A Cavs és a Jazz is nyert Los Angelesben

GOBODICS TAMÁS (kezdo5.hu)GOBODICS TAMÁS (kezdo5.hu)
Vágólapra másolva!
2022.11.07. 09:14
null
A clevelandi Donovan Mitchell kosárra tör a Lakers ellen (Fotó: Getty Images)
A Lakers és a Clippers is otthon kapott ki az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) legutóbbi játéknapján, a Toronto legyőzte a Chicagót, és nehezen is, de hozta az újabb győzelmet a Memphis.

 

Los Angeles Lakers–Cleveland Cavaliers 100–114

A második félidő a Clevelandé volt. Remekül kezdett a Lakers, a hazaiak sokkal nagyobb energiával jöttek ki a parkettre a mérkőzés elején, rögtön egy 7–0-val nyitottak, és az első negyedet meg is nyerték 36–30-ra. A Cavsnek idő kellett, hogy bemelegedjen, de a második negyedben már stabilizálták magukat az ohióiak, a fordulást követően pedig átvették az irányítást: kiigazították a védekezésüket, és a teljes második félidőben összesen 36 (!) pontot kaptak, ennek köszönhetően pedig meg is fordították a küzdelmet. A negyedik negyedet már ők kezdhették hétpontos előnyből, majd ott az első másfél percben egy 7-0-s futással el is döntötték a találkozót – a Lakers többször nem tudott veszélyeztetni, stabilan 12-17 pont között mozgott a különbség. A Clevelandnél Donovan Mitchell (33 pont, 10/17 mezőnyből, 12/13 büntető) és Darius Garland (24 pont, 7 gólpassz) is visszatért a legutóbbi kihagyás után, ők ketten intézték a lényeget, 37 és 39 percet játszottak (a többiek nem lépték túl a 30-at), de a sikert mégis a felkeményedő csapatvédekezés hozta – 44%-os mezőnymutatóval, 25%-os triplázással és 19 gólpasszal arattak győzelmet, de ilyen védekezés mellett ez is elégnek bizonyult. A Cavaliers ezzel már sorozatban nyolcadik sikerét könyvelhette el, márpedig hasonló győzelmi szériára utoljára 2017-ben volt példa, amikor 13-at nyertek egymás után – akkor még egy bizonyos LeBron James vitte őket a hátán...

Nem volt megoldása a Lakersnek. A Los Angeles oldalán továbbra is kissé esetleges és darabos a támadójáték, ezúttal ugyan a nagyobb energia miatt az első negyedben, de még nagyjából a másodikban is működött, aminek kellett, a fordulás után viszont ugyanazt láttuk, amit idén már nem egyszer, nem kétszer. Különösebb koncepció nélküli támadások, erőlködések, ráadásul ehhez társult egy rossz dobóforma is – a padról 19 ponttal és 10 gólpasszal (7 eladott labdával) beszálló Russell Westbrook szerint az öltözőben maradtak, onnantól pedig csak futottak az eredmény után, de nem tudták már elkapni a ritmust, és összerakni egy jó szériát. A 29-16-ra elvesztett harmadik negyed után nem volt esélyük, ahhoz sokkal nagyobb tűzerőre lett volna szükségük, márpedig most is 30% alatt tripláztak, sőt csak 57%-kal büntetőztek. Az utóbbi gyenge meccsek után most LeBron James ismét felszívta magát (27 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz, 13/23 mezőnyből, 1 eladott labda), Anthony Davis kevesebbet vállalt (19 pont, 12 lepattanó, 4 gólpassz), a sérülés miatt hiányzó Pat Beverley helyén kezdő Kendrick Nunn mezőnykosár nélkül zárt, míg a sokszor extrát hozó Lonnie Walker IV faultproblémákba került, és csak 19 percet tudott játszani. Akármennyire is szeretnék azt a látszatot kelteni, hogy ők csak egy gödörben lévő nagycsapat, a realitás inkább a gödör, mint a nagycsapat – 2-7-re állnak csak, most pedig utaznak Salt Lake Citybe a Jazzhez.

A Lakers legjobb dobói: James 27/3, Davis 19, Westbrook 19/9
A Cavaliers legjobb dobói: Mitchell 33/3, Garland 24/9, Allen 16

 

Toronto Raptors–Chicago Bulls 113–104

Siakam nélkül nyert a Raptors. Legjobb pontszerzője, az idén eddig szenzációs formát hozó Pascal Siakam nélkül kellett kiállnia erre a meccsre a Torontónak, de a kanadaiaknál mindenki készen állt arra, hogy ellensúlyozza az erőcsatár hiányát. Fred VanVleet visszatért a hárommeccses kihagyásából, és rögtön varázsolt, 30 ponttal, valamint 11 gólpasszal dupla szezoncsúcsot jegyzett, ráadásul elsüllyesztett öt triplát, OG Anunoby 10/19 jó dobással szedett össze 22 pontot, Scottie Barnes 19 ponttal és 10 lepattanóval dupla-duplázott, így is megvoltak a jó teljesítmények. A lényeg azonban egyrészt a 23 megszerzett támadópattanó, valamint a pazar védekezés volt, utóbbival szinte kivették DeMar DeRozan kezéből a labdát, a Bulls vezére negatív szezoncsúcsot jelentő kilenc mezőnykísérlettel zárt, ráadásul eladott öt labdát is – végül összeszedett 20 pontot, de a mérkőzésre gyakorolt hatásban meg sem közelítette a megszokott szintjét. Ennek ellenére hullámzó volt a találkozó, mert a dobással a Raptorsnak is akadtak gondjai, az első negyedet még a Bulls nyerte kilenc ponttal, aztán a nagyszünetben már a Toronto vezetett öttel, majd újra a Chicago időszaka következett, végül a záró etapban a kanadaiak akarata érvényesült – négy perccel a vége előtt még csak 100-99 volt az állás, de itt labdaszerzésekkel, és nagy dobásokkal sikerült egy 11-3-at repesztenie a társaságnak, így másfél perccel az órán eldőlt a küzdelem. Nick Nurse elégedett lehetett csapatával, most viszont back-to-back jöhet a visszavágó Chicagóban.

Kellett volna LaVine. A Bullsnál is volt fontos hiányzó, Coby White és Andre Drummond mellett ugyanis Zach LaVine sem állt Billy Donovan rendelkezésére, márpedig az ő dobásaira, védelembontásaira, playmakingjére nagy szükség lett volna úgy, hogy a Raptors ilyen kiemelkedő munkát végzett DeRozanen. A kezdőbe kerülő Alex Caruso igyekezett működtetni a gépezetet, 11 lepattanóig és 11 gólpasszig jutott, viszont 1/11-et dobott mezőnyből, mind a hat tripláját elrontotta, pontszerzésben csődöt mondott - ugyan a padról Goran Dragic bevert 4/6 triplát, de ez végül nem bizonyult elégnek. A hajrában pláne kellett volna még egy „megoldó” ember, 100-99 után 1/6-ot dobtak mezőnyből és eladtak három labdát, ott hiányzott egy vezér – most utazhatnak haza, és némi finomhangolás után megpróbálhatnak válaszolni ellenfelüknek.

A Raptors legjobb dobói: VanVleet 30/15, Anunoby 22/6, Barnes 19/6
A Bulls legjobb dobói: DeRozan 20, Vucsevics 18/6, Dragic 16/12

 

Memphis Grizzlies–Washington Wizards 103–97

Beal nélkül is helytállt a Wizards. Az egészségügyi protokoll alá kerülő Bradley Beal hiányában is tartotta a lépést a Washington, a négy negyedből hármat is a fővárosiak nyertek, viszont a másodikat nagyon, 15 ponttal bukták el, így onnantól üldözték ellenfelüket. A harmadik játékrészben viszont sikerült átvenniük az irányítást, sikerült a lepattanókból gyors támadásokat vezetniük, majd a záró etap első felében már a vezetést is megszerezték, hét és fél perccel a vége előtt 85–87 állt az eredményjelzőn. A Memphis azonban itt feljebb tudott kapcsolni, Ja Morant dobott hat pontot, a hazaiak pedig egy 9–0-t futottak, így az utolsó két-három perchez érve már jó helyzetben találták magukat – a Washington az utolsó hat és fél percben összesen nyolc pontot dobott, ellenben kapott tizenötöt, ez az időszak döntött. Wes Unseld Jr. vezetőedző viszont nem volt elégedetlen a vendégekkel, szerinte megvolt a stabilitásuk Beal nélkül (meg Porzingis 10 pontos, 3/13-as meccsével) is, járatták a labdát, védekezésben tették a dolgukat, nem voltak messze a győzelemtől, csak a hajrában üres dobásokat hagytak ki, ennyin múlt a sikerük – viszont már csak 4-6-ra állnak, nagyon kellene nekik egy jobb időszak, de Beal nélkül erre azért kevesebb esélyük van...

Megoldotta a kötelezőt a Grizzlies. A Beal nélküli Wizards ellen, otthon kötelező volt nyernie a nagy célokért küzdő Memphisnek, de nem brillírozott a társaság, támadásban kicsit laposnak bizonyult Taylor Jenkins alakulata. Végül a nagy második negyed, valamint a koncentráltan lehozott végjáték miatt elég volt a 43%-os mezőnymutató és a 31%-os triplázás, mivel a Washington csak 19%-kal dobott távolról, és a hazaiak büntetőből is kétszer annyit harcoltak ki, mint ellenfelük. Ja Morant csak 9/27-et erőlködött össze, de ott volt Desmond Bane, akire lehetett számítani: ő 50%-os mezőnymutatóval és 4/6 triplával jutott el 28 egységig, őt egészítette ki a padról 7/9 jó dobással Brandon Clarke. Ha akadozva is, de csak sikerült kipipálniuk ezt a meccset, így sorozatban harmadszor nyertek, otthon pedig 4-0-ra állnak – most jöhet a Boston elleni rangadó, ott sokkal pontosabb játékra lesz szükség, ha győzni szeretnének.

A Grizzlies legjobb dobói: Bane 28/12, Morant 23/3, Clarke 16
A Wizards legjobb dobói: Morris 18/6, Hachimura 15/3, Kuzma 12/6, Barton 12/3

 

Los Angeles Clippers–Utah Jazz 102–110

A végén bekeményített a Jazz. A jó formában lévő vendégek az első félidőben kellemes ritmusban kosárlabdáztak, járatták a labdát, megtalálták az üres embereket, és jobbnak is bizonyultak a Clippersnél, hiszen vezettek már tíz ponttal is – aztán mindezt szépen leadták, a harmadik-negyedik játékrészben pedig hátrányban játszottak. Végül mégis sikerült összekapniuk magukat: a záró etapban csak 17 pontot engedélyeztek a Los Angelesnek, csak triplákra kényszerítették ellenfelüket, de a hazaiak 0/11-et (!) dobtak távolról a mindent eldöntő játékrészben – közben a Utah egy 14–2-es futással visszavette a vezetést és az irányítást, majd végül elvitte a győzelmet is. A vendégek remekül váltottak a pick-and-rolloknál, nehéz dobásokba kergették bele a Clipperst, és ami ennél is fontosabb, a ritmusukat is elvették, jöttek az egy-egyezések, az erőlködések, így a kialakított jó helyzeteknél is „hidegnek” bizonyultak a kaliforniaiak, ez is nagyon kellett a Utah sikeréhez. A parádés utolsó negyed mellett emeljük ki Jordan Clarkson (23 pont, 5 gólpassz, 6/9 tripla), Collin Sexton (22 pont) és az elöl-hátul nagyot játszó Lauri Markkanen (18 pont, 9 lepattanó, 3 gólpassz, a hajrában Paul George őrzése) remeklését, így már 8-3-ra állnak, és másodikak Nyugaton.

Hiába George 34 pontja. Ismét Paul George volt a Clippers vezére, ezúttal 34 pontot, 8 lepattanót és 4 gólpasszt hozott 11/22-es mezőnymutatóval, de a negyedik negyedre ő is elfogyott: pont akkor kellett volna igazán a húzóember jó játéka, de sorra hagyta ki a dobásokat, nem bírt Markkanennel, és ő is beleszerelmesedett az egyáltalán nem hulló triplájába. A rossz döntések mellett a rossz dobóforma pecsételte meg a Los Angeles sorsát, hiába volt reális esélyük a Jazz legyőzésére, a végén annyira lefagytak, hogy az utolsó percekben már nem volt kérdés, hogy ki fogja megnyerni a meccset. Az persze nem segített, hogy Reggie Jackson egy kosárral, Norman Powell hat ponttal zárt, vagy hogy John Wall 6/15-öt dobott mezőnyből – támadásban még mindig finoman szólva is kérdőjeles, amit csinálnak, most pedig pont a legrosszabbkor estek össze, így három győzelem után újra vereséget szenvedtek.

A Clippers legjobb dobói: George 34/15, Morris 18/3, Mann 14
A Jazz legjobb dobói: Clarkson 23/18, Sexton 22/6, Markkanen 18/3

NBA, ALAPSZAKASZ
Los Angeles Lakers–Cleveland Cavaliers 100–114
Memphis Grizzlies–Washington Wizards 103–97
Toronto Raptors–Chicago Bulls 113–104
Los Angeles Clippers–Utah Jazz 102–110

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik