NFL-legek: Tom Brady szerint most már középszerű a liga

Vágólapra másolva!
2023.11.22. 13:32
null
Tom Brady keményen kritizálta a mai NFL-t (Fotó: Getty Images)
A Los Angeles Chargers idén már ötödször kapott ki egy labdabirtokláson belül, aminek köszönhetően Brandon Staley vezetőedző állása is veszélybe került. DaRon Bland a védelmi oldalon, Brock Purdy a támadó oldalon alkotott maradandót. Zach Wilsonnak a kezdőpozíció elvesztését jelentette az újabb vereség, Tom Brady pedig középszerűnek nevezte a mai NFL-t. A kanadai liga véget ért, míg az NFL-ben változott a rájátszás helyzete. Sztorik és érdekességek az NFL-ből.

A HÉT VESZTESE

Sokáig tartott a türelmi időszak Zach Wilson kapcsán New Yorkban. Aaron Rodgers sérülése után a 2021-es drafton másodikként választott irányító vette át a stafétát a Jets csapatában. A Jets idénybeli négy győzelmét elsősorban a parádésan teljesítő védősornak köszönheti, ugyanis a Wilson vezette támadósor finoman szólva is gyengén muzsikált. A Bills ellen ugyan megtört a zsinórban 41 TD nélküli drive sorozat, azonban itt meg is állt a tudomány, míg a Buffalo 32 pontot rakott fel a táblára. A találkozón a Jets mindössze 155 yardot szerzett, ami a hatodik legkevesebb az idényben bármely csapattól, valamint sikerességi ráta alapján is kiérdemelték a legrosszabb támadósor címet.

Rodgers felépülése a hírek szerint gyorsabban halad a vártnál, és ha van még esély a rájátszásra, akkor decemberben akár vissza is térne. Viszont a 4–6-os mérleg egyre távolabb löki a Jetset a PO-tól, amit már az edzői stáb sem nézhetett tétlenül. Eddig Robert Saleh, a New York-iak edzője, és az egész csapat kiállt a harmadéves irányító mellett, a mostani vereség után viszont kijelentette, pénteken a Miami Dolphins ellen már Tim Boyle fog kezdeni. Wilson teljesítményét elnézve pedig könnyen lehet, hogy ez volt az utolsó NFL mérkőzése kezdő irányítóként.

A HÉT REKORDJA

Míg Wilson számára rémálom volt a 11. játékhét, addig egy másik fiatal irányító, Brock Purdy ritkán látható parádés meccset hozott. A 2022-es draft hetedik körében kiválasztott Purdy az első San Francisco-játékos Joe Montana óta (1989), aki tökéletes, 158.3-as irányítómutatóval zárt egy találkozót. Purdy 25 passzából 21 volt sikeres, amivel 333 yardot és három TD-t szerzett, kedvenc célpontja a 156 yardig jutó Brandon Aiyuk volt.

Purdy nem csak a San Fransico történelmében alkotott maradandót, hanem az NFL-ben is. Az Iowa State-ről érkező irányító lett Lamar Jackson (22 év, 244 nap) után a második legfiatalabb QB (23 év 327 nap), aki tökéletes irányító mutatót hozott. A 49ers pedig két magabiztos győzelemmel feledtette a három mérkőzésen át tartó vereségsorozatot és visszatért az NFC legjobb csapatai közé. A San Francisco sikeressége és Purdy teljesítménye pedig akár az MVP cím közelébe is repítheti a 23 éves irányítót.

A HÉT VÉDŐJE

Természetesen a védőjátékosok között is volt kiemelkedő teljesítmény. A Dallas a New York Giants után a Pantherst is lemosta a pályáról. A Carolina ugyan csak hét pontos hátrányban volt a Cowboys ellen a negyedik negyed elején, ekkor azonban szétnyílt az olló a két csapat között. Először Tony Pollard – az első hét óta először – futott be a célterületen belülre, majd Bryce Young adta el a labdát, amiből DaRon Bland szeret újabb hatpontost. A másodéves cornerbacknek ez volt a negyedik olyan labdaszerzése idén, amit egészen a célterületig vitt vissza, ami rekordbeállítás az NFL történelmében. Blandhez hasonlóra csak Eric Allen (1993), Jim Kerny (1972) és Ken Houston (1971) volt képes korábban. Egészen hihetetlen, de Blandnek több védőként több hatpontosa van, mint a csapaton belül CeeDee Lamb elkapót és Dak Prescott irányítót leszámítva bárkinek és még van hátra hét alapszakasz mérkőzése.

A HÉT KÉRDÉSE

Mikor rúgják ki Brandon Staley-t? A Los Angeles Chargersszel szemben a mostani idény előtt is magasak voltak az elvárások. A Chargers 23–20-ra kikapott a szebb napokat is megélt Green Bay Packerstől. Ez volt a Los Angeles-i csapat hatodik veresége négy győzelem mellett úgy, hogy a hatból öt alkalommal maximum három ponttal kapott ki a Chargers (az NFL-ben egyik csapatnak sincs kettőnél több ilyen veresége). Ennek köszönhetően forró a kispad Brandon Staley, a csapat főedzője alatt, aki a Chargers védőjátékaiért is felel. „Ne tegyétek fel többet ezt a kérdést. Továbbra is én fogom hívni a védőjátékokat” – mondta az újabb vereséget követően Staley.

Staley mentségére szóljon, hogy nem csak a védelemmel volt probléma. Az eddig megbízható Keenan Allen a célterületen belül teljesen üresen állva nem tudta elkapni Justin Herbert pontos passzát, de Austin Ekeler futó negyedik negyedes labdavesztése is sokba került a Packers kétyardos vonalánál. Herbertet a liga legnagyobb potenciállal rendelkező fiatal irányítói között tartják számon, azonban a Chargers mégsem indult meg felfelé. Sok probléma van Los Angelesben: sok a fegyelmezetlenség és a ki nem kényszerített hiba, a célterülethez érve elfogy a tudomány. A mérkőzéseket nem tudják lezárni, vagy az utolsó pillanatban megfordítani, amiben hatalmas szerepe van az edzőnek. Egy biztos, a Brandon Staley alatt a Chargers mérlege 23–22, aminél sokra többre hivatott egy ilyen sok tehetséggel megáldott franchise.

A HÉT SÉRÜLÉSEI

Sajnos visszatértek a sérülések is a 11. fordulóban. Rögtön a nyitómérkőzésen Joe Burrow, a Cincinnati Bengals irányítója szenvedett kézfejsérülést a Baltimore Ravens elleni csoportrangadón, ami véget vetett az egész idényének. Az AFC Northon belül egy másik irányító, Deshaun Watson számára is véget ért az év. A Cleveland Browns a közösségi médiás felületén jelentette be, hogy az irányító vállát meg kell műteni, mivel a Baltimore Ravens ellen sérült meg újra, ennek ellenére végigjátszotta a találkozót. Az orvosok azonban úgy ítélték meg, hogy ha még egy ütést kap, akkor teljesen tönkre mehet a válla, így sem a játékos, sem a csapata nem akar kockáztatni.

A sérülések nem kerülték el a sztárvédőjátékosokat. A korábban említett Chargersből kivált a passzsiettető Joey Bosa, aki hét sackével az élen járt a csapatában, míg a 49ers safety-jének, Talanoa Hufangának a térdszalagja szakadt el.

A HÉT CSODÁJA

A 2023-as NFL-idény a korábban lesajnált csapatok remekléséről is szól. 1969 óta először fordul elő, hogy a Detroit Lions és a Cleveland Browns ugyanabban az idényben az első tíz meccséből hetet megnyert, és ide lehet venni az 1995-ben megalapított Jacksonville Jaguarst is. Ez négyből három olyan aktív csapat, amely sohasem szerepelt a Super Bowlban, a negyedik, a Houston Texans szintén playoffhelyen áll 6–4-es mutatóval, a négy csapat összmérlege 82–12.

S könnyen elképzelhető, hogy mind a négy csapat be is jut a rájátszásba, hiszen a Lions, a Jaguars és a Texans is stabil támadóegységgel büszkélkedhet, míg a Browns ugyan elvesztette kezdőirányítóját, Deshaun Watsont, a liga legjobb védelmével így is gyűjti a győzelmeket.

A két Kelce fivér, a philadelphiai center Jason és a Kansas City tight endje, Travis (Fotó: Getty Images)
A két Kelce fivér, a philadelphiai center Jason és a Kansas City tight endje, Travis (Fotó: Getty Images)

A HÉT VALLOMÁSA

A Super Bowl után újra egymás ellen játszott a két Kelce fivér, a philadelphiai center Jason és a Kansas City tight endje, Travis. Az izgalmas mérkőzésen ezúttal az idősebbik testvér örülhetett, az Eagles visszavágott a februári vereségért. Jelen állás szerint már csak akkor láthatjuk őket egymás ellen, ha a mostani évad Super Bowljába is a Chiefs és az Eagles jut be.

„Többet jár az eszemben a visszavonulás, mint azt bárki el tudná képzelni – mondta még a mérkőzés előtt Travis Kelce, akit eddigi pályafutása alatt tízszer műtöttek már meg. – Amiről sohasem beszéltem, az a fájdalommal járó kényelmetlenség. Mind a tíz műtétemnek érzem a nyomát, nem múlik el teljesen a fájdalom.”

Kelce a nyáron még azt mondta, addig játszik, amíg bírja a teste és élvezi a játékot, mint gyerekkorában. A mostani nyilatkozata alapján azonban felvetődnek kérdések. Jason Kelce az előző Super Bowl után nem mondta biztosra, hogy folytatja-e a karrierjét, de visszatért, lehet, hogy neki ez az utolsó idénye – és az sem kizárható, hogy a két fivér együtt akasztja szögre a sisakját.

A HÉT KRITIKÁJA

A hétszeres Super Bowl-győztes Tom Brady már csak nézőként követi az NFL-t, és nagyon nem tetszik neki, amit hétről hétre lát a ligában. Az ESPN műsorában lehangoltan beszélt a jelenlegi állapotokról.

„Nagyon középszerű a mai NFL, korábban sokkal több kiemelkedő teljesítményt láthattunk. Az edzői munka gyengült, a fiatal játékosok fejlesztése nem olyan hatékony, sok rossz szokást sajátítanak el a játékosok – mondta Brady. – A támadók nem tudnak vigyázni magukra, az edzők minden egyes szerelés után szabálytalanságért reklamálnak. Az én időm klasszisai, mint Ray Lewis, Rodney Harrison, Ronnie Lott, ma már minden megmozdulásukért zászlót dobnának, mert a támadók nem tudják megóvni magukat. Nekünk ezt még megtanították. Azt is tudtam. hogy ha Ray Lewis az ellenfelem, nem dobom a pálya közepére a labdát, mert nem engedhetem, hogy az elkapónk megsérüljön.”

Brady szavai üdítően hatnak azokra, akik a korábbi keménységet hiányolják a mai játékból, és kritikusak a sok sárga zászló miatt. A Patriots és a Buccaneers korábbi ásza nyilván tisztában van vele, hogy a játékosok egészsége a legfontosabb, csak éppen azt a módszert nem tartja megfelelőnek, amellyel a liga megpróbálja ezt elérni.

TOM BRADY-T ÍGY SZERELTÉK 2001-BEN, ERRE SEM REPÜLT SÁRGA ZÁSZLÓ

A HÉT BAJNOKI DÖNTŐJE

Vasárnap véget ért az NFL északi kistestvére, a kanadai futball-liga (CFL) idénye. A Grey Cup-mérkőzésre Hamiltonban került sor, a 2019-es és 2021-es bajnok, a tavalyi döntőt egyetlen ponttal elvesztő Winnipeg Blue Bombers a bajnoki címet legutóbb 2010-ben elhódító Montreal Alouettes-cel csapott össze. A montreali csapat (amely az idény előtt majdnem megszűnt, és csak a liga segítségével sikerült életben tartani, mielőtt egy üzletember felvásárolta) az utolsó támadás során, egy 19 yardos TD-passzal fordította a maga javára az összecsapást.


PLAYOFFHELYZET

Jelentős változás történt a legutóbbi fordulóban, a Philadelphiától vereséget szenvedő Kansas City ugyanis visszaesett a Baltimore mögé, így jelen állás szerint a Ravens az Amerikai főcsoport első kiemeltje. A Chiefs a wild card körben a Browns elleni veresége miatt két pozíciót is vesztő Pittsburghgel játszana. A Buffalo 6–5-ös mutatóval felzárkózott a nyolcadik helyre, de még mindig nincs playoffhelyen. Mögötte három csapat, az Indianapolis, a Denver és a Cincinnati áll 5–5-tel.

Az NFC-ben csak a Dallas és a Seattle cserélt helyet az 5. és 6. helyen, jelen állás szerint a Dallas látogatna az 5–5-ös mérleggel csoportelső New Orleans otthonába. A Green Bay, az LA Rams és az Atlanta 4–6-os mérleggel sorakozik a playoffzónán kívül.

Ami a draftsorrendet illeti, az 1–9-es mérleggel álló Carolina választási jogát birtokló Chicago áll az élen, megelőzve az Arizonát (2–9) és a New Englandet (2–8), de a Bears saját szereplése (3–8) jogán a negyedik picket is magáénak tudhatja az azonos mérleggel álló Giants előtt.

HA MOST KEZDŐDNE A RÁJÁTSZÁS
AFC
Erőnyerő:
Baltimore Ravens (8–3)
Wild card kör:
Kansas City Chiefs (7–3)–Pittsburgh Steelers (6–4), Jacksonville Jaguars (7–3)–Houston Texans (6–4), Miami Dolphins (7–3)–Cleveland Browns (7–3)
NFC
Erőnyerő: Philadelphia Eagles (9–1)
Wild card kör:
Detroit Lions (8–2)–Minnesota Vikings (6–5), San Francisco 49ers (7–3)–Seattle Seahawks (6–4), New Orleans Saints (5–5)–Dallas Cowboys (7–3)

NFL
ALAPSZAKASZ, 11. JÁTÉKHÉT

Csütörtök
Baltimore Ravens–Cincinnati Bengals 34–20
Vasárnap kora este
Carolina Panthers–Dallas Cowboys 10–33
Cleveland Browns–
Pittsburgh Steelers 13–10
Detroit Lions–
Chicago Bears 31–26
Green Bay Packers–
Los Angeles Chargers 23–20
Houston Texans
–Arizona Cardinals 21–16
Jacksonville Jaguars
–Tennessee Titans 34–14
Miami Dolphins
–Las Vegas Raiders 20–13
Washington Commanders–New York Giants 19–31
Vasárnap éjjel
San Francisco 49ers–Tampa Bay Buccaneers27–14
Buffalo Bills–New York Jets32–6
Los Angeles Rams–Seattle Seahawks17–16
Denver Broncos–Minnesota Vikings21–20
Hétfő
Kansas City Chiefs–Philadelphia Eagles 17–21

A12. FORDULÓ MŰSORA
Csütörtök
18.30: Detroit Lions–Green Bay Packers (Tv:Arena4)
22:30: Dallas Cowboys–Washington Commanders (Tv:Arena4)
Péntek
2.20:
Seattle Seahawks–San Francisco 49ers (Tv:Arena4)
21.00: New York Jets–Miami Dolphins (Tv:Match4)
Vasárnap
19.00:Atlanta Falcons–New Orleans Saints
19.00:Cincinnati Bengals–Pittsburgh Steelers
19.00:Houston Texans–Jacksonville Jaguars (Tv:Arena4)
19.00:Indianapolis Colts–Tampa Bay Buccaneers
19.00:New York GIants–New England Patriots
19.00:Tennessee Titans–Carolina Panthers
22.05:Arizona Cardinals–Los Angeles Rams
22.05:Denver Broncos–Cleveland Browns
22.25:Las Vegas Raiders–Kansas City Chiefs
22.25: Philadelphia Eagles–Buffalo Bills (Tv:Arena4)
Hétfő
2.20:
Los Angeles Chargers–Baltimore Ravens (Tv:Arena4)
Kedd
2.15:
Minnesota VIkings–Chicago Bears (Tv:Arena4)

AZ ÁLLÁS
AFC Kelet Gy-V-D % SZ–K PK
1. Miami Dolphins 7 – 3 – 0 0.700 305–238 +67
2. Buffalo Bills 6 – 5 – 0 0.545 294–190 +104
3. New York Jets 4 – 6 – 0 0.400 150–204 –54
4. New England Patriots 2 – 8 – 0 0.200 138–238 –100
AFC Észak Gy-V-D % SZ–K PK
1. Baltimore Ravens 8 – 3 – 0 0.727 304–177 +127
2. Cleveland Browns 7 – 3 – 0 0.700 227–180 +47
3. Pittsburgh Steelers 6 – 4 – 0 0.600 166–195 –29
4. Cincinnati Bengals 5 – 5 – 0 0.500 202–226 –24
AFC Dél Gy-V-D % SZ–K PK
1. Jacksonville Jaguars 7 – 3 – 0 0.700 230–204 +26
2. Houston Texans 6 – 4 – 0 0.600 238–208 +30
3. Indianapolis Colts 5 – 5 – 0 0.500 242–248 –6
4. Tennessee Titans 3 – 7 – 0 0.300 168–214 –46
AFC Nyugat Gy-V-D % SZ–K PK
1. Kansas City Chiefs 7 – 3 – 0 0.700 225–164 +61
2. Denver Broncos 5 – 5 – 0 0.500 217–268 –51
3. Las Vegas Raiders 5 – 6 – 0 0.455 185–222 –37
4. Los Angeles Chargers 4 – 6 – 0 0.400 259–238 +21
NFC Kelet Gy-V-D % SZ–K PK
1. Philadelphia Eagles 9 – 1 – 0 0.900 273–202 +71
2. Dallas Cowboys 7 – 3 – 0 0.700 292–175 +117
3. Washington Commanders 4 – 7 – 0 0.364 236–305 –69
4. New York Giants 3 – 8 – 0 0.273 149–285 –136
NFC Észak Gy-V-D % SZ–K PK
1. Detroit Lions 8 – 2 – 0 0.800 272–229 +43
2. Minnesota Vikings 6 – 5 – 0 0.545 253–230 +23
3. Green Bay Packers 4 – 6 – 0 0.400 202–202 0
4. Chicago Bears 3 – 8 – 0 0.273 230–286 –56
NFC Dél Gy-V-D % SZ–K PK
1. New Orleans Saints 5 – 5 – 0 0.500 214–198 +16
2. Atlanta Falcons 4 – 6 – 0 0.400 189–217 –28
3. Tampa Bay Buccaneers 4 – 6 – 0 0.400 192–200 –8
4. Carolina Panthers 1 – 9 – 0 0.100 163–275 –112
NFC Nyugat Gy-V-D % SZ–K PK
1. San Francisco 49ers 7 – 3 – 0 0.700 279–157 +122
2. Seattle Seahawks 6 – 4 – 0 0.600 216–218 –2
3. Los Angeles Rams 4 – 6 – 0 0.400 195–217 –22
4. Arizona Cardinals 2 – 9 – 0 0.182 189–284 –95
AFC Gy-V-D % SZ–K PK
1. Baltimore Ravens 8 – 3 – 0 0.727 304–177 +127
2. Kansas City Chiefs 7 – 3 – 0 0.700 225–164 +61
2. Jacksonville Jaguars 7 – 3 – 0 0.700 230–204 +26
2. Miami Dolphins 7 – 3 – 0 0.700 305–238 +67
5. Cleveland Browns 7 – 3 – 0 0.700 227–180 +47
6. Houston Texans 6 – 4 – 0 0.600 238–208 +30
6. Pittsburgh Steelers 6 – 4 – 0 0.600 166–195 –29
8. Buffalo Bills 6 – 5 – 0 0.545 294–190 +104
9. Denver Broncos 5 – 5 – 0 0.500 217–268 –51
9. Indianapolis Colts 5 – 5 – 0 0.500 242–248 –6
9. Cincinnati Bengals 5 – 5 – 0 0.500 202–226 –24
12. Las Vegas Raiders 5 – 6 – 0 0.455 185–222 –37
13. Los Angeles Chargers 4 – 6 – 0 0.400 259–238 +21
13. New York Jets 4 – 6 – 0 0.400 150–204 –54
15. Tennessee Titans 3 – 7 – 0 0.300 168–214 –46
16. New England Patriots 2 – 8 – 0 0.200 138–238 –100
NFC Gy-V-D % SZ–K PK
1. Philadelphia Eagles 9 – 1 – 0 0.900 273–202 +71
2. Detroit Lions 8 – 2 – 0 0.800 272–229 +43
3. San Francisco 49ers 7 – 3 – 0 0.700 279–157 +122
4. New Orleans Saints 5 – 5 – 0 0.500 214–198 +16
5. Dallas Cowboys 7 – 3 – 0 0.700 292–175 +117
6. Seattle Seahawks 6 – 4 – 0 0.600 216–218 –2
7. Minnesota Vikings 6 – 5 – 0 0.545 253–230 +23
8. Los Angeles Rams 4 – 6 – 0 0.400 195–217 –22
8. Tampa Bay Buccaneers 4 – 6 – 0 0.400 192–200 –8
8. Atlanta Falcons 4 – 6 – 0 0.400 189–217 –28
8. Green Bay Packers 4 – 6 – 0 0.400 202–202 0
12. Washington Commanders 4 – 7 – 0 0.364 236–305 –69
13. Chicago Bears 3 – 8 – 0 0.273 230–286 –56
13. New York Giants 3 – 8 – 0 0.273 149–285 –136
15. Arizona Cardinals 2 – 9 – 0 0.182 189–284 –95
16. Carolina Panthers 1 – 9 – 0 0.100 163–275 –112
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik