Vízilabda: Varga Zsolt lett a férfi pólókapitány – hivatalos

V. Á., P. G.V. Á., P. G.
Vágólapra másolva!
2022.07.20. 16:04
null
Varga Zsolt veszi át a férfi pólóválogatott irányítását (Fotó: Tumbász Hédi)
Igaznak bizonyultak a Nemzeti Sport értesülései, Varga Zsoltot nevezték ki a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitányának – jelentette be a szerda délutáni sajtótájékoztatón a honi szövetség.

Az új szövetségi kapitány, Varga Zsolt a válogatott mellett a következő idényben egyúttal a Ferencváros edzője marad, ezzel régen látott koncepció kerül ismét elő.

Varga játékos-pályafutása során 2000-ben Sydney-ben lett olimpiai bajnok, miután kétszer Európa-bajnoki aranyérmet (1997, 1999) is ünnepelhetett. Edzőként 2014-ben vette át az FTC irányítását, azóta háromszor bajnok (2018, 2019, 2022) lett, nyert Európa-kupát (2017, 2018), európai Szuperkupát (2018, 2019) és a legnagyobb trófeát 2019-ben, a Bajnokok Ligáját.

A váltásra azután volt szükség, hogy a budapesti világbajnokságon a magyar együttes a csalódást keltő hetedik helyen végzett, amiért megköszönték Märcz Tamás kapitány munkáját.

Információink szerint Varga Zsolton kívül az OSC szintén olimpiai bajnok edzője, Varga Dániel és az MVLSZ utánpótlásképzésért felelős szakmai igazgatója, Cseh Sándor is jelölt volt a kapitányi posztra.

Vári Attila, a Magyar Vízilabda-szövetség elnöke így nyilatkozott lapunknak: A hétfői elnökségi ülésen meghallgattuk Märcz Tamás beszámolóját. Az elnökség úgy érezte, hogy a játékosok és a kapitány között az utóbbi időben megfáradt a viszony, ezért közös megegyezéssel szerződést bontott Tamással. Fontosnak tartom kihangsúlyozni, hogy Märcz Tamás kiváló szakember, aki nagyszerű munkát végzett a válogatott élén, de a hazai rendezésű világbajnokság kudarca után a váltás mellett döntöttünk. A párizsi olimpia van a célkeresztben, a jövőt pedig Varga Zsolttal képzeljük el, ugyanakkor a következő idényre már kialakultak a klubok keretei, így a 2022-2023-as évadban Zsolt párhuzamosan FTC-Telekom vezetőedzője is marad, ám azt követően kizárólag a válogatott irányítására koncentrál. Nagyon rövid az idő az Európa-bajnokságig, ezért ennek tükrében kell majd értékelni a csapat szereplését, elvárásaink elsősorban a jövő évi, olimpiai kvalifikációs világversenyek kapcsán vannak.

Varga Zsolt, a magyar válogatott új szövetségi kapitánya így nyilatkozott:Hosszú folyamat volt, mire eljutottam idáig a játékos-pályafutásom után. Eleinte kicsiket edzettem, dolgoztam utánpótlás-válogatottak mellett, majd a Ferencvárossal kilenc év alatt gyakorlatilag minden megtörtént velem, ami egy edzővel megtörténhet. Nyertünk BL-döntőt, magyar bajnokságot és kupát, sikeres és kevésbé sikeres pillanataink is voltak. A szövetségi kapitányi poszt a szakma csúcsa, ehhez a feladatkörhöz hosszú évek tapasztalatára van szükség, ami nekem remélhetőleg megvan, de így is nagy kihívást jelent a felkérés. Megvannak a válogatott munka sajátosságai, de ugyanazt a szemléletet szeretném meghonosítani, ami a Fradinál már bevált. Hálás vagyok a lehetőségért, és izgatottan vetem bele magam a munkába, szeretnék a Fradiban és a válogatottnál is a legjobb tudásom szerint helytállni. Nem lesz könnyű a következő év, ám láttunk már rá példát, hogy valaki két fronton is sikeres tud lenni, erre készülök én is. Köszönöm a Ferencváros vezetőinek támogatását, minden segítséget megadtak ahhoz, hogy belevághassak az új kalandba.

Varga Zsolt tehát a következő idényben párhuzamosan irányítja a válogatottat és a Ferencvárost, azt követően csak a válogatottra koncentrál. Stábját az Európa-bajnokság előtt nevezi meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik