NFL-legek: fékezhetetlen a Dolphins; megugrott Kelce népszerűségi indexe

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2023.09.27. 11:29
null
Ha De’Von Achane megindul, nem lehet utolérni – de ez elmondható a Dolphins másik két támadójáról is (Fotó: Getty Images)
Már csak három veretlen csapat van az NFL mezőnyében, a Philadelphia, a San Francisco és a Miami közül utóbbi különösen erősen kezdte az új idényt, vasárnap tíz touchdownt, 70 pontot szerzett a Denver ellen. A 3. forduló másik slágertémája Travis Kelce és Taylor Swift kapcsolata. Az elmúlt napok NFL-es történései dióhéjban.

 

A HÉT MEGLEPETÉSE

Bár a holt szezonban a szakmát megosztotta az a kérdés, ki a Super Bowl legnagyobb esélyese, abban nagyobb egyetértés volt, hogy az Arizona Cardinals lesz az idény leggyengébb együttese. Bár az NFL tiltja, hogy bármelyik csapat tankoljon, azaz szándékosan gyenge idényt produkáljon a következő draft első választási jogáért, az Arizona több jelét is mutatta ennek – a legutolsó az volt, hogy csak augusztus végén szerződtette kezdő irányítónak Joshua Dobbst, aki az előző három évben csapatról csapatra tengődött a ligában.

Csakhogy a Cardinals erős támadófala mögött Dobbs hétről hétre meglepően jól játszik. A Washington és a New York Giants ellen is korán vezetést szerzett vele az Arizona, de a második félidőben mindkét találkozót elbukta. A harmadik héten a liga egyik legjobbjának tartott Dallas ellen is megvolt a korai előny, 21–10-re vezetett a szünetben a Cardinals. Csakhogy ezúttal a védelem nem engedte vissza az ellenfelet a meccsbe, a támadók pedig 222 futott yarddal zártak, ami a liga egyik legjobb védelme ellen kiemelkedő teljesítmény, és a támadófalat dicséri.

A HÉT CSAPATA

A Los Angeles Chargers legyőzése után idéztük a Miami Dolphins vezetőedzőjét, Mike McDanielt, amint azt mondja, edzőként nem is lehetne könnyebb feladata, mint azt mondani Tua Tagovailoa irányítónak, folytassa, amit eddig tett. Ugyanez igaz lehet a teljes támadóegységre is, a Dolphins ugyanis vasárnap 70 pontot szerzett a Denver Broncos ellen. A tíz touchdownból Tagovailoa (aki zsinórban tíz meccset nyert meg Super Bowl-győztes edző ellen) négyet passzolt (egy jutott a helyére beálló Mike White-nak is), Raheem Mostert három futott és egy elkapott, az újonc De'Von Achane két-két futott és elkapott TD-vel zárt. A Dolphins 28 passzkísérletéből csak három volt sikertelen.

Az NFL-ben ez volt a negyedik alkalom, és 1966 óta az első, hogy egy csapat 70 pontig jutott. A Chicago Bears 1940-es 73 pontja (73–0 a Washington ellen) sem volt messze, ugyanis fél perccel a vége előtt mezőnygól távolságban volt a Miami, McDaniel azonban a rekordbeállítás helyett letérdeltette csereirányítóját.

Az AFC-ben egyedüliként veretlen Miami egyik titka a sebesség, az idén az NFL-ben labdával mért futótempóban nincs riválisa a csapatnak, az öt legmagasabb érték a Dolhinsé, ebből kettőt Achane, kettőt Tyreek Hill és egyet Mostert esetében mértek. A rekord Achanéé, 35.2 kilométer per órával.

Az eddig fékezhetetlen Dolphins megállítására a következő fordulóban a Buffalo tesz kísérletet.

A HÉT VESZTESE

A Miami 70 pontjának kárvallottja a Denver Broncos volt, a Super Bowl-győztes edző, akit Tua Tagovailoa legutóbb legyőzött, pedig Sean Payton. A New Orleans Saints korábbi vezetőedzője, aki Nathaniel Hackettet váltotta az oldalvonal mellett, és akiről nyáron azt mondta, minden idők egyik legrosszabb edzői munkáját végezte Coloradóban. Bár a Denver 5–12-es mérleggel zárta az idényt, a legtöbb kapott pontja 34 volt. Hackett most a New York Jets támadóedzője, az 5. fordulóban Denverben találkozik a két csapat.

A Broncos harmadszor kapott ki legalább ötven ponttal fennállása során, ez a rossz mérleg egyedüli a ligában.

Sean Payton furcsa nyári nyilatkozata után különösen kellemetlen a 70 kapott pont (Fotó: Getty Images)
Sean Payton furcsa nyári nyilatkozata után különösen kellemetlen a 70 kapott pont (Fotó: Getty Images)

A HÉT SÉRÜLÉSE

Nagyszerűen kezdődött, de sajnos nagyon korán véget ért Mike Williams 2023-as idénye. A Chargers elkapója 110 yardnál és egy touchdownnál járt a Minnesota ellen, amikor a harmadik negyed végén a földön maradt, és le kellett segíteni a pályáról. Kiderült, térdszalagszakadást szenvedett, és ebben a szezonban már nem játszhat.

A HÉT RÚGÓJA

Az Indianapolis Colts 22–19-re legyőzte a Baltimore Ravenst, a diadalhoz egy touchdown mellett öt mezőnygól is kellett. Matt Gaynek nem volt könnyű feladata, hiszen négyszer is 50 yardnál távolabbról kellett betalálnia az oszlopok közé, de egyiket sem hibázta el, háromszor 53, egyszer 54 yardról lőtt gólt (egy 31 yardos ujjgyakorlat mellett). Gay az első rúgó, aki egy meccsen négy mezőnygólt szerzett legalább 50 yardos távolságból.

A HÉT FORDÍTÁSA

Erre a hétre is jutott egy hatalmas fordítás. A New Orleans Saints az első félidőben 17–0-ra elhúzott a Green Bay Packers otthonában, és előnyét az utolsó negyedig őrizte. A Derek Carr irányítót a harmadik játékrészben vállsérülés miatt elvesztő vendégek még hét perccel a vége előtt is 17–3-ra vezettek, az ESPN analitikai programja szerint a negyedik negyed első felében végig 96 százalék felett volt a győzelmi esélyük.

Csakhogy a Lambeau Fielden először kezdőként játszó Jordan Love a hajrában megidézte elődjét, Aaron Rodgerst, és a két akciót is végigvezetett, előbb ő futott be a célterületre, majd a hajrában bepasszolta oda a labdát Romeo Doubsnak. A Saints ezalatt csak mezőnygól-kísérletig jutott, de az újonc Blake Grupe 46 yardról nem volt eredményes.

A HÉT KRITIKÁJA

A New York Jets szurkolói izgatottan várták az idényt, Aaron Rodgers az Amerikai főcsoport egyik esélyesévé tette Robert Saleh csapatát. Csakhogy Rodgers az első fordulóban megsérült, így maradt Zach Wilson. Belőle már egyszer kiábrándult a zöld-fehér szurkolótábor, és a New England Patriots elleni meccsen bizonyossá vált, most sem lesz jobb a helyzet. Saleh ugyan azt mondta hétfőn, látott biztató dolgokat Wilsontól, de Joe Namath, a Jets SB-győztes legendája közel sem ennyire türelmes és megértő.

„Semmi jót nem láttam ebbe, borzalmas volt – mondta a 80 éves legenda az ESPN New York-i rádiójának műsorában, kiemelve a Patriots első sackjét, amikor Wilson úgy ült le a labdáéval, hogy hozzá sem értek. – Leülsz a játék alatt ahelyett, hogy passzolnál, miközben hozzád sem érnek? Mi történik? Azt hittem, játszani, nyerni akar, nem pedig megúszni, ez így undorító. Eleget láttunk Zach Wilsonból, vele nem folytathatjuk.”

Nem csak Namathnél verte ki a biztosítékot Wilson játéka, hanem egy szurkolónál is – videó itt!

A CBS-nél szakértőként dolgozó Matt Ryant megkérdezték, beállna-e a Jetshez, ha hívnák. „Az ügynököm zseniális, nem is lenne ő, ha ne járt volna utána a lehetőségnek. Velem is beszélt róla, de mondtam neki, hogy nem mennék vissza játszani, nagyon élvezem, amit csinálok” – mondta Ryan.

A HÉT PLETYKÁJA

Travis Kelce eddig is népszerű volt, de a vasárnapi meccs óta a csapból is ő és Taylor Swift folyik (Fotó: Getty Images)
Travis Kelce eddig is népszerű volt, de a vasárnapi meccs óta a csapból is ő és Taylor Swift folyik (Fotó: Getty Images)

Mi is beszámoltunk róla, hogy Taylor Swift Travis Kelce meghívására Kansas Cityben a díszpáholyból, Kelce édesanyjával együtt nézte meg a Chiefs Chicago elleni 41–10-es győzelmét. Swift napokkal korábban koncertezett a városban, és Kelce egy rádióműsorban mondta, örülne neki, ha az énekesnő elfogadná a meghívását.

A meccs után egész Amerika azt találgatja, vajon egy pár lett-e a tight end és a Grammy-díjas zenész, és ebbe még Bill Belichick, a New England Patriots vezetőedzője is beszállt. A sajtóval általában mogorva hatszoros bajnok edző néhány hete már elárulta, hogy kedveli Swiftet, elismerően nyilatkozott arról, hogy szakadó esőben tartott koncertet a Patriots nyitott stadionjában. „Travis Kelcének már rengeteg elkapása volt, de mind közül ez lenne a legnagyobb” – jegyezte meg, amikor az esetleges Kelce–Swift románcról kérdezték.

A vasárnapi meccs óta Kelce mezének eladása 400 százalékkal megugrott Amerikában…

Travis Kelce édesanyja és Taylor Swift a díszpáholyban (Fotó: Getty Images)
Travis Kelce édesanyja és Taylor Swift a díszpáholyban (Fotó: Getty Images)

A HÉT KÉNYSZERLESZÁLLÁSA

Nem volt sima útja hazafelé a Pittsburgh Steelers játékosainak a Las Vegasban aratott vasárnap éjjeli győzelem után, a klub repülőgépe ugyanis olajnyomás-probléma miatt kényszerleszállást hajtott végre Kansas Cityben. Néhány óra várakozás után másik géppel végül szerencsésen hazautazott a csapat, de a vicces megjegyzések nem maradtak el.

A Kansas City-i repülőtér megemlékezett a váratlan eseményről: „Ez nem tervezett touchdown (ez esetben leszállás – a szerk.) volt a Steelerstől Kansas Cityben, az idei egyetlen. Talán lesz még a rájátszásban is...” Cam Heyward, a Steelers védője Travis Kelcétől és Taylor Swifttől kért fuvart a hazaútra.

 

A HÉT VÁRAKOZÁSA

Ezekiel Elliott az idény előtti napokban írt alá a New England Patriotshoz, azok után, hogy NFL-karrierje első hét idényét Dallasban töltötte. A negyedik fordulóban a Pats a Cowboys vendége lesz, és Elliott már várja, hogy ellenfélként lépjen pályára korábbi otthonában.

„Érdekes lesz, örülök, hogy visszamegyek Dallasba, ahol sok mindent tettem, és amely az otthonom a nyári szünetben – mondta a Jets ellen 80 futott yardig jutó Elliott. – Csalódott voltam, amikor el kellett jönnöm a Cowboystól, senki sem akarja elhagyni azt a helyet, ahol jól érzi magát, de minden okkal történik, Istennek terve van velünk. Új fejezet kezdődött az életemben, örülök, hogy a Patriots játékosa lehetek, és ezzel a klubbal próbálok Szuper Bowlt nyerni.”

NFL, ALAPSZAKASZ
A 3. FORDULÓ EREDMÉNYEI

CSÜTÖRTÖK
San Francisco 49ers–New York Giants 30–12

VASÁRNAP DÉLUTÁN
Baltimore Ravens–Indianapolis Colts 19–22
Cleveland Browns–Tennessee Titans 27–3
Detroit Lions–Atlanta Falcons 20–6
Green Bay Packers–New Orleans Saints 18–17
Jacksonville Jaguars–Houston Texans 17–37
Miami Dolphins–Denver Broncos 70–20
Minnesota Vikings–Los Angeles Chargers 24–28
New York Jets–New England Patriots 10–15
Washington Commanders–Buffalo Bills 3–37

VASÁRNAP ÉJJEL
Seattle Seahawks–Carolina Panthers 37–27
Arizona Cardinals–Dallas Cowboys 28–16
Kansas City Chiefs–Chicago Bears 41–10
Las Vegas Raiders–Pittsburgh Steelers 18–23

HÉTFŐ
Tampa Bay Buccaneers–Philadelphia Eagles 11–25
Cincinnati Bengals–Los Angeles Rams 19–16

A 4. FORDULÓ MŰSORA
PÉNTEK
2.15: Green Bay Packers–Detroit Lions (Tv: Arena4)
VASÁRNAP
15.30:
Jacksonville Jaguars–Atlanta Falcons (Tv: Arena4)
19.00: Buffalo Bills–Miami Dolphins (Tv: Arena4)
19.00: Carolina Panthers–Minnesota Vikings
19.00: Chicago Bears–Denver Broncos
19.00: Cleveland Browns–Baltimore Ravens
19.00: Houston Texans–Pittsburgh Steelers
19.00: Indianapolis Colts–Los Angeles Rams
19.00: New Orleans Saints–Tampa Bay Buccaneers
19.00: Philadelphia Eagles–Washington Commanders
19.00: Tennessee Titans–Cincinnati Bengals
22.05: Los Angeles Chargers–Las Vegas Raiders
22.25: Dallas Cowboys–New England Patriots (Tv: Arena4)
22.25: San Francisco 49ers–Arizona Cardinals
HÉTFŐ
2.20:
New York Jets–Kansas City Chiefs (Tv: Arena4)
KEDD
2.15:
New York Giants–Seattle Seahawks (Tv: Arena4)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik