Férfi vízilabda: Stabil alapokra építhetünk – Varga Dániel

Patai GergelyPatai Gergely
Vágólapra másolva!
2022.10.05. 12:06
null
Varga Dániel (Fotó: Balogh László)
Harmadik idényét kezdi meg az OSC Újbuda kispadján Varga Dániel, aki az elmúlt két évadhoz hasonlóan bajnoki döntőbe vezetné csapatát, ugyanakkor egyelőre nem foglalkozik az erőviszonyokkal, csak az érdekli, mennyi munkát kell elvégezni ahhoz, hogy hazai és nemzetközi szinten is eredményesek legyenek.

 

– Az előző évadot magyar bajnoki ezüst­éremmel zárta az OSC, a döntő után pedig úgy fogalmazott, egy nagy szintlépés még csapata előtt áll. Elérkezett az ideje?
– A szándékunk egyértelmű, szeretnénk jobbak lenni, mint a legutóbbi idényben – hangsúlyozta Varga Dániel, a Genesys OSC Újbuda 39 éves vezetőedzője. – Stabil alapokra építhetünk, az egyéni képességek és a körülmények is megvannak ahhoz, hogy szintet lépjünk. Hinnünk kell benne, hogy túlszárnyalhatjuk a korábbi teljesítményünket, máshogy nem is érdemes vízbe ugrani.

– Nehezítette a felkészülést, hogy a csapat gerince válogatott kerettagként nagy világversenyen szerepelt a nyáron?
– Valóban nagyon hosszú nyaruk volt a válogatottaknak, de ismertük előre a menetrendet, felkészültünk rá, hogy több részre kell bontanunk a felkészülést. Azok a játékosok, akik nem szerepeltek a felnőtt- vagy valamelyik korosztályos válogatottban, a nyár közepén elvégezték az alapozást, két szakaszban összesen tíz hetet szenteltünk az állóképesség- és erőfejlesztésnek. A többiek a világversenyek után csatlakoztak, hétfő óta már végre teljes kerettel készülhetünk.

– Nincs sok idejük összecsiszolódni, elvégre szombaton már bajnoki mérkőzést játszanak Miskolcon.
– Már a sorsolás előtt köztudott volt, hogy a forgatási tábla miatt a bajnokság első részében várhatóan könnyebb ellenfelekkel találkozunk, de ez nem jelenti azt, hogy ezeket a mérkőzéseket ne vennénk komolyan, ráadásul a Bajnokok Ligája selejtezője is közeledik. Gyorsan fejlődnek az ellenfelek, nekünk is hatékonynak kell lennünk, éppen ezért a napokban gyorstalpalót tartok a játékosoknak, átvesszük a legfontosabb játékelemeket.

– Milyen állapotban várják a rajtot?
– Nehéz erről általánosságban beszélni, mert egy csapat erőállapota sosem homogén. Tizenöt játékos alkotja a keretet, mások az erősségeik és a gyengeségeik, ráadásul különböző terhelést kaptak az elmúlt néhány hónapban. Amikor jut rá idő, mindig igyekszem differenciálni a képzést, mert bár csapatsportágról beszélünk, egyénileg is foglalkozni kell a srácokkal.

– Harmadik idényét kezdi el az újbudaiak kispadján, s igencsak magasra került a léc, hiszen az első kettőben bajnoki döntőig vezette csapatát.
– Jó érzés, ha az esélyesek között emlegetnek minket, de egyelőre nem foglalkozom az erőviszonyokkal, csak az érdekel, mennyi munkát kell elvégeznünk ahhoz, hogy rangadókat nyerhessünk. Fontos a stabilitás, ugyanakkor bizonyos elemekben újítanunk kell, sokat gondolkodom azon, hogyan lehetnénk még jobbak.

– Ha már elvárás, mivel lenne elégedett az évad végén?
– A legfontosabb, hogy ismét érmet szerezzünk a bajnokságban, de a bronz nem tenne boldoggá… Szeretnénk bejutni a döntőbe, és ha már ott vagyunk, egyértelmű, hogy kettőzött erővel küzdünk a bajnoki címért. Sok tényezőn múlik, hogy sikeresek leszünk-e, de a felkészülés alapján bizakodhatunk. Erős fővárosi riválisokkal találkoztunk, s bár az edzőmérkőzések nem modellezik a tétmeccseket, azért jó volt felmérni, hogy a játék bizonyos elemeiben hol tartunk az ellenfelekhez képest.

– Hétfőn sorsoltak a Bajnokok Ligája második selejtezőkörére, Kotorban a házigazda Primorac, a görög Vuliagmeni és a francia Tourcoing lesz az ellenfelük. Kimondható, hogy elvárás a továbbjutás?
– Igen, ha nem is nagyon jól, de eredményesen kell játszanunk Kotorban. Október közepén rendezik a tornát, másfél hetünk van a finomhangolásra, ráadásul ezen a szinten már nincs könnyű ellenfél, ám ennek ellenére szeretnénk csoportelsőként továbbjutni, majd az oda-vissza vágós párharcot megnyerve felkerülni a főtáblára. Nehéz feladat lesz, de a csapatunk erejét ismerve teljesíthető.

Angyal Dániel (Fotó: Magyar Nemzet/Mirkó István)
Angyal Dániel (Fotó: Magyar Nemzet/Mirkó István)
Az állandóságban hisznek Újbudán
Ugyan a Genesys OSC-Újbuda még nem mutatta be az új idény keretét, úgy tűnik, nem történt jelentős változás a legutóbbi évadhoz képest. A kapus Dévai Kristóf 24 évesen visszavonult, és a jövőben a MATE-GEAC utánpótlásában dolgozik edzőként. Rajta kívül csupán Sziládi Kristóf távozik az újbudaiaktól, a 21 éves szélső a BVSC-Zuglóban folytatja pályafutását. Az érkezők közül egyelőre csak Angyal Dánielt  nevezte meg a klub, a 30 éves, olimpiai bronzérmes bekk Szolnokról teszi át székhelyét a Nyéki uszodába.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik