Férfi vízilabda: „Induljunk a kályhától, mint a rossz táncos!”

L. G.L. G.
Vágólapra másolva!
2021.03.31. 11:54
null
Kiss Csaba (6-osban) követi Szabó Zoltánt (Fotó: Dél-Magyarország/Frank Yvett)
A következő idényben a játéktól visszavonuló Kiss Csaba lesz a Szeged férfi pólócsapatának vezetőedzője, előre eltervezetten veszi át a feladatot a két éven át dirigáló Szabó Zoltántól.

 

Az ob I aktuális idényének úgy vágtunk neki, hogy hét kispadra új vezetőedző ült, míg a BVSC irányítását menet közben vette át másik tréner, így a mezőny felét nem az a szakember irányítja, mint egy éve. Az már biztosra vehető, hogy egy csapat a nyáron is edzőt vált, ám ebben kivételesen ne keressünk szenzációt, a váltás ugyanolyan tervezett átmenet lesz, mint amilyet tavaly láttunk a Honvéd esetében, amikor Szivós Márton a medencéből kiszállva vette át az együttes irányítását Merész Andrástól. Az érintett klub a Szeged, az ugyancsak a medencéből kiszálló és edzősködésbe fogó pólós pedig az Európa-bajnok, 139-szeres válogatott Kiss Csaba, aki a játékosként BEK-győztes Szabó Zoltántól veszi át a pozíciót.

„Induljunk a kályhától, mint a rossz táncos! Amikor két évvel ezelőtt elvállaltam a feladatot, abban maradtunk, addig leszek vezetőedző, amíg nem találunk valakit, aki száz százalékig erre a munkára tud koncentrálni  – mondta Szabó Zoltán.– Nekem akkor is ott volt a civil munkahelyem, plusz a szakkommentátori és szakértői tevékenységem, meg természetesen a családom, így nem volt hosszú távú célom, hogy évekig vigyem a csapatot. Utódként kimondva-kimondatlanul mindenki Kiss Csabára gondolt, ám amikor ő úgy döntött, hogy ezt az évadot még végigjátssza, plusz egy évre én is maradtam. Az idény végén azonban eljön az a pillanat, amikor kijön a vízből, és átveszi a csapatot.”

A bejelentés időzítése nem véletlen, hiszen a Szeged a szombati, Debrecen elleni győzelemmel hét fordulóval az alapszakasz vége előtt biztossá tette bennmaradását. Matematikailag ugyan még a 9. Pécs is kieshet, ám gyakorlatilag a 13. Szegednek sem kell már hátrafelé nézegetnie a tabellán, a 14 pontos különbség az erőviszonyok ismeretében behozhatatlan a mögötte álló csapatoknak.

„Azt találtuk stílusosnak és illendőnek, hogy a cél elérése után történjen meg a bejelentés, persze ehhez az is kellett, hogy a klub időközben mindenben megállapodjon Csabával – ismerte el Szabó Zoltán. – Miután már biztonságos távolságra kerültünk a kiesőzónától, azt kértem a vezetőségtől, hogy teremtsünk tiszta helyzetet, házon belül és kívül is tudja mindenki, mi lesz a felállás Szegeden, és ezzel kerüljük el a találgatásokat. Ez jó kiindulópont Csabának is, nem beszélve arról, hogy a hátralévő egy hónapban átmenetképpen olyan feladatokat is szeretnék rábízni, amelyeket a vezetőedzőnek kell elvégeznie.”

A szegedi születésű Kiss Csaba ugyan utánpótlásedzőként már eddig is dolgozott a játék mellett, ám az élvonalban „nulla kilométeres” tréner lesz – éppúgy, mint Szabó Zoltán volt két évvel ezelőtt. Így hát a 42 éves balkezes, aki 1999-ben többek között a jelenlegi szövetségi kapitány, Märcz Tamás társaságában nyert Európa-bajnokságot Firenzében, éppenséggel az elődjétől is megkérdezheti, mi vár rá tulajdonképpen.

„Amíg az ember ezt nem csinálja, nem tudja, mire vállalkozik – mondta nevetve a szegediek jelenlegi vezetőedzője. – Olyan ez, mint az űrutazás; amíg valaki nem ül bent a rakétában, addig csak elgondolásai lehetnek a startolásról. Ezzel együtt Csaba teljesen alkalmas erre, magam is örülök, hogy nem borult a papírforma, és ő lesz az utódom.”

Szabó Zoltán ezzel együtt a vízilabdától természetesen nem szakad el, a tévénézőknek sem kell nélkülözniük szakkommentátorként, és ami még fontosabb, a Nemzeti Sportnak is állandó szakértője marad – aztán hogy a szegedi vízilabdaéletben milyen szerepet tölt be, arra majd a nyáron visszatérnek.

„Nem beszéltünk még konkrétumokról, de egy biztos: csak olyan feladat jöhet szóba, ami az előző harminc évvel ellentétben lehetővé teszi, hogy az estéim és a hétvégéim többségét a családommal tölthessem, és esetleg olyan elfoglaltságokkal, amelyekre évtizedek óta nem volt időm – szögezte le Szabó Zoltán. – Hogy mi férhet bele, egyelőre nem téma nálam; ebben az egy hónapban még a csapatra koncentrálok, aztán az idény végén tárgyalunk a folytatásról. Biztos, hogy az ob I-es edzői pozíció presztízse megköveteli, hogy az ember ne fél gőzzel csinálja, hanem – ki kell mondani – erre rá kell áldoznia az életét, mert csak így tud eredményes lenni. Nekem már nem volt erre áldozható életem. Csabának remélhetőleg lesz, és vele a szegedi vízilabda is tovább fejlődik.”  

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik