetnek Dallasba, visszaszerezni a pályaelőnyt.

A párharc állása: 1–1.

A Spurs legjobb dobói: Ginobili 27/15, Parker 12, Duncan 11
A Mavericks legjobb dobói:
Ellis 21/3, Marion 20/6, Harris 18/6

Houston Rockets–Portland Trail Blazers 105–112

LaMarcus Aldridge megállíthatatlan. Az első, hosszabbításos meccs után a másodikon is 40 pont fölé jutott a Blazers erőcsatára, ráadásul nagyon kiegyensúlyozottan játszott: az első félidőben 23, a másodikban 20 pontot szerzett, folyamatosan veszélyt jelentett a hazai gyűrűre. Kétszer 30 pont felett ilyen szituációban Clyde Drexler teljesített a Blazers színeiben, míg a playoff első két meccsén legutóbb Michael Jordan hozott össze legalább 80 pontot és 15 lepattanót – nem most volt, 1997-ben.

A periméter nélkül nincs esélye a Rocketsnak. A Trail Blazers hátvédjei folyamatosan ott loholtak az ellenfél kinti dobóin, arra kényszerítve őket, hogy vagy rossz helyzetekből dobjanak, vagy leüssék a labdát. A 3/16-os triplamutató jól szemlélteti, mennyire jól csinálta ezt a játékot a Portland, amivel Chandler Parsonst (15 pont, 5/15 mezőnyből, 0/3 a triplavonal mögül) gyakorlatilag légüres térbe helyezték. Dwight Howard nagyon élt ebben a gyűrűtámadásra kihegyezett játékban, 32 pontját 50 százalék feletti mutatóval, illetve 6/7-es büntetőzéssel hozta össze, szedett 14 pattanót és kiosztott 4 blokkot – csak eközben a Houston elvesztette a meccset.

A történelem nem nagyon segít a Houstonnak. A modern, 16 csapatos rájátszásban mindösszesen két csapat, az 1994-es Houston Rockets (a Suns ellen), illetve a 2005-ös Dallas Mavericks (a Rockets ellen) tudott fordítani úgy, hogy az első két hazai meccset elvesztette. A Houstonnak védekezésben nincs sok esélye váltani, erre nincsenek meg az emberei, így egyet tehet: megpróbál változtatni támadóoldalon, illetve bízni abban, hogy Aldridge-nak sem esik be minden.

A párharc állása: 2-0 a Trail Blazersnek.

A Rockets legjobb dobói: Howard 32, Harden 18/6, Parsons 15.
A Trail Blazers legjobb dobói:
Aldridge 43, Lillard 18/6, Wright 15/9.

NBA, RÁJÁTSZÁS

KELETI FŐCSOPORT, NEGYEDDÖNTŐ, 2. MÉRKŐZÉS
Miami Heat
–Charlotte Bobcats 101–97
A négy nyert meccsig tartó párharc állása: 2–0 a Miami javára

NYUGATI FŐCSOPORT, NEGYEDDÖNTŐ, 2. MÉRKŐZÉSEK
San Antonio Spurs–Dallas Mavericks 92–113
A négy nyert meccsig tartó párharc állása: 1–1

Houston Rockets–Portland Trail Blazers 105–112
A négy nyert meccsig tartó párharc állása: 2–0
a Portland javára

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik