NFL-legek: egy idény bénázását sűrítette egy meccsbe a Giants; jó kezekben a Packers

Vágólapra másolva!
2023.09.13. 08:48
null
Daniel Jonest nem kímélték a Dallas védői, hétszer vitték a földre (Fotó: Getty Images)
Elkezdődött az NFL 2023-as alapszakasza, az első játékhét után összeszedtük a játékhét érdekességeit – a statisztikák ebben a sportban megkerülhetetlenek, de összeállításunkban igyekszünk túlmutatni a puszta számoknál.

 

A HÉT LEGNAGYOBB VESZTESÉGE

Nem feltétlenül kellett hozzá a Hard Knocks, hogy megértsük, milyen nagy jelentősége van Aaron Rodgers New York Jetshez szerződésének, de aki megnézte az ötrészes minisorozatot, szembesülhetett vele, hogyan hüledeztek az edzőtáborban mutatott játékán új edzői és csapattársai. A Green Bayt 18 év után elhagyó négyszeres MVP-vel tényleg a legjobbak közé tartott a Jets.

Csakhogy Rodgers az első támadás során Achilles-ín-szakadást szenvedett, ami az NFL-ben az idény végét jelenti – a 2010-es bajnok számára pedig talán a karrierje végét. A Jets nélküle is legyőzte az AFC egyik nagyágyúját, a Buffalót, azaz nem volt túlzás, amikor a Super Bowlt emlegették – hiába a kiváló futójáték, Zach Wilsonnal nem lesz ugyanaz az idény.


 

Szintén győztes idényrajt során vesztette el kétszeres All Pro támadófalemberét a Cleveland Browns, a nyáron 60 millió dolláros szerződést kapó Jack Conklin térdszalagszakadás miatt nem játszhat már az idényben. A Baltimore J. K. Dobbins futót vesztette el a teljes szezonra Achilles-ín-szakadás miatt.

A HÉT MECCSE

Előzetesen is a Los Angeles Chargers–Miami Dolphins összecsapástól lehetett várni a legnagyobb pontfesztivált, és nem csalódtunk: nyolc touchdown született, nyolcszor vették át egymástól a vezetést a csapatok, és a végén a 466 passzolt yarddal záró Tua Tagovailoáék nyertek 36–34-re. Az utolsó TD-passzát a 215 elkapott yardig jutó Tyreek Hillnek adta.

„Nem csodálkozom, mert láttam, mennyit dolgozott a nyáron – mondta a tavalyi idényben elszenvedett agyrázkódásai után visszatérő Tagovailoáról Mike McDaniel vezetőedző. – Edzőként nem is lehetne könnyebb feladatom, csak azt kell mondanom neki, hogy folytassa, amit csinál.”

A HÉT DOMINANCIÁJA

A New York Giants azzal a céllal állt ki a Dallas Cowboys ellen, hogy megmutatja, számolni kell vele az NFC Keleti csoportjában. Hát, nem sikerült megmutatni: 40–0-s vereség lett a vége, és az Opta szerint olyan kombinációt hozott össze a Giants ezen az egy meccsen, ami korábban egy egész idényen át nem sikerült egyetlen NFL-csapatnak sem. Ezek: legalább 40 pontos vereség, legalább hét elszenvedett sack egy meccsen, mínusz hármas vesztettlabda-mutató egy meccsen, mezőnygólkísérlet blokkolásából kapott TD, interceptionből kapott TD.

A Dallas számára jó hír, hogy amikor legutóbb hasonlóan nagy különbségű sikerrel kezdett a Giants ellen, 1995-ben a 35–0-s rajt után meg sem állt a Super Bowlig.

A HÉT MEGLEPETÉSE

Miközben a Nemzeti főcsoport nagyágyúi hozták a kötelezőt az 1. fordulóban – nyert a San Francisco, a Dallas és a Philadelphia is –, az AFC legutóbbi tíz főcsoportdöntőjének szereplői (ez kilenc csapat) közül csak a Jacksonville Jaguars kezdte győzelemmel az új idényt. A bajnok Kansas City Detroit elleni botlását a mostani nagy riválisok közül a Cincinnati és a Buffalo sem tudta kihasználni, és kikapott a New England, az Indianapolis, a Tennessee, a Denver és a Pittsburgh is.

A legváratlanabb a Bengals Cleveland elleni teljes széthullása volt, a napokban 275 millió dolláros szerződést kapó Joe Burrow csak három ponthoz tudta hozzásegíteni csapatát a csoportrivális ellen, mindössze 82 dobott yardig jutott el a két ohiói klub 100. összecsapásán. Deshaun Watson végre azt játszotta a Brownsnál, amiért szerződtették Houstonból, a clevelandi védelem pedig megtáltosodott Jim Schwartz irányítása alatt.

Myles Garrett, a liga egyik legjobb védője láthatóan élvezte a játékot:

 

A HÉT MEGKÖNNYEBBÜLÉSE

Green Bayben mindössze a harmadik első hetes kezdőirányító futott ki a pályára 1993 óta: Brett Favre, majd Aaron Rodgers egyaránt hosszú időszaka után elkezdődött a Jordan Love-éra. A Packers szurkolóinak tetszett, amit láttak, kedvenceik 38–20-ra legyőzték a csoportrivális Chicagót, ráadásul Love remekül játszott. Nem most debütált, Rodgers cseréjeként már játszott a Packersben, de most először ő az első számú.

Végül 245 yardig jutott, három touchdownpasszt adott, és egyszer sem adta el a labdát. Favre 1993-ban a Rams ellen 36–6-ra megnyert meccsen 264 yarddal, 2 TD-vel és 1 interceptionnel kezdett, míg Rodgers 2008-ban a Vikings elleni 24–19-es siker során 178 passzolt yardig, egy passzolt és egy futott TD-ig jutott eladott labda nélkül.

Jordan Love remekül kezdett a Packers első számú irányítójaként (Fotó: Getty Images)
Jordan Love remekül kezdett a Packers első számú irányítójaként (Fotó: Getty Images)

A HÉT VISSZATÉRŐJE

Calvin Ridley 686 nap után tért vissza a pályára, és NFL-pályafutása legjobb első félidejét zárta 92 elkapott yarddal és egy touchdownnal, s győzelemhez segítette a Jacksonville-t az Indianapolis elleni csoportrangadón. Az elkapó legutóbb 2021 októberében játszott, még az Atlantában. Utána lelki problémákra hivatkozva pihenőt kért, majd egy évre eltiltották tiltott fogadások miatt. A Jaguars ennek ellenére szerződtette, abban bízva, hogy a visszatérésekor ugyanúgy a liga egyik legjobbja lehet, mint 2020-ban. Az első meccs alapján úgy tűnik, nem vetődtek árnyékra.

A HÉT DEBÜTÁLÁSAI

A New York Jets mellett négy másik csapat kezdett az előző idény óta szerződtetett irányítóval, s további három újonc QB lépett pályára kezdőként az első játékhéten. Utóbbiak közül egyikük sem tudott nyerni, Bryce Young (Carolina), C. J. Stroud (Houston) és Anthony Richardson (Indianapolis) is vereséggel kezdett. Így járt a holt idény hajrájában az Arizonához szerződő Josh Dobbs is.

Viszont három játékos sikerrel kezdett új klubjánál. Derek Carr a Tennessee ellen vezette sikerre a New Orleanst, utódja, Jimmy Garoppolo a Denvert győzte le a Las Vegas Raidersszel. Baker Mayfield már a negyedik NFL-csapatánál kezdett, a Cleveland, a Carolina és a Rams korábbi irányítója Tom Brady utódjaként debütált sikerrel a Tampa Bayben.

A HÉT LEGAMERIKAIBB STATISZTIKÁJA

Az NFL történetében először lett 25–9 egy mérkőzés végeredménye – az amerikaiaknál a scorigami kifejezéssel illetik az ilyen elsőket. A Baltimore–Houston eredménye az 1076. különböző számkombináció a liga történetében. A legutóbbi öt idény nyitó fordulójából hármon volt úgynevezett scorigami, 2019-ben is a Ravens volt az egyik érintett, 59–10-re győzte le a Miamit. Egyébként nem is olyan ritka ez a jelenség, a 2019-es idény rajtja óta 30 olyan eredmény született, amely korábban még soha.

 

Természetesen külön honlapot is készítettek arra, hogy nyilvántartsák a scorigamit, ide kattintva megtekinthetik, mely eredmények nem születtek még sohasem az NFL-ben, illetve melyik végeredmény mikor történt először és legutóbb. Az is kiderül, hogy négy ponttal csak egyetlen csapat zárt mérkőzést, a Chicago Cardinals még 1923-ban…

A HÉT TROLLJA

Kadarius Toney nem lehet büszke arra, amit a Kansas City Chiefs elkapójaként az idénynyitón produkált a Detroit Lions ellen: háromszor ejtette el a Patrick Mahomes által felé dobott labdát, ebből az egyik detroiti labdaszerzés és touchdown lett, a legutolsóval pedig a Chiefs utolsó esélye szállt el a győzelemre. Az első másfél idényét a New York Giantsnál töltő Toney a szurkolói kritikákra reagálva törölte Twitter/X-profilját.

Aztán az Instagramon visszatért, korábbi csapata, a Giants Dallas elleni vereségén csámcsogott. Előbb a félidei állást tette ki egy képpel és azzal a szöveggel, hogy „Na, most se hallgassatok!” Később pedig a Family Guy Stewie-alakjának sírva elalvós jelenetét tette ki azzal, hogy „Ezek a Giants-szurkolók.”

Van, akit vigasztal a káröröm…

 

NFL
1. JÁTÉKHÉT EREDMÉNYEI

Kansas City Chiefs–Detroit Lions 20–21
Atlanta Falcons–Carolina Panthers 24–10
Baltimore Ravens–Houston Texans 25–9
Cleveland Browns–Cincinnati Bengals 24–3
Indianapolis Colts–Jacksonville Jaguars 21–31
Minnesota Vikings–Tampa Bay Buccaneers 17–20
New Orleans Saints–Tennessee Titans 16–15
Pittsburgh Steelers–San Francisco 49ers 7–30
Washington Commanders–Arizona Cardinals 20–16
Chicago Bears–Green Bay Packers 20–38
Denver Broncos–Las Vegas Raiders 16–17
Los Angeles Chargers–Miami Dolphins 34–36
New England Patriots–Philadelphia Eagles 20–25
Seattle Seahawks–Los Angeles Rams 13–30
New York Giants–Dallas Cowboys 0–40
New York Jets–Buffalo Bills 22–16 – hosszabbítás után

A 2. JÁTÉKHÉT PROGRAMJA
Péntek
2.15:
Philadelphia Eagles–Minnesota Vikings (Tv: Arena4)
Vasárnap
19.00: Atlanta Falcons–Green Bay Packers
19.00: Buffalo Bills–Las Vegas Raiders
19.00: Cincinnati Bengals–Baltimore Ravens
19.00: Detroit Lions–Seattle Seahawks
19.00: Houston Texans–Indianapolis Colts
19.00: Jacksonville Jaguars–Kansas City Chiefs (Tv: Arena4)
19.00: Tampa Bay Buccaneers–Chicago Bears
19.00: Tennessee Titans–Los Angeles Chargers
22.05: Arizona Cardinals–New York Giants
22.05: Los Angeles Rams–San Francisco 49ers
22.25: Dallas Cowboys–New York Jets (Tv: Arena4)
22.25: Denver Broncos–Washington Commanders
Hétfő
2.20:
New England Patriots–Miami Dolphins (Tv: Arena4)
Kedd
1.15:
Carolina Panthers–New Orleans Saints (Tv: Match4)
2.15: Pittsburgh Steelers–Cleveland Browns (Tv: Arena4)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik