Férfi kosárlabda: Mentálisan erősnek kell lennem – Valerio-Bodon Vincent

Vágólapra másolva!
2023.09.11. 08:16
null
Valerio-Bodon Vincent LeBron Jamesszel edzhet együtt
A Los Angeles Lakershez szerződő 22 éves bedobó, Valerio Bodon-Vincent úgy érzi, egyelőre nem reális cél, hogy tagja legyen az aranysárga-lilák NBA-keretének, de biztos benne, hogy gyors lesz a fejlődése.

 

– Felfogta már, hogy a Los Angeles Lakers játékosa?
– Nagyon örülök neki, nagy lépés ez az életemben – felelte a Nemzeti Sportnak az előző idényben a Sopron KC-ban szereplő Valerio-Bodon Vincent. – Nagy szó, hogy kint voltam a nyáron az Államokban, játszottam a Boston Celticsben a nyári ligában, olyan közegben és olyan emberekkel edzettem együtt, ami keveseknek adatik meg. Jó volt megtapasztalni ezt a környezetet, nagy nevekkel találkozni – nem izgulom túl, koncentrálok arra, ami előttem áll!

– Milyen reményekkel indult, amikor nyáron az Egyesült Államokba utazott?
– Nagyon vártam, a semmiből jött a lehetőség, nagyon izgatott lettem, amikor az ügynökeim, Szabó Levente és Vinkó László elém tárták a lehetőséget, hogy az USA-ban edzhetek és készülhetek az NBA-s workoutopciókra. Erre csak egy válaszom lehetett: csináljuk, szeretném megméretni magamat. Mindig is az álmom volt, ott, abban a stílusban kosárlabdázni. Más kultúrája van a sportágnak, mint itthon, mindig vonzott, tudtam vele azonosulni, és a játékomnak is fekszik.

– Milyen élmény volt a Las Vegas-i nyári ligában lejátszott mérkőzése a Boston Celticsben?
– Hatalmas élmény volt, Las Vegas gyönyörű város. Nem idegeskedtem amiatt, hogy nem játszottam az utolsó meccsig, sok támogatást kaptam a helyszínen Szabó Levitől, Vinkó Lacitól és az ügynökségem amerikai partnerétől, Austin Waltontól. Megragadtam az esélyt és éltem vele. Hihetetlen volt ennyi néző előtt pályára lépni, szerencsére nem volt lámpalázam, kosárlabdáztam már elég sok szurkoló előtt, de az nem fogható ahhoz. Annyira hangulatos volt az aréna, hogy nem is lehettem lámpalázas.

– A meccs után jobbak lettek az esélyei a szerződésre, vagy nem ezen múlott?
– Nem tudom, biztosan számított, mert rólam nem hallottak azelőtt, nem ismertek odakint. A nevem a workoutokon, a pro dayen került be a körforgásba, és ehhez a nyári liga is hozzátett, a szakemberek leszűrhették, mennyi potenciál van bennem, milyen játékos ­vagyok.

– Hogyan került képbe a Lakers?
– Két csapat keresett meg E10-es szerződéssel, a Celtics és a Lakers. Előbbi nem ajánlotta fel, hogy részt vegyek a nyári liga utáni edzőtáborban, valamint más szempontok miatt – például a csapatszerkezet, a játékoskeret –, mindannyian a Lakers kínálta lehetőség mellett döntöttünk. Úgy érzem, nagyon sok tapasztalatot szerezhetek ott, fantasztikus játékosokkal készülhetek ragyogó körülmények között, remek a stáb is, ez az, amire szükségem van!

– Mondja, hogy LeBron James a kedvenc játékosa!
– Nem, de mindig is nagyon szerettem a játékát és felnéztem rá. Rajta kívül a keretben van még Anthony Davis, D’Angelo Russell, Austin Reaves, mind nagyszerű kosarasok. Nem tervezem, hogy megijedek ettől, de sosem tudhatjuk, mit hoz az élet. Élményként fogom fel, nincs értelme aggódni, pozitívan állok hozzá, különben nem tudnék előrébb lépni.

– Hogyan alakul a programja az NBA kezdete előtt?
– Edzem és a családommal töltök időt. A kinti felkészülés október elején kezdődik.

– Reális cél, hogy tagja legyen a profi ligában szereplő franchise keretének?
– Szerintem most még nem. Mindenképpen fejlődnöm kell, és erre tökéletes ez a lehetőség. Fizikailag és a pálya sok részén van még lemaradásom, de ilyen környezetben nem lesz probléma azzal, hogy jobb legyek. Az Államokban töltött előző két és fél hónap alatt azt tapasztaltam, hogy rohamosan fejlődtem, és ezt várom az elkövetkező, reményeim szerinti egy évtől is.

– Mit tud a G-ligáról, amelyben biztosan szerepelhet?
– A játékosállományt pontosan nem ismerem, ám sok nyári ligás szereplő került még oda, és követem, kiket hová igazolgattak, alapvetően tehát képben vagyok a two-way és az E10-szerződésekkel.

– Érettnek tartja magát erre a magas szintre?
– Ahogy mondtam is, az NBA-re fizikailag még nem. Későn érő típus vagyok, nagyon sok mindent kell tanulnom a kinti kosárlabdáról, viszont nagyon jó mix leszek, mert az amerikai és az európai játékról is megszerzem a kellő ismereteket. A nyári és a G-ligában sokkal gyorsabb a tempó, fel-alá szaladnak a játékosok, a taktikai elemek nincsenek a középpontban, de magas szinten már ennek is nagy a jelentősége.

– A legutóbbi kitűnő soproni idénye segített abban, hogy felfedezzék?
– Természetesen kellett a jó teljesítmény, hogy a magyar menedzsmentem tudjon mire építeni. Az amerikai partnerünket, Austin Waltont is az ez évi teljesítményem győzte meg, amikor Szabó Leviék azon dolgoztak, hogy a legmegfelelőbb amerikai partnert találják meg a közös munkához. Az eredeti tervben nem a próbaedzések voltak, hanem az úgynevezett draft combine, amelyen fizikailag felmérik a tehetséges játékosokat, edzéseken vesznek részt, és egymás ellen is játszanak, ezen a draftvárományosok is részt vesznek. Sajnos probléma volt a vízumommal, ezért mást tettek be a helyemre, így lépett életbe a B-terv és a pro day.

– Mi lesz a legfontosabb, mi lehet a kulcsa, hogy jól megfeleljen az edzőtáborban?
– Mentálisan erősnek kell lennem, az akarattal nem lesz probléma, és remélem, a mentális résszel sem. Nem aggódom emiatt, a fejlődés az elsődleges, de ez csak akkor megy, ha beleteszed a munkát. Ha a maximumot adod, nem tudod elrontani, hibázni én is fogok, de abból tanulni kell és továbblépni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik