Vizes vb 2024: megvannak a vízilabda-válogatottaink csoportellenfelei

S. B.S. B.
Vágólapra másolva!
2023.11.07. 12:34
null
A vb-címvédő magyar válogatott a csoportban a kazahokkal és az olaszokkal is megmérkőzik (Fotó: waterpolo.hu)
Kedd délelőtt tartották az olimpiai kvalifikációról döntő februári, dohai világbajnokság sorsolását, ahol a férfi és a női vízilabda-válogatottunk csoportellenfelei egyaránt kiderültek.

A világbajnoki címvédő magyar férfiak a D jelű csoportba kerültek, ahol Kazahsztánnal és Olaszországgal kell biztosan megvívniuk, valamint még egy európai gárdával, amely eddig nem kvalifikálta magát a viadalra.

A kazahok az előző, fukuokai vb-n a csoportjuk utolsó helyén végeztek, míg az olaszok ugyan első kiemeltként jutottak tovább a kieséses szakaszba, ott azonban ötméteresekkel kikaptak Szerbiától a negyeddöntőben, s az 5. helyen zártak.

„A továbbjutás szempontjából döntő a csoportelsőség megszerzése, hiszen ez esetben egy jóval könnyebbnek ígérkező meccs vár ránk a nyolc között, ellenkező esetben a szerb-amerikai és horvát vagy montenegrói hármasból kell játszanunk valakivel már a negyeddöntőbe jutásért” – reflektált a sorsolásra Varga Zsolt szövetségi kapitány.

A nőknél nagyobb a világbajnokság tétje, hiszen nekik a férfiakkal ellentétben még nem sikerült kvalifikálni magukat a 2024-es párizsi olimpiára. A női válogatott csoportja kifejezetten kedvezően alakult, hisz Ausztrália, Új-Zéland és Szingapúr lesz a mieink három csoportellenfele. Azonban továbbjutás esetén már kevésbe szerencsés a helyzet, mert a negyeddöntőben szinte bizonyosan vagy az olimpiai bajnok amerikaiakkal, vagy a világbajnoki címvédő hollandokkal kell a mieinknek összecsapniuk.

Dohából elvben a két legmagasabban rangsorolt, még nem kvalifikált együttes juthat ki Párizsba – ha nem lesz Európa-bajnokság Izraelben, meglehet, a legjobb nem kvótás európai is.

A válogatott szövetségi kapitánya, Mihók Attila így kommentálta a sorsolást:

„Ezt mondtam a kinevezésünk idején is: ellentétben a korábbi évekkel, amikor az olimpiai selejtezőtornán azokkal kellett megvívni a helyekért, akik még nem kvalifikáltak, most a világbajnokság keretén belül előfordulhat, hogy a döntő mérkőzésekig nem találkozunk hasonló helyzetben lévő, közvetlen riválissal, és ez megbolondíthatja a rendszert. De felesleges ezen gondolkodni – megyünk tovább, ha kell, fejjel a falnak, aztán lesz, ami lesz.”

A FÉRFI TORNA CSOPORTJAI

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik