Egy ponttal nyert Portlandben a Clippers, nem lassít a Knicks

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2021.04.21. 09:53
null
Paul George győzelemre vezette a Los Angeles Clipperst Portlandben (Fotó: Getty Images, archív)
134 pontot dobott a Brooklyn és a Minnesota, hozta a kötelezőt a Hawks – ez történt hajnalban az NBA alapszakaszában.

 

Atlanta Hawks–Orlando Magic 112–96

Érvényesítette a papírformát a Hawks.Nem nagyon lehetett kérdés ezen a mérkőzésen, hiszen toronymagas favoritként lépett pályára az Atlanta, a hazai csapat pedig ezt kellő élességgel érvényesítette is, nem rontotta el a kötelezőt. A kosarakat elsősorban Trae Young (25 pont, 7 gólpassz) és Lou Williams (22 pont) hozta, közben pedig Clint Capela 19, John Collins 15 lepattanót húzott le, ketten együtt 11 támadópattanót kaparintottak meg, úgyhogy ezen a téren dominált a csapat: 65–40-re nyerték a lepattanózást és 18–6 volt a támadók aránya. Így az első félidő végére meg is volt a 17 pontos, megnyugtató különbség, majd a harmadik negyedben kicsit belealudt a Hawks és megfelezte a távolságot a Magic, de még időben javítottak Huerterék és többet nem inogtak meg – a záró etapban ismét magabiztossá tették az előnyüket és összességében egyértelmű győzelemmel erősítették meg a keleti negyedik helyüket. Az Orlandóról nincs mit írni, a vendégek a papírforma szerint esélytelenül kaptak ki és csak akkor tudtak közelebb jönni, amikor az Atlanta bajba sodorta saját magát - Steve Clifford vezetőedző szerint azt sem tudták megcsinálni, amit megbeszéltek, úgyhogy 3–11-re állnak a trade deadline óta.

A Hawks legjobb dobói:Young 25/6, Williams 22/6, Huerter 15/9
A Magic legjobb dobói:Anthony 17/3, Carter Jr. 17/3, Harris 14/3

New York Knicks–Charlotte Hornets 109–97

A harmadik negyedben nyerte meg a Knicks.Az első félidőben nagyon puhán védekeztek a hazaiak, a Charlotte azt csinált, amit akart, talán úgy voltak vele Julius Randle-ék, hogy majd túldobják a tartalékosabb ellenfelet. Ez viszont nem működött, úgyhogy a nagyszünetben Tom Thibodeau kicsit "felfrissítette" a játékosok fejét, akik a helyes szoftvert töltötték be a fordulás után és végre elkezdtek védekezni: az első félidőben kapott 66 pont után összesen 31-et (!) engedélyeztek ellenfelüknek a másodikban, RJ Barrett pedig megtáltosodott és a harmadik negyedben egymaga 18 egységet termelt. Az ő vezérletével és a sokkal agresszívebb védekezéssel pillanatok alatt megfordították a meccset és a hatpontos hátrányból tíz pont körüli előnyt csináltak, ez a lendület pedig már kitartott a végéig:a záró etapban is kordában tartották a Charlotte-ot, míg elöl többen is hozzátettek annyit, hogy ismét nyerni tudjanak. Végül öten is 15 pont felett dobtak náluk, a kispad is jól nézett ki, ezzel pedig sorozatban hetedik sikerüket könyvelhették el, amellyel ott loholnak a tabellán az Atlanta mögött.

Pedig az első félidő jól alakult a Hornetsnél.A vendégek 26/46-ot dobtak mezőnyből és 13/19-et a triplavonalon túlról az első két negyed során, PJ Washington egymaga 24 pontot és hat hármast bombázott be eddig, minden úgy nézett ki náluk támadásban, ahogy azt megálmodták, vagy talán még annál is jobban. A fordulás után azonban „kiegyenlítődtek” a dolgok, a Knicks védekezése egy pillanat alatt romba döntötte a játékukat, úgyhogy Washington összesen két pontot dobott ezt követően, csapatszinten pedig 13/40-es mezőnymutatóval és 3/20 triplával folytatták, teljességgel szétestek. Így a New York fokozatosan átbillentette, majd megnyerte a meccset, a Charlotte-nak pedig nem maradt más, csak a jó első félidő emléke – az utóbbi hat mérkőzésükből az ötödiket vesztették el, következőleg a Chicago ellen is nagyon fontos küzdelmet vívnak majd.

A Knicks legjobb dobói:Barrett 24/18, Rose 17/3, Quickley 17/12
A Hornets legjobb dobói:Washington 26/18, Rozier 21/12, Bridges 15/9

New Orleans Pelicans–Brooklyn Nets 129–134

Irving vezetésével, de stabil csapatjátékkal nyert a Brooklyn.James Harden és Kevin Durant nélkül nem volt könnyű dolga a Netsnek, de a vendégek nagyon felszívták magukat támadásban és végül két szupersztárjuk nélkül is megnyerték a pontpárbajt New Orleansban. Ehhez persze nagyon kellett Kyrie Irving extrája, az irányító 32 ponttal és 8 gólpasszal húzta csapatát, de ennél is többet ért az, amit a végjátékban csinált: három perccel a vége előtt egyszer már bedobott egy nagyon nehéz tempót egy-egyezésből, majd az utolsó percben még két ilyet megcsinált, amikor egymaga összecsomózta az ellenfél lábait, majd clutch dobást süllyesztett el belőle. Az egylabdás végjátékot ő döntötte el ezekkel a megoldásokkal, majd az utolsó tíz másodpercben még 4/4 büntetőt is hozzátett és végül 15 pontot szerzett csak a negyedik negyedben – mellette Joe Harris (24 pont, 3/6 tripla) és Landry Shamet (18 pont, 8 gólpassz) is kitett magáért, de összesen heten is kétszámjegyűt dobtak náluk, mindenki hozzátette, amit kellett. Ezzel nagyon fontos győzelmet húztak be, Irving pedig most már jó ideje stabilan és eredményesen játszik, ami szintén biztató lehet számukra a jövőre nézve.

Újabb elrontott végjáték.Zion Williamson, a hazaiak fiatal erőcsatára elég feldúltan nyilatkozott a meccs után, szerinte most már rendkívül bosszantó, hogy folyamatosan ugyanazt mondja: ott vannak, egyben vannak, megteremtik maguknak a győzelem esélyét, aztán a kiélezett hajrát elrontják és kikapnak, így pedig lassan a playinről is le kell mondaniuk, csődbe megy a szezonjuk. Most is ugyanez volt, vezettek már 13 ponttal is, de hiába, az utolsó negyedben 41-et kaptak, majd a végjátékot ismét elrontották - a Nets rutinosan faultolgatta őket, majd az utolsó lehetőségüket éppen Williamson rontotta el, amikor Irving védekezett rajta nagyot, a korábbi 1/1-es pedig kiejtette a labdát a pályáról. Addig amúgy ő is jó számokat hozott (33 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz), csapatszinten 56%-kal dobtak mezőnyből, de hiába, zsinórban negyedszer kaptak ki és négy mérkőzésre vannak a nyugati tizedik helytől.

A Pelicans legjobb dobói:Williamson 33, Ingram 27/6, Ball 15/9, Marshall 15/6
A Nets legjobb dobói:Irving 32/9, Harris 24/9, Shamet 18/9

Portland Trail Blazers–Los Angeles Clippers 112–113

A végén fordított a Clippers.A kiegyenlített mérkőzés utolsó negyedében úgy tűnt, hogy a Portland futhat be győztesen, folyamatosan előrébb jártaka hazaiak és minden Clippers-dobásra válaszoltak, őrizték a négy-hat pontos fórjukat, úgyhogy még két perccel a vége előtt is ők vezettek 109-103-ra. Itt Paul George bedobott két büntetőt, aztán kiosztott egy gólpasszt Ivica Zubacnak, de CJ McCollum még erre is válaszolt egy triplával, hogy aztán az utolsó percben George megfordítsa és megnyerje a meccset a Los Angelesnek: 55 másodpercnél egy, a következő támadásból pedig még egy duplát küldött a gyűrűbe, aztán az ezt követő labdabirtoklásból kiharcolt két büntetőt – 4.8 másodpercnél hidegvérrel el is süllyesztette őket, ezzel egymaga verte meg a Portlandet ebben az időszakban. George végül 33 ponttal és 11 lepattanóval zárt, ő volt a Clippers vezére, főleg mert Kawhi Leonard mégsem tudott pályára lépni, megint kihagyott egy meccset - a cserepadról azért Batum, Cousins és Rondo révén több veterán is sokat tett hozzá, de tény, hogy a végét most PG-nek kellett megnyerni.

Talán pont egy Lillard hiányzott a végén.Minden esélye megvolt a győzelemre az egyébként gyenge formában érkező Portlandnek, de Damian Lillard és Jusuf Nurkic nélkül végül egy dobás hiányzott az üdvösséghez. CJ McCollum (28 pont, 5 gólpassz), Norman Powell (23 pont 50 százalékkal) és Carmelo Anthony (18 pont, 4 gólpassz) játékára alapozva tényleg nagyon közel jártak a sikerhez, a védekezésük sem volt annyira rossz, mint megszokhattuk, vezettek 10 ponttal is és még a hajrában is jöttek a clutch dobásaik, de pont az utolsó percre fulladtak ki – a záró három labdabirtoklásukból három kimaradt triplakísérlet lett,közben pedig a nagyot játszó George megverte őket. Mondhatjuk, hogy ebben a helyzetben semmi más nem hiányzott, mint a Dame Time...

A Trail Blazers legjobb dobói:McCollum 28/9, Powell 23/9, Anthony 18/9
A Clippers legjobb dobói:George 33/6, Morris 16/6, Batum 11/3, Cousins 11/3

Sacramento Kings–Minnesota Timberwolves 120–134

A Wolves sztárjai voltak jobbak.Tét nélküli meccset vívtak a felek és mindketten elsősorban csak a presztízsért, a becsületért küzdhettek - egyik csapat sem a védekezéséről híres (ennél diplomatikusabban nem tudunk fogalmazni), úgyhogy várható volt, hogy igazi pontpárbajt vívnak majd. Ebből most a Minnesota jött ki jobban, a vendégeknél egyszerre villogott a három sztár, Karl-Anthony Towns (26 pont, 18 lepattanó, 5 gólpassz, 4/9 tripla), Anthony Edwards (28 pont, 5/12 tripla) és a padról beszálló D'Angelo Russell (28 pont, 6 gólpassz, 6/8 tripla alig 25 perc alatt) - mivel hárman együtt 82 ponttal és 15 triplával terhelték meg a sacramentói gyűrűt, így értelemszerűen győzelemre is vezették csapatukat. Az 57 százalékos mezőnymutató, a 32 gólpassz és egyéb más szép támadóstatisztika mindennek a következménye, ha ez a három játékos egyszerre fog ki ilyen napot, akkor a Kingsénél acélosabb védekezéseknek is fel van adva a lecke - ezzel ismét a Houston elé kerültek és nem ők az utolsók a ligában.

Az utolsó negyedik tartotta magát a Kings.Az említett Wolves-remeklés ellenére a Sacramento is tartotta a lépést, hiszen nekik sem kellett túl nagy erőfeszítéseket tenniük a kosárszerzésért és bár De'Aaron Fox nem játszott igazán jól, de így is termelték a pontokat. Hat perccel a vége előtt még a hazaiak vezettek 115–114-re, de aztán jött a Minny és letarolta őket egy 17–3-mal alig négy perc alatt - ez döntötte el a küzdelmet, itt tudott igazán kidomborodni a Wolves fölénye. A Kingsnél ebben már tényleg nincs semmi meglepő, a 134 kapott pont és az újabb hazai vereség semmi más, csak egy egyszerű kedd este...

A Kings legjobb dobói:Harkless 20/9, Barnes 20/6, Metu 16
A Timberwolves legjobb dobói:Russell 28/18, Edwards 28/15, Towns 26/12

NBA
ALAPSZAKASZ

Atlanta Hawks–Orlando Magic 112–96
New Orleans Pelicans–Brooklyn Nets 129–134
New York Knicks–Charlotte Hornets 109–97
Portland Trail Blazers–Los Angeles Clippers 112–113
Sacramento Kings–Minnesota Timberwolves 120–134

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik