LAKNER GÁBOR, PATAI GERGELY 2022.06.02 08:35

Vízilabda: visszahódítaná a BL-trófeát a Fradi

Az FTC-Telekom sorozatban harmadszor szerepel a férfi vízilabda Bajnokok Ligája nyolcas döntőjében, az előző két alkalommal finalista volt, egy arany és egy ezüst a csapat mérlege.

Három meccset kell megnyerni, hogy 2019 után ismét Varga Dénesék üljenek fel a trónra (Fotó: Tumbász Hédi)

 

Hárman vágtak neki az útnak, végül egyedül az FTC-Telekom jutott el Belgrádba, a férfi vízilabda Bajnokok Ligája másik két magyar indulója menet közben lemorzsolódott. A Szolnoki Dózsát a selejtezősorozat harmadik körében éppen a Genesys OSC Újbuda ütötte ki, az újbudaiaknak pedig a csoportkör jelentette a végállomást. A Ferencváros azonban sorozatban harmadszor van ott az első számú nemzetközi kupasorozat végjátékában.

VÉLEMÉNYEK

Vogel Soma, az FTC kapusa: – A Bajnokok Ligája nyolcas döntőjében mindig megtisztelő és nemes feladat részt venni. Nekünk főleg azért, mert az idény közben volt olyan pillanat, amikor úgy tűnt, nélkülünk rendezik meg, végül óriási teljesítménnyel bejutottunk. Három nap alatt három meccset játszunk, az nyer, aki mentálisan és fizikailag is a legjobban bírja. Az a célunk, hogy a legfényesebb érmet akasszák a nyakunkba.

JANSIK Szilárd, az FTC bekkje: – Az első meccs létfontosságú, igazából azon múlik, játszhatunk-e éremért, vagy megyünk az úgynevezett vigaszágra, amit nyilván nem szeretnénk. Nagyon bízom benne, hogy meg tudjuk verni a Jug Dubrovnikot, elég sokat készültünk belőle. Nagyon jó csapat, megnyerte a horvát bajnokságot, az aznapi forma dönt.

VÁMOS Márton, az FTC balkezese: – Az első lépést szeretnénk megtenni, más cél most nem lebeg a szemünk előtt. A Jug Dubrovnik elleni meccs után lehet majd merészebbeket gondolni, egyelőre az a vágyunk, hogy nyerjük meg a negyeddöntőt.

HULLÁMVÖLGY UTÁN TAVASZI CSÚCSFORMA

A zöld-fehérek az ősszel várakozáson felül szerepeltek a BL-ben, egyszer sem kaptak ki, és még bosszankodhattak is a sok döntetlenjük miatt.

Az év elején azonban gödörbe került a csapat, kikapott Splitben, odahaza nagy pofonba szaladt bele a Barceloneta ellen, és a kényelmes helyzet pillanatokon belül majdhogynem reménytelenné vált. De nem a Fradinak!

Varga Zsolt együttese Belgrádban és Athénban visszahozta az elveszített pontokat, a Radnicski elleni kínkeserves hazai győzelemmel pedig véglegesítette a helyét a nyolcas döntőben, egy fordulóval a csoportkör vége előtt. Mellesleg elütötte a továbbjutástól az Olympiakoszt...

A végén már „csak” a minél jobb helyezésért játszott a csapat a csoportgyőztes Brescia ellen, és háromnegyednyi szenvedés után fordítva végül el is csípte a második helyet, így aztán a rekordgyőztes olasz Pro Recco helyett a horvát Jug Dubrovnik lesz a ferencvárosiak első ellenfele.

IGAZI CSAPATTÁ ÉRETT AZ ÁTALAKULT KERET

Hat új játékos érkezett a nyáron az együttesbe, amely nemcsak átalakult, hanem jelentősen meg is fiatalodott. Varga Zsolt a kezdeti konzervatívabb hozzáállása után változtatott, a fiatalok akkor is a vízben voltak, ha történetesen nem játszottak jól, ezzel tehermentesítve a rutinos kulcsjátékosokat, akik nem fáradtak el a mérkőzések végére.

Tavaszra már egyértelműen látszott, hogy működik, ami mellett a szakvezető elkötelezte magát, ennek is volt köszönhető a nagy menetelés a BL-ben és a magabiztosan megnyert bajnoki cím.

Folyamatosan magas színvonalon játszó húzóemberek, túlteljesítő légiósok és kulcsfeladatokat megoldó fiatalok – ez az elegy repítette magasra a Ferencvárost.

 

A bajnoki döntő után az ezüstérmes OSC-t irányító Varga Dániel egyenesen azt mondta, ez a legjobb Fradi, amelyet az elmúlt években látott, márpedig Fradi-ügyben meglehetősen illetékes, ugyanis onnan vonult vissza, ott lett utánpótlásedző, a testvére pedig ugyebár a zöld-fehérek csapatkapitánya...

Zalánki Gergő: Kizárólag a BL-győzelem tenne boldoggá
Az FTC-Telekomon kívül is lesz magyar érdekeltség a nyolcas döntőben, a magyar válogatott balkezese, Zalánki Gergő ugyanis a kilencszeres BL-győztes Pro Reccót erősíti. A 27 éves játékost egy éve éppen ferencvárosi szerződéséből vásárolta ki az olasz klub, és ha mindkét csapat sikerrel veszi az első akadályt, az elődöntőben találkoznak.
„Szép emlékek kötnek a Fradihoz, de nem lesz különleges érzés, ha a korábbi csapattársaim ellen kell majd játszanom, a medencében ugyanis nincs barátság – szögezte le Zalánki, aki első idényében Olasz Kupát és bajnoki címet nyert a Reccóval. – Sok esélyese van az idei nyolcas döntőnek, a szakértők a Reccót is közéjük sorolják, de nem foglalkozunk ezzel, mert az görcsösséget szülne. Nem vagyunk könnyű helyzetben, ugyanis csak szombaton ért véget a bajnokság, a Brescia elleni döntő három mérkőzése sokat kivett belőlünk. Természetesen nagyon boldogok vagyunk, hogy megnyertük a bajnokságot, a siker önbizalmat adhat a Bajnokok Ligája végjátékára is. Kedd óta már Belgrádban készülünk, a napi két medencés edzés mellett taktikai megbeszéléseink is vannak, igyekszünk megtalálni a Barceloneta gyenge pontjait. A spanyol bajnokság már korábban véget ért, így nekik több idejük volt felkészülni belőlünk, de hiszünk magunkban, képesek vagyunk elérni a célunkat. Ezen a három napon múlik az egész idényünk megítélése, szeretnénk feltenni az i-re a pontot. S hogy mivel lennék elégedett a nyolcas döntő után? Szerintem ez egyértelmű, kizárólag a BL-győzelem tenne boldoggá.”
Vámos Márton hatalmas balkezes bombáira Belgrádban is nagy szüksége lesz a Ferencvárosnak (FOTÓ: FÖLDI IMRE)

EGYSZER MÁR BEJÖTT A JUG ELLENI KEZDÉS

Folyton változó név és lebonyolítás
Az első számú nemzetközi kupasorozatnak négy szakaszban volt már háromféle neve – Bajnokcsapatok Európa-kupája (1963–1996), Bajnokok Ligája (1996–2003), Euroliga (2003–2011), majd újra Bajnokok Ligája (2011-től napjainkig) – és ugyanennyiszer változott a végjáték lebonyolítása is. Eleinte két mérkőzésből álló párharcot vívtak a fináléban, majd 1997-ben bevezették a négyes döntőt, ezt 2013-ban felváltotta a hatos döntő, 2018 óta pedig már nyolcas döntőt kell nyerni a trófea elhódításához. Egyvalami nem változott: a végső győzelem hatalmas dicsőség. Ez eddig hat magyar csapatnak sikerült, az OSC (1973, 1979) és a Vasas (1980, 1985) kétszer-kétszer, az Újpest (1994) egyszer nyert BEK-et, a Honvéd 2004-ben győzött az Euroligában, majd a Szolnok (2017) és az FTC (2019) ünnepelhetett a BL-ben. A csúcstartó az olasz Pro Recco, amely Sandro Sukno irányításával, Zalánki Gergővel a soraiban címvédőként a tizedik győzelmére hajt.

Az FTC és a Jug Dubrovnik egyetlenegyszer találkozott a közelmúltban, 2019-ben ugyancsak a BL negyeddöntőjében csaptak össze. A zöld-fehérek 3–0-s kezdés után 10–9-re nyertek Hannoverben, ettől olyan lendületbe jöttek, hogy meg sem álltak a végső győzelemig!

Nem bánnánk, ha Belgrádban is hasonlóan alakulna a negyeddöntő és a folytatás. A zöld-fehérek egyébként a következő fináléban is ott voltak – 2020-ban ugyebár a pandémia miatt törölték az idényt –, akkor azonban a Recco túl nagy falatot jelentett a néhány hónap alatt kétszezonnyi problémával megbirkózó ferencvárosiaknak.

Nem mindennapi sorozat lenne három egymást követő évben is aranymeccset játszani, erre legutóbb a Recco volt képes – mondjuk az olaszok az Euroligában és a BL-nem egymás után hétszer voltak ott a fináléban. Visszatérve az FTC és a Jug párharcára, három éve még nem feltétlenül a zöld-fehérek voltak az esélyesek, az idén azonban igen: ha azt hozzák, amire képesek, a horvátok nem tudják őket megállítani.

Varga Dénes csapatkapitányként sorozatban harmadik nyolcas döntőjében vezeti csatába a Ferencvárost
(FOTÓ: FÖLDI IMRE)

Ha az FTC továbbjut, az alapvetően döntőnek is beillő Pro Recco–Barceloneta csata győztesével játszik. Valamennyivel a Recco az esélyesebb, de hogy mire képes a Barceloneta, arról a zöld-fehérek is tudnának mesélni... A másik ágon egyedül a Hannover lóg ki a mezőnyből, de ember legyen a talpán, aki megjósolja például a Novi Beograd–Marseille párharc győztesét.

Kiegyenlített a mezőny, megjósolhatatlannok a párharcok, ami elképesztően jó mérkőzéseket vetít előre. Gondoljunk csak bele, hogy az említett Recco, Barceloneta, Novi Beograd, Marseille kvartett fele legfeljebb csak az ötödik helyért játszik az utolsó napon... A Ferencvárosnak azonban senkitől sem kell félnie, hiszen az az együttes, amelyik győzelmi kényszerben parádés játékkal tudott nyerni Belgrádban és Athénban, minden akadályt képes átugrani. És egyébként is: féljenek az ellenfelek!

 

VARGA Zsolt, az FTC-Telekom edzője: Mi mindig nyerni szeretnénk!
– A Mladost Zagrebben szobatársak voltak Vjekoslav Kobescakkal, gondolta volna, hogy két évtizeddel később már a második egymás elleni BL-negyeddöntőjükre készülnek edzőként?
– Egyáltalán nem, hiszen akkor még a pályafutásunk befejezése is nagyon távolinak tűnt, én pedig nem is gondolkodtam az edzősködésben. Abban az időben egyébként annyira hasonlítottunk egymásra, hogy egyszer még a nagymamája is összekevert minket; előfordult az is, hogy egy újságíró hozzám jött oda helyette, utólag bánom, hogy nem mondtam egy-két poént az ő nevében...
– Térjünk vissza a felkészülésre, mire helyezte a hangsúlyt a bajnoki döntő megnyerése óta?
– Az elsődleges célunk az volt, hogy specifikusan felkészüljünk a Dubrovnik ellen, a fizikai munka már csak minimális volt. Märcz Tamásnak köszönhetően kétszer is kétkapuztunk a válogatottal, fontos volt, hogy élesben is tudjunk gyakorolni. Valamennyi tapasztalatunk már van abban, hogyan kell nekimenni a nyolcas döntőnek, ami sokat segít.
– Mit vár a Jug elleni negyeddöntőben? Az ellenfél edzője kicsit altatott, amikor az esélyekről kérdeztük...
– Minden edző szereti levenni a játékosok válláról a terhet, ugyanakkor tény, hogy az elmúlt hónapokban a bajnokságban és a BL-ben is olyan teljesítményt nyújtottunk, ami tiszteletet kelthet. Mi is ugyanúgy tiszteljük a Dubrovnikot, amely megnyerte a bajnokságot, simán továbbjutott a BL-ben, és egyedüli csapatként megverte a Reccót. Ha ugyanolyan lesz a játékvezetés, mint eddig, az emberelőnyök értékesítése és az emberhátrányok kivédekezése kulcsfontosságú lesz. Az ellenfél játékát a rutinos balkezes, Maro Jokovic irányítja, a görögök is hozzák magukat, őket kell elsősorban kivenni, de vannak még remek vízilabdázóik, mint például Loren Fatovic – szóval nagyon jó csapat, még ha a barátom esetleg máshogy is gondolja...
– Milyen elvárásokkal utaztak el Belgrádba?
– Nekem mindig ugyanaz az elvárásom: mindegy, hogy egy könnyebb bajnokira vagy éppen BL-negyeddöntőre készülünk, legyen stabil a védekezés. Előfordul, hogy támadásban nem megy, de a védekezéssel mérkőzéseket lehet nyerni. Más elvárásaim nem lehetnek, de azt szeretném, ha nyernénk az első mérkőzésen – aztán a másodikon és a harmadikon is. A realitások talaján kell mozognunk, ha jól játszunk az első meccsen, jók az esélyeink, aztán ahogyan megyünk tovább, úgy válik egyre nehezebbé a feladat. Mi viszont mindig nyerni szeretnénk!
Vjekoslav KOBESCAK, a Jug Dubrovnik edzője: Nagyszerű vízilabdát várok!
– Váratlan vereségek és bravúrgyőzelmek követték egymást az idényben, hogyan élte meg ezt a hullámvasutat?
– Nagyon sok nehézséggel kellett megküzdenünk. Az idény első felében kikaptunk otthon a Marsielle-től, elveszítettük a Horvát Kupa döntőjét, majd az OSC is legyőzött minket odahaza. Ekkor pocsékul játszottunk, majd legyőztük a Reccót, ami teljesen váratlanul ért mindenkit, még engem is. Aztán ahogyan haladtunk előre, úgy formálódott a játékunk, a fordulópontot a Marseille elleni idegenbeli győzelem jelentette, amiből önbizalmat merítettünk. A BL-ben végül is elértük a célunkat, ott vagyunk a nyolcas döntőben, ráadásul több körrel a vége előtt biztos volt a továbbjutásunk, ez jó teljesítmény volt a fiatal csapatunktól.
– Meglehetősen magabiztosan nyerték meg a bajnoki döntőt a Jadran Split ellen, csúcsformában várják a BL nyolcas döntőjét?
– Mondhatom, hogy igen. A Jadran az egész idényben jobb volt nálunk, legyőzött minket a kupadöntőben, a Regionális Ligában és a bajnokság alapszakaszában, ehhez képest most mi nyertünk. Egyértelműen az idénybeli legjobb teljesítményt nyújtottuk, nem hiszem, hogy ennél sokkal magasabb szinten tudunk játszani – persze azért megpróbáljuk.
– Mire számít a Ferencváros elleni negyeddöntőben?
– Nagyon nehéz meccs lesz, de nem is kaphattunk volna könnyű ellenfelet, elég csak arra gondolni, hogy a másik csoportból az Olympiakosz, a Radnicski vagy a Jadran Split tovább sem jutott... A Ferencváros legyőzése rendkívül kemény feladat. Egyébként is nagyra tartom Varga Zsolt barátom munkáját, mert nemcsak amiatt jó a csapata, mert kiváló játékosai vannak, hanem mert megfelelő rendszerben is játszik. Legalább a Jadran elleni teljesítményünket kell megismételnünk már ahhoz is, hogy felvegyük vele a versenyt.
– Összességében mit vár a nyolcas döntőtől?
– Nagyszerű vízilabdát! Már a csoportkörben is elképesztő meccseket láthattunk, a nyolcas döntő pedig ennél is színvonalasabb lesz: ha megnézzük a névsort, hét bajnok és az olasz második lesz ott Belgrádban... Arról nehéz mit mondani, hogy ki nyerhet, a Recco nyilván Recco, ott van a házigazda Novi Beograd, de mind a nyolc csapatnak van valamennyi esélye, öt-hatnak pedig egészen sok. Ezért is lesz jó ez a torna!

NS-szakértő: SZABÓ Zoltán, BEK-győztes vízilabdázó
„Hónapok óta kiegyensúlyozott teljesítményt nyújt a Ferencváros, a formaidőzítés különösen jól sikerült, az OSC elleni bajnoki döntő mindkét mérkőzésén fölényes győzelmet aratott Varga Zsolt együttese. Ennek ellenére nem vonnék le messzemenő következtetéseket a fináléból, mert a Bajnokok Ligája különleges sorozat, a nyolcas döntőben fokozott terhelésnek lesznek kitéve a játékosok. Mint a legkisebb királyfinak, három nap alatt három próbát kell kiállni, hibázási lehetőség nincs, tartalékolni sem lehet. A magyar bajnokság az egyik legerősebb Európában, de ugyanez elmondható az olaszra és a délszláv ligára is, azaz egyik gárda sem indul helyzeti előnnyel, jóformán bármelyik felérhet a csúcsra. A Fradi masszív csapat, jó eséllyel pályázik a végső győzelemre, ám egyelőre csak a Jug elleni negyeddöntőre szabad koncentrálni, mindig a soron következő feladat a legnehezebb. Ha sikerrel veszik az első akadályt, a papírforma szerint a Reccóval találkoznak a zöld-fehérek, míg a másik ágon a Brescia mellett a Novi Beograd és a Marseille hasonló eséllyel pályázik az elődöntőbe jutásra. A hazai medencében játszó szerbek nagyon szeretnék elhódítani a trófeát, de a többi hét csapat is erre készül, így izgalmas és kiélezett mérkőzésekre van kilátás.”

 

A zöld-fehérek mindig nagy elszántsággal vetik bele magukat a küzdelembe, az idény utolsó feladata előtt még egyszer össze kell kapaszkodniuk a játékosoknak (Fotó: Földi Imre)
2022.07.24 00:22:16

Vízilabda MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Laky Károly már játékosként is edzősködött (tanítványainál többet senki sem lábtempózott), a háború után pedig ő volt maga a BVSC. Nem túlzás, hiszen egyidőben elnöke is volt a klubnak.

2022.07.18 22:38:19

Vízilabda MALONYAI PÉTER     

NS-VÉLEMÉNY. A hetedik helyet nem lehet kirúgni.

 

2022.07.11 23:04:05

Vízilabda N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL.A küzdelem, a tartás valami felé, az „út” a lényeg tehát, amiről a ma ötven éve született pólós klasszis, Benedek Tibor is hangsúllyal szólt több alkalommal, amikor a talpra állás újra meg újra reánk szabott föladatáról beszélt.

2022.07.10 21:22:41

Vízilabda MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. A lelkiismeret-furdalást nem lehet parancsra előhívni, már csak azért sem, mert lélek kell hozzá. Ugyanakkor a tudomány szerint, aki képtelen rá, antiszociális személyiségzavarral diagnosztizálható. Ilyen messzire azért nem mennék pólósaink esetében, az viszont biztos, hogy a valós önismeret nem árt. És mielőtt félreértenének, nem gondolok én önmarcangolásra, csak némi őszinteségre – önmagukkal.