Újabb vb-aranyra pályázó, nagy déli nemzet búcsúzott: kiesett az All Blacks

Vágólapra másolva!
2007.10.06. 23:29
A Franciaországban zajló rögbi-világbajnokság a Cardiffba kihelyezett elődöntőben az amúgy normális esetben házigazda franciák két ponttal legyőzték Új-Zélandot, így Dél-Afrika mellett egy újabb, vb-aranyéremre esélyes sportági nagyhatalom búcsúzott a tornától. A franciák az elődöntőben az angolokkal mérkőznek meg.
A sportág elsőszámú kedvenceinek ismét négy évet kell várniuk, hogy megkoronáztassák magukat
Reuters
A sportág elsőszámú kedvenceinek ismét négy évet kell várniuk, hogy megkoronáztassák magukat
A sportág elsőszámú kedvenceinek ismét négy évet kell várniuk, hogy megkoronáztassák magukat
Reuters
A sportág elsőszámú kedvenceinek ismét négy évet kell várniuk, hogy megkoronáztassák magukat

Az All Blacks, mely ezen az estén szürkében játszott, nagyon biztos játékkal próbálta megértetni a franciákkal, hogy kevés az esély a nyolc évvel ezelőtti események megismétlődésére. Így aztán el is maradt a látványos játék, de nem maradt el a kemény küzdelem. Az All Blacks hatvan százalékban birtokolta a labdát, és bár minden játékelemben felülmúlta ellenfelét, csak tízpontos előnyt (13-3) szerzett a félidőre.

Azt is csak annak köszönhette, hogy két büntetőt kihagytak a franciák (Elissalde és Beauxis révén), és Traille várt dropja is mellészállt.

A franciák a legjobb formájukat hozták, mégis hihetetlen erőfeszítésekkel akadályozták meg az új-zélandi rohamokat.

Az esélyesebb déli gárda csak néhányszor villantotta meg a megszokott játékát, egyszer ebből célt is értek el.

Egy nagy, kétperces rohamuk végén Ali Williamset az utolsó pillanatban vitték ki az oldalvonalon, de elvették a franciák bedobását, Muliaina passzával McAlister lépett át a vonalon, Collinsnak passzolt, ő vissza és a center épp a vonalra tette a labdát. Carter a jutalom mellé felíratott egy büntetőt is, a tizenhárom pontos előnyt Beauxis a negyvenedik percben egy büntetőből csökkentette.
A második félidőben aztán megfordultak a folyók. Igaz, ehhez kellett a játékvezető, aki addig is minden kupacot úgy ítélt meg, hogy a franciák kapjanak büntetőt.

Az All Blacks hetven százalékban birtokolta a labdát, és nem kapott egy büntetőt sem... Pedig többször is lesről ugrottak a nyílt tolongás mellől a kék mezesek az érkezők nyakába, álltak be lesről, kotorták el a labdát (Harinordoquy a 78. percben döntő pillanatban – büntető cél is lehetett volna!).

A franciák igazán kiválóan védekeztek, hiszen az új-zélandi háromnegyed egyetlen lendületes akciót vezetett (Elissalde azt is megakadályozta egy zseniális szereléssel), de a tolongást a hullámokban már lejátszotta ellenfelük.

A pontgyártás ekképp folyt: előbb McAlister kapott sárgát egy vállal lökésért, az emberelőnyben egyszer vezettek támadást a franciák, ebben Dusatoir talált rést a védelmen. Ezzel lett döntetlen.

A 63. percben So'oialo vetődött a sokadik fázis végén a célvonalra, ekkor úgy tűnt, megint az All Blacks irányítja majd a mérkőzést. De egy zárt tolongás után a rövid oldalon indult a francia csapat, Traille egy méteres előrepasszal indította Michalakot, aki estében az érkező Jauzionnak adta, ő pedig bevitte a győzelmet jelentő célt – mivel Elissalde mindahányszor pontosan célzott. A végén a kétségbeesett új-zélandiak támadásait a fenti módokon verték szét ellenfeleik.
A taktikai vereségek és pihenős győzelmek után tehát más sportágakból megismert nem túl pozitív jelenségek is megjelentek a rögbiben...

FRANCIAORSZÁG, RÖGBI-VILÁGBAJNOKSÁG

ELŐDÖNTŐ:
Franciaország – Új-Zéland 20-18 (3-13)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik