Patai Gergely
2022.08.03 15:26 Frissítve: 2022.08.03 15:50

Vízilabda: Vámos Márton az Olympiakoszban folytatja – hivatalos

Pályafutása során először igazolt külföldre Vámos Márton, a magyar válogatott balkezese ismét a Bajnokok Ligája nyolcas döntőjébe vezetné az Olympiakoszt.

Vámos Márton az Olympiakoszban folytatja (Fotó: Dömötör Csaba)


„Üdvözlünk, legenda!
” – írta az egyik kommentelő az Olympiakosz férfi vízilabdacsapatának közösségi oldalán, miután a görög bajnok bejelentette Vámos Márton érkezését. A magyar válogatott balkezes a KSI-ben nevelkedett, ahonnan a Vasashoz igazolt, majd Bajnokok Ligáját nyert a Szolnokkal, ám legnagyobb sikereit kétségkívül legutóbbi állomáshelyén, a Ferencvárosban érte el. A 30 éves játékos 2013-ban világbajnokságot, 2020-ban Európa-bajnokságot nyert, míg a tokiói olimpián bronzérmet szerzett a válogatottal, jelenleg azonban szemműtéte után regenerálódik, így nem tagja a horvátországi kontinenstornára készülő keretnek.

Már a BL belgrádi nyolcas döntője után megírtuk, hogy Vámos az Olympiakoszhoz igazolhat, ám az FTC-Telekomtól öt év után távozó szélső a hivatalos bejelentésig nem nyilatkozhatott klubváltásáról. Annyit elismert, hogy külföldön folytatja pályafutását, s lapunknak úgy fogalmazott, „kimaxolta” a zöld-fehéreknél töltött időszakot. Ez idő alatt minden létező klubtrófeát elhódított a Ferencvárossal: másodszor is magasba emelhette a Bajnokok Ligája trófeáját, Magyar Kupát és Európai Szuperkupát nyert, és négyszeresből hétszeres magyar bajnokká vált.

Ennél több mindent szerintem nem lehetett volna nyerni – mondta utolsó ferencvárosi mérkőzése után Vámos Márton. – Az ötödik év végére elmondhatom, hogy az edzők és az idősebb játékosok között harmonikus kapcsolat alakult ki. A szakmai stáb meghallgatta a véleményünket, mi is megoszthattuk velük a meglátásainkat, nem csak egyirányú volt a kommunikáció. Jó volt a Ferencvárosban játszani, örömmel gondolok vissza erre az időszakra.”

Hasonló sikereket szeretne elérni új csapatával is a balkezes klasszis, aki az Olympiakosz honlapjának elárulta, régóta tervben volt az átigazolás.

Ez lesz az első idényem Magyarországon kívül, nagyon izgatott vagyok, hogy külföldön játszhatok – hangsúlyozta Vámos. – Nagy megtiszteltetést jelent, hogy ilyen hagyományokkal rendelkező klubban folytathatom a pályafutásomat. Az elmúlt években már tárgyaltunk az Olympiakosszal, mostanra pedig sikerült megegyeznünk. Azon leszek, hogy a legjobb tudásom szerint segítsem a klubot, amellyel szeretném megnyerni a görög bajnokságot, és természetesen visszatérni a Bajnokok Ligája nyolcas döntőjébe.”

Az Olympiakosz 2018-ban megnyerte a legrangosabb európai klubsorozatot, majd egy évre rá ötméteresek után szenvedett vereséget a Ferencvárostól a döntőben, ám a legutóbbi idényben már a csoportkör után búcsúzott. Vámos mellett a szerbek kétszeres olimpiai bajnoka, Filip Filipovics játszik majd a jobbszélen, míg a jobbkezesek közül a Jug Dubrovniktól érkező Alekszandrosz Papanasztasziu szintén új igazolás, a kapuban pedig a fiatal Thodorisz Damigosz jelenhet erősítést.

2022.09.11 21:45:17

Vízilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Ezzel szemben, a nem megrögzött pólórajongó tegye a szívére a kezét, és vallja be: mit, mennyit hallott előzetesen Konarik Ákosról vagy Molnár Erikről? Vagy Nagy Ádámról hitték, hogy éppen a spanyoloknak rámol be három bődületes gólt?

2022.09.10 23:01:43

Vízilabda nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Az a tizenöt gladiátor, akit magával vitt a kapitány a csatába, a falon is átment volna.