Vízilabda: „Nem számít, ha széttörik a fejemet, segítek, amiben tudok”   

T. M.T. M.
Vágólapra másolva!
2021.07.18. 10:41
null
A Vasas játékosa, Mezei Tamás szerint Japánban sok múlik majd a játékvezetői felfogáson (Fotó: Balogh László)
Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes, továbbá kétszeres Bajnokok Ligája-győztes és háromszoros magyar bajnok vízilabdázó Mezei Tamás. Nehezen lehetne azt állítani, hogy tapasztalatlan játékosról van szó, ám Tokióba mégis újoncként utazott ki.

 

Csak a sikerre koncentrál a Ferencvárosból a Vasasba átigazoló center, Mezei Tamás, és rendkívül profi módon áll élete első olimpiai szerepléséhez.

„Olimpiai központú mind a sportág, mind az ország, emiatt nyilván kicsit más lesz ez az esemény, de én igyekszem ugyanúgy készülni, mint az összes korábbi világversenyemre  – mondta Mezei. –  Bár ötkarikás játékokról még nincs tapasztalatom, javarészt ugyanazokkal a bekkekkel, kapusokkal és játékosokkal fogom magam Tokióban is szembetalálni, mint az elmúlt évek tornáin, mérkőzésein, így nem szeretném túlizgulni a következő heteket.”

Vízilabdás berkeken belül általánosan elfogadott vélemény, hogy több válogatottnak azonos a játékereje, és az olimpián a döntő faktor az lesz, melyik csapat tud gyorsabban és hatékonyabban alkalmazkodni a nehézségekhez, amelyeket a pandémia miatti intézkedések okoznak. Centerünk is hasonlóan vélekedik erről a kérdésről, valamint a szűkebb meccs­keretekről:

„Nem tudom, hogy fel lehet-e erre teljesen készülni. Az biztos, hogy a játékosoknak nem szabad ilyesmivel foglalkozniuk, csak meg kell nyerni a mérkőzéseket. Nagyon sok múlik a játékvezetői felfogáson, mert ha lesz harminc kiállítás egy találkozón, el fogunk fogyni. Azonban olyan ellenfelünk is van, amellyel szemben pihentetni is lehet a legjobbjainkat.”

Hogy mennyire csak a sikeres szereplés lebeg Mezei szeme előtt, bizonyítja az a meglepett tekintet, amellyel a „Mi fog itthonról hiányozni?” kérdésre reagált. Később az egyéni céljairól is határozott módon vélekedett:

„Nincsenek. Nem is lehetnek. A csapatnak kell mindenáron nyernie. Amivel ehhez hozzá tudok járulni, azt megteszem. Nem számít, hogy perceket vagy három negyedet játszom, esetleg végigcenterezem az adott meccset és széttörik a fejemet, segítek, amiben tudok.”     

AZ OLIMPIAI KERET

Kapusok:  Nagy Viktor (Szolnoki Dózsa), Vogel Soma (FTC-Telekom)
Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Szolnok), Erdélyi Balázs, Hárai Balázs, Manhercz Krisztián (mindhárom OSC Újbuda), Hosnyánszky Norbert (Budapesti Honvéd SE), Jansik Szilárd, Mezei Tamás, Varga Dénes, Vámos Márton, Zalánki Gergő (mind FTC), Pásztor Mátyás (BVSC-Zugló MKB-Euroleasing)

A játékosoknál az előző idénybeli klubjukat tüntettük fel.

A TOKIÓI PROGRAM
Július 25., 4.30:
Magyarország–Görögország
Július 27., 11.20: Magyarország–Japán
Július 29., 3.00: Magyarország–Dél-Afrikai Köztársaság
Július 31., 7.00: Magyarország–Egyesült Államok
Augusztus 2., 3.00: Magyarország–Olaszország
Augusztus 4.: negyeddöntők
Augusztus 6.: elődöntők, az 5–8. helyért
Augusztus 8.: helyosztók

Az időpontok magyar idő szerint értendők.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik