Vízilabda Eb: mindkét válogatottunk az éremért és a kvótáért száll harcba

Vágólapra másolva!
2020.01.12. 13:04
null
Mindkét válogatottunk az olimpiai kvalifikációt célozta meg (Fotó: Dömötör Csaba)
A vasárnap kezdődő vízilabda Európa-bajnokságon mindkét válogatottunk az éremért és a kvótáért száll harcba a hazai közönség előtt.

A vasárnap kezdődő Európa-bajnokság kapcsán a legtöbbször elhangzó szó alighanem az olimpia, elvégre a Duna Arénából egy-egy férfi- és női csapat eljuthat Tokióba. Persze azért maga az Eb sem mellékes, főleg nem a magyar válogatottaknak, elvégre hazai közönség előtt küzdhetnek az érmekért és a kvótáért – olimpia, ugye...

Az ötkarikás kvalifikációhoz ráadásul nem is feltétlenül kell nyerni, hiszen vannak már kvótások – erről bővebben keretes írásunkban. Aki azonban úgy véli, hogy a biztos olimpiai résztvevők nem veszik komolyan az Európa-bajnokságot, az hatalmasat téved.

SZÓ SINCS KÍSÉRLETEZÉSRŐL

MIRE JÓ MÉG AZ EB?

Nem lehet elégszer átvenni, hogy a ma kezdődő Európa-bajnokságon a nyilvánvaló érmeken túl olimpiai kvóták is szerezhetők.

A férfiaknál már ötkarikás résztvevő a tavalyi világliga győztese, Szerbia, valamint a tavalyi világbajnokság arany- és ezüstérmese, Olasz- és Spanyolország. Most, Budapesten az Európa-bajnok szerez kvótát, illetve ha úgy alakul, akkor a szerbeket, olaszokat, spanyolokat nem számítva a legjobb helyen végző csapat. Ha férficsapatunk nem szerez repülőjegyet Tokióba, márciusban, a Rotterdamban rendezendő olimpiai selejtezőn pótolhatja.

Hasonló a metódus a nőknél: már olimpiai résztvevő a világliga győztese, az Egyesült Államok, valamint – mivel a világbajnokságot is Amerika nyerte – a vb-ezüstérmes Spanyolország. A mostani Eb-ről a – Spanyolországot nem számítva – legjobb helyezésű csapat kvalifikál az olimpiára. A többiek majd Triesztben pótvizsgázhatnak tavasszal.

A férfiakat szemügyre véve láthatjuk, hogy mindhárom kvótás a lehető legerősebb keretével érkezett Budapestre. A szerbeknél mindenki ott van, aki számít, köztük a magyar élvonalban játszó klasszisok, akiktől mást sem lehetett hallani az ősszel a medencék környékén, mint hogy januárban majd megmutatják magyar csapattársaiknak, ki az úr a háznál.

Az olasz válogatott szinte ugyanazzal a csapattal jött, amellyel megnyerte a tavalyi vb-t, Alessandro Campagna keretébe a Pro Reccóban pólózó Andrea Fondelli tudta beverekedni magát – vele sem gyengültek. A vb-ezüstérmes spanyolok két helyen változtattak, tehát a tokiói repülőjegy birtokában sincs szó kísérletezésről: az olimpia évében mindenki csiszolni szeretné a maga játékát, nem mellesleg erőt demonstrálni, és lehetőség szerint nyomot hagyni az ellenfelekben meg – sportági sajátosságként – a bírókban is.

A stabilitás a magyar válogatottra is érvényes, hiszen Märcz Tamás is csupán két helyen változtatott vb-keretén: Bátori Bence helyett Erdélyi Balázs kap lehetőséget a kapásoldalon, míg Sedl-mayer Tamás helyett a válogatottba kétéves kihagyás után ősszel visszatérő Hosnyánszky Norbert szerepel. Vele egyébként rögtön megduplázódott az olimpiai bajnok játékosok száma a csapatban – persze ne feledjük, hogy a kispadon is ül egy.

A mieink célja egyértelműen az érem- és kvótaszerzés, Varga Dénes kertelés nélkül kimondta, hogy az aranyéremig szeretné vezetni az együttest. A legnagyobb riválisok nyilván a szerbek és a horvátok lehetnek, de ott vannak még az olaszok és a spanyolok, illetve rendkívül kellemetlen ellenfél a montenegrói és a görög válogatott is.

A csoportban két sima meccs vár ránk a törökök és a máltaiak ellen. Az első hely sorsa a spanyolok elleni rangadón dőlhet el csütörtökön. A csoportelsőség azért is kifizetődő, mert a győztes nyer magának még egy szabadnapot, hiszen automatikusan a nyolc közé jut. A további jutalom a viszonylag könnyebb ág lenne az egyenes kieséses szakaszban.

Zalánki Gergő a vb-n nem örülhetett a horvátok ellen, most visszavágna
Zalánki Gergő a vb-n nem örülhetett a horvátok ellen, most visszavágna

AMERIKA NÉLKÜL BÁRKI NYERHET

A nőknél egyedüli európai csapatként a spanyoloknak van kvótájuk, de természetesen nem úgy utaztak Budapestre, hogy ne érdekelné őket az éremszerzés. A helyzet ugyanaz, mint minden kontinenstornán: van hat esélyes csapat, köztük a magyar válogatott. Mivel az Eb-n az egyeduralkodó amerikaiak értelemszerűen nem játszanak – meg a másik „testes” együttes, Ausztrália sem –, szabad a vásár az aranyéremért. Bíró Attila többet változtatott kollégájánál. Sérülése miatt Szücs Gabriella a világbajnokságot is kihagyta, most azonban a kapitány döntése miatt maradt ki – további két Európa-bajnok társával, Tóth-Csabai Dórával és Antal Dórával együtt. Némileg fiatalított tehát a szakvezető, aki három új játékost nevezett a vb-hez képest: Kasó Orsolya lett Gangl Edina váltótársa a kapuban, a parádés őszt futó Garda Krisztina is visszakerült a csapatba, Máté Zsuzsanna meg első világversenyére készülhet.

MI LESZ ÉLESBEN?

Mivel a női mezőnyt tizenkét csapat alkotja, két csoportban zajlanak a küzdelmek az első héten. A mieinknek a horvátok, a szerbek és a szlovákok nem jelenthetnek akadályt, a helyezések és a hogyan tovább az oroszok és a görögök elleni rangadókon dől el. A női válogatottnak ugyanaz a célja, mint a férfiaknak – ez sem jelenthet meglepetést.

Mindkét válogatottunk veretlen maradt a felkészülés során, ami kifejezetten biztató, még ha a kapitányok óvatosságra intenek is, mondván, élesben azért mindenki máshogyan játszik majd. Persze azzal egyetértettek, jobb, mintha a rossz forma miatt keseregnénk az Eb nyitánya előtt.

Gangl Edina védéseire is nagy szüksége lesz a magyar válogatottnak
Gangl Edina védéseire is nagy szüksége lesz a magyar válogatottnak

 

MINIINTERJÚ: Märcz Tamás, a férfiválogatott szövetségi kapitánya

– Három hetet készülhettek az Európa-bajnokságra – mire volt elég?
– Sokkal rövidebb volt a felkészülés a megszokottnál, de mindent elvégeztünk, amit lehetett. Rangos felkészülési tornán is szerepeltünk, az Európa-bajnokságon nyilván a görögök és az olaszok is jobbak lesznek az akkor látottnál, de ugyanezt várom saját csapatomtól is.

– Mennyit segíthet a hazai közönség?
– Fontos a csapatnak, hogy telt ház előtt játszhat idehaza. A közönség mindig segítséget nyújt, és mi szeretnénk ezt viszonozni, jó meccseket akarunk játszani a buzdítás közepette.

– A válogatottban hét Ferencváros-játékos is szerepel – mekkora jelentősége lehet ennek?
– Ez is segítséget jelent, hiszen több az összeszokott játékos, ráadásul az utóbbi években rengeteg sikert értek el a klubjukkal. Ezt a pozitív szellemiséget rá tudják ragasztani társaikra is, ami az előnyünkre válhat.

– Elsősorban a spanyolok elleni csoportrangadóra készülnek?
– Az első mérkőzés segítheti a formába lendülést, várhatóan nem a törökök ellen lesz a legnehezebb dolgunk. Ugyanakkor jó gyakorlás lesz a spanyolok elleni, valóban fontos találkozó előtt. Azon leszünk, hogy megnyerjük a rangadót és azzal együtt a csoportot is – majd utána minél messzebbre jussunk.

A MAGYAR FÉRFIVÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:
Nagy Viktor (Szolnoki Dózsa), Vogel Soma (FTC-Telekom)
Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Szolnok), Erdélyi Balázs, Hárai Balázs, Manhercz Krisztián (mindhárom A-Híd OSC Újbuda), Hosnyánszky Norbert (ZF-Eger), Jansik Szilárd, Mezei Tamás, Pohl Zoltán, Varga Dénes, Vámos Márton, Zalánki Gergő (mind FTC)

A MAGYAR FÉRFIVÁLOGATOTT PROGRAMJA, C-CSOPORT
Január 14., kedd: Törökország, 19.30
Január 16., csütörtök: Spanyolország, 19.00
Január 18., szombat: Málta, 19.00

 

MINIINTERJÚ: Bíró Attila, a női válogatott szövetségi kapitánya

– Összeállt a válogatott a rajtra?
Szerkezetét és egységét tekintve is ez a legjobb csapat. Az elmúlt hetek jó eredményei is ezt bizonyították, de a puding próbája az evés, vasárnaptól meglátjuk, hol is tartunk – bár mi igazából a szerdai meccsre készülünk.

– Az első két mérkőzés akkor a felkészülés része?
– A vasárnapi és a hétfői meccs örömünnep lesz a lányoknak, és nemcsak azért, mert hazai közönség előtt játszhatnak Európa-bajnoki mérkőzést, hanem mert az elmúlt hetek terheléséhez képest ezek lesznek a legkönnyebb napok. A szerdai, oroszok elleni és a pénteki, görögök elleni mérkőzés lesz az első két olyan értékmérő, amely megmutathatja, mekkora potenciál van a csapatban.

– A valódi felkészüléssel mennyire elégedett?
– Nem láttam még olyan szövetségi kapitányt, aki azt mondta volna egy világverseny előtt, hogy nem sikerült a felkészülés és pesszimista – nem én leszek, aki megtöri a sort. Amit bele lehetett tenni ebbe a három és fél hétbe, beletettük, kifejezetten optimista vagyok.

– Nyert már Európa-bajnokságot szövetségi kapitányként – ez jelenthet segítséget?
– Nem foglalkozom vele, de már a tavalyi világbajnoksággal sem nagyon. Nyilván csodálatos emlék a belgrádi siker, de a jelenben szeretek élni.

A MAGYAR NŐI VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:
Gangl Edina (UVSE-Hunguest Hotels), Kasó Orsolya (FTC-Telekom)
Mezőnyjátékosok: Garda Krisztina, Gurisatti Gréta, Vályi Vanda (mindhárom Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics), Gyöngyössy Anikó, Leimeter Dóra (mindkettő BVSC-Zugló Diapolo), Illés Anna, Máté Zsuzsanna (mindkettő FTC), Keszthelyi Rita, Parkes Rebecca, Rybanska Natasa (mindhárom UVSE), Szilágyi Dorottya (ZF-Eger)

A MAGYAR NŐI VÁLOGATOTT PROGRAMJA, A-CSOPORT
Január 12., vasárnap: Horvátország, 19.30
Január 13., hétfő: Szlovákia, 19.00
Január 15., szerda: Oroszország, 19.00
Január 17., péntek: Görögország, 19.00
Január 19., vasárnap: Szerbia, 19.00

Az M4 Sport az összes magyar érdekeltségű meccset élőben közvetíti.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik