„Óriásölés” a Giants pályáján: az Eagles pihenőre küldte a címvédőt

Vágólapra másolva!
2009.01.11. 22:39
Meglepő, de a meccs képe alapján teljesen megérdemelt győzelem: bajnokveréssel jutott a Nemzeti Főcsoport (NFC) döntőjébe a profi amerikaifutball-ligában (NFL) a Philadelphia Eagles, miután 23–11-re verte idegenben a New York Giants gárdáját. Az Eagles az Arizona Cardinalsszel vívhatja a főcsoportdöntőt.
Donovan McNabb úton az első Eagles-touchdown és a győzelem felé
Fotó: Reuters
Donovan McNabb úton az első Eagles-touchdown és a győzelem felé
Donovan McNabb úton az első Eagles-touchdown és a győzelem felé
Fotó: Reuters
Donovan McNabb úton az első Eagles-touchdown és a győzelem felé

Úgy kezdődött, ahogy várták: az első szó az első negyedben a címvédő Giantsé volt az NFC vasárnapi főcsoport-elődöntőjében, mivel egy hosszú támadás után John Carney 22 yardos mezőnygóllal szerzett vezetést a házigazdáknak.

Az ellencsapást az NFL egyik legrettegettebb védőjátékosa, Asante Samuel postázta: az Eagles 22-ese elcsente Eli Manning passzát, 25 yardot sprintelt, majd bedöngölték – ekkor viszont a Philadelphia már csak 2 yardra volt a célzónától az interception után.

A támadóknak már „csak” be kellett gyömöszölni a labdát a célzónába: ez harmadik kísérletre sikerült is, Donovan McNabb révén, David Akers pedig beküldte a jutalomrúgást – 7–3-ra vezettek a vendégek.

A második negyedben a Giants egy safetyvel lopózott közelebb: McNabbet levitték saját célzónáján belül, kettőre csökkent a különbség. Carney egy 34 yardos mezőnygóllal már a címvédőnek szerzett vezetést (8–7), de a nagyszünetben mégis az Eagles hívei lehettek boldogabbak, mivel Akers mezőnygóljával visszavette a Philly a vezetést (8–10).

A harmadik negyedben ismét a rúgóspecialistáké volt a főszerep (sem Carney, sem Akers nem hibázott – utóbbi zsinórban 18. sikeres mezőnygóljával NFL-rájátszáscsúcsot is döntött; 11–13), a záró játékrészben aztán egyáltalán nem az történt, amiben a Giants-drukkerek reménykedtek…

Kezdésnek egyből jött a Philadelphia, amely a harmadik negyed végén egy drive-val fenyegető közelségbe került: McNabb egy yardra passzolt Brent Celekhez, aki touchdown után ünnepelhetett, és már 9 volt a vendégelőny.

A szenvedő házigazdák egyszerűen képtelenek voltak egyáltalán mezőnygól-közelségbe kerülni, pedig még a negyedik kísérleteknek is nekifutottak (más választásuk nem is volt...), az Eagles azonban ismét villant. A vendégek 46 yardot mentek előre, Akers 20-ról ment neki a mezőnygól-kísérletnek, és nem is hibázott – a címvédő játékosai és szurkolói pedig ekkor már alighanem tudták, hogy elszálltak az esélyeik…

Így is volt: 11–23-ról már nem volt lehetőség a feltámadásra, így a meccset touchdown nélkül záró Giants kiesett, a remekül védekező Eagles pedig az Arizona Cardinalsszel vívhatja a főcsoportdöntőt. Mondhatni: ez a „madarak” éve, hisz az Eagles, a Cardinals és a Ravens is továbbjutott a hétvégén.

NFL, RÁJÁTSZÁS

NEMZETI FŐCSOPORT, ELŐDÖNTŐ
New York Giants–Philadelphia Eagles 11–23
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik