NFL-legek: mélyponton Belichick és a Patriots; a Giants-edző úgy aludt, mint egy baba

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2023.10.11. 13:18
null
Rögbis jelenet az NFL-pályán: a ligában nem mindenkinek tetszik a Philadelphia tolongása, a Tush Push (Fotó: Getty Images)
Csúcsrangadó helyett könnyed San Franciscó-i győzelmet hozott az NFL 5. fordulójának vasárnapi mérkőzése, és a Dallashoz hasonlóan roppant kínos vereséget szenvedett a New England Patriots is, ráadásul egymás után a második héten történt olyan Bill Belichickkel, ami korábban évtizedeken át egyszer sem. A Denver New York Jets elleni veresége másképpen volt kínos, a Carolina pedig egyedüliként maradt nyeretlen a ligában. Érdekességek, sztorik az NFL legutóbbi napjaiból.

 

A HÉT MÉRKŐZÉSE

Az NFL két nagyágyúja az 1980-as és az 1990-es években rangadók sorát játszotta egymás ellen, talán csak a Steelers és a Raiders rivalizálása fogható ehhez olyan csapatoktól, amelyek nem azonos divízióban szerepelnek. Az idén ismét kiváló formában akadt össze egymással a két alakulat, ehhez képest kifejezetten lehangoló volt, hogy a mérkőzés utolsó negyedében Brock Purdy és Dak Prescott helyett már Sam Darnold és Cooper Rush irányított, mert minden fontos kérdés eldőlt, a nagy csatából egyoldalú játszadozás lett.

Purdy remekül játszott, négy TD-passzt adott, 144.4-es passzindexszel zárt, míg a védelmet Fred Warner vezette nyolc szereléssel, egy-egy sackkel, interceptionnel és a futó kezéből kiütött labdával. A 49ers védelme pokollá tette Dak Prescott estéjét, és ha a Dallasnak nem sikerült megfékeznie a San Franciscót, kinek fog? A következő ellenfél a Cleveland lesz, a Browns pihenőhétről visszatérve próbálhatja meg 30 pont alatt tartani Purdyékat.

A HÉT TRIPLÁZÁSAI

Lement négy forduló az idényből úgy, hogy az elmúlt évek két kiváló támadója, a cincinnati Ja'Marr Chase, és a San Franciscó-i George Kittle egyaránt touchdown nélkül maradt. A Bengals az Arizona ellen feltámadt, 34–20-as győzelméből Chase három touchdownnal vette ki a részét, köztük egy 63 yardos elkapással. A WR 192 yardig jutott, neki és Joe Burrownak is kellett ez az áttörés, ráadásul a Ravens vereségével a Bengals a rémes idénykezdet ellenére biztató helyzetből várja a folytatást.

Szintén három TD-vel szakította át a gátat George Kittle, a 49ers tight endje, aki a Dallas ellen fent már taglalt szuperrangadón volt többször is eredményes. A 30. életévét a meccs másnapján betöltő Kittle mindezt úgy tette, hogy a meze alatt egy szürke pólót viselt, „F.ck Dallas” felirattal.

 

A HÉT NULLÁZÁSA

A New England Patriots az előző fordulóban 38–3-as vereséget szenvedett Dallasban, s hazai pályán sem sikerült javítania, 34–0-ra kikapott a New Orleanstól. Két forduló alatt 3–72-es pontkülönbség, totális kilátástalanság, Bill Belichick együttese 1–4-es mutatóval áll öt forduló után, Mac Jones irányítót mindkét meccs hajrájában le kellett cserélni, de Bailey Zappe sem mutatott semmi biztatót. A védelem és a speciális egység is csődöt mondott, Belichick már arról beszélt, hogy mindent az alapokról kell újraépíteni.

„Ez harmatgyenge volt. Meg kell találnunk a megoldást, hogy jobban játsszunk, jobb döntéseket hozzunk edzőként. Újra kell kezdenünk mindent, másik úton kell elindulni, mert ez a mostani sehová sem vezet. Sok gondunk van, és ezek közül nem az irányító a legnagyobb” – mondta a meccs után Belichick, aki edzőként az első 453 meccsén egyetlen egyszer kapott ki 30 ponttal. Együttese a következő fordulóban Las Vegasban korábbi tanítványa, Josh McDaniels legénysége ellen játszik, és talán minden idők legsúlyosabb hazai Patriots-vereségénél is kínosabb lenne, ha a sokat kritizált Raiders-edzővel szemben is alulmaradna a Pats.

Bill Belichick korábban sosem kapott ki 30-nál több ponttal, most mindjárt kétszer is egymás után (Fotó: Getty Images)
Bill Belichick korábban sosem kapott ki 30-nál több ponttal, most mindjárt kétszer is egymás után (Fotó: Getty Images)

A HÉT CSOPORTRANGADÓJA

A Baltimore Ravens sikerrel zárta a Cincinnati és a Cleveland elleni idegenbeli csoportmérkőzését, és minden esélye megvolt rá, hogy Pittsburghből is győzelemmel távozzon. Az első félidőben már 10–0-ra vezetett, semmi jele sem volt annak, hogy a Steelersnek keresnivalója lehet. Ám a csoportrangadók szépsége, hogy a két csapat formáját sokszor felülírja a lelkesedés vagy az idegesség.

Lamar Jackson passzait többször elejtették az elkapói, a nagyszünet előtt, amikor negyedik kísérletnél a Ravens trükközni akart, mielőtt időt kér Justin Tucker mezőnygólja előtt, Tyler Linderbaum center véletlenül elindította a játékot, és 10 ponton maradt a Ravens, míg a legvégén Jackson előbb a Steelers célterületéhez érve elpasszolta, majd a következő támadásban elejtette a labdát. Eközben a Pittsburgh eleinte teljesen kilátástalan támadójátéka is összeállt, és egyetlen TD-vel megfordította a találkozót, a forduló meglepetését szerezve.

A HÉT ELÉGTÉTELE

Régóta várták ezt a fordulót a New York Jetsnél. Nathaniel Hackett támadóedző az előző idényben a Denver élén állt, és 4–11-es idénykezdete után menesztették Coloradóból. Utódja, a New Orleansszal Super Bowlt nyerő Sean Payton a nyáron azt nyilatkozta, Hackett Denverben „minden idők egyik leggyengébb edzői produkcióját” nyújtotta. A Jets stábjában most a Broncos ellen bizonyíthatott, és hogy az egész csapat a magáénak érezte az ügyet, jól mutatja, hogy a 31–21-es győzelem után mindenki őt ölelgette az oldalvonal mellett, és Robert Saleh vezetőedző neki adta a meccslabdát.

„Hiába mondogatta, hogy túllépett ezen, és nem személyes ügy számára a meccs, láttuk az arcán, hogy fontos neki, érte is nyernünk kellett” – mondta a meccs után Sauce Gardner, a Jets védője, aki finomabban fogalmazta meg a gondolatait, mint C. J. Uzomah tight end a meccs előtti beszédében.

 

A HÉT RETTEGÉSE

„A feleségem aggódik értem, mert nem alszom rendesen. Úgy alszom, mint egy kisbaba. Kétóránként felkelek, sírok, elmegyek a vécére, és megpróbálok visszaaludni” – így készült a Miami Dolphins elleni vasárnapi mérkőzésre Don Martindale, a New York Giants védőkoordinátora, aki szerint a Tua Tagovaiola-vezette floridai támadósor talán minden idők leggyorsabbja.

A Miami 20 perc elteltével már 14–0-ra vezetett, De'Von Achane 76 yardos TD-futása Martindale rémálmainak megvalósulását jelentette. Ugyanez elmondható Tyreek Hill későbbi 69 yardos TD-elkapásáról is. A Giantsnek esélye sem volt a győzelemre, de a Dolphinsnak sem arra, hogy 70 pontot szerezzen, mint két hete a Denver ellen. A New York-iak védelme ugyanis kifejezetten jól helyt állt, háromszor szerzett labdát, Jason Pinnock a saját célterületén szerzett labdát hordott vissza touchdownért.

A HÉT VITATÉMÁJA

Nick Sirianni, a Philadelphia Eagles főedzője tavaly fejlesztette ki stábjával az úgynevezett Tush Push játékot, amelynek lényege, hogy a rövid, egy-két yardos játék előtt az irányító mögé áll egy vagy két nagydarab társ (fullback vagy támadófalember), aki a játék indítása után hátulról tolja a labdás csapattársát a cél felé. Az Eagles az előző és a mostani idényben összesen 38 alkalommal próbálkozott ezzel, és 35-ször szerzett touchdownt vagy first downt, legutóbb vasárnap a Los Angeles Rams ellen zárta ilyen TD-vel az első félidőt.

 

Bár sokan erősen kérdőjelesnek tartják az előrehaladás ezen módját (amely leginkább a rögbi tolongására emlékeztet), amíg a liga nem lép közbe, a többi csapat is próbálkozik vele – többnyire sikertelenül. A Chicago viszont sikeresen alkalmazta a csütörtök esti Washington elleni mérkőzésen, a Commanders egy héttel korábban a Philly ellen is elszenvedője volt ennek, nem csoda, hogy Jack Del Rio védőkoordinátor az egyik nagy ellenzője a Tush Pushnak. „Amíg a liga nem mondja ki, hogy szabálytalan, fel kell készülnünk rá. Ha rajtam múlna, szabálytalanná tenném, mert ez nem amerikai futball. Ez a rögbiben nagyszerű játék, de mi nem rögbizünk” – mondta Del Rio, akivel a csütörtök esti amerikai tv-közvetítés kommentátorai is egyetértettek.

A HÉT SÉRÜLÉSEI

Az Amerikai főcsoportban évek óta számolni kell a Buffalo Billsszel, de a csapat csak nem tud eljutni a Super Bowlra. Az idén újra gyűlni kezdtek a gondok, méghozzá a védelemben, amelyet újabb és újabb sérülések sújtanak. Egy hete Tre'Davious White dőlt ki az egész idényre, majd most vasárnap a Jacksonville elleni londoni összecsapáson Matt Milano és DaQuan Jones dőlt ki, nem elképzelhetetlen, hogy hosszú távra. „Az első negyed végén vagy a második elején körülnéztem a pályán, és nem voltak ott az ismerős arcok” – jegyezte meg Jordan Poyer safety.

Szintén hetekre kidőlt a Miamiból De'Von Achane, a Minnesotából Justin Jefferson, a Dallasból Leighton Vander Esch.

A HÉT VESZTESEI

A Chicago legyőzte a Washingtont, így öt forduló után már csak a Detroittól sima vereséget szenvedő Carolina áll nyeretlenül az NFL-ben. Az újonc Bryce Young előtt nagyon ritkán áll össze a támadófal, ezért csak nyomokban láthatjuk azt a játékot az irányítótól, ami miatt a drafton legelsőként választotta ki a Panthers. Az esetek többségében már előre pánikol, ha nem sikerül megvédeni, elszórja a labdákat, ahogy azt kétszer is tette a Lions ellen – az ellenfél mindkét labdaszerzést TD-re váltotta. Miles Sanders futóként nem tudja levenni a terhet újonc társa válláról, ráadásul a Detroit ellen ő is eladta a labdát.

A draftelső Bryce Young (fehérben) NFL-karrierje igen döcögősen indul (Fotó: Getty Images)
A draftelső Bryce Young (fehérben) NFL-karrierje igen döcögősen indul (Fotó: Getty Images)

A szintén újonc Anthony Richardsonnal egészen más gondok vannak, a Colts irányítója egyszerűen képtelen vigyázni magára. Az első fordulóban agyrázkódás miatt le kellett cserélni, a harmadik héten nem játszott, az ötödiken pedig vállsérülés miatt megint idő előtt elhagyta a pályát, és várhatóan egy hónapra kidőlt. Megint futás közben sérült meg, ha így folytatja, a visszatérése után sem sokáig láthatjuk. Az indanapolisi edzői stábnak át kellene gondolnia, hogyan használja Richardsont, és addig is örülhet, hogy Garnder Minshew személyében kiváló csereirányító segíti.

NFL, ALAPSZAKASZ
AZ 5. FORDULÓ EREDMÉNYEI

Csütörtök
Washington Commanders–Chicago Bears 20–40
Vasárnap délután
Buffalo Bills–Jacksonville Jaguars 20–25
Atlanta Falcons–Houston Texans 21–19
Detroit Lions–Carolina Panthers 42–24
Indianapolis Colts–Tennessee Titans 23–16
Miami Dolphins
–New York Giants 31–16
New England Patriots–New Orleans Saints 0–34
Pittsburgh Steelers–Baltimore Ravens 17–10
Vasárnap éjjel
Arizona Cardinals–Cincinnati Bengals 20–34
Los Angeles Rams–Philadelphia Eagles 14–23
Denver Broncos–New York Jets 21–31
Minnesota Vikings–Kansas City Chiefs 20–27
San Francisco 49ers–Dallas Cowboys 42–10
Hétfő
Las Vegas Raiders–Green Bay Packers 17–13

A 6. FORDULÓ MENETRENDJE
Péntek
2.15:
Kansas City Chiefs–Denver Broncos (Tv: Arena4)
Vasárnap
15.30: Tennessee Titans–Baltimore Ravens (Tv: Arena4)
19.00: Atlanta Falcons–Washington Commanders
19.00: Chicago Bears–Minnesota Vikings
19.00: Cincinnati Bengals–Seattle Seahawks (Tv: Arena4)
19.00: Cleveland Browns–San Francisco 49ers
19.00: Houston Texans–New Orleans Saints
19.00: Jacksonville Jaguars–Indianapolis Colts
19.00: Miami Dolphins–Carolina Panthers
22.05: Las Vegas Raiders–New England Patriots
22.25: Los Angeles Rams–Arizona Cardinals
22.25: New York Jets–Philadelphia Eagles
22.25: Tampa Bay Buccaneers–Detroit Lions (Tv: Arena4)
Hétfő
2.20:
Buffalo Bills–New York Giants (Tv: Arena4)
Kedd
2.15:
Los Angeles Chargers–Dallas Cowboys (Tv: Arena4)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik