Férfi vízilabda ob I: fölényes OSC-siker a Honvéd felett

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
Vágólapra másolva!
2020.11.18. 20:00
Az OSC meggyőző játékkal 11–5-re legyőzte a Honvédot a férfi vízilabda ob I szerdai játéknapján. A BVSC-Zugló háromgólos győzelmet aratott a Miskolc vendégeként. A címvédő FTC simán legyőzte az UVSE-t a Komjádi uszodában. Az Eger egyetlen találattal bizonyult jobbnak a Pécsnél idegenben. A pont nélküli KSI ugyan öt és fél perccel a vége előtt még vezetett, de 11–9-es vereséget szenvedett Szentesen.
Csak az első félidőben volt nagy a küzdelem, a meccs második fele az OSC-é volt 
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotók: Tumbász Hédi)
Csak az első félidőben volt nagy a küzdelem, a meccs második fele az OSC-é volt A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotók: Tumbász Hédi)

 

Azért a jóból is megárt a sok. Így voltak ezzel az OSC játékosai, akik még ki sem szálltak a medencéből a Bajnokok Ligája-selejtezőtorna utolsó, vasárnapi mérkőzése után, máris a szerdai Honvéd elleni bajnokiról kezdtek el beszélni, mondván, arra még össze kell szedniük magukat az öt nap alatt lejátszott ötödik mérkőzés után.

A Kőér utcában éppen abban bíztak, hogy a sorozatterhelés után kicsit fáradtabb lesz az ellenfél, és ezúttal akár el is lehet kapni az erősebb játékosállománnyal rendelkező újbudaiakat. Mellesleg ez volt a két markáns stílusú és ígéretes edző, az egyébként jó barátságban lévő Szivós Márton és Varga Dániel első találkozása ellenfélként az ob I-ben, miután a nyári kupában már farkasszemet néztek egymással.

Érdekes párharc persze zajlott a medencében is, a Manhercz testvérek ugyanis konkrétan egymáson védekeztek. A Manhercz szülők, amíg tehették, fiaik minden meccsén ott voltak, a zárt kapuk miatt ezúttal minden bizonnyal a televízió előtt ültek, kisebb tudathasadással. Azt követően, hogy Krisztián az első percben betakarta Ádám lövését, nagyjából iksz lett kettejük párharca, a mérkőzés azonban már messze nem volt ilyen szoros.

Az első két negyedben az OSC gyakorlatilag csak két méterről, a Honvéd pedig csak hátulról tudott eredményes lenni, de az újbudaiak kicsivel pontosabban játszottak, így kétgólos előnyt harcoltak ki. A vendégek rendkívül szemfülesen vették észre, ha a hazaiak amúgy jól megtervezett védekezése elcsúszott, és kíméletlenül be is vágták a helyzeteiket.

Aztán egyszer csak az történt, hogy a nagy iramban pólózó Honvéd a saját tempójába fáradt bele, a nemzetközi meccseken edződő OSC pedig vígan játszott tovább a saját ritmusában. Nyilván nem ezen a meccsen volt a legélesebb Varga Dániel együttese, de arról sem volt szó, hogy a medence alján sétáltak volna az újbudaiak – amit a Kőér utcában a két méter feletti játékosok amúgy meg tudnak tenni.

Ahogy a Honvédnak egyre sietősebb lett a dolga, úgy kapkodta el a támadások befejezését, Hosnyánszky Norbertnek meg nem volt szerencséje a pattintott lövésekkel, úgyhogy a hazaiak az utolsó két negyedben mindössze egyetlen gólra voltak képesek, így a szoros eredményre sem lehetett esélyük, nemhogy a bravúrra. Az OSC az időközben négygólosra hízó előnyből szépen „lemenedzselte” az utolsó negyedet, a kék sapkás vendégek aligha bánták, hogy ezúttal nem kellett 32 percen át megszakadniuk. Az újbudaiak végül 11–5-re nyertek a második félidőre ezúttal is visszaeső Honvéd ellen, amely tagjai csak azzal vigasztalódhatnak, hogy szemmel láthatóan alakul a stílusuk – csak majd pontosabban kell játszaniuk.

Az OSC játékosai a győzelem mellett annak is örülhettek, hogy Varga Dániel a hét nagy részére pihenőt adott nekik.

FÉRFI VÍZILABDA OB I, ALAPSZAKASZ
12. FORDULÓ
BUDAPESTI HONVÉD SE–OSC ÚJBUDA
5–11 (2–3, 2–3, 0–2, 1–3)
Kőér utca, zárt kapuk mögött. V: ifj. Kenéz Gy., Rubos
HONVÉD: DECKER A. – Kiss B., Simon R., Hosnyánszky 1, Fejős, Manhercz Á., Illés S. 1. Csere: Szirányi, Decker Á., Molnár G., Kevi 1, EKLER 2, Chilkó. Edző: Szivós Márton
OSC: LÉVAI – Manhercz K. 1, Erdélyi 1, Salamon F. 1, Burián 1, Várnai 1, Sziládi. Csere: TÓTH M. 1, Bundschuh, Hárai 1, CSACSOVSZKY E. 3, Dala D. 1, Szűcs B. Edző: Varga Dániel
Gól – emberelőnyből: 8/1, ill. 3/1
Gól – ötméteresből: –, ill. 2/2
MESTERMÉRLEG
Szivós Márton: – Próbáltunk nagy tempót diktálni, örültem, hogy az első félidőben kevés ítélet született, így abban bíztam, elfáradnak az OSC játékosai. Végül nem fáradtak el, ellenben mi igen. Ez meglátszott a támadásainkon, ráadásul túlságosan tiszteltük az ellenfél kapusát. Tudtuk, hogy az OSC erősebb, megpróbáltuk megfogni, de nem sikerült.
Varga Dániel: – A BL-selejtező után fáradtak voltunk, de sikerült mozgósítani azokat az energiákat, amelyeknek köszönhetően a Honvéd kezdeti lendületét, sebességét, játékkedvét vissza tudtuk fogni. Ez kulcsfontosságú volt, hiszen az elején nem nőtt az ellenfél a fejünkre, emiatt a második félidőben győzelemre tudtunk játszani.

PÉCSI VSK-MECSEK FÜSZÉRT–ZF-EGER 8–9 (2–2, 1–3, 3–2, 2–2)
Pécs, zárt kapuk mögött. V: Marjai Zs., Várkonyi
PÉCS: JÓZSA – Reisz, Turnai A. 1, ZERINVÁRY 1, Gál D. 1, KOLOZSI 2, Kókai Sz. Csere: Lihotzky, Csaba M. 1, Rakonjac 1, Sólyom 1, Csorba T., Koszics. Edző: Török Viktor
EGER: KRÉMER – BAKSA B. 4, TÖRÖK B. 1, KOVÁCS GÁBOR 2, Murisics, Lőrincz B. 1, Sántavy 1. Csere: Telegdy, Rádli, Hajdu B., Szalai G., Sári. Edző: Petrovai Márton
Gól – emberelőnyből: 8/3, ill. 8/5
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. 1/1
Kipontozódott: Sántavy (29. p.), Baksa B. (29. p.)
MESTERMÉRLEG
Török Viktor: – Kezdéskor három ordító ziccert kihagytunk, és ugyan a második félidőben már mi irányítottuk, a végén nem nekünk volt szerencsénk. Néha már én sem tudom követni, mi történik a medencében.
Petrovai Márton: – Óriási küzdelem volt a vízben, ha a helyszínen nem is, de remélem, sokan nézték a streamen. Kezd újra visszaállni a csapategységünk, ez volt a győzelmünk kulcsa, ráadásul tudtuk, hogy ez lesz az idény egyik legnehezebb meccse.

PANNERGY-MISKOLCI VLCBVSC-ZUGLÓ MKB-EUROLEASING 8–11 (1–1, 1–3, 4–2, 2–5)
Miskolc, zárt kapuk mögött. V: Csizmadia Zs., Kollár Gy.
MISKOLC: Hoferica – FRIED 3, Hornyák O. 1, Seman, MAGYAR M. 3, Vismeg Zs. 1, Biros B. Csere: Lukács D., Vismeg B., Berki, Méhész, Lukács Á. Edző: Kis István
BVSC: Szakonyi – Ágh, Mészáros Cs., Gyárfás T. 1, Pásztor 1, SUGÁR 2, NAGY M. 2. Csere: CSAPÓ M. 2, MÉSZÁROS M. 2, Irmes P., Batizi 1, Gyenis, Kovács P. Edző: Szűcs Levente
Gól – emberelőnyből: 9/4, ill. 9/3
Gól – ötméteresből: –, ill. 1/1
Kipontozódott: Batizi (32. p.)
MESTERMÉRLEG
Kis István: – Tudtuk, hogy a BVSC erőssége a lefordulás és a zóna, ezt három negyeden keresztül megfelelően tudtuk semlegesíteni, és teljesen egyenrangú ellenfelek voltunk. A folytatásban a lövéseink pontatlanná váltak, az utolsó negyedre pedig el is fáradtunk. Jó mérkőzés volt, kár, hogy nem bírtuk erővel, de ha ilyen akarattal játszunk a folytatásban, sok örömet szerzünk még szurkolóinknak.
Szűcs Levente: – Nehezen lendültünk bele, de aztán kiütközött, hogy a mi kispadunk jóval hosszabb. A hajrában a miskolciak elfáradtak, és így roppant fontos három pont került a birtokunkba. Miskolcon a hozzánk hasonló csapatok közül nagyon kevesen fognak nyerni, ezúttal élvezhető, izgalmas csatában diadalmaskodtunk. Annak különösen örülök, hogy sok remek blokkot mutattunk be.

METALCOM–SZENTESKSI SE 11–9 (3–2, 1–2, 2–3, 5–2)
Szentes, zárt kapuk mögött. V: Marnitz M., Homonnai D.
SZENTES: Meixner – Pellei F. 1, Mátyók 1, GARANCSY 2, SOMOGYI B. 2, LAJKÓ 4, Hegedűs B. 1. Csere: Kókai T., Pellei K., Vörös V., Bozó, Kürti-Szabó M., Takács K. Edző: Pellei Csaba
KSI: Szalai M. – PETŐ A. 4, Hajdu Attila 1, SZALAI P. 2, Lantos, Bihácsi, Dubinák Sz. 1. Csere: Szépfalvi, Nagy Ákos, Pocsai, Csapó Á., Némethy 1, Országh. Edző: Horváth János
Gól – emberelőnyből: 8/4, ill. 9/3
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. 1/1
MESTERMÉRLEG
Pellei Csaba: – Egyenlő erők küzdelmét láttuk, nagyon akartunk ezen a mérkőzésen, de nem játszottunk jól. A problémáink ellenére a győzelmet megszereztük, ám ez az összecsapás a KSI-ről szólt, arról a csapatról, amely évről évre bizonyítja, hogy az élvonalban a helye, és senki sem veheti őket félvállról.
Horváth János: – Az eredmény ellenére büszke vagyok a csapatomra, mivel az utolsó percig benne volt a mérkőzésben, hogy bravúrt érjünk el és megszerezzük első pontunkat. Ez – bár jól játszottunk – nem jött össze, ám ettől függetlenül úgy érzem, tisztességgel helytálltunk a jó erőkből álló Szentes ellen.

KAPOSVÁRI VK–DEBRECENI VSE 14–13 (2–1, 4–2, 5–3, 3–7)
Kaposvár, zárt kapuk mögött. V: Csanádi, Tordai
KAPOSVÁR: CSISZÁR B. – Langiewicz, Dobos D. 1, Mijic 2, VINDISCH 1, Juhász-Szelei 2, HORVÁTH Á. 5. Csere: Vadóc, Kovács O., Tóth Á., Jajcinovic 1, Tóth-Gili 2, Vékony. Edző: Surányi László
DEBRECEN: Kósik – Smitula 2, Stefanidesz 2, MACSI P. 3, Zsilák 2, Takács K., Macsi M. Csere: Oltean 1, Krasznai, Süveges 1, Tőzsér, Pethe, Nagy N. I. 2. Edző: Miroszlav Bajin
Gól – emberelőnyből: 13/8, ill. 5/2
Gól – ötméteresből: –, ill. 3/1
Kiállítva (végleg, cserével): Macsi M. (21. p.)
MESTERMÉRLEG
Surányi László: – Tudtam, hogy kemény mérkőzés vár ránk, pedig sokan lebecsülik a Debrecent. A csapatból is többen azt gondolták, hogy sima mérkőzés lesz, így nem is úgy álltak hozzá, mint a Miskolc elleni találkozóhoz. Ennek meg is lett az eredménye, hiszen ötgólos előnyről szurkolni kellett a győzelemért.
Miroszlav Bajin: – Az első félidőben nem jöttek be a lövéseink, hiába dolgoztunk ki helyzeteket, kaptunk büntetőket. A kaposváriak elléptek, mi pedig végig futottunk az eredmény után. Az utolsó negyedben védekezést váltottunk, és meg volt a lehetőségünk az egy pontra, de nem koncentráltunk eléggé.

UVSE-HUNGUEST HOTELS–FTC-TELEKOM 3–15 (1–5, 2–1, 0–4, 0–5)
Komjádi uszoda, zárt kapuk mögött. V: Berki A., Kun Gy.
UVSE: BISZTRITSÁNYI – Vigvári Vince 1, Turcsányi, Tamás K. 1, Szentesi 1, Hegedűs Cs., Seeler. Csere: Füri (kapus), Kardos A., Fekete P., Szirmai, Belényesi, Börzsei, Szécsi M. Edző: Vincze Balázs
FTC: VOGEL SOMA – Fundulisz 2, Varga Dénes 1, JAKSICS 4, CONSTANTIN-BICARI 4, Sedlmayer, Zalánki. Csere: Pohl, Fekete G. 2, Mezei, Vigvári Vendel 2, Szabó II. Bence, Nyíri B. Edző: Varga Zsolt
Gól – emberelőnyből: 5/1, ill. 10/3
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. 4/3
Kipontozódott: Seeler (25. p.), Fekete G. (28. p.) Kardos A. (29. p.)
MESTERMÉRLEG
Vincze Balázs: – Nyilván jobb érzés volt hat háromnál a félidőben beszélni a srácokkal, mint a végén, de büszke vagyok rájuk, mert nem tették fel a kezüket és nem adták meg magukat akkor sem, amikor már levegőt sem kaptak. Örülök, hogy ismét három új játékosnak tudtunk lehetőséget adni az élvonalban.
Varga Zsolt: – Ebben az időszakban nehéz reális képet kapni arról, hogy milyen állapotban vannak a csapatok, mert rengeteg a hiányzó. Így volt ez ezen a mérkőzésen is, ennek ellenére az UVSE két negyedig szoros eredményre volt képes. Nekünk ez felkészülési meccs volt a következő időszakra, az elsődleges cél a formába hozás volt a három ponton kívül.

AZ ÁLLÁS
1. FTC-Telekom 12 12 210–86 +124 36
2. Szolnoki Dózsa 11 11 166–78 +88 33
3. OSC Újbuda 11 9 1 1 164–77 +87 28
4. ZF-Eger 12 6 2 4 129–115 +14 20
5. BVSC Zugló 10 6 1 3 141–104 +37 19
6. A-Híd VasasPlaket 9 6 1 2 102–75 +27 19
7. UVSE Hunguest Hotels 12 6 1 5 113–125 –12 19
8. Budapesti Honvéd SE 10 5 1 4 112–93 +19 16
9. PannErgy-Miskolc 11 5 1 5 112–124 –12 16
10. PVSK-Mecsek Füszért 12 4 3 5 119–129 –10 15
11. Kaposvári VK 9 4 5 85–118 –33 12
12. Metalcom Szentes 9 2 1 6 73–126 –53 7
13. Szegedi VE 9 1 1 7 65–130 –65 4
14. Debreceni VSE 11 1 1 9 90–161 –71 4
15. KSI SE 12 12 125–184 –59 0
16. Tatabányai VSE 10 10 58–139 –81 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik