PATAI GERGELY
2023.03.29 21:18 Frissítve: 2023.03.30 09:57

Női vízi Ek: legyőzte az FTC-t, és kupagyőztes az UVSE!

Sokáig úgy tűnt, a hazai medencében játszó, a visszavágóra egygólos előnnyel vízbe szálló FTC-Telekom érvényesíti a papírformát a női vízilabda Eurokupa döntőjében, ám a hatalmas akarattal küzdő UVSE a végjátékban fordítva négy góllal megnyerte a találkozót, és elhódította a trófeát.

Eurokupa-győztes az UVSE
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotó: Koncz Márton)

 

AZ IDÉNYBEN MÁR HATODSZOR találkozott egymással az FTC-Telekom és az UVSE női vízilabdacsapata, és bár az eddigi öt összecsapást egyaránt a zöld-fehérek nyerték meg, a legfontosabb mérkőzést szerda este játszotta a két együttes. A Ferencváros egygólos előnyből várhatta az Eurokupa döntőjének visszavágóját, így nem meglepő, hogy már egy órával a kezdés előtt hosszú sorokban várakoztak a szurkolók a népligeti uszoda előtt. A nagy érdeklődés miatt a szervezők az egyik kapu mögé is eszkábáltak lelátót, de így is elfogytak a jegyek elővételben, a főszereplők fináléhoz illő hangulatban vonulhattak be a medencetérbe.

Esélyeshez méltón kezdett a Ferencváros, amely fegyelmezetten védekezett, Simon-Illés Anna kétszer is labdát szerzett a center Aubéli Tekla elől. Másodjára ráadásul kontrát ítéltek a játékvezetők, az emberelőnyből Leimeter Dóra volt eredményes, de hiába került lépéselőnybe a házigazda, a második negyed közepén már az UVSE állt jobban. Benczur Márton együttese az első mérkőzéshez hasonlóan jól használta ki az emberelőnyeit, hátul pedig Magyari Alda lehúzta a rolót, és gyors indításaival ritmust adott a támadásoknak. A hatperces ferencvárosi gólcsendet Kuna Szonja jól helyezett átlövésekkel törte meg, de hiába ment jól rendezetlen védelem ellen a Fradinak, a nagyszünetben 7–6-ra az UVSE vezetett.

Fordulás után mindkét oldalon a védekezés került előtérbe, Neszmély Boglárka és Magyari is bravúrt bravúrra halmozott, és mivel összesítésben egálra álltak a felek, nagyon nem volt mindegy, melyik csapat szerzi a második félidő első gólját. Nos, az UVSE szerezte, Faragó Kamilla káprázatos ejtéssel mattolta Neszmélyt, Gerendás György pedig nemcsak a játékvezetőkkel, hanem játékosaival is pörölt. A szakember intelmei hatottak, Kuna újabb villanásával 8–8-ról kezdődött a negyedik szakasz.

Egymás után három támadást védekezett ki a záró negyed elején az FTC, amely Pőcze Panna góljával összesítésben már kettővel jobban állt riválisánál, de innen is volt visszaút a vendégeknek. A zónavédekezés magasiskoláját bemutató UVSE sorozatban négy gólt szerezve fordított, és két perccel a vége előtt hárommal vezetett. Mácsai Eszter fontos blokkjával eldőltek a nyitott kérdések, az UVSE ebben az idényben először győzte le a Ferencvárost, méghozzá a lehető legjobbkor, a 13–9-es siker ugyanis Eurokupa-győzelmet ért.

A magyar női vízilabdázás erejét mutatja, hogy a második számú nemzetközi kupasorozatban két magyar csapat játszotta a finálét, amely megható pillanatokkal zárult: a két szurkolótábor közösen skandálta a legendás Benedek Tibor nevét.

VÍZILABDA
NŐI EUROKUPA
DÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
FTC-Telekom Waterpolo–UVSE 9–13 (3–2, 3–5, 2–1, 1–5)

Népliget, 500 néző. V: Wengenroth (svájci), Cabanas (spanyol)
FTC: Neszmély – PŐCZE 1, KUNA 3, Gurisatti 1, Dömsödi, Simon-Illés, Leimeter 1, Csere: Petik P. 1, Máté Zs., Farkas T. 1, Tóth-Csabai 1, Vosseberg. Edző: Gerendás György
UVSE: MAGYARI A. – Peresztegi-Nagy, Szegedi 1, Szücs G. 1, Aubéli, FARAGÓ K. 4, BAKSA V. 2. Csere: Tiba 1, RYBANSKA 1, Mácsai E. 1, HAJDÚ K. 2, Irmes R. Edző: Benczur Márton
Gól – emberelőnyből: 15/3, ill. 10/5. Gól – ötméteresből: –, ill. 2/2. Kipontozódott: Máté Zs. (28. p.), Rybanska (32. p.)
Kupagyőztes: az UVSE, 21–18-as összesítéssel
MESTERMÉRLEG
Gerendás György:
– Minden sorozat megszakad egyszer… Az UVSE fegyelmezetten játszott, támadásban jobban ültek a lövései, sajnos mi a végjátékban sokat hibáztunk. Nagyon akarták a győzelmet a lányok, sajnálom őket, hogy nem sikerült.
Benczur Márton: – A Ferencváros is megérdemelte volna a kupagyőzelmet, de a játékosaim áttörték a gátakat, különleges sikert értünk el. Hálával tartozom a csapatomnak, büszke vagyok a lányokra, és remélem, Benedek Tibi is büszke ránk.

A győztes: UVSE (Aubéli Tekla, Baksa Vanda, Faragó Kamilla, Golopencza Nóra, Golopencza Szonja, Hajdú Kata, Irmes Rozália, Kóka Zelma, Lendvay Zoé, Mácsai Eszter, Magyari Alda, Peresztegi-Nagy Kinga, Rybanska Natasa, Szegedi Panni, Szücs Gabriella, Tiba Panna, Varró Eszter. Edző: Benczur Márton)

VÉLEMÉNYEK
SZÜCS Gabriella, az UVSE csapatkapitánya: – Már hazai medencében is jó mérkőzést játszottunk a Fradival, akkor is nyerhettünk volna, örülök, hogy ezúttal sikerült. Az utolsó negyednek úgy vágtunk neki, hogy mindent kiadunk magunkból, és végre átszakadt a gát, amire már régóta vártunk. Büszke vagyok a lányokra, nagyon fiatal csapattal értünk fel a csúcsra az Eurokupában.

GURISATTI Gréta, az FTC szélsője: – Sok hibával játszottunk, többször megakadtunk, ezek nem fértek bele a fiatalos lendülettel játszó UVSE ellen. Az emberelőnyös játékunk az első mérkőzéshez hasonlóan gyenge volt, az utolsó negyedben nem tudtuk megfékezni a vendégek lendületét. Csalódottak vagyunk, de dolgozunk tovább, még az út elején járunk.
2023.05.24 00:42:32

Vízilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Nincsenek légiósok, a gárda fiatal, sok van még benne. Ezt már az edző, Szivós Márton mondta, aki hihetetlenül hálás a fiúknak, hogy partnerei voltak mindenben. Ez egyébként oda-vissza igaz, másként nem lehet. Kétségtelen, ha siker van, akkor minden szép és jó, de a Honvéd-pólósokon most tényleg nem lehet fogást találni.

2023.04.22 10:38:52

Vízilabda nemzetisport.hu

Zákonyi S. Tamás 149 perces alkotása a magyar vízilabdázás legutóbbi dicső korszakát mutatja be.

2022.11.29 23:54:35

Vízilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Csapó Dudi érett felnőttként futballban, teniszben, politikában, bármiben képes volt zavarba ejtő módon megközelíteni témákat, látványos, új magyarázattal, ötlettel, és mindehhez sztentori hangján olyan kedélyesen előadott, mégis határozott érvrendszerrel szolgált, hogy az ember csupán biccentett: végül is, miért ne?

2022.11.07 00:04:20

Vízilabda nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A negyedik negyedben gyalázatos volt a bíráskodás.

2022.11.07 00:09:42

Vízilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Amelyhez hozzátartozik – persze most már könnyű a fülbesúgás –, hogy a sportágban nem igazán pártolták az elnök vezetési módszerét, a pénzügyi helyzet még az elnökségi tagok előtt sem volt teljesen tiszta, átlátható – ahogy összefoglalták, persze már Vári lemondása után.