NHL: maratoni tárgyalás hozhatta meg a lockout végét

Vágólapra másolva!
2013.01.06. 12:03
null
Egy hosszú tárgyalás vetett véget a lockoutnak (Fotó: Action Images)
Úgy tűnik, megtört a jég: az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) és a játékosok szakszervezete egyezségre jutott, amivel eldőlt, hogy véget érhet a lockout és nagy valószínűséggel megmenekül az idény.

A két fél egy maratoni hosszúságú, 16 órás tárgyaláson van túl, amely szombat kora délutántól egészen vasárnap hajnalig tartott, de megérte, ugyanis a végére sikerült megállapodni, azaz véget érhet a lockout, amely már 113 napja tart. Az új, tíz esztendőre szóló kollektív szerződés részleteiről már a hét közben megegyeztek, a játékosok szakszervezete azonban azt szerette volna, ha hét év után újratárgyalhatják azt. Az ismételt egyeztetés már meghozta az eredményét, így előzetes megállapodás született.

„A főbb pontokban megegyeztünk” – jelentette be az érvek és szempontok 16 órányi ütköztetését követően Gary Bettman, az NHL vezetője. A részletek kidolgozására és a kollektív szerződés aláírására ugyanakkor még várni kell, s jelenleg azt sem lehet tudni, hogy mikor rendezhetik az első mérkőzéseket.

A játékosok és a liga ezentúl 50-50 százalékban részesedik a bevételekből, előbbiek eddig 57 százalékot kaptak. A hamarosan rajtoló csonka szezonban a „fizetési sapka”, vagyis a játékosok összbérplafonja klubonként 70.2 millió dollár lesz, amely a következő idényben 64.3 millióra csökken.

Ezzel elkerülték, hogy másodjára is elmaradjon egy teljes szezon – a 2004–2005-ös évad a fizetési sapka bevezetése körüli nézeteltérés következtében hiúsult meg. Ezúttal a tulajdonosok és játékosok között fennálló bérvita miatt nem kezdődött el az eredetileg tervezett októberi időpontban az NHL-idény.

Korábban január 14-éig minden találkozót töröltek. Ezzel 625-re nőtt az elmaradó alapszakaszmeccsek száma, és ez már az eredetileg tervezett összecsapások 50.8 százalékát jelenti.

Az NHL elöljárói korábban úgy nyilatkoztak, hogy legalább csapatonként 48 meccses alapszakaszra van szükség ahhoz, hogy „értékelhető” szezont lehessen rendezni. Egy teljes idény együttesenként 82 mérkőzésből áll.

Tavaly elsőként az NFL kollektív szerződése (collective bargaining agreement, CBA) körül alakult ki hatalmas jogvita, amely öt hónapot rabolt el a holtidényből, azonban végül csupán egy felkészülési mérkőzés törléséhez vezetett. Ősszel az NBA-ben csapott össze egymással a tulajdonosi oldal és a szakszervezet, s egészen november 25-éig nem született megegyezés. A kosárlabdázóknál már a szezon egy része is elmaradt, a szokásos 82 helyett csak 66 alapszakasz-mérkőzést játszottak a csapatok. Egyedül az MLB, a baseball-liga rendezte csendben, minden gond nélkül a helyzetet. Mindenféle üzengetés és a sajtó nyilvánossága előtti felhajtás nélkül írták alá a felek az új CBA-t decemberben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik